UKW Bydgoszcz studia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-10, 12:02   #1
emcia24
Raczkowanie

UKW Bydgoszcz studia

Witam. Proszę o opinie na temat studiów na UKW chodzi mi o kierunki takie jak kulturoznawstwo,dziennika rstwo, turystyka i rekreacja. Czy warto i dlaczego. Mam juz za sobą jeden wybór kierunku, który okazał się klapą dlatego teraz zamierzam dobrze przemyśleć wybór, żeby sytuacja sie nie powtórzyła. Każda opinia na wagę złota pozdrawiam
emcia24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 17:22   #2
viva91
na przekór do celu

Dot.: UKW Bydgoszcz studia

czy warto?
chyba nie dalej jak wczoraj przeczytałam wypowiedź studentki kulturoznawstwa która nazwała swój kierunek pomyłką.
dziennikarstwo - każdy mówi że dobry dziennikarz dziennikarstwa nie ukończył trzeba mieć wiedzę w konkretnej dziedzinie o której można pisać, mówić. np. student ekonomii jeśli ma smykałkę do dziennikarstwa może bez problemu prowadzić serwisy ekonomiczne. sam kierunek nie jest zły, ale jako doszlifowanie posiadanych już umiejętności.
turystyka - o tym wiem najmniej, więc się nie wypowiem.
Stary 2011-04-11, 09:34   #3
Vol_vo
Raczkowanie

Jeśli chodzi o kierunki to żaden z nich nie jest idealny. Tak jak już napisała Viva91 -o kulturoznawstwo można się pokusić , jeśli jest to nasza pasja , ale wątpliwe jest znalezienie pracy w tym zawodzie. O dziennikarstwie mam również taką samą opinię jak powyżej...chociaż jeśli jesteś w tym dobra, to najlepszy wybór z tych 3 - jednak czy wybór UKW jest konieczny... ? może lepiej pokusić się o UMK(o ile dobrze kojarzę wykładają dziennikarstwo) czy lepiej renomowaną uczelnię?
Co do turystyki to mam kilku znajomych po tym kierunku-nie pracujących w zawodzie.Kierunek interesujący, owszem, może Tobie się poszczęści Nie chcę do niczego zniechęcać

Wymiana-książki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=445618
Vol_vo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 08:09   #4
emcia24
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedz Co do tego dlaczego UKW to głownie dlatego, że do Bdg mogę z powodzeniem dojeżdzać bo nie zajmuje to jakoś bardzo wiele czasu, a do innego miasta np Torunia musiałabym sie przenieść i nie wiem czy warto. Dostać się na dziennikarstwo nawet na UKW nie jest tak łatwo, więc pomyślałam, że jeśli się nie uda, to moge wybrac kulturoznawstwo a uzupełniające studia magisterskie zrobić z dziennikarstwa. jak myslicie logiczne to? mam już mętlik w głowie pozdrawiam
emcia24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 15:46   #5
bridgeta
Zadomowienie

Ja np skończyłam filologię polską ze specjalnością kulturoznawstwo. Nie wiem, czy jest takie na UKW. Ogólnie jestem ze studiów zadowolona, pracuję obecnie w kulturze, więc jednak można, nie trzeba po tym sprzedawać w sklepie.

Radzę ogólnie wszystko dobrze przemyśleć. Niestety po studiach humanistycznych ogólnie jest problem z pracą, dużo łatwiej jak ma się tytuł inż...
bridgeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 15:49   #6
AnYitKA
Przyczajenie

Witam
Ja również startuję w tym roku na UKW i chciałabym się coś-niecoś dowiedzieć apropos uczelni i w ogóle życia studenckiego Co warto wiedzieć, jak wygląda normalny dzień/tydzień nauki, jak wyglądają zajęcia z wychowania fizycznego i czy można kontynuować w ramach języka obcego język niemiecki
Chcę studiować logopedię lub psychologię- ostateczna decyzja przyjdzie po wynikach rekrutacji, tak więc niech się dzieje co chce.Czy są to trudne kierunki?
Pozdrawiam

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

A, jeszcze jedno, o co chciałam zapytać Jaka atmosfera panuje pomiędzy poszczególnymi rocznikami i kierunkami, czy mozna liczyć na starszych kolegów oraz jak studentów traktują wykładowcy?
Pozdrawiam ponownie
AnYitKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 16:50   #7
agravvka
Zadomowienie

Napiszę co wiem o UKW ,może nie koniecznie przyda się to emci24, ale może ktoś skorzysta. Studiuję zaocznie administracje. Podobnie jak emcia24 jest to mój drugi kierunek (pierwszy w szkole prywatnej). Na UKW bardzo mi się podoba- niedaleko od mojej miejscowości, dla studentów zaocznych ma to ogromne znaczenie, zajęcia co 2 tygdonie, w niektórych szkołach zapewaniają w czasie rekrutacji,że będą co 2 a póżniej okazuje się ze co tydzien. Wykłady są w piątki o od 15:30 do ok. 19:45, ale nie są obowiązkowe, ćwiczenia trwają ,1,5 h. Największym minusem jest lokalizacja- ul. Przemysłowa, straszne zadupie, okropny budynek .Inne kierunki też mają w innych miejsach niż chodkiewicza, ale niestety nie jestem w stanie powiedzieć gdzie i jakie to są. Jednak jeśli ma się świetną grupę to i do takich warunków da się przyzwyczaić. Nauczyciele są różni, ale narzekać nie można. Jedni się przykładają inni troszkę mniej, ale tak jest wszędzie i tak jest dobrze bo nie wiem jakby to było, gdyby wszyscy piłowali. Ćwiczenia już pokończyły się na początku czerwca teraz tylko egzaminy. Wszystko jakoś ładnie zostało rozłożone w czasie. Sesja ciągła. Indeksy zdajemy dopiero we wrześniu. Na poprzedniej uczelni ,trzeba to było robić co semestr więc był straszny bałagan. Jeśli chodzi o organizację w dziekanacie to trzeba być cierpliwym, ale powtarzam,że tak jest wszędzie. Niestety z Przemysłowej trzeba dojeżdżać do dziekanatu na ul. Ogińskiego, koło focusa (wieżowiec). Tam też jest akademik. Jednak zawsze zostałam tam na miejscu obsłużona. Na Przemysłowej też dyżuruje jakaś pani, ale tam za wiele nie da się załatwić. Bibiloteka dobrze wyposażona, książki zamawia się on-line, teraz budują nową koło bazyliki na przeciwko Biedronki, więc powinno być jeszcze lepiej. Co do życia studenckiego to niestety z racji studiów zaocznych nie jestem w stanie za dużo na ten temat powiedzieć

" Lubię, gdy na mnie patrzysz i udajesz, że tego nie robisz."

agravvka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-29, 17:26   #8
carolcia89
Przyczajenie

pytanie do agravvka. Jeżeli studiujesz na UKW to może jesteś zorientowana czy w pobliżu są jakieś pokoje do wynajęcia, chodzi mi o takie gdzie można się zatrzymać na weekend podczas zjazdów? planuje od października zacząć tam studia i chciałabym się już zorientować na temat noclegów. za odp z góry dziękuję. pozdrawiam
carolcia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 16:01   #9
agravvka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez carolcia89 Pokaż wiadomość
pytanie do agravvka. Jeżeli studiujesz na UKW to może jesteś zorientowana czy w pobliżu są jakieś pokoje do wynajęcia, chodzi mi o takie gdzie można się zatrzymać na weekend podczas zjazdów? planuje od października zacząć tam studia i chciałabym się już zorientować na temat noclegów. za odp z góry dziękuję. pozdrawiam
To zależy gdzie będziesz miała zajęcia na jakiej ulicy. Ja np. mam na przemysłowej, to jest spory kawałek od głownego budynku na chodkiewicza. Nocuję w akademiku/bursie albo na Głowackiego albo na Karłowicza, raz też na Ogińskiego, w wieżowcu, tam gdzie jest dzieknanat administracji. Pokoje są przeważnie 4 os. Standard typowo studencki Choć na Ogińskiego naprawdę przyzwoite warunki. Ceny od 25 do 35 za 1 nocleg.

" Lubię, gdy na mnie patrzysz i udajesz, że tego nie robisz."

Edytowane przez agravvka
Czas edycji: 2012-03-01 o 16:02
agravvka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 16:31   #10
carolcia89
Przyczajenie

administrację będę studiować, także zajęcia będą na przemysłowej
carolcia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-13, 21:33   #11
cafaitmal
Raczkowanie

a co ogólnie myślicie o UKW? młoda szkoła, ale... ? warto iść?
cafaitmal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-17, 18:56   #12
KasiaJAaaasia
Przyczajenie

Drogie Studentki!

Proszę o wypelnienie 2 krótkich ankiet do mojej pracy mgr. Z góry dziękuję.

Oto linki:

wbadanie.pl/ankieta/261536355/1/
wbadanie.pl/ankieta/261558973/1/
KasiaJAaaasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości