![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Szkoła Muzyczna I stopnia
Proszę o radę;p
Jestem w 3 gimnazjum i to mój ostatni dzwonek, żeby spróbować się dostać do SM I stopnia, bez wątpienia to moje największe marzenie, zawsze o tym marzyłam, już od początków podstawówki, no ale z różnych przyczyn nie mogłam sobie na to pozwolić;p postanowiłam, że spróbuję, ale obawiam się że po pierwsze zrobię z siebie idiotkę, bo będę przecież najstarsza, a wokół mnie malutkie dzieci;p żeby nie było że to mi przeszkadza no ale po drugie nie wiem jak mnie egzaminatorzy przyjmą, bo jak pytałam o szczegóły telefonicznie, to pani była bardzo niemiła ![]() Co myślicie?? Bardzo liczę na wasze rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szkoła Muzyczna I stopnia
Ja zaczynałam szkołę muzyczną w 3 klasie, ale podstawówki. I pamiętam, że to był ostatni dzwonek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Teraz jest tak, że możesz zdawać aż do ukończenia 16 lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No dobra
![]() Może ognisko muzyczne? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
mimi
|
Spróbuj się dostać, nie patrz, że za późno, ja właśnie w ten sposób jestem do dzisiaj samoukiem i jak sobie o tym przypomnę, że mogłam zapisać się jak tylko przyszło mi to do głowy mam ochotę --->
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nauka w szkole muzycznej prowadzona jest w dwóch cyklach. Jest cykl 6letni i cykl 4letni. Ja skończyłam szkołę cyklem 4letnim. Zawsze można spróbować skończyć szkołę w 3 lata, zrobić np 2 i 3 klasę w jednym roku. Sporo pracy ale u Ciebie to chyba jedyne wyjście, chyba że się wybierasz do technikum.
Na jakim instrumencie chciałabyś grać?? Musisz wiedzieć że na pianino i skrzypce to już raczej za późno. Zostają ci dęte instrumenty. Ja szkołę zaczęłam w 1 klasie gimnazjum i skończyłam w 1 liceum. Zaczęłam na klarnecie ale później przeszłam na trąbkę. Normalnie wskoczyłam do drugiej klasy. U mnie w szkole było tak że do 10r.ż zapisywali do 6letniego cyklu. Po 10r.ż do 4 letniego. No i w 6letnim były skrzypce właśnie i pianino, akordeony, flety poprzeczne. W 4 letnim trąbki, waltornie, klarnety, saksofony, akordeony i wiolonczele.
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja gitara- gram już od jakiegoś czasu, ale chcę skończyć tą SM I stopnia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Patt oby Ci się udało z zajęciami na studiach i w szkole
![]() U nas przyjmują nawet po 16r.ż.. Ze mną szkołę kończyła dziewczyna która zaczęła chyba jak miała 19 lat ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Skończyłam SM I stopnia na gitarze. Chodziłam na cykl 6 letni, ale na 4 letni tez u nas się da
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
IgnisDivine jak wspominasz lata nauki?? Grałaś na gitarze klasycznej??? Edytowane przez patt121 Czas edycji: 2010-05-22 o 20:03 Powód: . |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja zaczelam szkole muz rownolegle z liceum. Wlasciwie nigdy nie mialam problemu z organizacją czasu. To prawda, że im więcej zajęć i bardziej napięty plan, tym więcej czasu na wszystko. Przez dwa lata mialam zajecia 6 dni w tyg a w klasie maturalej wszyscy w szkole muz traktowali mnie nieco przychylniej ze wzgledu na ogrom nauki. Mysle wiec, ze dopoki nie przekonasz sie na wlasnej skorze czy dasz rade pogodzic to wszystko, nie bedziesz wiedziala
![]() bardzo prawdopodobne, ze bedziesz sie uczyla troche innym trybem niz male dzieci [jezeli trafisz do klasy z takimi], bo dzieciaczki ucza sie wszystkiego duzo dluzej. co do zajeć będziesz miała pewnie kształcenie słuchu, zasady muzyki, historię muzyki, fortepian.. a niemila Pania sie nie przejmuj, moze sprobuj pojsc tam z kims, kto jest juz w szkole muzycznej, albo kimś starszym, kto Ci pomoże. powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
IgnisDivine wiesz, takie zasady to w mojej wymyślonej szkole się stosuje...przecież napisałam ż u mnie w mieście a miasta mam podane, nie rozumiem zdziwienia. Co szkoła to obyczaj. U nas było tak jak napisałam.
Patt zajęcia to gra na instrumencie, akompaniament, później gra na dodatkowym instrumencie (pewnie pianino), kształcenie słuchu i audycje muzyczne. Aha i u nas funkcjonował jeszcze chór, więc albo się spiewało w chórze albo grało dodatkowo w zespole. Ja tak miałam w pierwszym stopniu. Zasady muzyki i harmonię moja siostra miała w II stopniu, dla ciekawych tak jak IgnisDivine zaznaczę że to inna szkoła w innym mieście.
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Wszystko wyjaśniam
![]() Grałam na gitarze klasycznej. Oprócz instrumentu przez pierwsze trzy lata miałam tak zwaną rytmikę. Od czwartej klasy zamiast rytmiki mialam audycje muzyczne i kształcenie słuchu oraz chór/zespół (do wyboru) w piątej klasie dochodził obowiązkowy fortepian ![]() Do muzycznej polubiłam chodzić dopiero pod koniec. Ale za ty znalazłam tam przyjaciółkę, z którą przyjaznie sie do dzis (czyli juz dziesiec lat ![]() Mimo tego, że na gitarze już nie grywam, to i tak w sumie pozytywnie wspominam tamte lata ![]() Edytowane przez IgnisDivine Czas edycji: 2010-05-22 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
W moich okolicach rytmika jest tylko w cyklu 6letnim, w 4letnim tego nie ma.
13minut mały solfeż lasockiego mieliśmy właśnie na kształceniu słuchu ![]() Patt a na czym chciałabyś grać??
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli masz tak ogromną chęć nie marnuj tego! Może na tyle Ci się to spodoba, że pod koniec liceum wybierzesz jakiś kierunek studiów związany z muzyką? Trzymam kciuki, próbuj koniecznie! ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Nankaa Czas edycji: 2011-08-18 o 15:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam prawie 15 lat i jeszcze chodze do muzycznej IS
![]() ![]() ![]() tez mamy podzialy na cykl 4 i 6letni ale obawiam sie ze na 6 jest juz dla ciebie za pozno. Przedmioty jakie sa w naszej szkole to: -w 1 klasie tylko instrument glowny i ksztalcenie sluchu -2 klasa jw i oprocz tego audycje muzyczne, instrument dodatkowy (u nas pianino) i do wyboru obowiazkowo chor, orkiestra badz zespol (zespoly nie zawsze sa, istnieja tylko wtedy gdy jakis nauczyciel go zalozy) -3klasa to samo tylko oczywiscie czas trwania zajec sie wydluza, podobnie w 4klasie w klasach dzieciecych jest jeszcze rytmika. Bo u nas wlasnie sa podzialy na klasy dzieciece i mlodziezowe Edytowane przez Agaciok xD Czas edycji: 2010-05-23 o 12:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dziękuję wam bardzo za informacje i wsparcie;p na pewno spróbuję, dam znać, czy się udało;p zastanawiam się nad piosenką;p śpiewam od dziecka w chórze, w altach, ale nie śpiewamy repertuaru rozrywkowego, więc nie mam zielonego pojęcia, co wybrać;p dziękuję wam bardzo raz jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ale chodzi ci o zaspiewanie piosenki na egzaminie wstepnym?;]
jesli tak to naprawde nie masz sie o co martwic, mozesz zaspiewac byle co. Ja np spiewalam Przasniczke S.Moniuszki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Tak o piosenkę na egzamin;p chciałam coś w niskiej tonacji i coś w miarę prostego;p papiery uda mi się złożyć tylko do 1 szkoły, bo przegapiłam terminy, więc to będzie moja pierwsza i ostatnia szansa a boje się ze stres inem sparaliżuje i wszystko skończy się fiaskiem;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Nie martw sie, bedzie dobrze
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Martwię się, stres pewnie będzie, tego nie uniknę, w końcu jakby nie było to moja pierwsza i ostatnia zarazem szansa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
musisz zaspiewac jeden z tych zagranych dzwiekow, obojetnie ktory ale wazne zeby byl odpowiednio zaspiewany (poprawna wysokosc i barwa dzwieku)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Dzięki;p
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To zmora, którą wszędzie wciskają. Kształcenie słuchu i umuzykalnienie to na dobrą sprawę te same zajęcia, tylko umuzykalnienie jest na poziomie początkującym. Miała w podstawówce. KS- na II stopniu i możliwe, że w ostatnich latach podstawówki.
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Co tj ten solfeż??? Sorry za pytanie (jeśli bym miała kogoś nim urazić;p)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.