![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Który kierunek wybrać: administracja, zarządzanie, a może coś innego? Proszę o pomoc.
Jeżeli był taki temat to z góry bardzo przepraszam
![]() Zastanawiam się, który z kierunków: administracja czy zarządzanie, są ciekawsze i dają większe możliwości zatrudnienia w przyszłości? Czy są może jacyś absolwenci lub aktualni studenci tych kierunków? Bardzo proszę o opinie. A może jakiś inny kierunek? Z góry wielkie dzięki (: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Który kierunek wybrać: administracja, zarządzanie, a może coś innego? Proszę o
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
Dot.: Który kierunek wybrać: administracja, zarządzanie, a może coś innego? Proszę o
te kierunki produkuja bardzo duzo absolwentow, wiec w obu przypadkach problem ze znalezieniem pracy bedzie duzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jako studentka trzeciegop roku administracji odradzam oba. ciezko z pracą, zarzadzanie mi osobiscie nie podchodzi ( nie wiem na ile mozna powiedziec ze mialam z nim stycznosc, ale pare przedmiotow z zarzadzania mielismy) a tak poza tym absolwentow jest sporo. u nas w urzedach szukaja raczej specjalistow tzn. ludzi po geodezji i kartografii do takowych dzialow itp.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Jeszcze rok temu miałam takie problemy wiec opisze Ci to okiem studentki
![]() Administracja - trzeba skaczyc nie tylko co najmniej magistra ale takze niezliczona ilosc kursow a do tego miec niezłe plecy bo miejsc pracy w urzedach jest bardzo mało, a do tego jest naprawde nudna:P duzo kucia na pamiec Zarządzanie- duuuuzo absolwentów ktorzy jak najszybciej to rzucaja po licencjacie i ida na magistra na ekonomie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jeśli tylko masz możliwość i umiejętności, to celuj raczej w kierunki i uczelnie techniczne, tyle mogę ze swojej strony polecić.
Jeśli chodzi o administrację i zarządzanie... cóż, oba kierunki to fabryka absolwentów, ale moim zdaniem administracja daje chyba odrobinę większe możliwości. Chociaz jest nudna.
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
No zarządzanie powinien iść ktoś, kto zajmuje odpowiednie stanowisko, żeby się dokształcić, ewentualnie dla papierka, bo kogoś po zarządzaniu nie posadzą na stanowisku menadżerskim. Ewentualnie można próbować, jesli planuje się założenie własnej firmy, ale też bardziej ono uczy, jak sterować ludzmi w tej firmie niż daje wiedzę z konkretnej dziedziny.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
proponuję PIELĘGNIARSTWO
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
a może farmacja?
![]() |
#11 |
na przekór do celu
|
był, nawet ja go założyłam, poczytaj co mi każdy odpowiedzial: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=432577
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Gdybym sama miała wybierać...to niestety żaden z wymienionych przez Ciebie. Oba są bardzo oblegane, ale dość ogólne (uczy się wszystkiego i niczego)- nie posiadasz po nich konkretnych i szczególnych umiejętności, a na rynku pracy jest całe mnóstwo bezrobotnych absolwentów właśnie tych kierunków.
Ktoś wspomniał o farmacji - moim zdaniem świetny pomysł, podobnie jak kierunki związane z programowaniem i informatyką oraz wszelkie coatchingowe studia... generalnie wybrałabym coś po czym ma się konkretny zawód - wówczas ma się większe szanse na znalezienie pracy...
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
hej, ja z pewnością odradzę Ci administracje! w moim mieście prawie każda uczelnia i prywatna i państwowa wypuszcza co roku kilkuset absolwentów tego kierunku. Znam trochę osób które studiowały na najbardziej "renomowanej " uczelni w mieście, skończyły administrację żadna nie pracuje w zawodzie. i nic nie maja z tego ze 5 lat uczyli się tego co na prawie, prawnikami nie są, a Ci którzy szli już tokiem licencjat- magister zdecydowanie na studia 2giego stopnia wybierali inne kierunki. Nie wiem jak z zarządzaniem ale gdyby ten kierunek był np na politechnice to myślę ze może warto próbować..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oba kierunki, administracja i zarządzanie, jak to już ktoś tu napisał są dla ludzi którzy mają już pracę i chcą się dokształcić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek istnieje możliwość że administracja ma identyczny bądź bardzo podobny zakres materiału przedmiotów prawniczych jak piszesz, czym mnie zaciekawiłaś - na której uczelni tak jest? KSAP (aczkolwiek to dla ludzi już z dyplomem)? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie coś innego
![]() Moim zdaniem studia humanistyczne są fabryką bezrobotnych, ale to chyba nie tyczy się tego tematu ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Farmacja wydaje mi się ciężkim kierunkiem, a moja chemia też nie stoi najlepiej, ale być może byłabym w stanie się przyuczyć. Jednak, czemu nie? Godne rozpatrzenia. Studiujesz może? Mogłabyś coś więcej napisać? (;
Co do technicznych studiów - raczej to odpada. Fizyka i matematyka to pięty achillesowe (; I co wybrałaś? (: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Na farmację fizyka jest potrzebna, o ile się nie mylę.
Ale to niezły kierunek, wydaje mi się, że przyszłościowy.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
co do farmacji ja bym taka pewna nie była.
Przynajmniej patrząc na ogłoszenia pracy w moim mieście - do aptek poszukują techników farmacji, bo nie muszą płacić pensji odpowiednio wysokich.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że technik też zarabia całkiem nieźle... (;
A co sądzicie o studiach językowych? Opłacalne czy też lepiej się tam nie wybierać? Edytowane przez belzebubka Czas edycji: 2011-01-03 o 18:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Zależy o jakim języku mówisz
![]() Germanistów i anglistów już mamy trochę. Ale takie języki skandynawskie to może być coś ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że od ubiegłego roku bardzo zmieniły się opinie co do administracji. Wtedy były dość pozytywne, a teraz diametralna zmiana. Aż się przestraszyłam, bo to studiuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Nie polecam tych kierunków. I dodawać nic nie będę, bo to wszystko zostało już powiedziane
![]() Polecam filologie. Języki zawsze będą potrzebne, a jeśli nie widzisz się w roli nauczyciela, to możesz być tłumaczem przysięgłym i pracować w wielu miejscach. Wiele też firm jako przedstawicieli biznesowych szuka właśnie filologów ze znajomością conajmniej 2 języków. Sama studiuję filologię rosyjską. Spotkałam się z bardzo dużą ilością pozytywnych opinii na temat tego języka i możliwości jakie daje. Więc jeśli masz predyspozycje do tego - postaw na język. Cóż, minusem jest że to faktycznie ciężkie studia. Jednak jeśli jesteś zdeterminowana i nie poddajesz się łatwo to dasz radę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Prawda o kierunkach
Jak się przysłuchuję waszym postom to jesteście żałośni w swej niewiedzy. Piszecie coś w większości przypadków o czym nie macie pojęcia. Ja osobiście jestem studentem Prawa i na argumenty że prawo czy też administrację czy zarządzanie kończy najwięcej studentów i nie ma przez to pracy po tych kierunkach odpowiadam śmiechem. Widzicie może macie rację że zarządzanie kończy więcej osób niż leśnictwo albo matematykę ale to wynika z czego z tego że pracy dla tego kto skończy leśnictwo czy matme faktycznie nie ma bo zakładając mamy powiat krakowski ile jest szkół w powiecie załóżmy teoretycznie 100 więc ilu nauczycieli potrzeba tak samo po kierunku leśnictwo czy pokrewnym ilu potrzeba gajowych w lesie? A teraz w drugą stronę ile jest urzędów w powiecie Krakowskim ja bym wskazał kilkadziesiąt(oczywiście nie mowa o najpowszechniejszym z urzędów tzn powiatu, gminy tylko innych jeśli ktoś nie wie jest ich kilkadziesiąt) w tym różnych instytucji- samych skarbowych w Krakowie jest kilkanaście więc teraz przeliczcie ilość urzędów i obliczcie ilość zatrudnionych w nich osób. Oczywiście do tych urzędów instytucji dochodzą zwykłe prywatne firmy gdzie tak po adm, prawie, zarządzaniu jesteście tam mile widziani. To że ktoś nie może znaleźć pracy nie świadczy o tym że kierunek jest do dupy- może to świadczyć coś zupełnie innego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Zaczynam myśleć tak jak wy
Ktoś tu napisał "aż się przestraszyłem jak się zmieniły od tamtego roku opinie na temat adm którą studiuję". Jeżeli ktoś się sugeruje subiektywnymi opiniami pojedynczych osób i przybiera ich słowa do siebie, to niech zrezygnuje z takiego czy innego kierunku i pójdzie na ten sugerowany przez innych, gorzej jak na innej stronie będą negatywy z kolei na temat tego sugerowanego hahaha. Jeśli tak mocno ulegacie presji innych to ja wam sugeruję wcale nie zawracać sobie głowy studiami( w sumie ktoś już to napisał) bo w obecnie panujących warunkach gospodarczych, najłatwiej wam będzie znaleźć pracę po gimnazjum, albo wyjechać za granicę. Po co tracić czas i pieniądze !!!!!!!!!!!!!!!! Ja jutro rezygnuję z Prawa i udaję się na filologie albo na farmacje, albo wiem co zrobię przeglądnę jeszcze parę stron i wtedy zdecyduję na co się przeniosę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
na przekór do celu
|
wiem że to pytanie nie do mnie, ale też zastanawiałam się nad tymi kierunkami a wybrałam gospodarkę przestrzenną
![]() Uczyli Cię co to kultura? Jeśli nie to zgłoszę Cię do moderatora, on Cię tego nauczy. Swój przekaz mogłeś ubrać w inne słowa.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-03-18 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.