![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Radość z ciąży i macierzyństwa
Moje drogie chciałam Was zapytać kiedy właściwie odczułyście radość z tego, że będziecie mamami?? U mnie tygodnie lecą, a jakoś euforii i entuzjazmu nie widzę. Nie mogę też powiedzieć, abym kochała moje maleństwo w brzuchu. Nie czuje żadnych uczuć. Kiedy zaczęłyście kochać Waszego maluszka/maluszkę?? jeszcze będąc w ciąży, czy dopiero po urodzeniu?? Pytam, bo czuję się jakimś zimnym głazem, bo nie rozczulam się wcale.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Radość z ciąży i macierzyństwa
Cytat:
![]() ![]() Nie kombinuj,nie analizuj.Jesli chcialas dziecka,to jest prawie pewne,ze bedziesz je kochać. Z resztą...natura robi swoje ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Po zrobieniu testu bylam w szoku, bo dzien miałam mieć niezaciekawy. Potem jak lekarz potwierdził płakałam jak bóbr:/
Przez ciaze jakoś specjalnie do brzucha nie tiutiałam, on żył moim zyciem. Czasmai jak za bardzo kopał mówiłam zeby se uspokoił ![]() ![]() Jak urodziłam czułam jakby to było obce dziekco nie moje. Jak wrociłam do domu ryczałam na co mi to dziecko, tylko płacze, trzeba ciagle robic. Po co mi to? Teraz miałąm chrzest i w kościele poczułąm dopiero co to prawdziwa miłośc macierzynska,że oddałąbym życie za to dziecko. Dzisiaj uśnał mi na cycku jak jadł, weszła moja mama i powiedziałą,że wygladam jak na obrazku Matki Boskiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
jolkajolla, a w którym jesteś tygodniu? czujesz juz ruchy?
ja miałam podobnie jak Ty. Ok. 21 tygodnia zaczęłam czuc ruchy i .........się zaczęło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja przy obydwojgu dzieciach, zaczełam kochać tak naprawde, jak mineły mi mdłości, czyli gdzieś tak w 6 miesiacu. Ale u kazdego róznie bywa, niektórzy nie pokochują nigdy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Autorko wątku, nie martw się, to normalne, do tak dużej zmiany w życiu trzeba się przyzwyczajać powoli. I według mnie lepsze jest właśnie takie spokojne podejście niż kupowanie ciuszków zaraz po pozytywnym teście ciążowym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja to od pierwszej chwili kocham swoje malenstwo jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy,nigdy nie zapomne momentu jak zobaczylam go na pierwszym scanie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Ja jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży to też się bardzo cieszyłam, ale nie było to dla mnie ogromne przeżycie - chociaż bardzo chciałam już mieć dziecko
![]() Do miesiąca po porodzie razem z mężem zastanawialiśmy się czy my w ogóle mamy dziecko ![]() ![]() Dopiero w drugim miesiącu zaczęliśmy się uczyć siebie - głównie polegało to na patrzeniu na siebie ![]() Jutro zaczynamy 20 tydzień i mogę powiedzieć, że gdzieś około 3 tygodni temu zdałam sobie sprawę, że kocham swojego synka - że to jest to ![]() ![]() Może i późno takie przekonanie o miłoście pojawiło się u mnie, może potrzebowałam więcej czasu na dostosowanie się do tej nowej i wymagającej roli. ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja się nad tym nigdy nie zastawiałam,
moja córka ma już prawie 6 miesięcy i ja kocham nad życie, ale kiedy to się zaczęło to nie wiem ![]() Po porodzie czułam euforię, wysyłam info do wszystkich i robiłam Idalce fotki telefonem, ale czy już kochałam, nie wiem ![]() też tak miałam ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
u mnie to było "oo raanyy , w co ja sie wpakowałam" ,ale tak pół serio
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też wszystko zależy czy bylo to dziecko planowane czy nie. jeśli kobieta wcześniej stracila dziecko to inaczej odczuwa drugą ciążę (tak mi się wydaje)moja ciocia jak zaszla w ciążę byla zalamana, po 3 msc się z tym pogodzila jakoś i poroniła. Była zrozpaczona mimo,ze tego dziecka nie chciala. Po tym zaczęła sie starac o kolejne. Za to moja kolezanka lat 17 nie chciala ciąży , zostawił ją chlopak, chciala się bawić. Po urodzeniu nic nie czula, podrzucala matce dziecko-teraz gdy maly ma 6 lat życie by za niego oddala ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
może sporo, ale nie wszystko
![]() chociaż w przypadku autorki, jak zerknęłam na inny jej watek nt ciązy, to faktycznie się nie dziwię, że ma takie a nie inne odczucia i spore problemy z akceptacja nowej sytuacji..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ja jak zobaczyłam dwie kreski na teście, to nie mogłam po prostu uwierzyć, bo starałam się 3 lata w między czasie jedno poronienie, więc moja euforia sięgała zenitu, ale była przeplatana strachem czy wszystko będzie tym razem dobrze. W czasie ciąży do brzucha nie gadałam, tylko nie mogłam się doczekać kiedy córka będzie po jego drugiej stronie. Poród wspominam jako cudowne przeżycie, od razu wiedziałam że chcę tego doświadczyć jeszcze raz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
W sumie to nie wiem. Od początku ciąży wiedziałam, że to moje ukochane, wyczekane maleństwo. Nie bałam się porodu, czekałam z utęsknieniem na malucha. Jak zobaczyłam córeczkę pierwszy raz to pamiętam, że pomyślałam jakie to dziwne, że jeszcze przed chwilą miałam brzuch, a teraz mam dziecko
![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja mysle,ze wiele mam to ma
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja miałam takie uczucie - po urodzeniu jednego i drugiego dziecka - kiedy wróciliśmy ze szpitala, euforia minęła i uświadomiłam sobie, ze zaczęła się codziennosć i ze nie ma juz od tego ucieczki. Poczatkowo - przez 1-2 dni ogarniał mnie taki strach, takie osaczenie, choc kochałam swoje dzieci i kocham nad życie. Przeszło na szczescie bardzo szybko.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy właśnie jest tak jak piszesz -ciężko, ale nie cofnęłabyś czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obowiązki,brak czasu...to jest normalne,nie rozmyslam nad tym,biorę zycie takie jakie jest i staram się ogarnać. A z czasem czlowiek dochdozi do wprawy ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zauważyłąm u siebie, ze jak pracuję, to wszystko porobię - w domu z wszystkim zdażam, a jak mam wolne, to nic nie ogarniam, wszytsko sie rozmywa i nie daje dokonczyć... Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-09-13 o 07:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja też przeszłam etap załamki. Przez pierwsze 2 tygodnie życia moja córka tylko spała, nawet do jedzenia nie bardzo się budziła. Wydawało mi się, że jest bosko, miałam czas na wszystko, nawet czasami się nudziłam. Gotowałam sobie, sprzątałam, malowałam paznokcie i w ogóle byłam wtedy w stanie takiej euforii, że wydawało mi się, że ze wszystkim sobie sama poradzę i nie potrzebuje niczyjej pomocy.
A potem jak tż wrócił do pracy, ja zaczęłam być w końcu zmęczona, niewyspana, do tego mała miała problemy z brzuszkiem, niejeden dzień spędziłam z dzieckiem na rękach albo przy piersi to załapałam strasznego doła. Wydawało mi się, że jest beznadziejnie, że jestem więźniem we własnym domu, czasem nie miałam nawet jak sobie zrobić jedzenia i łaziłam głodna przez pół dnia. Wtedy nachodziły mnie takie myśli, że może się pospieszyłam, że to wszystko niepotrzebnie itd. Nawet zdarzyło mi się 2 dni przeryczeć z tego powodu. Ale przeszło, minęło i wiem, że niczego bym nie zmieniła ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
moja Julcia ma 2 tygodnie i jeden dzień
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieci sa najprzyjemniejsze kiedy sie je robi ![]() Cytat:
Mozna wiedziec kiedy mineło? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mój przez pierwszy miesiąc tylko i wyłącznie spał i jadł. Jadł wprawdzie co godzinę - ale z jedzeniem uwijał się dokładnie w 10 min. Więc 50 minut wolne. Ja byłam sama z małym, bo mąż miał ciężki okres w pracy i nie brał wolnego. I miałam wprawdzie mamę, która przyjeżdżała pomóc, ale kończyło się tym, że siedziałyśmy i herbatę piłyśmy ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Chusta tez uwanlia ręce ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.