|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Wspólny interes z TŻ.![]()
Walczyć, wierzyć, nie rezygnować! Edytowane przez greenka19 Czas edycji: 2014-07-02 o 15:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspólny interes z TŻ.
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Ciężka sprawa. Myślałam o wspólnym interesie z moim Tż. Byliśmy ze sobą ładnych parę lat, od dwóch miesięcy nie jesteśmy. Cieszę się, że interes nie doszedł do skutku. Ominęły nas problemy związane z tyt co jest czyje, kto w co włożył więcej pracy, kasy itp.
Nie twierdzę, ze takie coś nie ma przyszłości, bo są pary, które wspólnie coś otwierają i sobie radzą,ale ja bym się chyba bała właśnie tego, że za jakiś czas możemy nie być razem i co wtedy? Szkoda interesu jeśli dobrze będzie Wam szło. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
sprobowac zawsze mzona interes moze wypalic tylko czy (oby nie tfu tfu) milosc sie skonczyla to jak bedzie ow interes wtedy wygladal? jedno z Was sie zwolni czy na migi bedziecie sie porozumiewac. no zastanow sie nad tym gleboko. mam nadzieje ze sie uda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
![]()
Walczyć, wierzyć, nie rezygnować! Edytowane przez greenka19 Czas edycji: 2014-07-02 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
witam ja ze swoim tż też otwieramy własny biznes mianowicie warsztat samochodowy i tez bedziemy sie starac o dotacje z UE.ważne żebyscie mieli do siebie zaufanie i wiedzieli ze możecie na siebie liczyc.mysle ze to jest fajny pomysł jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz.powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
![]()
Walczyć, wierzyć, nie rezygnować! Edytowane przez greenka19 Czas edycji: 2014-07-02 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Myślę, że spróbować zawsze warto. Oczywiście życzę Wam dużych dochodów (chociaż na to jeszcze za szybko)
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A ja z innej beczki. Zostawiając wszystkie wizje pt. nie wypali, rozstaniecie się.
Wyobraź sobie, że idzie Wam fajnie, jesteście razem, powiedzmy pobieracie się. I teraz tak: w pracy razem, w domu razem.... ja bym sie udusiła chyba. I to by stanowiło dla mnie chyba główny argument, dlaczego nie...
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
duszenie się hmmm jak kogoś bardzo się kocha to chyba nie powinno przeszkadzać komuś to ze się spędza 24h razem ja na punkcie swojego tż jestem ześwirowana i nie wyobrażam sobie że mogła bym powiedzieć ze dusze się w jego obecności .. tak samo jest w drugą stronę wiec jak napisałam wyżej fajny pomysł i śmiało wal po dotacje z dobrym biznes planem !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
wspólne przychody super-ale weź pod uwagę ,że wszystkie zobowiązania będe na ciebie-to ty będziesz płacić,zusy,podatki,czyns ze,opłaty za media-jeśli cokoliwek nie wypali to zobowiązania zostają na twojej głowie
i jestes pewna żę 19 tys(bo chyba teraz taka kwota jest przyznawana z PUPu) wystraczy ci na otwarcie biznesu jakim jest sklep papierniczy-bo wydaje mi sie ze samo zatowarowanie sklepu wyniesie więcej-zrobiliście biznes plan?bo otworzyć biznes to nie sztuka tylko utrzymać się w biznesie i jeszcze z tego wyżyć to już inna sprawa pozatym działalność pochłania orgomną ilość czasu-niestety to nie jest tak że się otworzy sklep o 8 a zamknie o 16 i juz o niczym innym nie można myśleć
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, w życiu różnie bywa, teraz jesteście szczęśliwi a za rok, dwa może się wiele zmienić.....jedni rozstaną się w spokoju inni będą dochodzić swego. Oczywiście nie twierdzę, że tak może być ale w interesach nie można kierować się miłością. Czasami człowiek przez pieniądze głupieje... Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2010-08-19 o 17:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a po co masz go od razu zatrudnic - skoro i na zatrudnienie pracownika z UP sa dodatkowe pieniadze z funduszy unijnych...
"Powiatowe Urzędy Pracy posiadają ciekawy mechanizm pozwalający pozyskać przez przedsiębiorcę pieniądze na utworzenie nowego stanowiska pracy w momencie gdy dana firma chce zatrudnić nowego pracownika lub nowych pracowników. Na każde utworzone stanowisko można dostać do 19 187,1 zł [aktualizacja kwoty - 10.VIII.2010]." http://www.bierzdotacje.pl/dotacje-n...niesz-dotacje/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kocham mojego TŻta niesamowicie, uwielbiam spedzać z nim czas, ale nie wyobrażam sobie być z nim codziennie 24h/dobę. Ja rozumiem, np. 2 tygodnie wakacji tylko we dwoje... ale nie cały rok! Może jestem jakaś dziwna, ale potrzebuję czas tylko dla samej siebie.. Poza tym o czym rozmawiać, gdy jest się ze sobą cały czas? Nawet zatęsknić się za sobą nie da... Wg mnie taki związek to tylko na bardzo krótką metę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykro mi, ale tak to widzę. Prowadzę firmę razem z mężem od pół roku, jesteśmy 14 lat małżeństwem- dobrym. I wspólna praca to najtrudniejszy sprawdzian jaki przechodzimy. A przeszliśmy juz i dzieci i choroby, i roczny brak dochodów i wejście w inną firmę i bardzo trudne z niej wychodzenie z dużymi stratami, itd, itp. Tyle, ze my już jesteśmy dotarci. Uważam, ze nie przetrwalibyśmy tego , gdyby spadło to na nas te np. 10 lat temu. ![]() Moi rodzice zaczęli wspólnie pracować (prowadzić sklep) jakoś tak też po kilkunastu latach małżeństwa - i już nie są dobrym małżeństwem jakim byli. Nadal są małżeństwem, ale nie dobrym. I bycie ze sobą 24/24 to jest najmniejszy problem. To akurat w ogóle nie przeszkadza. Natomiast bardzo trudne są do przetrawienia wspólne stresy, problemy w firmie, kłótnie o sprawy firmowe to przysłowiowe "w prawo czy w lewo", przenoszenie spraw firmowych do domu. jak robiliśmy różne rzeczy, to jednak każde pogadało na swoją pracę, 2 go pożałowało i nagadało swoje i jakoś tak łatwo było to z siebie zrzucić i mieć te kilka godzin luzu psychicznego. Teraz, ja jeszcze tego nie umiem- wyjść, zamknąć drzwi od firmy i tam zostawić sprawy firmowe. Mąż tak samo. Nie wiem czy da się tego nauczyć kiedykolwiek. Stresujące jest tez bardzo, że nasze dochody są z jednego żródła. Jak firma (tfu, tfu) padnie, to oboje zostaniemy na lodzie i z długami.
![]() |
![]() |
#18 | ||
BAN stały
|
niepotrzebnie Cię dziewczyny strasza. myślę, że sporo par prowadzi wspólne biznesy, a mogłoby się okazać, że wiele sklepików prowadzą małżeństwa. np. na osiedlu tam, gdzie się wychowałam, były 2 papiernicze i oba prowadzone przez małżeństwa, i te sklepy przynajmniej, bo życie prywatne właścicieli mnie szczególnie nie interesowało, chyba spokojnie przetrwały do dziś, a i sami właściciele biedy raczej nie klepali. w kiosku niedaleko też pracowało małżeństwo. w warzywniakach też widywało się pomagających męzów, czy dzieci. Także, nie masz co się łamać na dzień dobry; nie macie pracy, nie możecie przez to zamieszkać razem, to Was może bardziej zniszczyć, niż wspólne zajęcie. Wszystko kwestia tego, jak będziecie się ze sobą czuli, jak się dogadacie, a skoro masz pomysł, to go wykorzystaj, przecież za parę lat czy parę miesięcy jak nie będzie się Wam pracować dobrze, 1 z Was może znajdzie inne zatrudnienie.
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- --- wiesz, jest też ogólnie takie przysłowie, czy powiedzenie Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-08-19 o 19:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mój kuzyn właśnie boryka się z podobnym problemem tyle, że oni właśnie się rozstają. Zaczęło się kto kogo spłaci, kto pracuje, kto odchodzi, jak podzielić firmę i majątek itd. Wytrzymali tylko rok.
Zawsze możesz spróbować ale tak jak ktoś wcześniej napisał, jesli firma będzie na twoje nazwisko, ty będziesz miała o wiele więcej zobowiązań finansowych. Poza tym twój tż ma ci pomagać ale czy chcesz go w tym sklepie zatrudnić?
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą, jak go ani nie zatrudnisz, to co, na czarno będzie robił? A jak masz zamiar mu płącić a potem pokrywac manko w kasie ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
![]()
Walczyć, wierzyć, nie rezygnować! Edytowane przez greenka19 Czas edycji: 2014-07-02 o 15:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mozesz wychodzić z założenia, że "wspólnie będziecie prowadzić Twoją firmę", bo to błędne założenie. Ty będziesz prowadziła firmę, a on będzie w niej pracował, i tyle. W życiu bywa różnie, Wy jesteście osobami młodymi i niestety szansa, że się rozstaniecie jest spora. W przypadku, gdy Wasze role nie będą jasno określone w firmie najmniejszy konflikt będzie urastał do rangi "ja dziś więcej zrobiłam/em w sklepie, ja dziś się bardziej starałam/em, ja więcej zrobiłam/em, gdyby nie moja dotacja, a gdyby to nie mój samochód itd.". Poza tym tak jak cava pisze - chłopak może Ci troszkę pomagać,a le lepiej, żeby szukał odrębnej, dodatkowej pracy, w razie czego, gdy sklep Ci nie wyjdzie tak pomoże Ci bardziej niż w firmie. Cytat:
To nie jest najlepszy pomysł. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w mieście jest chyba 12tys na osobę-może zamiast brać wszelkie papiery na siebie otwórzcie to razem. Dostaniecie wtedy dotacje podwójnie-wiec więcej aksy na włożenie w interes i w razie kłopotów czy coś jesteście w tym razem-nie tylko Ty. Tż o tym myślałam z Tż, ale znalazł dobrą prace, a z interesem nigdy nic nie wiadomo.
Spróbujcie, życzę szczerze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
![]()
Walczyć, wierzyć, nie rezygnować! Edytowane przez greenka19 Czas edycji: 2014-07-02 o 15:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Z jednej strony tak - bo dobrze sie znacie i oboje wiecie, ze mozecie na siebie liczyc.
Gorzej, jesli przyjdzie np rozstanie. Lub - co czesto sie zdarza - jesli cos w firmie bedzie nie tak jak powinno, to zacznie sie nerwówka i wnoszenie spraw zawodowych do domu. A to nigdy nie wychodzi na dobre.
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
moim zdanie nie ma szansa na ukłąd w którym on sobie jest w sklepie, pracuje a pieniażkami sie dzielicie
powiem krótko - to ty byś miała z tego powodu największy problem jakby zus czy skarbówka cię odwiedziła a powiem tak - biznesy dofinansowywane z unii często są odwiedzane przez różne kontrole żeby sprawdzić czy ta kasa nie idzie w błoto moim zdaniem można i razem pracowac i razem żyć - bo niektórym ludziom tak po prostu dobrze a innym nie - można więc ale zależy dla kogo tylko że z kolei nie ma mowy o tym, żeby biznes był trzymaniem są za łapkę biznes to biznes, nie ma tam miejsca na czułości TZ ma ci pomagać - zatrudnij go (bo zresztą nie wiem jak Ty wyobrażałaś sobie jego życie przez chociażby 10-15lat u ciebie w firmie bez umowy o prace, pomyśleliście o emryturze,o przyszłości ? Młodzi ludzi nie mogą sobie obecnie pozwolić na lata pracowania bez umowy o pracę i pełnych składek ), inaczej sobie tego nie wyobrażam bo to po prostu byłoby zbyt ryzykowane dla obojga z was chcesz prowadzić biznes to korzystaj zawsze z mózgu, liczb etc a nie serca
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:03.