|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Duże dziecko ---> duży dorosły?
Piszę do mamuś bardziej doświadczonych w temacie. Czy rozmiar niemowlęcia znacząco przekłada się na wielkość dorosłego? Czy możliwym jest by po okresie intensywnego wzrostu dziecko stopniowo wyhamowało by w dorosłym życiu być przeciętne?
Moja córa jutro kończy pół roku i o ile z wagą mieści się w normie na 75 centylu to wzrostu ma 72cm( mierzone 3 tygodnie temu) i tu już nawet centyli dla niej brakuje. Martwię się trochę bo życie malucha i później nastolatka i tak nie jest proste bez tych wszystkich ponadprzeciętności. Czy któraś z mam miała podobnie z bobasem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Duże dziecko ---> duży dorosły?
Nic sie nie martw, kazde dziecko jest inne i rozwija sie inaczej.
Ja bylam "niską grubaską" do 3 r.ż., a teraz wysoki chudzielec ze mnie. Syn tez, jako niemowlak był pulchny i powoli rósł, teraz chudy i najwyzszy w przedszkolu. Dzieci rownie szybko przybierają i traca na wadze, to samo ze wzrotem: albo "wystrzelają" w niebo, albo przystopuja. Matrwic sie mozna, gdy np w zerówce przewyzszy Ciebie. Mialam taka kolezanke w podstawowce - miala 160cm w 1 klasie podstawowki. Jezeli pediatra nie mówi nic na ten temat, Ty tez sie nie martw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Camillina spokojnie. Moja wpierw wagę miała w górnym centylu od wzrostu, bo urodziła się z wagą 4100 g, potem jak już zaczęła biegać to waga spadła, teraz jest chudzielcem i od paru lat jest na odwrót, centyl wzrostu jest wyższy, wagowy niższy, ale jest ok. Rzadko kiedy chyba jest taki sam centyl wzrostu i wagi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jesli Ty i parter jestescie wysocy to i bardzo prawdopodobne, ze dziecko rowniez bedzie. Jesli zas przecieytnego wzrostu, to na pewno nie urosnie wam dziecko 2 metry
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() ![]() Monia nie zawsze postawny rodzic spłodzi sporego potomka. Moi byli właśnie tacy 150 w kapeluszu. A znam takich co przy słusznym wzroscie mają trójkę nie za wysokich dzieci. Reguły tu raczej nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam wysoka i gruba w przedszkolu a w podstawówce przestałam rosnąć, zatrzymałam się na 160 cm i 50 kg wagi. Mam nadzieję, że córka to po mnie odziedziczy
![]() Mnie też przeraża moje dziecko, bo ma 80 cm, waży 11 kg i rozmiar buta 21, a ma rok dopiero. Wygląda naprawdę poważnie i na placu zabaw dziwią się, że takie duże dziecko a nie chodzi ani samo nie pije itp. ![]() ![]() No ale tatuś 193 cm wzrostu, ręka jak patelnia i buty rozmiar 46 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
A mój brat urodził sie z wagą 4,2 kg był małym grubasem do ok. 7 r.ż ; jak potem wystrzelił, to teraz (18 lat ma) pzrewyzsza wszystkich w rodzinie i jest najszczuplejszy; skoro lekarz nic nie gada, to nie ma się co martwić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.