|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Szok poszczepienny u psa.
Drogie Wizażanki,
dzisiaj byłam z moim ponad rocznym Border Collie na szczepieniu. Wszystko przebiegło niby normalnie (zresztą pies przedtem był szczepiony tą samą szczepionką, tej samej firmy). Kiedy zamierzałam już wsiąść z psem do samochodu, zauważyłam, że dzieje się z nim coś dziwnego, zaczął się przewracać, słaniać się, za chwilę już kompletnie się przewrócił i nie wstawał, jakby stracił przytomność. Szybko wzięłam go na ręce i pobiegłam z powrotem do kliniki. Weterynarz szybko podał mu zastrzyk i kazał zmuszać psa do wysiłku, przejść się z nim. Faktycznie pies coraz bardziej dochodził do siebie, dostał jedynie biegunki. Weterynarz powiedział, że to szok poszczepienny, czasami się zdarza i nie mam czym się martwić, ale mnie nurtuje jedno. Za miesiąc wybieram się znowu z nim na szczepienie, tym razem przeciwko wściekliźnie, czy tym razem szok też może wystąpić? Pytałam się o to weta, ale on powiedział, że raczej nie. Natomiast przeglądając strony w internecie zauważyłam, że pisze coś zupełnie innego. Można temu szokowi jakoś zapobiec? Był on groźny dla życia psa? Boję się z nim teraz jechać na jakiekolwiek szczepienie, przeżyłam po prostu koszmar. Może ktoś miał do czynienia z czymś podobnym? Może zmienić weterynarza? Chociaż mam o nim jak na razie b. dobrą opinię.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szok poszczepienny u psa.
szok to reakcja alergiczna na składniki szczepionki (nie na wirusy, ale na rozpuszczalnik). Jesli taka reakcja wystąpiłą po konkretnej marce szczepionki, to jej więcej nie stosuj i tyle, inne marki są bezpieczne. Jesli bardzo się boisz o psa, to po szczepieniu odczekaj godzinę w poczekalni u lekarza albo szczep psa pod osłoną leków przeciwhistaminowych. Reakcja alergiczna występuje przy ponownym kontakcie z alergenem, więc to normalne, że przy poprzednim szczepieniu nie było tego szoku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szok poszczepienny u psa.
Cytat:
Weterynarz powiedział, że wskazane jest kontynuowanie poprzedniego rodzaju szczepionki, ale chyba nie jest to konieczne? Na pewno odczekam z psem po kolejnej szczepionce w poczekalni ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.