Kółka zainteresowań w Liceach - macie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-20, 21:32   #1
Dusiia
Zadomowienie

Kółka zainteresowań w Liceach - macie ?

sa u Was jakies? u nas nic a nic i jestem ciekawa czy wszystkie polskie licea sa ubogie w tej kwestii.
I ogolnie chcialyybyscie by jakies byly? jak tak to jakie?
Dusiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 22:51   #2
Olivvek
Zadomowienie

Dot.: Kółka zainteresowań w Liceach - macie ?

Niesamowite jakoś negatywnie nastawiam się do szkoły, która tak olewa potrzeby/ zainteresowania uczniów u nas 15 rodzajów zajęć z Unii i inne z dobrej woli nauczycieli- polski, mata, chemia, fizyka i wszystkie inne przedmioty dla żadnych nauki zajęcia wyrównawcze, kółko dyskusyjne, kółko teatralne, zajęcia sportowe, strzelnica i zajęcia typowo dla techników (uczę się w t. budowlanym)- geodetow, drogowców; kosztorysowanie, projektowanie, rysunek. Szkoła tętni życiem do 19 i można wpadać również w soboty, choć oczywiście nie na tak długo

Co prawda pytałaś o licea, ale myślę, że to jeden pies, to i to szkoła średnia

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2012-01-20 o 22:53
Olivvek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 08:04   #3
neia
Zadomowienie

Mieszkalam w 100tys. miescie i w zadnym liceum nie bylo czegos takiego jak kolko zainteresowan. Szkoly nie mialy pieniedzy na takie luksusy
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 08:18   #4
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Byłam w technikum
i było
kółko modelek
zajęcia wyrównawcze z matmy
sks
chcieli jeszcze zrobić haft krzyżykowy i jakieś kółko plastyczne ale nikomu się nie chciało zostawać na zajęcia dodatkowe..
zostawali tylko na matmie żeby zdać z klasy do klasy
na modelkach żeby ocenę z zachowania podnieść (jak ktoś mial dużo godzin nieusprawiedliwionych)
i na sks żeby mieć lepszą ocenę z wfu
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 09:40   #5
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

w moim liceum były tylko dodatkowe zajęcia sportowe i nic poza tym;/

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 11:51   #6
poppy seed
Zakorzenienie

mamy mamy nie jest ich dużo, ale są całkiem ciekawe, tak mi się zdaje.
jest dobrze rozwijające się koło astronomiczne (mają teleskopy w Australii i na Hawajach, fajna sprawa), chór szkolny, gazetka szkolna, teatr, koło filozoficzne, zajęcia sportowe (koszykówka, piłka nożna, siatkówka, piłka ręczna) i grupa hmm, można powiedziec muzyczna, w której działam. to zbiór ludzi, którzy zajmują się muzyką amatorsko lub bardziej profesjonalnie (zagęszczenie ludzi chodzących do szkoły muzycznej), którzy śpiewają lub grają na instrumentach, zajmujemy się organizacją koncertów w szkole, ale nie takich typowo poważnych, bo to kwestia chóru, staramy się dzielic naszymi muzycznymi inspiracjami, ostatnio organizowaliśmy koncert świąteczny z kolędami w różnych aranżacjach (np. jazzowych itp.), super ekstra świetna sprawa.

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 12:38   #7
skazana_na_bluesa
.

u mnie w LO byly sksy, kolko fotograficzne i 2 gazetki szkolne. nic poza tym w ramach rozwoju nie bylo...

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 14:12   #8
Madchen_
Rozeznanie

GG do Madchen_

U mnie w szkole są zajęcia dodatkowe z siatkówki dziewcząt i chłopców, gazetka szkolna, klub - Qltura Club dodatkowo wolondariat szkolny oraz cotygodniowe wyjścia na spotkania z pisarzami, malarzami, na wywiady ze znanymi osobami z życia kulturalnego. Każdemu uczniowi przysługuje udział w zajęciach współfinansowanych przez Unię Europejską. Formalnie można zapisać się na 1 wybrany przedmiot, ale różnie to bywa- można na więcej, jesli godziny się nie pokrywają ;-) do wyboru jest: matematyka, geografia, chemia, fizyka, język polski, niemiecki, angielski,biologia, historia . Każdy uczestnik dostaje posiłek - zwykle jest to bułka/pązcek/drożdżówka + jabłko/gruszka/banan + soczek- Pycholandia z Biedronki zajecia dobywaja sie po lekcjach, raz w tygodniu. dodatkowo dostajemy książki do nauki danego przedmiotu, przybory szkolne, zeszyty, kalkulatory, programy komputerowe do nauki online ;-)
Madchen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 14:12   #9
Izulkowa
Raczkowanie

U mnie niestety też bardzo ubogo w LO, prócz dodatkowych zajęć z matmy i biologii, to tylko kółko teatralne ("oczko w głowie" dyrektora, wszystkie dodatkowe fundusze tylko na nich idą ) i sksy A szkoda, bo chętnie chodziłabym na jakieś artystyczne zajęcia: rysunek, malarstwo, chór. W ogóle u mnie w szkole jest strasznie marny nacisk na wszelakie zainteresowania (prócz tego teatru), a przy tak dobrym poziomie liceum naprawdę mogliby się postarać o coś.

"Życie przypomina paczkę fasolek wszystkich smaków Bertiego Botta.
Wyjmujesz którąś i masz nadzieję, że wreszcie jest to coś dobrego, a zazwyczaj okazuje się, że gorzej nie mogłeś trafić."
Izulkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 14:25   #10
Madchen_
Rozeznanie

GG do Madchen_

Cytat:
Napisane przez Izulkowa Pokaż wiadomość
U mnie niestety też bardzo ubogo w LO, prócz dodatkowych zajęć z matmy i biologii, to tylko kółko teatralne ("oczko w głowie" dyrektora, wszystkie dodatkowe fundusze tylko na nich idą ) i sksy A szkoda, bo chętnie chodziłabym na jakieś artystyczne zajęcia: rysunek, malarstwo, chór. W ogóle u mnie w szkole jest strasznie marny nacisk na wszelakie zainteresowania (prócz tego teatru), a przy tak dobrym poziomie liceum naprawdę mogliby się postarać o coś.

U mnie również z zajęc typowo " artystycznych" jest tylko kółko teatralne, ale działa tylko okazjonalnie- np. dni otwarte szkoły, jasełka, 40-sto lecie szkoły, zakończenia roków szkolnych . Z checią chodziłabym na kółko malarskie(choć talentu nie posiadam ) czy fotograficzne. U mnie w szkole organizowana jest duza ilosc konkursów- w tym rownież tych plastycznych- więc aż tak źle nie mamy
Madchen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 20:28   #11
Ninquelote
Wtajemniczenie

To co wasi nauczyciele robią w ramach godzin karcianych jak kółek nie ma? W moich szkołach więcej kółek niż dzieci zainteresowanych.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 20:48   #12
Dusiia
Zadomowienie

sa jakies tam dodatkowe zajecia z niektorych przedmiotow, jesli ktos chce przyjsc. a zawsze przychodza po 2,3 os. ale chodzilo mi o takie jak wlasnie fotograficzne, filmowe itd. takie ciekawe.
Dusiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 23:45   #13
Ereina
Raczkowanie

Niesamowite

Konczylam (ale to dobre 4 lata temu, wiec moze cos sie pozmienialo w liceach w tej kwestii) jedno z najlepszych liceow w jednym z najwiekszych miast w Polsce. Poza kolkiem fizycznym i biologicznym (oba przygotowywujace do olimpiady) nie bylo nic. Nawet gazetki szkolnej.

Przykre, bo kola nie tylko ucza wspolpracy w grupie, zalatwiania spraw i dobrej organizacji ale tez pozwalaja uczniom na ukierunkowanie sie zawodowe i ulatwiaja wybor kierunku studiow.
Ereina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 08:40   #14
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Nie wiem co robia..
ale ja chodziłam do takiej szkoły gdzie nie było zainteresowania kółkami bo uczniowie woleli jechac do domu do Tż-ów itd..
nikt nie zostawał po godzinach bo np dużo osób dojeżdżało spoza miasta i miało busa raz na 2h
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości