Świadectwo - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-23, 10:08   #1
ZagubionaZjawa
Przyczajenie

Świadectwo

Mój problem wygląda następująco. W zeszłym roku zaczęłam naukę w liceum, jako, że nie szło mi tam zbyt dobrze (za wysoki poziom języków w porównaniu z tym co miałam w gimnazjum) w sierpniu zdawałam egzamin poprawkowy, który szczęśliwie zdałam. Nie otrzymałam wtedy świadectwa a później nie upominałam się bo nie było mi potrzebne. Teraz kończę 2 klasę i sytuacja zmusiła mnie do przeniesienia się do innej szkoły na ostatni rok nauki. I tu zaczyna się problem. W nowej szkole potrzebują moje świadectwo z 1 i 2 klasy, to z 2 będę mieć ale w szkole stwierdzili, że to z klasy 1 zaginęło. Jak to możliwe? Co zrobić w tej sytuacji? Proszę o pomoc...

I to co widzisz to kłamstwo....
Piękne oczy,
Piękne kłamstwo
ZagubionaZjawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 10:17   #2
SOCKI
Zakorzenienie

Dot.: Świadectwo

Cytat:
Napisane przez ZagubionaZjawa Pokaż wiadomość
Mój problem wygląda następująco. W zeszłym roku zaczęłam naukę w liceum, jako, że nie szło mi tam zbyt dobrze (za wysoki poziom języków w porównaniu z tym co miałam w gimnazjum) w sierpniu zdawałam egzamin poprawkowy, który szczęśliwie zdałam. Nie otrzymałam wtedy świadectwa a później nie upominałam się bo nie było mi potrzebne. Teraz kończę 2 klasę i sytuacja zmusiła mnie do przeniesienia się do innej szkoły na ostatni rok nauki. I tu zaczyna się problem. W nowej szkole potrzebują moje świadectwo z 1 i 2 klasy, to z 2 będę mieć ale w szkole stwierdzili, że to z klasy 1 zaginęło. Jak to możliwe? Co zrobić w tej sytuacji? Proszę o pomoc...
W sumie sama jesteś sobie winna. Ale to już nieistotne.
Idziesz do wychowawcy/sekretariatu i prosisz, żeby Ci wypisali drugie.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 10:20   #3
ZagubionaZjawa
Przyczajenie

I powinni mi je wypisać bez żadnego problemu? Bo jest jeszcze taki szczegół, że zmieniła się dyrektorka. Dzięki za odpowiedź.

I to co widzisz to kłamstwo....
Piękne oczy,
Piękne kłamstwo

Edytowane przez ZagubionaZjawa
Czas edycji: 2010-06-23 o 10:35
ZagubionaZjawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 10:36   #4
cukierecek27
Rozeznanie

GG do cukierecek27

teoretycznie nie powinno bo maja karty ocen czy jak tam sie to zwie ale wiesz roznie moze byc...
Stary 2010-06-23, 10:38   #5
SOCKI
Zakorzenienie

Cytat:
I powinni mi je wypisać bez żadnego problemu? Bo jest jeszcze taki szczegół, że zmieniła się dyrektorka. Dzięki za odpowiedź.
Powinni bezproblemowo to zrobić.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 12:03   #6
wezyrka
Raczkowanie

Liczba świadectw, jaką dostaje wychowawca jest równa liczbie uczniów. Nie można wypisać dwóch świadect jednemu uczniowi. Szkoła nie dostaje nieograniczonej liczby świadectw, bo wtedy mogły by być przekręty, np. sprzedawanie świadectw osobom, które nie chodziły nigdy do szkoły itp.
Możesz jednak otrzymać kopię świadectwa poświadczoną przez dyrektora szkoły, by potwierdzić zgodność z oryginałem.

Edytowane przez wezyrka
Czas edycji: 2010-06-23 o 12:11
wezyrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 12:16   #7
wyszukiwarka
Zadomowienie

Powinni ci wypisać.Wiesz...nie wiem jak jest w twojej szkole,ale kiedyś moja kuzynka chciała takie świadectwo to musiała niestety zapłacić coś ok.20zł.
Stary 2010-06-23, 12:25   #8
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Teraz kończę 2 klasę i sytuacja zmusiła mnie do przeniesienia się do innej szkoły na ostatni rok nauki. I tu zaczyna się problem. W nowej szkole potrzebują moje świadectwo z 1 i 2 klasy, to z 2 będę mieć ale w szkole stwierdzili, że to z klasy 1 zaginęło. Jak to możliwe? Co zrobić w tej sytuacji? Proszę o pomoc...
jak będą ci kazali płacić na czesne lub coś w tym stylu to powiedz że pieniądze też ci zginęły. jak ja nie lubię tej biurokracji
moja koleżanka z klasy nie była w 2kl na rozdaniu świadectw z powodu jakiegoś wyjazdu. we wrześniu w 3kl upomniała się o świadectwo i też "zginęło". ale że koleżanka jest pyskata i odważna, była taka "upierdliwa" i zawracała o to dyrekcji głowę, że po 2 tygodniach świadectwo się "znalazło".

to tak jak byś poszła do pracy i nie dostała pieniędzy bo zginęły. nie mają prawa!
Stary 2010-06-23, 12:46   #9
wezyrka
Raczkowanie

Pójdz do wychowawcy lub dyrektora z rodzicami i potem razem do sekretariatu, to sekretarka bardziej się postara znaleźć. Życzę, żeby świadectwo się znalazło, bo to ważny dokument.
Wbrew temu, co niektórzy piszą, to nie można wypisać drugiego świadectwa, bo to jest niezgodne z prawem(!), ale jak już ktoś wyżej pisał, mogą Ci wypisać kopię (nie drugi oryginał) za opłatą. Jednak w tym przypadku myślę, że opłatę powinna za Ciebie dać szkoła. Oby jednak się znalazło!

P.S. Jeśli nie znasz prawa oświatowego, to nie pisz, że jast tak czy tak, ale "WYDAJE MI SIĘ, że jest tak".
wezyrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 13:03   #10
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Nie wypiszą drugiego, ale dadzą odpis ocen z arkusza ocen.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 15:09   #11
Hortencja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wezyrka Pokaż wiadomość
Liczba świadectw, jaką dostaje wychowawca jest równa liczbie uczniów. Nie można wypisać dwóch świadect jednemu uczniowi. Szkoła nie dostaje nieograniczonej liczby świadectw, bo wtedy mogły by być przekręty, np. sprzedawanie świadectw osobom, które nie chodziły nigdy do szkoły itp.
Możesz jednak otrzymać kopię świadectwa poświadczoną przez dyrektora szkoły, by potwierdzić zgodność z oryginałem.
Wydaje mi się, że zawsze dorzucają jedno, dwa dodatkowe, bo tak to bywa, że pomyłki się zdarzają, a przecież nikt tippexować nie będzie

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 15:25   #12
isiaczekk
Zakorzenienie

Każy anuczyciel dostaje dodatkowe świadectwo w razie jakiejś pomyłki. Świadectwo nie ma prawa się zgubić! Niech szukają! Z resztą każdy uczeń ma kartę ocen więc nie powinno być też problemu z wypisaniem nowego/zrobieniem kopii
Stary 2010-06-23, 15:36   #13
Mgiełka91
Zadomowienie

Pracowałam przy wypełnianiu świadectw, bo u nas były robione na komputerze w takim specjalnym programie. Nawet nie wyobrażacie sobie ile było pomyłek. Później te błędne kartki nauczyciel odsyła do miejsca, gdzie niszczone są takie dokumenty. Więc myślę, że kartki nie zabraknie dla autorki
Mgiełka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 18:18   #14
Magdallen
Zakorzenienie

Ja też dziś miałam zadać pytanie o świadectwo, a skoro jest już jeden wątek, to się podepnę

Może głupie pytanie, ale nie wiem skąd wziąć poświadzczoną kopię świadectwa. Czy muszę ją potwierdzić np. u notariusza? Czy może wybrać się do szkoły (którą ukończyłam dwa lata temu), żeby mi potwierdzili kopię świadectwa?
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 18:21   #15
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Cytat:
Napisane przez Magdallen Pokaż wiadomość
Ja też dziś miałam zadać pytanie o świadectwo, a skoro jest już jeden wątek, to się podepnę

Może głupie pytanie, ale nie wiem skąd wziąć poświadzczoną kopię świadectwa. Czy muszę ją potwierdzić np. u notariusza? Czy może wybrać się do szkoły (którą ukończyłam dwa lata temu), żeby mi potwierdzili kopię świadectwa?
Jak ja zapisywałam się na zaoczne to trzeba było robić odpis u notariusza, ale w końcu w jednej szkole zostawiłam świadectwo maturalne, w drugiej świadectwo ukończenia szkoły.
gsk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości