fundusz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-07, 16:44   #1
paula1205
Raczkowanie

fundusz

Witam! nie wiedziałam gdzie mam ten wątek umiescic, zdecydowałam ze tutaj. w razie czego prosze o przeniesienie
Mam pytanie w zwiazku z funduszem emerytalnym. Mianowicie chciałam sie dowiedziec gdzie mozna sprawdzic do jakiego funfuszu jest sie zapisanym?? czy pracodawca moze nas zapisac do ktregos z funduszy nie owiadamiajac nas o tym wtedy gdy rozpoczynamy praktyczna nauke zawodu??
paula1205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-07, 17:29   #2
malka
Rozeznanie

Dot.: fundusz

Cytat:
Napisane przez paula1205 Pokaż wiadomość
Witam! nie wiedziałam gdzie mam ten wątek umiescic, zdecydowałam ze tutaj. w razie czego prosze o przeniesienie
Mam pytanie w zwiazku z funduszem emerytalnym. Mianowicie chciałam sie dowiedziec gdzie mozna sprawdzic do jakiego funfuszu jest sie zapisanym?? czy pracodawca moze nas zapisac do ktregos z funduszy nie owiadamiajac nas o tym wtedy gdy rozpoczynamy praktyczna nauke zawodu??
Pracodawca nie ma prawa zapisać kogokolwiek do OFE. Powien to zrobić pracownik sam i we własnym interesie. Jeśli tego nie zrobi - zostaje wylosowany przez ZUS i przypisany do przypadkowego OFE. Jeśli przynależy się do funduszu w wyniku losowania, to fundusz musi taka informację przesłać do swojego nowego klienta.
Jeśli się uczysz, to nie musisz zapisywać się do OFE, powinnas to zrobić w momencie podjęcia pracy ("ozusowanej")
malka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-07, 17:37   #3
Coma_
Zadomowienie

Cytat:
Mianowicie chciałam sie dowiedziec gdzie mozna sprawdzic do jakiego funfuszu jest sie zapisanym??
Sprawdzasz w placówce ZUSu, osobiście bądź na piśmie.
Jeżeli zostałaś wylosowana przez ZUS mogło się zdarzyć, że nie zostałaś o tym poinformowana (niestety częste zjawisko) lub zaginęła korespondencja, która została do Ciebie wysłana.

Edytowane przez Coma_
Czas edycji: 2010-06-07 o 17:38
Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-07, 17:42   #4
paula1205
Raczkowanie

malka

Nauke zawodu zaczynałam 4 lata temu i wtedy przyjechała przedstawicielka pewnej firmy OFE i zapisałam sie do jednego z funduszy . po po pewnym czasie dostałam pismo z odpowiedzia ze pracodawca zgłosił mnie do innego i ze nie moge zostac przypisana do nich.
Nie zrobiłam nic w tej sprawie...dzis miałam telefon z OFE ze jutro przyjedzie konsultant porozmawiec o funduszu. Od tych 4 lat nie dostawałam zednych informacji od OFE ani z ZUS-u. Nawet zadnego wydruku ze zostaja odprowadzane jakiekolwiek składki.
Nie znam sie na tym, niemam pojecia w tych sprawach ale czy jest mozliwosc ze nie jestem zapisana do zadnego z funduszy??
Stary 2010-06-07, 21:02   #5
malka
Rozeznanie

Cytat:
malka

Nauke zawodu zaczynałam 4 lata temu i wtedy przyjechała przedstawicielka pewnej firmy OFE i zapisałam sie do jednego z funduszy . po po pewnym czasie dostałam pismo z odpowiedzia ze pracodawca zgłosił mnie do innego i ze nie moge zostac przypisana do nich.
Nie zrobiłam nic w tej sprawie...dzis miałam telefon z OFE ze jutro przyjedzie konsultant porozmawiec o funduszu. Od tych 4 lat nie dostawałam zednych informacji od OFE ani z ZUS-u. Nawet zadnego wydruku ze zostaja odprowadzane jakiekolwiek składki.
Nie znam sie na tym, niemam pojecia w tych sprawach ale czy jest mozliwosc ze nie jestem zapisana do zadnego z funduszy??

Przedziwna sytuacja. Nie rozumiem jak pracodawca mógł Cię sam zapisać. Przecież na deklaracji przystąpienia do OFE składa się własnoręczny podpis, a kopię deklaracji dostaje się do ręki.
Jest możliwość, że nie jesteś w żadnym z OFE, często tak się zdarza, ze ZUS "przeoczy" kogoś i taki pracownik nie zostaje wylosowany do żadnego OFE przez lata.
Do jutra niewiele się dowiesz, bo z tego co kojarzę ZUS nie udziela telefonicznie odpowiedzi na pytanie czy sie jest w OFE. W sumie to nawet jeśli nigdzie nie jesteś, nic strasznego się nie dzieje, od kilku lat i tak mamy kryzys i fudusze wcale tak rewelacyjnie nie pracują. Ale warto tę sprawę wyprostować.
Zastanawia mnie tylko, dlaczego przez 4 lata nie dostałaś żadnej informacji o odprowadzanych składkach z ZUSu, przecież ZUS ma obowiązek wysyłania takich zestawień raz do roku (OFE zresztą też). Nie wiem z czego to wynika, ale na myśl przychodzi mi tylko to, ze może masz adres zameldowania inny niz zamieszkania, albo ze pracodawca nie odprowadza za Ciebie składek do ZUSu.
malka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 12:54   #6
mariposa88
Rozeznanie

Pracodawca nie mógł Cie zapisać do funduszu, jedynie Ty możesz to zrobić. Dziwne jest to, że przez te cztery lata nie dostawałaś żadnych raportów z funduszu. Może być tak, że Twój pracodawca nie odprowadza żasnych składek. My Ci tutaj raczej nie pomożemy, musisz pójść do ZUS-u i tam się dowiedzieć jak wygląda sytuacja.
Stary 2010-06-08, 21:59   #7
paula1205
Raczkowanie

Sytuacja sie wyjasniła....
Miesiac przed podjecim praktycznej nauki przyjechała przedstawicielka jednej z firm OFE i zapisała mnie do niej..jak sie okazało zrobiła to za wczesnie a ze przez jakis niedlugi okres czasu nie wpłyneła zadna składka z tego funduszu mnie wykreslono a ZUS-nie przypisał mnie do zadnego innego tak wiec przez te 4 lata nie byłam zapisana nigdzie....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-10, 08:48   #8
chrupa
Zadomowienie

Nieciekawa sytuacja...
Ja właśnie zaczęłam pracę w tym roku i zastanawiam się które ofe wybrać. Nie chcę, żeby mnie wylosowali, wolę sama podjąć decyzję, ale nie mam żadnych doświadczeń w tej sprawie, z rodziny każdy poleca inne. Pomożecie?
chrupa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 20:42   #9
paula1205
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chrupa Pokaż wiadomość
Nieciekawa sytuacja...
Ja właśnie zaczęłam pracę w tym roku i zastanawiam się które ofe wybrać. Nie chcę, żeby mnie wylosowali, wolę sama podjąć decyzję, ale nie mam żadnych doświadczeń w tej sprawie, z rodziny każdy poleca inne. Pomożecie?

Mi przedstawicielka poleciła AXA.
Nie sugeruj sie tym ze fundusz ktory w rankingach jest na pierwszym miejscu jest najlepszy bo to ciagle sie zmienia. Ten najlepszy za kilka lat moze byc ostatnim na liscie.
Stary 2010-06-16, 12:39   #10
chrupa
Zadomowienie

Przedstawiciel to zawsze będzie polecał to, gdzie pracuje bo ma za to prowizję :P Hm, czyli stawiać na taki, który jest stabilny i raczej nie ma wahań? Głupio by było tak wybrać jakiś pierwszy z listy, a pół roku później by spadł na ostatnie...
Stary 2010-06-16, 20:11   #11
klara01
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Cytat:
Mi przedstawicielka poleciła AXA.
Nie sugeruj sie tym ze fundusz ktory w rankingach jest na pierwszym miejscu jest najlepszy bo to ciagle sie zmienia. Ten najlepszy za kilka lat moze byc ostatnim na liscie.
Oj nie ,ja bym jednak sie sugerowala,bo to prawda fundusze moga zamieniac sie miejscami,ale zawsze masz i tak jakas pierwsza 5 i tu czesto sa Ci sami.Tak jak jest z OFE PZU,w którym nota bene jestem.
Wiec te rankingi jedak po cos sa.
klara01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-16, 20:32   #12
Coma_
Zadomowienie

PZU, ING i AVIVA CU - trzy największe fundusze, których nic nie ruszy, są najpewniejsze i które zawsze trzymają jako takie pozycje, choć tak jak ktoś napisał, zmienia się to codziennie. Jako pracownik OFE polecam jeden z tych trzech i to bez faworyzacji jednego

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-16, 21:07   #13
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klara01 Pokaż wiadomość
Oj nie ,ja bym jednak sie sugerowala,bo to prawda fundusze moga zamieniac sie miejscami,ale zawsze masz i tak jakas pierwsza 5 i tu czesto sa Ci sami.Tak jak jest z OFE PZU,w którym nota bene jestem.
Wiec te rankingi jedak po cos sa.
ja też wybrałam pzu, są już tyle lat na rynku, mają tylu klientów, że wątpię, żeby coś złego się przytrafiło (jakiś przepad pieniędzy czy cuś )
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 12:41   #14
chrupa
Zadomowienie

PZU? A możecie napisać o nim coś więcej?
Stary 2010-06-17, 19:35   #15
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
PZU? A możecie napisać o nim coś więcej?
hmm, szczerze mówiąc nie wiem, co można tu napisać
po prostu poszłam, podpisałam i tyle, nie wiem za wiele, ma przyjść do mnie pocztą jakieś hasło dostępu do konta internetowego, na którym będę mogła śledzić, czy ZUS mi odprowadza składki i tyle wiem, niewiele, aż głupio
Stary 2010-06-17, 21:36   #16
nataleczkaaa87
Przyczajenie

widzę, że rozmawiacie o funduszach jak coś to służę pomocą,

mogę zapisać/przepisać chętne do OFE PZU "złota jesień" aa warto..
nataleczkaaa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 17:59   #17
chrupa
Zadomowienie

O, to można sobie tak te swoje składki nawet śledzić? Fajnie, bo ja lubię mieć wszystko pod kontrolą Jak już ci przyjdzie to hasło to daj znać jak to wygląda i czy jest funkcjonalne To w PZU tak mozna czy w ogóle kazdy fundusz tak ma?
Stary 2010-06-18, 21:48   #18
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
O, to można sobie tak te swoje składki nawet śledzić? Fajnie, bo ja lubię mieć wszystko pod kontrolą Jak już ci przyjdzie to hasło to daj znać jak to wygląda i czy jest funkcjonalne To w PZU tak mozna czy w ogóle kazdy fundusz tak ma?
ja to się akurat szybko nie dowiem, bo hasło przyjdzie do mojego rodzinnego domu, a rzadko tam bywam, ale mój TŻ już ma, nie widziałam tego, ale TŻ mówi, że spoko,można zobaczyć, ile w którym miesiącu wpłynęło
tylko jakoś cienkie sa te fundusze ogólnie...
no ale nie od dziś wiadomo, że emeryturka jest spoooro niższa, niż nasze zarobki, no ale też ułamek zarobków jest odprowadzany (9,76 % jest odprowadzane na fundusz)

Edytowane przez TOMORROW
Czas edycji: 2010-06-18 o 21:50
Stary 2010-06-21, 19:32   #19
chrupa
Zadomowienie

Wszystko zależy od zarobków. Jak masz wysokie, to ci się dużo tego odkłada. Ale fajna jest ta opcja, nie ma co. Z tego co widzę nikt nie wie czy u innych tez tak jest. Już poważnie się nad tym PZU zastanawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-30, 00:22   #20
missALA
Przyczajenie

Widzę, że tu działa grono zwolenniczek PZU, ja tez jestem w tym OFE, wybrałam je już kilka lat temu ale ze strony internetowej nigdy nie korzystałam... napiszcie mi jak to się robi żeby mieć podgląd swoich finansów.
missALA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 11:10   #21
missALA
Przyczajenie

Też dużo słyszałam o stronce PZU i też zdecyduję się na Złotą Jesień, nie chcę jakiś funduszy zarządzanych przez zagraniczne korporacje.
missALA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 10:15   #22
rembaczOne
Raczkowanie

Tak piszecie o tych OFE a ja znalazłem taką ciekawostkę http://www.pzuofe.pl/
rembaczOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości