Zdrowe przytycie anorektyczki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-24, 18:09   #1
ilcia089
BAN stały

Zdrowe przytycie anorektyczki

hej

Jestem anorektyczką... podobno bardzo ciężki przypadek - nadaje się do szpitala, ale wybłagałam rodziców by tego nie robili...
Dostalam od dietetyczki dwa różne zalecenia (sprzeczne):
1. produtkowe gdzie ilość kcal przekracza ponad 2000kcal
2. rozłożone na 5 posiłków gdzie jest 1500 kcal (tylko ja jadam 4 posiłki, wiec ten jeden musialabym podjadać miedzy posiłkami)

Dodatkowo musze pić nutridrink + 300kcal
No i jak tak zaczelam wczoraj jeść produktowo to zauważyłam, że nie mam opanowania tzn. jadlabym i jadla ;( bez umiaru!!! po prostu boję sie że zacznę jeść i nie przestanę.. nie będe miała nigdy umiaru i się roztyje w tłuszcz z anoreksji przerodzi się to w kompulsy (czy jak to się nazywa)

już nie wiem co zrobić jestem załamana ;(
ilcia089 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 21:06   #2
claudiaa9
Raczkowanie

Dot.: Zdrowe przytycie anorektyczki

Jeżeli pierwsza opcja wywołuje u ciebie kompulsywne objadanie, wybierz tę drugą. Pamiętaj jednak, że twoje wczorajsze obżarstwo nie wyniknęło z powietrza, ale z długotrwałego głodzenia organizmu. Po prostu zaczął domagac się swego.

Może powiedziałabym, że to ustanie, ale w grę wchodzi równiez psychika, która "psuje" plany twojego ciała. Piszesz, że obawiasz się roztycia. Twoja obawa powoduje to, że jesz jeszcze więcej, bo pewnie myślisz, że " I tak jestem już gruba, to mogę sobie pozwolić na... "
Jednak o to właśnie w tym wszystkim chodzi- masz przytyć, ale zdrowo. Na pewno nie mówię o powiekszenie swojego rozmiaru do wielkości wieloryba, ale powrócenie do zdrowej wagi w granicach normy BMI. (np. wzrost 160 cm- 50-60kg)

Może zjadłaś mało, ale masz wrażenie, że dużo, gdyż i tak jest to o wiele więcej niż jadłaś w czasie choroby?
Co zjadłaś wczorajszego dnia? W jaki sposób?
Może u ciebie kompuls to zjedzenie dużego, tłustego obiadu, potem np. batonika? To nie jest kompuls, gdyż moje niektóre koleżanki tyle właśnie jedzą a są zdrowymi dziewczynami.

Na pewno nie jest to zdrowe. Słodycze koniecznie należy spożywać, ale z umiarem. Tak samo jak fast-foody itp, np. raz na tydzień lub miesiąc i nie w niewiadomo jakich ilościach, ale np. jeśli pizza, to kawałek, góra dwa, no może trzy
Poczytaj sobie wątek "cukier- biała śmierć". Ale nie rezygnuj z niego, gdyż może źle to się skończyć .

Poproś rodziców, aby kupowali ci pełnowartościowe, zdrowe produkty a nie jakiś syf w postaci słodyczy, czy innego dziadostwa.

Jak pisałam, jeśli popadasz z jednej skrajności w drugą, wybierz opcję 1500kcal dziennie. Jednak raczej powinno być to 2500kcal- zapotrzebowanie kobiety. Nie przejmuj się, że czasem przekroczysz tę dawkę. Oczywiście wszystko z umiarem.
Jeśli nie znasz się na prawidlowym odżywianiu, poproś dietetyka, by napisał ci jadłospis.
Jednak polecam poczytanie sobie o zdrowym odżywianiu.

Jestem na diecie, więc napiszę ci mój jadłospis na jeden dzień. Jest bardzo prosty, łatwo przyrządzić potrawy.
Jeśli schudnę, to zwiększe posiłki, ale na pewno nie wróce do dawnych nawyków żywieniowych.
I śniadanie- po wstaniu z łóżka (tak ok. 7-8.00)
OWSIANKA:
pół szklanki mleka (0,5 % lub więcej, zależy jakie kupią rodzice)
4 łyżki płatków owianych błyskawicznych
różne owoce (np. szklanka truskawek, porzeczek, jabłko)
Garść rodzynek
słonecznik łuskany
II śniadanie:
bułka pełnoziarnista z warzywami
troszkę margaryny/ masła roślinnego
Obiad:
talerz gęstej zupy (nie jakieś dietetyczne, rzadkie ohyctwo)
Mięso (które jest w zupie)
kolacja:
Sałatka owocowa:
-owoce, jogurt naturalny, bakalie- wychodzi talerz
przekąska (2 h przed snem lub gdy jestem głodna w czasie dnia), np. jakichś owoc, twarożek itp.

Proponuję więc jeść na początek tak jak ja, a na przykład po kilku dniach zwiększyć porcje dwukrotnie. Pozwalaj sobie na przegryzanie, np. warzyw, owoców między posiłkami. Coś słodkiego też może wpaść Nie licz kalorii.
Jeśli dopadnie cie wilczy apetyt, to jedz owoce/ warzywa, inne lekkie przysmaki a nie niezdrowe produkty.
Zobaczysz, że po miesiącu takiej diety twoje włosy i paznokcie będą w lepszej kondycji, a ty będziesz czula się znakomicie.
Nie rezygnuj ze sportu. Jest lato, proponuję spacery, jazdę rowerem. Nie zmuszaj się, nie myśl "o dzisiaj muszę pojeździć rowerem pół godziny!". Nie chce ci się, to nie. Koniec kropka.

I przede wszystkim: Pokochaj siebie

Wpisz sobie w google: "Przyjemnie jest chudnąć" - polecam

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=553155

Edytowane przez claudiaa9
Czas edycji: 2011-06-24 o 21:18
claudiaa9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 22:50   #3
201712181913
Konto usunięte

Dlaczego anorektyczce, która ma przytyć polecasz dietę na redukcję i hasło "Przyjemnie jest chudnąć"??

Moim zdaniem, jesli nadajesz się do szpitala, masz ciężką anoreksję, to po prostu do tego szpitala idź..

Jeśli koniecznie chcesz zostać w domu, to uważam, że na początek baardzo wskazane jest, żebyś przez jakiś czas nie miała w ogóle na głowie pilnowania jadłospisu. Masz kogoś, kto mógłby Ci przyrządzać posiłki, wydzielać porcje? Wiem, że pewnie ciężko Ci będzie oddać taką kontrolę, ale przygotowywanie posiłków, wyznaczenie porcji na przytycie przez dopiero zaczynającą się leczyć anorektyczkę to tak jak kazanie alkoholikowi nalewać piwa za barem. Będziesz w kółko myśleć o kaloriach, wielkościach porcji, podświadomie ograniczać ilość, tu utniesz trochę masła, tu coś odkroisz itd. Gdyby ktoś Ci po prostu dawał talerz i miałabyś to po prostu zjeść bez dyskusji, to chyba łatwiej byłoby przetrwać ten pierwszy etap.
Mieszkasz z rodzicami?

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Poza tym, chodzisz na jakąś terapię? może idź chociaż na oddział dzienny, jeśli nie chcesz iść normalnie do szpitala?
No i pamiętaj, leczenie anoreksji nie polega na tym, żeby wpaść w drugą skrajność i doprowadzić pacjenta do otyłości, naprawdę nikt nie ma tego na celu. Przytyć trzeba do wagi prawidłowej, żeby organizm mógł poprawnie funkcjonować.
201712181913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-25, 05:09   #4
ilcia089
BAN stały

a może ktoś mi ułoży taki jednodniowy przykładowy plan diety?
mam zjadać:

1. 400ml mlecznych (jogurty/kefiry) - nie wiem które wybierać wybieram te mniej kaloryczne;/
2. 100g twarozku lub 40g zółtego sera
3. 200g mięsa/ryby i 40g wedliny, co 2-3 dni jajko
4. 30g musli
5. 40g orzechów/suszonych owoców (wolę orzechy ale suszone owoce mniej kalorii mają)
6. 450g warzyw
7. 200g owoców
8. łyzka masła/margaryny (nie lubie moge zastapic nutella/maslem orzechowym)
9. łyzka oliwy/oleju (moge zastapic sezamem/pestkami z dyni)

Widzicie ile tu jest kcal?? a mialo być tylko 1500!! a jest grubo ponad 2000

to co pomozecie mi coś z teg ułozyc? tylko na 4 posiłki z przekąskami... proszę
Stary 2011-06-25, 05:44   #5
claudiaa9
Raczkowanie

Tak podaję hasło "przyjemnie jest chudnąć", gdyż jest to adres do bloga: http://www.przyjemneodchudzanie.blogspot.com/
Torba zerknij, to nie jest typowy blog o odchudzaniu.
On po prostu pokazuje odchudzanie z innej perspektywy. Nawet powiedziałabym, że autorka tego bloga pisze jak całkowicie zmienić swoje niezdrowe, na zdrowe nawyki żywieniowe. Co prawda, stosowała ona dietę 1000kcal, jednak teraz tego odradza. I ma rację. Mi on bardzo pomógł. Dzięki niemu nie liczę obsesyjnie kalorii, jem wszystko, tylko, że zdrowo i w właściwych ilościach. Porusza on sprawy związane z kompulsami, nawet pokazuje błędy, jakie popełniają młode dziewczęta, odnoszące się do "dekalogu/ przykazań anorektyczek". Mówi, że żadna skrajnośc nie jest lepsza- ani wychudzenie, ani otyłość.

Jeśli źle zrobiłam podając taki tag, to mogę zedytować post.
Co do tego, że ktoś powinnien byc przy autorce wątku, pomagać jej, to masz rację.
Myślę, że ta osoba powinna znać się na rzeczy, nie mówić ciągle do chorej: "Jedz, jedz!, powinnac jeść więcej, dużo, dużo jedzenia" i nie serwować mnóstwa żarcia w lodówce, zwłaszcza niezdrowego.
Myślę, że nie wolno anorektyczce, która chce to zmienić na kazdym kroku przypominać jaka to nie jest wyniszczona, wychudzona i kazać ciągle żreć. Powinno się krok po kroku tłumaczyć, kazać jeść na początku mniej, potem coraz więcej, aby przyzwyczaić. Czytałam wątek o kompulsach i niektóre dziewczyny pisały, że właśnie przez ciągłe uwagi "Jedz, jedz" nabawiły się kompulsów/ bulimii.
Czytam również dużo blogów prowadzonych przez anorektyczki i wiem, że nagłe przytycie źle oddziałuje na ich psychikę i wracają do "odchudzania" ("swojego").
Podobno skrajna otyłośc nie jest dobra. Na przykład Ktoś ma dużą otyłość. Każdy z wizazu z pewnością nakłaniałby go do zdrowej diety i zapewniał, że na tydzień może schudnąć max. 0,5 -3 kg, gdyż więcej może być szokiem dla organizmu.
Myślę, że to działa w obie strony. Osoba wychudzina rownież powinna tyć powoli na zdrowej diecie (dieta to nie odchudzanie), a nie np. 15kg w dwa tygodnie na jakimś syfie, bo to również jest bardzo złe dla organizmu i psychiki.

Zostaje kwestia psychiki. Ty chcesz zmian, chcesz wrócić do zdrowia. Koniecznie chodź na terapie do psychologa.
Jeśli nie dajesz sobie rady, pozostaje szpital...
Obiecałaś rodzicom, że się zmienisz, więc nie zawiedź ich. Oni ci zaufali, bardzo cię kochają i pragną twego powrotu do zdrowia

Stary 2011-06-25, 11:34   #6
ilcia089
BAN stały

Zostaje kwestia psychiki. Ty chcesz zmian, chcesz wrócić do zdrowia. Koniecznie chodź na terapie do psychologa.
Obiecałaś rodzicom, że się zmienisz, więc nie zawiedź ich. Oni ci zaufali, bardzo cię kochają i pragną twego powrotu do zdrowia[/QUOTE]

ja nie umiem tak stopniowo zwiekszac kcal.. trudno roztyje sie w tluzczi i popane w obzarstwo;(
Stary 2011-06-25, 19:23   #7
claudiaa9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ilcia089 Pokaż wiadomość
Obiecałaś rodzicom, że się zmienisz, więc nie zawiedź ich. Oni ci zaufali, bardzo cię kochają i pragną twego powrotu do zdrowia
ja nie umiem tak stopniowo zwiekszac kcal.. trudno roztyje sie w tluzczi i popane w obzarstwo;([/QUOTE]
To popros dietetyka, aby ułożyl ci jadłospis z tych produktów i doradził jak możesz sobie mieszać je według uznania.
Jeśli nie chodzisz na żadną terapię, koniecznie się na nią umów.
Pamiętaj, że moje rady nawet w 5% nie zastąpią rozmowy na żywo z obeznaną w temacie osobą.
Popatrz przez okno... Są wakacje, świeci słońce, czasem pada deszcz. Nie ma piękniejszej pory roku. Wyjdź na podwórko, pospaceruj, nawet sama. Korzystaj z wakacji i wolnego czasu.
Odnajdź swoja pasję. Może masz talent do robótek ręcznych?
Wsiądź na rower i jedź jak najdalej. Tak właśnie robię, gdy mam dola i jestem zła. Bardzo pomaga. Pozwiedzaj obce miejscowości. Może w pobliżu sa piękne widoki? Aha, nie przejmuj się niczym. Przyznam się tutaj, że raz zdarzyło mi się jechać w dziurawych na tyłku spodniach, w dodatku zwiedzałam zamek (zsiadałam z roweru). Dopiero w domu zorientowałam się, dlaczego ludzie się tak na mnie dziwnie gapili :/ I tak sie tym nie przejęłam, bo nikt mnie nie znał, to co się będę
Jeśli mieszkasz w dużym mieście, pochodź po sklepach. Też to lubię, jednak moje zainteresowania ciągną mnie do sklepów z narzędziami, budowniczych, rowerowych itp, niż z ciuchami (nienawidzę przymierzać ubran, nie mam do tego cierpliwości, chciałabym być jak inne dziewczyny)
Pomóż rodzicom/ babci/ dziadkowi w pracach domowych. Dużo rozmawiaj z nimi. Umów się ze znajomymi.
Nie ma nauki, korzystaj z tego. Nie marnuj czasu w pokoju, objadając się.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-26, 09:19   #8
ilcia089
BAN stały

nie moge jezdzic na rowerze/cwiczyc bo mam wyniszczony organizm podobno ;/
i podobno mam jesc kiedy chce.. ale wlasnie boje sie tego objadania ze to te cale kompulsy;/
Stary 2011-06-26, 17:15   #9
Ilta
Zadomowienie

Czy tylko mnie te posty uderzająco przypominają te autorstwa skomplikowanej_18 ?
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 18:02   #10
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

Ilta, to chyba nie skomplikowania, bo Ilcia udziela się też na Vitalii...
it's always something more to get
and i don't see the reason not to get it.
*
damaged people are dangerous because they know they can survive anything
chocotoffeebananacoco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 19:43   #11
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez ilcia089 Pokaż wiadomość
nie moge jezdzic na rowerze/cwiczyc bo mam wyniszczony organizm podobno ;/
i podobno mam jesc kiedy chce.. ale wlasnie boje sie tego objadania ze to te cale kompulsy;/
napisz co zjadasz podczas tego 'całego kompulsu' okej?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-26, 20:35   #12
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chocotoffeebananacoco Pokaż wiadomość
Ilta, to chyba nie skomplikowania, bo Ilcia udziela się też na Vitalii...
Spoko. Podobieństwo postów jest dla mnie druzgoczące
Stary 2011-06-27, 01:24   #13
ilcia089
BAN stały

hej
nie wiem czy nie oprzytomnialam...
Skoro wiem że jestem anorektyczką, i CHCE to zmienić, to przecież powinnam jeść wszystko na co mam ochotę czyż nie tak?? nawet na te fast foody.. chyba mi nie zaszkodzą, a do tego w miedzyczasie powinnam coś podgryzać??
Dobrze myślę czy to też złe myślenie??

Taa dziś jakos nie mogę spać
Stary 2011-06-27, 14:38   #14
claudiaa9
Raczkowanie

Możesz, ale nie popadaj ze skrajności w skrajność.
Fastfoody w dużej ilości na pewno ci zaszkodzą.

Stary 2011-06-27, 18:05   #15
Ilta
Zadomowienie

17 wiadomości i niemalże w każdej "jestem anorektyczką","jestem anorektyczką" i "jestem anorektyczką". Czemu ma służyć to ciągle podkreślanie ?
Stary 2011-06-27, 18:25   #16
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

lepiej nie pytać
it's always something more to get
and i don't see the reason not to get it.
*
damaged people are dangerous because they know they can survive anything
chocotoffeebananacoco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 21:52   #17
colson
Raczkowanie

dziewczyno, skoro chcesz być zdrowa to nie oszukuj, nie licz, bo nikt nie chce ciebie spaść jak krowe - ani dietetyk, ani lekarze; musisz dojść do siebie, a ty pokazujesz swoją postawą, że wcale nie chcesz się leczyć

cel : medycyna

Ignavia corpus habetat, labor firmat
colson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 17:41   #18
cordellia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
17 wiadomości i niemalże w każdej "jestem anorektyczką","jestem anorektyczką" i "jestem anorektyczką". Czemu ma służyć to ciągle podkreślanie ?
mnie też to zastanawia. i przeraża bo mam przez to wrażenie, że nie potrafi się określić jako osoba, która lubi to, która zajmuje się tym, której pasją jest tamto.. ona po prostu jest anorektyczką. nie widzi w sobie nic innego poza chorobą. przykre to.

november smoke and your toes go numb
a new colour on the globe
it goes from white to red
a little voice in my head says oh oh oh

bloguję sobie
cordellia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 12:19   #19
matylda_jasmin
Przyczajenie

Smile Dot.: Zdrowe przytycie anorektyczki

większość tu piesz,że ma anoreksję, amoim zdaniem to bzdura, bo anorektyczki mają problem z jedzenie, przełknięciem czegokolwiek, jedzą na siłę, na rozum - bo trzeba, kiedy już widzą ,ze nimi sa i chcą z tym walczyć.
Anorektyczka nie ma chęci na jedzenie tylko permanentny problem z łaknieniem, brak apetytu więc to co opisane jest w pierwszym poście, to raczej anoreksja nie jest a zwykłym niedożywieniem wynikającym ze złej diety
matylda_jasmin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 13:25   #20
mickey_mouse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez matylda_jasmin Pokaż wiadomość
większość tu piesz,że ma anoreksję, amoim zdaniem to bzdura, bo anorektyczki mają problem z jedzenie, przełknięciem czegokolwiek, jedzą na siłę, na rozum - bo trzeba, kiedy już widzą ,ze nimi sa i chcą z tym walczyć.
Anorektyczka nie ma chęci na jedzenie tylko permanentny problem z łaknieniem, brak apetytu więc to co opisane jest w pierwszym poście, to raczej anoreksja nie jest a zwykłym niedożywieniem wynikającym ze złej diety

:O bzdurą jest twój post, widać, że o zaburzeniach odżywiania nie masz żadnego pojęcia i bazujesz na stereotypach anorektyczki właśnie bardzo często mają ochotę na różne frykasy ^^
ocaleję mimo to

Edytowane przez mickey_mouse
Czas edycji: 2011-07-07 o 13:27
mickey_mouse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 13:28   #21
TrueLook
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez matylda_jasmin Pokaż wiadomość
popularne stereotypowe myślenie
jak g. wiesz na jakiś temat to się nie odzywaj
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 14:07   #22
agniusia17
Rozeznanie

Tak, uwielbiam jak na takie tematy wypowiada się ktoś, kto nie ma bladego pojęcia czym jest anoreksja...
agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 09:04   #23
matylda_jasmin
Przyczajenie

Cool Dot.: Zdrowe przytycie anorektyczki

Cytat:
Napisane przez agniusia17 Pokaż wiadomość
Tak, uwielbiam jak na takie tematy wypowiada się ktoś, kto nie ma bladego pojęcia czym jest anoreksja...
no tak, najłatwiej jest kogoś zjechać, zamiast wyprowadzić go z błędu, skoro uważacie,że to błędne myślenie naprowadźcie na właściwe, będę mądrzejsza i chętnie się czegoś dowiem od Was, a plucie jadem mojej wiedzy nie poszerzy.
Stary 2011-07-08, 11:15   #24
matylda_jasmin
Przyczajenie

Cytat:
no tak, najłatwiej kogoś zjechać, skoro nie mam racji uświadomcie mnie, obalcie moje stereotypowe myślenie, chętnie się czegoś dowiem na temat, bo sama mam kłopoty z łaknieniem, ale wg testów anorektyczką nie jestem. Więc zamiast ganić - naprowadźcie na dobrą drogę, będę mądrzejsza. A pisząc mi,że g... wiem raczej mojej i nikogo wiedzy nie poszerzycie.
pozdrawiam
p.s. forum jest po to, by każdy mógł się wypowiedzieć ia zamknąć to można dzrzwi lub okno, a nie kogoś (sic!)
Stary 2011-07-08, 12:06   #25
matylda_jasmin
Przyczajenie

no tak, najłatwiej kogoś zjechać, napisać,że myśli stereotypowo, zamiast wyprowadzić go z błędu. Bardzo chętnie dowiem się od Was dlaczego moje myślenie jest złe i nieprawdziwe. Pisanie mi,ze mam się zamknąć raczej mojej wiedzy nie poszerzy, ponadto zamknąć można co najwyżej drzwi, a forum służy do tego, by wypowiedzieć swoje zdanie mógł każdy!
Stary 2011-07-08, 12:24   #26
matylda_jasmin
Przyczajenie

Cytat:
no tak, najlepiej jest kogoś zjechać, napisać ,że myśli stereotypowo zamiast wyprowadzić go z błędu. Jeśli waszym zdaniem moje myślenie jest błędne, to podzielcie się wiedzą, bym była mądrzejsza.
Kazanie mi się "zamknąć" jest po pierwsze chamski, a po drugie nie sprawi,że przestanę myśleć stereotypowo. Więc nie róbcie z siebie alfy i omegi,a podzielcie się wiedzą z korzyścią dla mnie i innych czytających to forum.
p.s. zamknąć to można co najwyżej drzwi lub okno, a na forum wypowiadać ma się prawo każdy. Nauczcie się argumentować własne zdanie , a nie ograniczajcie sie do plucia jadem wszystkowiedzące wizażanki.
pozdrawiam
Stary 2011-07-08, 18:42   #27
mickey_mouse
Raczkowanie

Ej, spoko, nie gorączkuj się tak, nie musiałaś 4 razy ubierać tej samej myśli w różne słowa

Poczytaj sobie wątek "moja historia" to może ci się co nieco wyjaśni
ocaleję mimo to
mickey_mouse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 07:17   #28
ilcia089
BAN stały

przytycie

hej
muszę przytyć bo.. no wiadomo myślałam że sobie z tym radze (przytyłam przez tydzień 2,5 kg), ale po tygodniu znów schudłam..
I mam takie pytanie czy lepiej jesc piec duzych posiłków regularnie w miarę czy może lepiej sobie jesc piec mniejszych i coś w miedzyczasie podjadać..

No własnie i co polecacie odżywczego: oprócz wiadomo do podjadania najlepsze są orzechy jogurty owoce i warzywa

a na kanapki jakie wedliny, mieso? masła nie lubie zastepuje Go masłem orzechowym - uwielbiam mogłabym zjesc pół słoiczka od razu samego...

jej ciagle mam ochote wlasnie na niezdrowe rzeczy - paluszki, chrupki kukurydziane, popcorn, słodycze ;/ no i czasem fastfoody... bo ja lubie maczaste a wiadomo ze maka to raczej mnie nie odzywi i nie wzmocni.. chyba.. jej ja juz głupieje
Stary 2011-07-13, 10:33   #29
chloa
Raczkowanie

Dot.: przytycie

dlaczego sądzisz, że mączne dania nie odżywią Cię?
przecież są one zdrowe, można je przecież zrobić z mąki pełnoziarnistej/ razowej, jeśli nie chcesz ze zwykłej tortowej. Można na przykład zrobić pierogi ze szpinakiem i serem feta, albo naleśniki z owocami- pyszne i zdrowe
a paluszki, czy chrupki kukurydziane, czemu nie?

a jeśli chodzi o te posiłki, to musisz zobaczyć, jak Ci jest lepiej. Jeśli chciałabyś pięć mniejszych, to to podjadanie musiałoby być rzeczywiste, i to nie jabłko, które zapcha żołądek... Moim zdaniem lepiej jeść śniadanie, II śniadanie, obiad+deser, podwieczorek, kolacja, i coś po
na początku może być ciężko ze zmieszczeniem wszystkiego, ale chodzi o to, że żołądek trzeba powiększyć.

trzymam kciuki!
ale i tak najważniejsza jest zmiana myślenia, sposobu postrzegania siebie, innych, umiejętność wyrażania emocji, a nie skrywania ich w sobie. a do tego wszystkiego i innych indywidualnych trudności dochodzi proces przybierania na wadze i jedzenia.
chloa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 16:10   #30
enka999
Zadomowienie

Dot.: przytycie

jest wątek na temat przytycia, wystarczy wyszukac tam znajdziesz odp na swoje pytania

Włosomaniaczka

enka999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości