Dziwna sprawa... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-19, 08:52   #1
dbq
Raczkowanie

Dziwna sprawa...

Witam,

Mamy z dziewczyna dziwny problem. Otóż bierze ona tabletki antykoncepcyjne o nazwie, która mówi mi niewiele 'Microgynon'. Jako, iż brała je regularnie - tak jak zaleciła ginekolog, nie powinna zajść w ciążę, tym bardziej, że szanse na ciążę jako tako zmienia fakt, że nie było nigdy wytrysku w środku. Ale mimo wszystko nie ma okresu już chyba 4 czy 5 dzień, próbuje sobie wmówić, że może być to przyczyną tego, że ostatni tydzień pracowała na nocne zmiany.
A drugi problem jest taki, że jutro ma znowu zacząć opakowanie tabletek...i co nie będzie okresu kolejny miesiąc? Czy to może w ogóle tak być?

Pozdrawiam.
dbq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 09:19   #2
nicka01
Wtajemniczenie

Dot.: Dziwna sprawa...

Cytat:
Napisane przez dbq Pokaż wiadomość
Witam,

Mamy z dziewczyna dziwny problem. Otóż bierze ona tabletki antykoncepcyjne o nazwie, która mówi mi niewiele 'Microgynon'. Jako, iż brała je regularnie - tak jak zaleciła ginekolog, nie powinna zajść w ciążę, tym bardziej, że szanse na ciążę jako tako zmienia fakt, że nie było nigdy wytrysku w środku. Ale mimo wszystko nie ma okresu już chyba 4 czy 5 dzień, próbuje sobie wmówić, że może być to przyczyną tego, że ostatni tydzień pracowała na nocne zmiany.
A drugi problem jest taki, że jutro ma znowu zacząć opakowanie tabletek...i co nie będzie okresu kolejny miesiąc? Czy to może w ogóle tak być?

Pozdrawiam.
Okres może się spóźniać z różnych przyczyn.
"Kończenie w środku" nie jest metoda antykoncepcji.
Tabletki też nie są 100 % pewnie
Jeżeli sie martwicie, niech zrobi test ciążowy

nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

nicka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 09:22   #3
dbq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nicka01 Pokaż wiadomość
Okres może się spóźniać z różnych przyczyn.
"Kończenie w środku" nie jest metoda antykoncepcji.
Tabletki też nie są 100 % pewnie
Jeżeli sie martwicie, niech zrobi test ciążowy
Oczywiście, nie jest, tego nie powiedziałem. Chodzi mi o to, że po prostu tabletki + brak wytrysku w środku zmniejsza szanse prawda?

Ale głównie chodzi mi o to, że jak weźmie jutro te tabletki to okresu nie będzie, bo one tak działają prawda? Więc tego okresu by wtedy nie było 2 miesiące. I czy to w niczym nie przeszkadza, nawet jeżeli okres naturalnie się spóźnia...
Stary 2010-06-19, 09:49   #4
difference
Przyczajenie

Może zdarzyć się tak, że okres nie wystąpi pomimo prawidłowego przyjmowania tabletek. Pisałeś, że ostatnio pracowała nocami. To może być powód. Dodatkowo teraz doszedł zapewne silny stres w obawie przed ciążą.
W ulotkach często zaznaczają, że miesiączka czasami może nie wystąpić i to nie oznacza wcale ciąży. Należy poczekać do następnej. Jeśli kolejna nie wystąpi dobrze byłoby wybrać się do ginekologa.

Od jakiego czasu bierze te tabletki? Jeśli dopiero zaczęła to chyba nie macie się czym martwić. Przez ok. 3 miesiące organizm się przystosowuje i miesiączka może nie wystąpić
difference jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 09:56   #5
Ona_87
Raczkowanie

Normalnie jest tak, że po zażyciu 21 tabletek jest 7 dni przerwy i wtedy pojawia się krwawienie. Jeśli Twoja dziewczyna nie dostała krwawienia to dzień przed rozpoczęciem następnego opakowania powinna zrobić test ciążowy. Jeśli wyjdzie pozytywny to już wiecie co się stało. Jeśli okaże się negatywny to Twoja dziewczyna powinna iść do ginekologa.
Ona_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 09:56   #6
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Miesiączka może nie wystąpić. Mimo to nowe opakowanie należy zacząć w ustalonym terminie.

Zważywszy, że dziewczyna brała tabletki, a do wytrysku w pochwie nie doszło, to ciąża jest raczej nieprawdopodobna.

Jeśli oboje się stresujecie, kupcie test. Będzie Was to kosztowało jakieś 10 zł, a przynajmniej przestaniecie się niepotrzebnie zamartwiać.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 10:01   #7
Ona_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez difference Pokaż wiadomość
Może zdarzyć się tak, że okres nie wystąpi pomimo prawidłowego przyjmowania tabletek. Pisałeś, że ostatnio pracowała nocami. To może być powód. Dodatkowo teraz doszedł zapewne silny stres w obawie przed ciążą.
W ulotkach często zaznaczają, że miesiączka czasami może nie wystąpić i to nie oznacza wcale ciąży. Należy poczekać do następnej. Jeśli kolejna nie wystąpi dobrze byłoby wybrać się do ginekologa.

Od jakiego czasu bierze te tabletki? Jeśli dopiero zaczęła to chyba nie macie się czym martwić. Przez ok. 3 miesiące organizm się przystosowuje i miesiączka może nie wystąpić
Tak też może być. Ale zrobienie testu to podstawa, bo skoro uprawiali seks to ciąża jest możliwa ( bardzo mało prawdopodobne ale zawsze). A w takim wypadku branie kolejnych tabletek może uszkodzić płód więc po co ryzykować.
Stary 2010-06-19, 10:11   #8
dbq
Raczkowanie

Hm, lekarka przepisała jej jakieś nowe tabletki ale wydaje mi się, że bierze je dłużej niż 3 miesiące. Ja tak sobie właśnie staram to wytłumaczyć, że przecież nie może być w ciąży bo niby jak ...bierze tabletki antykoncepcyjne, kobieta ma tylko kilka dni płodnych w miesiącu, dodatkowo nie było wytrysku w środku. No kurde, musielibyśmy mieć gigantycznego pecha. Dodatkowo mówisz, że czasami okreu po prostu niema. Trochę mnie uspokoiłaś

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Ona_87 Pokaż wiadomość
Tak też może być. Ale zrobienie testu to podstawa, bo skoro uprawiali seks to ciąża jest możliwa ( bardzo mało prawdopodobne ale zawsze). A w takim wypadku branie kolejnych tabletek może uszkodzić płód więc po co ryzykować.
Bardzo mało prawdopodobne ale zawsze, niby tak, ale jak zrobi test to też nie wiadomo czy wynik jest wiarygodny
Stary 2010-06-19, 10:13   #9
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Bardzo mało prawdopodobne ale zawsze, niby tak, ale jak zrobi test to też nie wiadomo czy wynik jest wiarygodny
Wykonywany w terminie spodziewanej miesiączki w 99% przypadków jest wiarygodny. Musielibyście mieć ogromnego pecha, żeby akurat paść na ten 1%.

Na Waszym miejscu i tak zrobiłabym test, dla świętego spokoju.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Stary 2010-06-19, 10:15   #10
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Hm, lekarka przepisała jej jakieś nowe tabletki ale wydaje mi się, że bierze je dłużej niż 3 miesiące. Ja tak sobie właśnie staram to wytłumaczyć, że przecież nie może być w ciąży bo niby jak ...bierze tabletki antykoncepcyjne, kobieta ma tylko kilka dni płodnych w miesiącu, dodatkowo nie było wytrysku w środku. No kurde, musielibyśmy mieć gigantycznego pecha. Dodatkowo mówisz, że czasami okreu po prostu niema. Trochę mnie uspokoiłaś
Jak bierze tabletki to nie ma dni płodnych, bo nie ma owulacji.
Stary 2010-06-19, 10:18   #11
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Zakładam oczywiście, że dziewczyna w tym czasie nie zapomniała tabletki, nie zwymiotowała jej, nie brała innych leków?
Stary 2010-06-19, 10:22   #12
dbq
Raczkowanie

Dobra, czyli reasumując...musielibyśmy mieć gigantycznego pecha, żeby była w ciąży ponieważ:
-bierze regularnie tabletki
-nie było wytrysku w pochwie
-nie ma owulacji więc nie ma dni płodnych
-nawet jakby były dni płodne to jest ich tylko kilka w miesiącu
-pracowała cały tydzień na nocki, więc może być to przyczyną spóźniającego okresu
-ma teraz sesje, co może być również przyczyną.

tak?

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cytat:
Napisane przez srebrnykot Pokaż wiadomość
Zakładam oczywiście, że dziewczyna w tym czasie nie zapomniała tabletki, nie zwymiotowała jej, nie brała innych leków?
Inne leki tzn? Apap nie wchodzi w grę rozumiem :P
Nic nie brała, nie wymiotowała i nie zapomniała
Stary 2010-06-19, 10:42   #13
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:
Wykonywany w terminie spodziewanej miesiączki w 99% przypadków jest wiarygodny. Musielibyście mieć ogromnego pecha, żeby akurat paść na ten 1%.

Tak samo jak tabletki w 99% są skuteczne i musieliby mieć niewiarygodnego pecha, żeby wpaść, zwłaszcza ze dodatkowo chłopak nigdy nie kończyl w środku.

Ja tam obstawiam stres+przemęcznie i rozregulowanie codziennego trybu życia+działanie tabletek. Nie chorowała dziewczyna ostatnimi czasy? Jak ja byłam chora to okres mi nie nadszedł.

Będę Żoną!
http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png
No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej.
http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png
Aivilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 10:48   #14
dbq
Raczkowanie

No właśnie jeszcze dodatkowo wczoraj dostała gorączki, hehe pierwsze co przyszło mi na myśl to 'o ku**a objawy ciąży' ale potem mówię, nie może być, za wcześnie Więc można powiedzieć, że wczoraj się rozchorowała trochę
Stary 2010-06-19, 11:05   #15
Aivilo
Wtajemniczenie

Gorączka to objaw ciąży?

Heh, jesli dostała gorączki to pewnie złapała jakąś infekcję, może się przeziębiła, od takich rzeczy okres się przesuwa, a teraz dodatkowo macie stres

Będę Żoną!
http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png
No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej.
http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png
Aivilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-19, 11:09   #16
dbq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aivilo Pokaż wiadomość
Gorączka to objaw ciąży?
Hehe ja tam się nie znam na tych sprawach Kobiety są bardzo skomplikowane więc wszystko może być objawem ciąży dla mnie
Dobra, jestem już spokojny. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Fajne forum
Stary 2010-06-19, 12:27   #17
Ona_87
Raczkowanie

Cytat:
Gorączka to objaw ciąży?
Gorączka może nie ale stan podgorączkowy (powyżej 37 stopni) utrzymuje się przez około 3 tygodnie po zapłodnieniu. Więc jest objawem ciąży

Edytowane przez Ona_87
Czas edycji: 2010-06-19 o 12:33
Stary 2010-06-19, 13:37   #18
dbq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ona_87 Pokaż wiadomość
Gorączka może nie ale stan podgorączkowy (powyżej 37 stopni) utrzymuje się przez około 3 tygodnie po zapłodnieniu. Więc jest objawem ciąży
zawsze?
Stary 2010-06-19, 13:45   #19
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Tak samo jak tabletki w 99% są skuteczne i musieliby mieć niewiarygodnego pecha, żeby wpaść, zwłaszcza ze dodatkowo chłopak nigdy nie kończyl w środku.
Tak, o tym pisałam wyżej Mimo to jestem za testem, bo widać wyraźnie, jak chłopak panikuje. A tak przynajmniej przestaliby się stresować.

Cytat:
zawsze?
Nikt Ci nie zagwarantuje po opisach na forum, że Twoja dziewczyna jest, bądź nie jest w ciąży. Jest to wybitnie mało prawdopodobne, ale możliwe.
Dlaczego nie zrobicie testu? W pół godziny (na kupno+wykonanie) wiedzielibyście, czy faktycznie jest się czym martwić.

Póki co, jeśli dziewczyna stresuje się tak, jak Ty, to okres jeszcze bardziej będzie się opóźniał.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-19, 13:56   #20
dbq
Raczkowanie

Ja panikuje? hehe
Teraz to nie wiem czy przez tą gorączke (chorobę) spóźnia się okres, czy to ciąża jest przyczyną gorączki...kobiety to w ogóle jakaś masakra jest, to powinno się od razu wiedzieć czy się jest w ciąży czy nie jest
Stary 2010-06-19, 15:42   #21
Ona_87
Raczkowanie

Cytat:
zawsze?
niestety w medycynie nie ma takiego pojęcia jak "zawsze" ale w większości przypadków i zgodnie z podręcznikiem tak powinno być.

Nie stresuj się, kupcie test i będziecie wszystko wiedzieć. To najprawdopodobniej stres tak zadziałał na Twoją dziewczynę. Ale musicie mieć pewność
Stary 2010-06-19, 16:07   #22
Niezmienna
Wtajemniczenie

Najlepiej isc po test i go zrobic, jak wyjdzie pozytywny do lekarza
Niezmienna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 17:49   #23
dbq
Raczkowanie

Dobra dobra, temat nieaktualny i do zamknięcia. Dostała okres wieczorem w ostatni dzień hehe. Dzięki wszystkim za pomoc i pewnie jeszcze nie raz tu zawitam
Stary 2010-06-19, 20:10   #24
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
-pracowała cały tydzień na nocki, więc może być to przyczyną spóźniającego okresu
mi lekarz mówił co innego.
przy pigułkach cykl działa jak w zegarku więc nie ma to nic do rzeczy i nie jest to okres a krwawienie z odstawienia.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 21:01   #25
paula78
Zakorzenienie

Masz przerwe 7 dniowa po to aby w tuch 1,2,3,4,5,6,7 dniu moze pojawic sie okres.
jesli sie nie pojawi to tez nie ma tragedii i o niczym nie swiadczy.
bierz dalej regularnie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 21:13   #26
aga696
BAN stały

Cytat:

Ja miałam.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 21:48   #27
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Napisane przez aga696 Pokaż wiadomość
Ja miałam.
Toteż wynik jest nie 100%, a 99.
Stary 2010-06-21, 13:33   #28
rochelle_
Mów mi Rosia :)

Aaaj!
Słuchaj, to jest tak.
Pamiętaj, że tabletki faszerują kobietę hormonami, wszystko sterują one, nie organizm w swój naturalny sposób. Co za tym idzie, nawet podczas przerwy w braniu tabletek, kobieta jest chroniona. Zapomni tabletkę - też. Oczywiście nie w 100%, bo nic poza brakiem seksu nie daje takiej pewności, ale jednak.
Sama biorę tabletki i mogę z doświadczenia napisać, że ze dwa razy, a faszeruję się już ponad 2 lata, zdarzył mi się brak krwawienia w przerwie. Zero paniki, bo to jeszcze pogorszy sprawę! Poczekałam ten tydzień, zaczęłam nowy blister, a po dwóch tygodniach zrobiłam test - nic. Potem przeanalizowałam, co się stało i mnie oświeciło: zmiana pracy, wyjazd - dużo miałam na głowie.
Tak więc zero stresu, uspokój dziewczynę i milego
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-21, 15:15   #29
dbq
Raczkowanie

Dzięki rochelle_ , opanowałem sytuację już kilka dni temu i jestem znowu trochę mądrzejszy w tych sprawach hehe. Pozdrawiam
Stary 2010-06-21, 17:33   #30
2016070953
Konto usunięte

oMatko Boska Raciborska, to ja chyba pozostanę przy szklance wody zamist. Bo ja coś czuję, że też się znajde w tym 1 % ;(
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości