|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Historia biżuterii
Jakiś czas temu założyłam bloga
http://sztukaprzenosna.blox.pl/html umieszczam w nim między innymi informacje na temat historii biżuterii. Piszę je w zasadzie według chronologii i mam zamiar z czasem przejść przez wszystkie okresy aż do współczesności. http://sztukaprzenosna.blox.pl/html/...21.html?647432 Pomyślałam jednak,że gdyby ktoś z Was miał swoje pytania odnośnie historii a jeszcze tej epoki nie opisałam to bardzo proszę o informację. Postaram się spełnić Waszą prośbę. Edytowane przez sztuka_przenosna Czas edycji: 2010-06-01 o 02:20 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Historia Biżuterii
Ojej jaka biżu na tym blogu
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
super strona,!!! worek pełen inspiracji!
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Ja nalegam aby forumowiczki i forumowicze przesyłali zdjęcia swoich wyrobów albo na maila, który jest na stronie albo na stronę facebookową. Tam odrazu zobaczy je większe spektrum ludzi. Może okaże się, że są tak oryginalne i inspiryjące, ze znajda sie na blogu
Już jedną taką osóbkę znalazłam, zrobiła biżuterię z morskiego szkła złapanego w sieć. Jak dla mnie oryginalne i z przesłaniem. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli można zgłosić pytanie...
![]() Niedawno dyskutowałam z kimś o filigranach, i o tym, że to co widać w galeriach internetowych to nie są filigrany, a prawdziwy filigran to coś zupełnie innego. Z przyjemnością dowiedziałabym się więcej na ten temat - historia powstania, technika etc.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Hej, jasne na pewno coś napiszę na ten temat bo nie jest to pierwsza prośba.
W sumie mnie to nie dziwi bo filigran jest naprawdę ciekawą techniką a jeszcze w połączeniu z granulatem...cudo. Niby przepych a jednak nie jest kiczowate. Mam na myśli oczywiście starodawne formy bo aktualne są troszkę tandetne. Nie wiem z czego to wynika? Może dlatego, że są często z jasnego srebra a może dlatego, że wzory są bardzo podobne i wyglądają jak by były fabrycznie powielone?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Ja również na bloga zaglądam baaaardzo chętnie, bo prawdziwe cuda-niewidy można tam znaleźć
Ale przyznam szczerze, że najchętniej podczytuję posty historyczne, a ponieważ od niedawna sama bawię się zamierzchłą techniką zaplatania ogniwek, chciałam zapytać, czy udałoby się umieścić na blogu post z biżuterią chain? Mam takie dziwne wrażenie, że niewielu ludzi orientuje się, że ogniwkowe sploty pojawiające się coraz częściej w galeriach swoimi początkami sięgają do czasów Wikingów, że o zbrojach rzymskich legionistów i kolczugach średniowiecznych rycerzy nie wspomnę Sama bardzo chętnie zgłębiłabym wiedzę na ten temat, ale sieć nie jest specjalnie bogata w tego typu biżuteryjne powiązania z zamierzchłymi epokami Magazynów poświęconych ogniwkom też jak na lekarstwo niestety... Więc jeżeli byłaby taka możliwość, to będę pierwsza czytająca
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Hej, ostatnio mam mniej czasu dlatego watek historyczny troszkę ucichł. powiem jednak w tajemnicy że powstaje coś na temat filigranu i już niebawem będzie opublikowane.
---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
Ja też poszukam informacji. Jeśli znajdę to dam znać.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
co nieco o filigranie
![]() http://sztukaprzenosna.blox.pl/html |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.

Mam takie dziwne wrażenie, że niewielu ludzi orientuje się, że ogniwkowe sploty pojawiające się coraz częściej w galeriach swoimi początkami sięgają do czasów Wikingów, że o zbrojach rzymskich legionistów i kolczugach średniowiecznych rycerzy nie wspomnę
Magazynów poświęconych ogniwkom też jak na lekarstwo niestety... Więc jeżeli byłaby taka możliwość, to będę pierwsza czytająca