|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bali a srebro tybetańskie
Witam
Może mi ktoś powiedzieć czy istnieje jakaś różnica między elementami bali a srebrem tybetańskim? to to samo? czy raczej zupełnie coś innego. Zauważyłam, że niektórzy elementy które ja kupuje jako bali nazywają srebrem tybetańskim. Wiem, że istnieje coś takiego jak srebro bali, ale to jest już chyba inna bajka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Bali a srebro tybetańskie
Pytanie raczej nadaje się do wątku dla zielonych, bo jedna profesjonalna odpowiedź wyczerpie wątek
![]() Moja odpowiedź będzie amatorska. Srebro tybetańskie składa się głównie z niklu, miedzi i małej części czystego srebra i wyroby z niego często widziałam określane jako antyalergiczne, co mija się z prawdą, bo właśnie nikiel często uczula. Ponadto dokładny skład tego "srebra" jest pilnie strzeżoną tajemnicą. A elementy bali ze srebrem mają tyle wspólnego, że mogą być z niego wykonane. Potocznie bali to styl półfabrykatów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bali a srebro tybetańskie
Sama spotkalam sie z tym, ze elementy posrebrzane (w tym bali) sa okreslane mianem srebra tybetanskiego.
I chyba największy na to wpływ mają sprzedawcy z eBaya ktorzy właśnie w ten sposob okreslaja praktycznie wiekszosc rzeczy jakie sprzedaja - w PL jest to bezmyslnie kopiowane
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.