![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Co zrobić z niewygodną współlokatorką?
Sytuacja przedstawia się następująco:
ze mną w pokoju mieszka dziewczyna od 3 miesięcy. Mi nie pasuje, reszcie dziewczyn też nie. Ogólnie nie da się z nią dogadać, bo twierdzi że nie ma na to czasu, bo się musi uczyć. Ale kiedy ne ma aż tak "napiętego dnia" to też nie porozmawia z nami co nam nie pasuje, bo "ona problemu z niczym nie ma", i jej nic nie interesuje. Ogólnie, to nie chce się wyprowadzić, bo twierdzi że jej się dobrze mieszka, i jak nam coś nie pasuje, to my mamy się wyprowadzić. I teraz pytanie... co z nią zrobić? Umowy żadnej nie ma podpisanej ani nic z tych rzeczy. Ogólnie to chyba już w akcie desperacji zaczęła mnie straszyć urzędem podatkowym, bo do mnie spływają pieniądze na mieszkanie, które później przesyłam właścicielce. Ogólnie nie rozumiem, jak można chcieć mieszkać w mieszkaniu gdzie nikt Cię nie chce ![]() co zrobić?
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co zrobić z niewygodną współlokatorką?
Cytat:
EDIT: tak czytam drugi raz Twojego posta i w sumie się zastanawiam: a w czym Wy macie konkretnie problem? Bo na początku zrozumiałam, że w tym, że ona nie chce z Wami gadać, ale w sumie po przeczytaniu drugi raz, to już nie wiem, jakoś nielogicznie to napisane. Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2010-06-14 o 19:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ale co konkretnie nie pasuje Wam w tej dziewczynie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie rozumiem problemu. Przecież nie musi się dziewczyna na siłę z wami zaprzyjaźniać. Czynsz płaci, sprząta po sobie, problemów z nią nie ma, a wręcz jakby jej nie było, bo siedzi w swoim pokoju.
![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
a w czym konkretnie tkwi problem?
ja mieszkam z czlowiekiem, z ktorym w zasadzie nie rozmawiam. od czasu do czasu wymienimy sie jakimis informacjami typu: wlascicielka dzwonila, wlascicielka przyjdzie... i tyle.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
nie napisałaś na czym polega Wasz problem, bo chyba nie tylko na tym, że się nie lubicie i że dziewczyna nie ma dla Was czasu, bo wciąż się uczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Ale ona i autorka mieszkają w jednym pokoju.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie, w czym tkwi problem??? W mieszkaniach studenckich nikt na sile z nikim nie musi sie przyjaznic. Fajnie, ze reszta sie dogaduje, ale skoro ona nie ma ochoty wchodzic z wami w glebsze relacje, to dajcie jej pozyc tak, jak ona tego chce. Chyba, ze stwarza inne problemy, typu nie sprzata, imprezuje, nie daje sie uczyc itd. Ale z tego co czytam, tak nie jest.
Zreszta, teraz jest czerwiec, wiec macie okazje na zmiane mieszkania. To wy powinnyscie sie wyprowadzic, a nie ona. Najwyrazniej jej nie przeszkadza wasza niechec do niej, bo zyje w swoim swiecie i jest jej dobrze. Ja tez nie rozmawiam jakos bardzo z moimi lokatorkami, bo nie mam takiej potrzeby. I zadna z nas nie ma o to pretensji. ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- No ale co to ma do rzeczy? Dzielenie pokoju nie oznacza nawiazywania przyjazni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
KTO PODPISYWAŁ UMOWE Z WLASCICIELKA? jesli ona - wy macie problem jesli ktoras z was - ona ma problem jesli razem - wszyscy macie problem ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Po prostu chciałam zwrócić na to uwagę. I też czekam na odpowiedź autorki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
nie chodzi o przyjaźń. z tą rozmową, chodzi o to, że nie chce z nami rozmawiać na temat tego co nam nie pasuje. Czyli mamy jakiś problem, coś robi źle i nie możemy z nią normalnie pogadać bo nie widzi żadnych problemów w nas więc wszystko ok. A o co dokładnie chodzi? -Naczynia w zlewie tydzień leżą <twierdzi, że u niej w domu też tak leżą i nie śmierdzą > -spóźnia się z opłatami -o tym że jest jej kolej sprzątania nie pamięta <co trudnego w zapamiętaniu że się sprząta co drugi tydzień> -śmieci nie wynosi -w łazience siedzi godzinę, mimo że wie, że zaraz we 3 musimy wyść na uczelnię -jak wyjechałyśmy na kilka dni, to śmieci z kosza prawie same wychodziły, a w kuchni potwornie śmierdziało -śpi za dnia, a w nocy się budzi i uczy do 5 nad ranem, przy tym po nocy budząc wszystkich dookoła -kiedy jej kolej na kupienie płynu do mycia naczyń to kupuje najmniejszy jaki może być -ani razu nie odkurzała<odkurzam swoją część pokoju a u niej na podłodze syf> I ogólnie jeszcze kilka innych... I na ten temat z nią nie można porozmawiać, boona nie ma czasu i nie widzi w tym problemu. Jej jest dobrze w tym mieszkaniu. ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
I nie chodzi o to że ja chcę się z nią zaprzyjaźniać, bo przyjaźni nie szukam, ale nie można z nią porozmawiać o problemach, jakie mamy w domu odkąd ona się wprowadziła. Jeszcze raz przepraszam za dwuznaczność
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie nie wyobrażam, żeby mieszkac z kimś i kompletnie się nie odzywać. Ja źle bym się czuła, zwłaszcza, że teraz sama mam taką sytuację. Naprawdę nie jest miło mieszkać z kimś i czuć wyraźną niechęć. Wyobraźcie sobie sytuacje, że dzień w dzień (i noc) dzielicie przestrzeń nie zamieniając ze sobą słowa, uśmiechu. Wiem, że nie wszyscy są otwarci na nowe znajomości, ale toż zwariować można milcząc ciągle.
Trista, koniecznie z nią porozmawiajcie skoro dziewczyna nie potrafi sprzątać po sobie itd. Stańcie przed nią i zacznijcie normalnie do niej mówić, zapytajcie co ona ma Wam do powiedzenia. Jaką umowę ma koleżanka?
...Popatrz prawdzie w oczy On Cię zauroczył... Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life Edytowane przez Shiruvii Czas edycji: 2010-06-14 o 20:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Może zgłoście to właścicielom?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
i w sumie na każdy temat ma jakieś bezsensowne wytłumaczenie. Problem jest też w tym, że jak się uczy, to potrzebuje dwóch lampek, z czego jedna skierowana w górę pokoju, tak aby rozswietlało wszystko <bo twierdzi że nic nie widzi>. I mój sen wygląda tak, że jak się kładę spać to jest jasno, a jak kończy naukę to słońce wstaje. Twoche to uciążliwe. Kiedy jej o tym mówiła, to powiedziała że to ja mam z tym problem a nie ona więc jej to nie obchodzi. Rozmawiałyśmy z właścicielką, ale ona mieszka w niemczech. Powiedziała, że jutro napisze maila, w którym zaznaczy, że to my decydujemy i że ma się wyprowadzić. Tylko że ona stwierdziła że tego nie zrobi, bo jej wszystko pasuje. Ogólnie, to jest to troszkę nierozgarnięta dziewczyna, pranie wywozi do domu, nie robi sobie obiadów, tylko co tydzień mama jej dowozi ![]() ma do wszystkiego dwie lewe ręce i uparła się że się nie wyprowadzi i jeszcze mnie straszy urzędem ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
tak tak, tylko chodzi jej o to, że ja mam jakieś nieznanego pochodzenia wpływy na konto. I już wiem, bo rozmawiałam z mamą, która troszkę w tym siedzi, że ja nie mam czym się przejmować. Tylko chodzi o to jak ona jest zdesperowana i jak jest wredna w tej sytuacji :/
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie.. ona nie ma obowiązku z wami rozmawiać. Ja jestem w stanie zrozumieć że się uczy, zwłaszcza jeśli uczy się na jakiejś uczelni typowo "studia" a nie studiowanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No chyba żartujesz, że ktoś w nocy ma prawo świecić światło, bo śpi w dzień. Lampkę można zaświecić obok siebie, na książkę a nie na cały pokój. To co, ja mam wcale nie spać, bo powiedzmy uczę się w dzień i musze wstać rano o 6 na zajęcia, a ona wtedy akurat kończy naukę i to jest ok?
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Jedyne co mi przychodzi do głowy (głupie, wiem
![]() ![]() W ogóle, to ona jakaś dziwna jest. Chciałybyście mieszkać w mieszkaniu, gdzie nikt was nie chce? Bo ja nie, nawet gdyby racja była po mojej stronie. Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 Czas edycji: 2010-06-14 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I oczywiście, w każdej dziedzinie da się dogadać, ale jak skoro ona twierdzi, że naczynia mogą tydzień stać? Jak mamy się z nią dogadać, skoro jak tylko przychodzi jej kolej sprzątania to ją nagle wszystko boli? Jak się z nią dogadać, skoro mówi że wg niej jest wszystko ok, i jak nam coś nie pasuje to nasz problem? no jak jak jak? I to nie jest tak, że ja jej nie pozwalam się uczyć. Proszę ją tylko, aby te iloś watowe żarówki przekręciła tak, aby nie świeciły mi w twarz, a ona na to że nie ![]() I jej nauka nie wygląda tak, jak normalnego studenta, lampka, półmrok itp. W pokoju jasno jak za dnia :/ Studiuje architekturę. I rozumiem, jak by robiła projekt, jakieś rysunki, to potrzebuje więcej światła. Ale jak się uczy na normalne koło?? I jej gadka jest taka, że jej się dobrze mieszka, żadnych problemów nie widzi więc jak coś nam nie pasuje to my się mamy wyprowadzać <przy czym każda z nas tu mieszka już ponad rok, a ona 3 miesiące>
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;19990325]Jedyne co mi przychodzi do głowy (głupie, wiem
![]() ![]() Wcale nie takie głupie. Sprzątajcie swoje części, kupujcie wszystko swoje i nie pozwalajcie jej używać. A co do spania w dzień to przeszkadzaj jej tak jak ona Tobie. Moim zdaniem, w takich sprawach nie ma się co przejmowac skoro ona w ogóle nie szanuje Twojego snu. Jak świeci to każcie jej się uczyć w kuchni na przykład i tam niech sobie świeci ile chce. I niech nie dotyka Waszych naczyń a swoje brudne odkłada do miski, żebyście Wy mogły umyć Wasze. A jak wrzuci do zlewu to jej je wyrzućcie, najlepiej na łóżko. I już. Złośliwośc w takich wypadkach to jedyna droga do zwycięstwa ![]()
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
A odkurzaj właśnie. Nie wiem, znajomych zaproś i siedźcie przy niej jak śpi, głośno gadając
![]() Ja osobiście bym się wyprowadziła na Twoim miejscu, nie ma co sobie nerwów psuć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hah! ja ogólniee bym to rozwiązała zupełnie inaczej, wynosząc jej wszystkie rzeczy za drzwi i zmieniając zamek. ![]() deidre, takie coś nie wchodzi w grę. A to dlatego, że ja mam mniej czasu, i jak ona zacznie coś takiego robić to ja fizycznie nie wytrzymam. Bo mnie prawie cały dzień w domu nie ma bo albo uczelnia albo praca. I ona miałaby kiedy odespać a ja nie :P
***Nie umiem Cię pocieszyć kiedy patrzysz w przeszłość Ale mogę wziąć dobre wino i pójść tańczyć w deszczu z Tobą*** Edytowane przez Trista Czas edycji: 2010-06-14 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż, skoro wolisz dawać wchodzić sobie na głowę. Zostajecie wszystkie na wakacje w tym mieszkaniu?
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;19990568]A odkurzaj właśnie. Nie wiem, znajomych zaproś i siedźcie przy niej jak śpi, głośno gadając
![]() Ja osobiście bym się wyprowadziła na Twoim miejscu, nie ma co sobie nerwów psuć ![]() Zostajemy ![]() i wtedy sobie pofolgujemy, tylko ważne żeby przetrzymać sesję.
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze możecie powiedzieć, że ma się wyprowadzić, bo np. właścicielka podnosi czynsz albo nie będzie już wynajmować
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Myślisz że uwierzy?
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Nie mam pojęcia, ale sprawnie przeprowadzona akcja może skutecznie ją zmusić do wyprowadzki. Ale jak jej mówicie, że nie może tam mieszkać to jak reaguje? Jak mówicie, że chcecie, żeby się wyprowadziła to...?
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
No jak jej mówimy że ma się wyprowadzić, to ona mówi, że ona takiej decyzji nie podjęła, i że jej jest tu dobrze, i że jak mamy jakiś problem to to jest tylko nasza sprawa, bo wg niej jest wszystko ok.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.