|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
"Gdzie niby mam się leczyć, nie stać mnie na psychologa/nie mam 18 lat !"
Jak był podobny wątek to proszę o usunięcie tematu, nie zauważyłam takiego, ale zawsze mogłam przeoczyć
![]() Zauważyłam za to kilka razy pytania, co można zrobić, jak się nie ma pieniędzy na leczenie prywatne albo nie ma się 18 lat i na wszystko trzeba zgody rodzica. W przypadku osób dorosłych : Pierwszym celem jest psychiatra z pobliskiego szpitala lub placówki, np. na miasteczku akademickim, jeśli studiujecie, psychiatra urzęduje także w przychodni/poradni obok szpitali psychiatrycznych. Macie go w ramach ubezpieczenia NFZ. Mówimy oczywiście o szpitalach i placówkach publicznych ![]() Psychiatra skieruje Was do psychologa, również przyjmującego na NFZ, może Wam też zapisać leki przeciw depresji, ale to nie zawsze i nie w każdym przypadku (to tylko opcja). Psycholog do którego pójdziecie powie Wam co dalej - czy terapia indywidualna, czy rodzinna itp. czy ośrodek zamknięty. W przypadku osób przed 18 rokiem życia : Możecie zadzwonić na telefon zaufania : http://www.116111.pl/strefa_wiedzy/z...nia_odzywiania Możecie zgłosić się do szkolnego psychologa. Jeśli chcecie się leczyć dalej a Wasi rodzice uważają, ze nie ma żadnego problemu i macie fanaberie - MOŻECIE go poprosić o to, aby Wam pomógł i z nimi porozmawiał. Możecie zgłosić się sami do poradni pedagogiczno-psychologicznej, tam powiedzą Wam co dalej robić. Zawsze jednak, kiedy kontaktujecie się z psychologiem, Wasi rodzice będą informowani, jeśli Wasz stan zagraża Waszemu życiu lub zdrowiu. Nie oznacza to, że psycholog pójdzie i opowie rodzicom wszystko to, co mu mówiliście (jeśli by tak zrobił straciłby zaufanie nie tylko Wasze, ale i innych osób) , może jednak skontaktować się z nimi i powiedzieć, że chciałby z nimi porozmawiać o zdrowiu dziecka. Może więc powiedzieć, że macie anoreksję lub bulimię, ale nie będzie opowiadać tego, co mu opowiadaliście na ten temat. Dla większości z Was może być to trudne, ale odwagi - od tego zależy Wasze życie ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: "Gdzie niby mam się leczyć, nie stać mnie na psychologa/nie mam 18 lat !"
Mam poniżej 18 lat.
Czy muszę mieć skierowanie do poradni psychologicznej (NFZ)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: "Gdzie niby mam się leczyć, nie stać mnie na psychologa/nie mam 18 lat !"
Byłoby najlepiej, jakbyś poszła najpierw do lekarza pierwszego kontaktu - on decyduje, gdzie najlepiej by było żebyś się dalej udała.
Do poradni specjalistycznych trzeba mieć zaświadczenie. A z tego co wiem do psychologa w poradni trzeba się tylko umówić w recepcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.