|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
fundusz
Witam! nie wiedziałam gdzie mam ten wątek umiescic, zdecydowałam ze tutaj. w razie czego prosze o przeniesienie
Mam pytanie w zwiazku z funduszem emerytalnym. Mianowicie chciałam sie dowiedziec gdzie mozna sprawdzic do jakiego funfuszu jest sie zapisanym?? czy pracodawca moze nas zapisac do ktregos z funduszy nie owiadamiajac nas o tym wtedy gdy rozpoczynamy praktyczna nauke zawodu?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: fundusz
Cytat:
Jeśli się uczysz, to nie musisz zapisywać się do OFE, powinnas to zrobić w momencie podjęcia pracy ("ozusowanej") |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli zostałaś wylosowana przez ZUS mogło się zdarzyć, że nie zostałaś o tym poinformowana (niestety częste zjawisko) lub zaginęła korespondencja, która została do Ciebie wysłana.
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-06-07 o 17:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
malka
Nauke zawodu zaczynałam 4 lata temu i wtedy przyjechała przedstawicielka pewnej firmy OFE i zapisałam sie do jednego z funduszy . po po pewnym czasie dostałam pismo z odpowiedzia ze pracodawca zgłosił mnie do innego i ze nie moge zostac przypisana do nich. Nie zrobiłam nic w tej sprawie...dzis miałam telefon z OFE ze jutro przyjedzie konsultant porozmawiec o funduszu. Od tych 4 lat nie dostawałam zednych informacji od OFE ani z ZUS-u. Nawet zadnego wydruku ze zostaja odprowadzane jakiekolwiek składki. Nie znam sie na tym, niemam pojecia w tych sprawach ale czy jest mozliwosc ze nie jestem zapisana do zadnego z funduszy?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przedziwna sytuacja. Nie rozumiem jak pracodawca mógł Cię sam zapisać. Przecież na deklaracji przystąpienia do OFE składa się własnoręczny podpis, a kopię deklaracji dostaje się do ręki. Jest możliwość, że nie jesteś w żadnym z OFE, często tak się zdarza, ze ZUS "przeoczy" kogoś i taki pracownik nie zostaje wylosowany do żadnego OFE przez lata. Do jutra niewiele się dowiesz, bo z tego co kojarzę ZUS nie udziela telefonicznie odpowiedzi na pytanie czy sie jest w OFE. W sumie to nawet jeśli nigdzie nie jesteś, nic strasznego się nie dzieje, od kilku lat i tak mamy kryzys i fudusze wcale tak rewelacyjnie nie pracują. Ale warto tę sprawę wyprostować. Zastanawia mnie tylko, dlaczego przez 4 lata nie dostałaś żadnej informacji o odprowadzanych składkach z ZUSu, przecież ZUS ma obowiązek wysyłania takich zestawień raz do roku (OFE zresztą też). Nie wiem z czego to wynika, ale na myśl przychodzi mi tylko to, ze może masz adres zameldowania inny niz zamieszkania, albo ze pracodawca nie odprowadza za Ciebie składek do ZUSu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Pracodawca nie mógł Cie zapisać do funduszu, jedynie Ty możesz to zrobić. Dziwne jest to, że przez te cztery lata nie dostawałaś żadnych raportów z funduszu. Może być tak, że Twój pracodawca nie odprowadza żasnych składek. My Ci tutaj raczej nie pomożemy, musisz pójść do ZUS-u i tam się dowiedzieć jak wygląda sytuacja.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Sytuacja sie wyjasniła....
Miesiac przed podjecim praktycznej nauki przyjechała przedstawicielka jednej z firm OFE i zapisała mnie do niej..jak sie okazało zrobiła to za wczesnie a ze przez jakis niedlugi okres czasu nie wpłyneła zadna składka z tego funduszu mnie wykreslono a ZUS-nie przypisał mnie do zadnego innego tak wiec przez te 4 lata nie byłam zapisana nigdzie.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Nieciekawa sytuacja...
Ja właśnie zaczęłam pracę w tym roku i zastanawiam się które ofe wybrać. Nie chcę, żeby mnie wylosowali, wolę sama podjąć decyzję, ale nie mam żadnych doświadczeń w tej sprawie, z rodziny każdy poleca inne. Pomożecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi przedstawicielka poleciła AXA. Nie sugeruj sie tym ze fundusz ktory w rankingach jest na pierwszym miejscu jest najlepszy bo to ciagle sie zmienia. Ten najlepszy za kilka lat moze byc ostatnim na liscie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Przedstawiciel to zawsze będzie polecał to, gdzie pracuje bo ma za to prowizję :P Hm, czyli stawiać na taki, który jest stabilny i raczej nie ma wahań? Głupio by było tak wybrać jakiś pierwszy z listy, a pół roku później by spadł na ostatnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Cytat:
Wiec te rankingi jedak po cos sa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
PZU, ING i AVIVA CU - trzy największe fundusze, których nic nie ruszy, są najpewniejsze i które zawsze trzymają jako takie pozycje, choć tak jak ktoś napisał, zmienia się to codziennie. Jako pracownik OFE polecam jeden z tych trzech i to bez faworyzacji jednego
![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
PZU? A możecie napisać o nim coś więcej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
hmm, szczerze mówiąc nie wiem, co można tu napisać
po prostu poszłam, podpisałam i tyle, nie wiem za wiele, ma przyjść do mnie pocztą jakieś hasło dostępu do konta internetowego, na którym będę mogła śledzić, czy ZUS mi odprowadza składki i tyle wiem, niewiele, aż głupio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
widzę, że rozmawiacie o funduszach jak coś to służę pomocą,
mogę zapisać/przepisać chętne do OFE PZU "złota jesień" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
O, to można sobie tak te swoje składki nawet śledzić? Fajnie, bo ja lubię mieć wszystko pod kontrolą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko jakoś cienkie sa te fundusze ogólnie... no ale nie od dziś wiadomo, że emeryturka jest spoooro niższa, niż nasze zarobki, no ale też ułamek zarobków jest odprowadzany (9,76 % jest odprowadzane na fundusz) Edytowane przez TOMORROW Czas edycji: 2010-06-18 o 21:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Wszystko zależy od zarobków. Jak masz wysokie, to ci się dużo tego odkłada. Ale fajna jest ta opcja, nie ma co. Z tego co widzę nikt nie wie czy u innych tez tak jest. Już poważnie się nad tym PZU zastanawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Widzę, że tu działa grono zwolenniczek PZU, ja tez jestem w tym OFE, wybrałam je już kilka lat temu ale ze strony internetowej nigdy nie korzystałam... napiszcie mi jak to się robi żeby mieć podgląd swoich finansów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Też dużo słyszałam o stronce PZU i też zdecyduję się na Złotą Jesień, nie chcę jakiś funduszy zarządzanych przez zagraniczne korporacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Tak piszecie o tych OFE a ja znalazłem taką ciekawostkę http://www.pzuofe.pl/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.