|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
złożyć skargę?
Hej Wizażanki,
Mam spory problem z walizką ![]() Może mi doradzicie jak rozwiązać tą sprawę. Otóż, w połowie czerwca oddałam walizkę na gwarancji do naprawy (popsuło się kółko). Walizka miała być w ciągu 14 dni roboczych gotowa do odebrania. Zjawiłam się nawet po kilka dniach więcej i walizki nie było, za to ekspedientka oświadczyła mi, że walizka poleciała do Chin i tam ją naprawią i że zadzwoni jak walizka wróci do sklepu. Zajrzałam tam po miesiącu, nadal nie było. Obecnie minął 3 miesiąc jak nie ma mojej walizki, a jest mi potrzebna i to pilnie. W sklepie cały czas dowiaduję się, że jeszcze jej nie naprawili w tych Chinach. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Drugiej walizki nie kupię, bo nie mam teraz kasy. Czy mogę żądać odszkodowania za zwłokę/zwrotu pieniędzy/czegokolwiek? Złożyć jakąś skargę? Jeśli tak to gdzie i jak? Orientujecie się? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: złożyć skargę?
Poszukaj czegoś w Google, jest kilka instytucji do spraw konsumenta i w takim miejscu powinnaś złożyć skargę. A w sklepie nie wiem, jakaś reklamacja. Ja bym groziła sądem i zadała zwrotu pieniędzy. Przecież to jest jak kradzież o.O
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Bzdura,na pewno nie wyslali walizki do chin, przesylka bylabt drozsza niz walizka,a na naprawe maja 2 tyg, zadaj zwrotu pieniedzy! Oszukuja cie
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeśli zażądam zwrotu pieniędzy to muszę im to dać na piśmie? jak to załatwić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Należy wypowiedzieć umowę na piśmie i zażądać natychmiastowego zwrotu pieniędzy bo zostały przekroczone wszelkie terminy gwarancyjne.
Nie ma już innej drogi. ---------- Dopisano o 02:28 ---------- Poprzedni post napisano o 02:25 ---------- Piszesz, że w ustawowym terminie 14 dni sklep nie wywiązał się z naprawy gwarancyjnej i w związku z tym odstępujesz od umowy takiej i takiej (kupna-sprzedaży) zawartej tego i tego dnia. Musi być w formie pisemnej.
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sklep ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji, ale nie jest określone ile czasu ma na naprawę, chyba, ze w gwarancji jest inaczej napisane. Najlepiej jak zadzwonisz do Rzecznika Praw Konsumenta i on Ci dokładnie powie co w takiej sytuacji robić.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie tak jest. Autorko, przeczytaj, co podpisałaś - jeśli wybrałaś naprawę z tytułu gwarancji producenta, to kiepsko. Jeśli gwarancję - sprzedawcy, to ciut lepiej i łatwiej będzie Ci wyszarpać tę walizkę. W każdym razie rzecznik przede wszystkim.
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
No właśnie, jeżeli naprawy, zgodnie z umową, są w gesti producenta, to nic dziwnego, że walizka powędrowała do Chin.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
no właśnie na pokwitowaniu, które dostałam nie jest napisane z jakiego tytułu ta naprawa, tylko, że naprawa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.