|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
"Szynka" drobiowa
Czy coś takiego istnieje?
Przekopuję książki ze szkoły gastronomicznej i internet. Nigdzie, ale to nigdzie nie znalazłam podziału mięsa drobiowego. Szynkę znalazłam tylko w wieprzowinie. Więc czy istnieje coś takiego jak szynka drobiowa, czy jest to tylko jakiś chwyt reklamowy, marketingowy? Jeśli jest ktoś, kto mógłby mi wytłumaczyć, gdzie drób ma szynkę. Może coś przeoczyłam. Z góry dziękuję.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: "Szynka" drobiowa
jest szynka drobiowa a kura nie ma i nie bedzie miała szynki
szynka to my mówimy potocznie, poprawnie powinno być wędlina dobiowa ale przyjeło sie ze na wszystko polacy mówią szynka ![]() ponoć szynka (wędlina) drobiowa jest zdrowsza ale jak nie zrobisz jej sama to nie masz pewności co w niej jest. ja lubię polędwice sopocką dobiową jest pycha a jak sie zrobi ją w galaretce z warzywami to poposty palce lizać ![]() ![]()
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Polędwicy drób też nie ma, a mówi się, że to polędwica drobiowa. A jak odróżnić szynkę drobiową, od polędwicy drobiowej? Też chciałam sama zrobić polędwicę drobiową, ale niestety nie mogłam znaleźć, gdzie kurczak ma polędwicę ![]() No nic, dzięki za odpowiedź.
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
podejrzewam że to jest mix drobiu
ja robie w domu pieczeń lub coś w tym stylu zawsze eksperymentuje kupuje pierś z indyka ładną dużą w sklepie firmowym zakładów mięsnych i ją doprawiam na różne sposoby piekę gotuje griluje i to samo robię z wieprzowina i wołowiną i powiem szczerze ze jest duzo lepsze i wiem co jem ![]() ostatnio robiłam roladę drobiową wyszła extra ![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- tu masz wyjaśnienie w przepisie że polędwiczki = piersi http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/...9659,9495.html http://www.zdrowodomowo.pl/Przepis/P...wej%C2%A0/813/ z tego wynika że mamy tu odpowiedz ze polędwiczki drobiowe to poprostu piersi (filety) ![]() to pewnie też potoczne ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja tez czytałam że polędwica z drobiu to ten kawałek przy piersi, taki luzem jakby...
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
No ok, ale logicznie rzecz biorąc, kurczak ani szynki, ani polędwicy nie ma. Dlaczego ludzie popełniają świadomie błędy?
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(jak np ryż paraboliczny)... ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Definicja ta zakłada, że mianem szynki można określić wędlinę z innego zwierzęcia, którego tusza nie zawiera elementu zwanego szynką. Za "analogiczną część innych zwierząt" w odniesieniu do określenia "szynka" uznaję te części, które są mięśniem i nie zawierają tłuszczu (piersi, udziec). To nie jest kwestia popełniania błędów, tylko rozszerzenia nazwy na inne obiekty, co ma wyraz w definicji słownikowej. Edytowane przez emi_lka Czas edycji: 2011-10-02 o 15:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.