![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Cała prawda o kotach!?
witam.chciałabym bardzo ale to naprawdę bardzo zaadoptować jakiegoś kociaka.najchętniej wziełabym takiego dorosłego ze schrosniska(przynajmniej wiadomo jaki mia charakter)...ale mam jedą wątpliwość.. mojego wymarzonego kotka wyobrażam sobie jako kochanego pieszczocha,który będzie za mną chodził i się do mnie przymilał..taką słodką przylepę która położy mi się na kolanach i będzie mruczeć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: cała prawda o kotach!?
Cytat:
moja kotka jest całkowitą przylepą i by mogła całe życie na kolanach przeleżeć ![]() ale sa koty ktore głaskania w ogole nie lubia ![]() zalezy na jakie kocisko trafisz...
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
ja właśnie m.in. dlatego preferuję psy - koty w większości są nieufne, niezależne, niektóre nawet nie lubią pieszczot, to one lubią decydować, kiedy my je mamy głaskać itd...
Dobry pomysł z zaadoptowaniem dorosłego kota - możesz przecież poprzychodzić kilka razy do schroniska i poobserwować swego faworyta ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
dzieki wielkie za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nought, wlasnie za to kocham koty
![]() Jezebeth, jesli chcesz przylepe pojedz do azylu i spedz z kotami troche czasu. Poprzygladaj sie kotom, popytaj opiekunow o charaktery. Nie narzucaj sie kotom, poczekaj az ktorys podejdzie i sie Toba zainteresuje. W sumie nough powiedziala to samo ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
z wiekiem to chyba z wiekszosci kotow robia sie straszne pieszczochy. moje za mlodu to w zyciu by na rekach nie usiedzialy, a teraz to co innego... tylko je nosic, glaskac i drapac... a co rano przyjemne mruczenie do ucha i mala sesyjka pieszczot
![]() ja tez. pociaga mnie kocia niezaleznosc i to, ze nie sa slugusami czlowieka tylko kocimi induwidualistami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
wielkie dzięki za rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja swojego pierwszego kociaka też tak wymarzyłam, że będzie moim pieszczoszkiem, będzie słodko spał w koszyczku ewentualnie ze mną i inne superlatywy ![]() ![]() ![]() Obecnie od paru lat mam kotkę już odchowaną (choć znałam ją od maleńkości) i to jest zupełne przeciwieństwo mojego poprzedniego kocura. Spokojna tylko śpi i je , ewentualnie czasem się pobawi .. ale jedno co mnie w niej drażni, że nie daje sie brać na ręce (a tego mi w niej brakuje) , od razu jak szalona się wyrywa i wkuwa pazury ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Popieram to co napisały dziewczyny, co kot to charakter. Zawsze jednak niezależnośc kotka łagodzi sterylizowanie czy kastracja, al edorpsłe koty w schroniskach są już"po"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
większość kotów kładzie się na kolanach i mruczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
też moim zdaniem kocia miłośc nie jest taka jak psia
![]() ![]() ![]() a swoją drogą,to zawsze byłam zdania,że pies nie może egzystować na wolności bez człowieka(musi miec przewodnika stada),więc jeżeli przygarnie sie go z ulicy,to obdarzy nas naprawde wielka i bezinteresowna miloscia..natomiast z kotami to wyobrazam sobie to inaczej.one nie sa az tak zalezne od czlowieka-chodza wlasnymi sciezkami,wiec wydaje mi sie ze nie czekaja az tak z utesknieniem na czlowiecza reke..?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Koty tez tesknia. Znam kota ktory zaczyna sie robic apatyczny jak jego wlasciciela nia ma dluzej niz 12h. Kot nie pozawala sie podnosic jest typowo niezaleznym kotem, ma w dupie wszystich poza TŻtem, za nim teskni i placze
![]() Po za tym to jest cudowne jak taki kot przyjdzie i zaczyna wymrukiwac cala historie dnia ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
MAm chyba farta ,bo mam 2 przylepy,co prawda druga sie przewaznie wyrywa ale mi to nie przeszkadza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Mój Rudy jest przylepiec ogromny i mruczol jeszcze większy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
a powiedzcie mi jeszcze prosze jak to bywa porankami?czy dorosły już kot,kilkuletni domaga sie pieszczot nawet o 6 rano??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
To zalezy od kota. Mru jakos specjalnie nas nie budzi. Inna sprawa, ze o 6 zawsze wstaja rodzice. Za to w weekendy, kiedy wszyscy dluzej spia kot zdaje sie to szanowac
![]() Za to koty TŻa wiem, ze budza jego matke jak sa glodne.
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Z reguły kotki są przymilniejsze. Zawsze miałam kotki, a teraz mam kocura. Mój kot jest bardzo towarzyski. Jest ze mną od maleńkości... Od małego był głaskany i przytulany. Nie lubi być głaskany przez nieznajomych, ale to chyba normalne.
![]() Jeśli tak bardzo chcesz aby ktoś chodził za tobą krok w krok to kup, bądź przygarnij sobie pieska. Koty są indywidualistami. Owszem, mogą być bardzo towarzyskie, ale nie oczekuj, że będą non stop chodziły i przymilały się do ciebie. ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
moje kicie grzecznie czekaja az sama sie obudze. dopiero wtedy wskakuja do lozka na pieszczoty. choc latem mam obowiazkowe budzenie nad ranem, ale to nie z powodu pieszczot. mam wychodzacego kota, ktory lubi sobie wedrowac ok. 3-4 nad ranem kiedy jeszcze psy nie spaceruja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
wielkie dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() ah i jeszcze jedno: słyszałam,że whiskasy i inne tam kitikaty są podobno mało zdrowe...koty mają problemy z sierścią i nie są takie zdrowe jak po innych karmach " z wyższej półki"? karmicie swoje kociaki jakims domowym jedzonkiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja jestem oddzielona od ulicy ekraniami dzwiekowymi, a przed blokiem mam sporo zieleni, wiec kot ma gdzie chodzic. od 10 lat wychodzi i nic zlego go nie spotkalo (inna sprawa, ze jest bardzo madrym kotem i watpie zeby pchal sie na ulice; wystarcza mu pobliskie ogrodki). za kotkami tez nie lata, bo jest wykastrowany. no i zalatwianie potrzeb fizjologicznych tez preferuje na lonie natury. ale np. swojego drugiego kota w zyciu nie puscilbym, bo jest za glupi. cale szczescie ma lek przestrzeni i ani mysli wychodzic. szczyt jego mozliwosci to wyjscie na balkon
![]() gdybym mieszkala np.w centrum Krakowa, gdzie same ulice, chodniki, beton itp. to kota tez bym nie wypuszczala. za duze ryzyko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
jezebeth, wypuszczanie kota to za duże ryzyko. W najlepszym wypadku ktoś inny go przygarnie, a w najgorszym... no sa różni źli ludzie...
jeśli kot jest dorosły i nie mozna go oduczyć wychodzenia, to trudno, być moze trzeba mu pozwolić, ale uczenie wychodzenia młodego kota to godzenie się na to, ze kiedyś zakończy życie tragicznie ![]() tak, marketowe karmy sa złe, najlepsze karmy znajdziesz w sklepach zoologicznych- polecam przeszukanie wiz00żu, jest kilka takich wątków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zalezy od kota Co do wypuszczania jestem przeciwna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
No właśnie, twój kot nie jest wypuszczany...
![]() A dlaczego jesteś przeciwna? Uważam, że to nic złego. ![]() Jeśli go przyzwyczaiłaś od małego to ok... Zależy to również od tego czy mieszka się w bloku, czy w domu z ogrodem... Mój kot zwariowałby siedząc ciągle w domu. ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pytanko, W jakim wieku jest twój kot i jakiej jest płci?
Na pochyłe drzewo każda koza skacze ![]() Edytowane przez sky Czas edycji: 2008-03-01 o 10:07 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
napewno już publikowałam te linki, ale jeszcze raz : cała prawda o kotach wychodzących
memento- wychodziły nie wróciły |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Sky - kot w domu moze miec tyle samo ruchu co na dworze...
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jestem przeciwna ,bo nie chcialabym zeby stala sie im jakas krzywda,moga wpasc pod samochod,spotkac chuliganów,jakies inne kocury ,ktore tu czasem walcza pod balkonem o teren,złapac jakas chorobe,zjesc cos szkodliwego,no i nie zabijaja ptaków. Ruchu maja tyle ile potrzebują, bo urzadzaja sobie codziennie gonitwy po domu Mieszkam w bloku i naokoło mam mniej lub bardziej ruchliwe ulice. tym bardziej uwazam,ze nie powinno sie wypuszczac niekastrowanych kocurów,bo to wlasciciel ponosi odpowiedzialnosc za kolejne i kolejne płodzone mioty |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
To straszne!
![]() Żadnego z moich kotów nie spotkało takie nieszczęście. Mieszkam w spokojnym miejscu, ale jak czytałam i to nie wystarczy... W moim przypadku nie ma mowy o przyzwyczajaniu kota do domowego trybu życia. Powód? Po prostu się na to nie zgodzi. Idę go wpuścić, bo się dobija. ![]() W sumie to nie dziwię się Wam dziewczyny... Dziękuję za linki. ![]()
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
A ja mówię, że nie!
![]() Ty masz swoje zdanie, ja swoje i niech tak zostanie. ![]()
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Jezebeth jeśli chodzi o poranki to w przypadku mojej kotki jest tak, że o 6 rano codziennie domaga się o jedzenie już ma tak zakodowane (na szczęście o wydanie jej posiłku nie muszę sie troszczyć jak na razie
![]() ![]() Kolejna kwestia wychodzenie na dwór.Moja kotka jest typowym domatorem i nie ma takiej możliwości żebym puściła ją samą na podwórko chociażby, że w pobliżu jest bardzo ruchliwa ulica. Zresztą sama by się bała gdzie kolwiek wyjść, więc siedzi w domu. W chodzeniu na szeleczkach też nie jest nauczona więc w jej wieku niczego w niej nie zmienie. Z moim pierwszym kotkiem wychodziłam normalnie na dwór, od małego był nauczony że szeleczki to nic strasznego i codziennie jak piesek czekał pod dzwiami, żeby iśc na podwórko a jak już posłyszał, że biorę smyczkę to cieszył się jak szalony że idziemy na dwór. A tak w samopas puścić kota to jest wielkie ryzyko szczególnie jak się mieszka w blokowiskach.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.