Historia Biżuterii - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-01, 02:02   #1
sztuka_przenosna
Przyczajenie

Historia biżuterii

Jakiś czas temu założyłam bloga
http://sztukaprzenosna.blox.pl/html

umieszczam w nim między innymi informacje na temat historii biżuterii.
Piszę je w zasadzie według chronologii i mam zamiar z czasem przejść przez wszystkie okresy aż do współczesności.
http://sztukaprzenosna.blox.pl/html/...21.html?647432

Pomyślałam jednak,że gdyby ktoś z Was miał swoje pytania odnośnie historii a jeszcze tej epoki nie opisałam to bardzo proszę o informację. Postaram się spełnić Waszą prośbę.

Edytowane przez sztuka_przenosna
Czas edycji: 2010-06-01 o 02:20
sztuka_przenosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 10:56   #2
zabiatko
Raczkowanie

GG do zabiatko
Dot.: Historia Biżuterii

Ojej jaka biżu na tym blogu
Stary 2010-06-07, 21:17   #3
lysonka
Raczkowanie

super strona,!!! worek pełen inspiracji!
lysonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-07, 22:44   #4
sztuka_przenosna
Przyczajenie

Ja nalegam aby forumowiczki i forumowicze przesyłali zdjęcia swoich wyrobów albo na maila, który jest na stronie albo na stronę facebookową. Tam odrazu zobaczy je większe spektrum ludzi. Może okaże się, że są tak oryginalne i inspiryjące, ze znajda sie na blogu
Już jedną taką osóbkę znalazłam, zrobiła biżuterię z morskiego szkła złapanego w sieć. Jak dla mnie oryginalne i z przesłaniem.
Pozdrawiam
Stary 2010-06-08, 00:40   #5
clementinne
Zadomowienie

Jeżeli można zgłosić pytanie...

Niedawno dyskutowałam z kimś o filigranach, i o tym, że to co widać w galeriach internetowych to nie są filigrany, a prawdziwy filigran to coś zupełnie innego. Z przyjemnością dowiedziałabym się więcej na ten temat - historia powstania, technika etc.

clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 21:18   #6
sztuka_przenosna
Przyczajenie

Hej, jasne na pewno coś napiszę na ten temat bo nie jest to pierwsza prośba. W sumie mnie to nie dziwi bo filigran jest naprawdę ciekawą techniką a jeszcze w połączeniu z granulatem...cudo. Niby przepych a jednak nie jest kiczowate. Mam na myśli oczywiście starodawne formy bo aktualne są troszkę tandetne. Nie wiem z czego to wynika? Może dlatego, że są często z jasnego srebra a może dlatego, że wzory są bardzo podobne i wyglądają jak by były fabrycznie powielone?
Stary 2010-06-10, 22:27   #7
ollccia
Zadomowienie

Ja również na bloga zaglądam baaaardzo chętnie, bo prawdziwe cuda-niewidy można tam znaleźć Ale przyznam szczerze, że najchętniej podczytuję posty historyczne, a ponieważ od niedawna sama bawię się zamierzchłą techniką zaplatania ogniwek, chciałam zapytać, czy udałoby się umieścić na blogu post z biżuterią chain? Mam takie dziwne wrażenie, że niewielu ludzi orientuje się, że ogniwkowe sploty pojawiające się coraz częściej w galeriach swoimi początkami sięgają do czasów Wikingów, że o zbrojach rzymskich legionistów i kolczugach średniowiecznych rycerzy nie wspomnę Sama bardzo chętnie zgłębiłabym wiedzę na ten temat, ale sieć nie jest specjalnie bogata w tego typu biżuteryjne powiązania z zamierzchłymi epokami Magazynów poświęconych ogniwkom też jak na lekarstwo niestety... Więc jeżeli byłaby taka możliwość, to będę pierwsza czytająca
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-20, 23:02   #8
sztuka_przenosna
Przyczajenie

Hej, ostatnio mam mniej czasu dlatego watek historyczny troszkę ucichł. powiem jednak w tajemnicy że powstaje coś na temat filigranu i już niebawem będzie opublikowane.

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Napisane przez ollccia Pokaż wiadomość
Ja również na bloga zaglądam baaaardzo chętnie, bo prawdziwe cuda-niewidy można tam znaleźć Ale przyznam szczerze, że najchętniej podczytuję posty historyczne, a ponieważ od niedawna sama bawię się zamierzchłą techniką zaplatania ogniwek, chciałam zapytać, czy udałoby się umieścić na blogu post z biżuterią chain? Mam takie dziwne wrażenie, że niewielu ludzi orientuje się, że ogniwkowe sploty pojawiające się coraz częściej w galeriach swoimi początkami sięgają do czasów Wikingów, że o zbrojach rzymskich legionistów i kolczugach średniowiecznych rycerzy nie wspomnę Sama bardzo chętnie zgłębiłabym wiedzę na ten temat, ale sieć nie jest specjalnie bogata w tego typu biżuteryjne powiązania z zamierzchłymi epokami Magazynów poświęconych ogniwkom też jak na lekarstwo niestety... Więc jeżeli byłaby taka możliwość, to będę pierwsza czytająca
O biżuterii Wikingów na pewno coś napiszę ale jeszcze chwilę trzeba poczekać. Proponuję sprawdzić na http://historycy.org/ czy ktoś nie pisał o technikach spajania ogniwek w kolczugach. Wtedy można rozwinąć wątek.
Ja też poszukam informacji. Jeśli znajdę to dam znać.
Stary 2010-06-25, 18:20   #9
sztuka_przenosna
Przyczajenie

co nieco o filigranie
http://sztukaprzenosna.blox.pl/html
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości