|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
studentki- Kraków
Cześć Dziewczyny! Studiuje może któraś z Was w Krakowie? Chciałabym się bowiem dowiedzieć czegoś więcej na temat mieszkań dla studentów. Od października zamierzam zacząć tam studia i w związku z tym mam kilka pytań:
-w jakiej cenie mniej więcej są mieszkania dla studentów w Krakowie -kiedy trzeba rozpocząć szukanie -jak jest z opłatami, głównie interesuje mnie woda, czy płaci się w zależności od tego ile się jej zużywa czy jest jakaś ogólnie ustalona stawka -na jakiej ulicy najlepiej szukać mieszkania żeby było blisko do Uniwersytetu Ekonomicznego Bardzo Was proszę o pomoc i jeżeli wiecie jeszcze coś na temat zakwaterowania więcej o co nie pytałam to również byłabym wdzięczna żebyście podzieliły się ze mną tymi informacjami. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: studentki- Kraków
-ceny mieszkan roznie - zalezy czego szukasz .. kawalerki to srednio 900-1100zl plus opłaty, miejsca w pokoju 2 osobowym - około 400zl .. do tego media. ja wode mam wliczoną w cene czynszu - opłata tylko za prąd, gaz no i net ... le to chyba też zależy. poszukaj sobie na krakow.gumtree.pl , tam jest duzo ogłoszeń i zobaczysz przedział cenowy, zazwyczaj są też fotki ...
-w jakich dzielnicach szukac ... hmm ja jestem zwolenniczką mieszkania w centrum, a przynajmniej w jakiejś sensownej odległości od rynku .. skoro uek to może Grzegórzki, Podgórze, Stare Miasto, Krowodrza? [ http://bi.gazeta.pl/im/3/3369/m3369553.jpg ] -a kiedy najlepiej szukac hmm lipiec/sierpien ... ja zaczełam w sierpniu, znalazłam za trzecim przyjazdem do krakowa. wcześniej zwiedziłam wiele różnych piwnic i komórek - dosłownie ![]() powodzenia i miłego studiowania w krakowie ![]()
![]() |
#3 |
Pani Buka
|
hej
![]() - zależy czy chcesz mieszkać w osobnym pokoju i z iloma osobami chcesz dzielić mieszkanie; tańsze mieszkania są w pobliżu Nowej Huty i bliżej obrzeży miasta; najdroższe (tak mi się wydaje) w okolicach AGH, na Bronowicach, na Ruczaju. ogólnie musisz przygotować się na wydatek rzędu 400-500 zł miesięcznie, niestety, i to nie gwarantuje że będziesz mieć pokój dla siebie. zadbaj o dobrych współlokatorów i zwróć koniecznie uwagę na to, jacy są wynajmujący! - szukaj kiedy tylko możesz, czyli w lipcu, ale przygotuj się że wtedy będziesz musiała oprócz kaucji płacić za cały sierpień i wrzesień. w sierpniu mieszkania jeszcze są, natomiast we wrześniu jest już masakra ![]() - opłaty w każdym mieszkaniu są różne, czasem płacisz tylko za prąd i gaz, czasem dodatkowo za ogrzewanie, czasem tylko za ciepłą wodę, czasem i za zimną, i za ciepłą. to już trzeba zapytać właściciela ![]() - lokalizacja? jeżeli chodzi o coś blisko UEk, to patrz po dzielnicach: Olsza, Grzegórzki, Czyżyny, okolice Ronda Mogilskiego, Grzegórzeckiego. mapa Google na pewno Ci pomoże ![]() - aha - co do ogłoszeń to jak koleżanka wyżej napisała, najlepsze Gumtreee - tylko trzeba od razu dzwonić/pisać maile bo ludzie odpowiadają naprawdę strasznie szybko.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
I pamiętaj przy spisywaniu umowy o wpisaniu stanu liczników z dniem wprowadzki! Przynajmniej Cię nie oszukają
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem studentką ale mogę się wypowiedzieć odnośnie mieszkań bo od urodzenia mieszkam w Krakowie, a w ubiegłym roku pomagałam kuzynce znaleźć mieszkanie.
Generalnie jest tak im blizej Rynku tym wyższa cena, nie opłaca się wynajmować mieszkań w kamienicach bo czynsze w Krakowie są uwolnione dla właścicieli kamienic więc są one dość wysokie w porównaniu z mieszkaniami na osiedlach, w takiej kamienicy wodę płacisz dodatkowo nie w czynszu, większość ma piece - ale na prąd więc w okresie zimowym zużycie takie że się płaci kwoty z kosmosu.( moje dwie przyjaciółki mieszkają w kamienicach -przykład z ul. Dietla czynsz 900, prad 300 gaz 250) Bardziej opłaca się szukać mieszkań na osiedlach- ( spółdzielcze i własnościowe wyodrębniane ze spółdzielni)- w takich mieszkaniach to woda jest wliczana w czynsz- albo wg zużycia całego bloku albo jeśli w mieszkaniu jest wodomierz to wg swojego zużycia. Dodatkowo prąd, gaz- gaz jest odczytywany dwa, trzy razy w roku na podstawie takiego odczytu są prognozowane rachunki, odczyt prądu dwa razy w roku i wg odczytu i prognozy się płaci. Moja kuzynka mieszka z trzema koleżankami wynajem, czynsz prąd , gaz co miesiąc każdą z nich wychodzi po 400 zł. Mieszkania szukała pod koniec czerwca i pierwszych dniach lipca i wtedy podpisywała przedwstępną umowę. Za wakacyjne miesiące nie płaciła, we wrześniu zapłaciły dodatkowo 1000 zł kaucji właścicielowi jako zabezpieczenie dla niego gdyby cos w mieszkaniu uległo zniszczeniu. Kwota do zwrotu po rozwiazaniu umowy-jeśli w mieszkaniu szkód nie będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Bardzo Wam dziękuję Dziewczyny, bo znacznie rozjaśniłyście mi sprawę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:43.