niemiły zapach - potrzebna pomoc! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-03, 17:32   #1
awdotia06
Przyczajenie

niemiły zapach - potrzebna pomoc!

wczoraj byłam na imprezie. gdy wracałam do domu, zostałam wypsikana jakąś dziwną substancją. mężczyzna jechał samochodem. nie wiem jaki to był preparat. najbardziej poszkodowane są moje włosy. są długie i zdrowe, ale niesamowicie śmierdzą! (szczególnie końcówki). dziś wymyłam je 4 razy. nałożyła dwie odżywki. zapach jest mniej intensywny, ale nadal go wyczuwam. ten przykry incydent pokrzyżował mi plany na cały weekend. nie wiem, co robić. był płacz, bardzo się boję. proszę o pomoc.

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2011-01-16 o 09:23 Powód: Przywrócenie usuniętej treści
awdotia06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 17:57   #2
mrugacz_iskier
Raczkowanie

Dot.: niemiły zapach - potrzebna pomoc!

Pierwszy raz o czymś takim słyszę.

Możesz spróbować wypłukać włosy w rozcieńczonym soku z cytryny, pochłania zapachy. Jeśli to nie pomoże, popróbuj innych domowych maseczek. Ja bym tak zrobiła.

Ogólnie strasznie współczuję, to musiało być mega nieprzyjemne i przykre. Napisz jeśli coś Ci pomogło.
Stary 2010-07-03, 18:55   #3
awdotia06
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mrugacz_iskier Pokaż wiadomość
Pierwszy raz o czymś takim słyszę.

Możesz spróbować wypłukać włosy w rozcieńczonym soku z cytryny, pochłania zapachy. Jeśli to nie pomoże, popróbuj innych domowych maseczek. Ja bym tak zrobiła.

Ogólnie strasznie współczuję, to musiało być mega nieprzyjemne i przykre. Napisz jeśli coś Ci pomogło.
sprawdziłam - nie pomogło, jednak dziękuję za dobre chęci !
Stary 2010-07-03, 19:13   #4
Chatul
ma zielone pojęcie

Możesz spróbować umyć je szamponem zmieszanym z sobą oczyszczną. Ale ostrzeham- to niszczy włosy.
Stary 2010-07-03, 19:27   #5
Scully
Raczkowanie

GG do Scully

Czym śmierdzi? Czy zauważyłaś zmiany w strukturze włosów? Jestem chemikiem, może pomogę.
Stary 2010-07-03, 19:32   #6
awdotia06
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Możesz spróbować umyć je szamponem zmieszanym z sobą oczyszczną. Ale ostrzeham- to niszczy włosy.
słyszałam o tym. trochę się boję. jeszcze poczekam ! dziękuję

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Scully Pokaż wiadomość
Czym śmierdzi? Czy zauważyłaś zmiany w strukturze włosów? Jestem chemikiem, może pomogę.
moja mama uważa, że to jakiś kwas. zapach - niemowlęce wymioty? włosy wyglądają dobrze.
Stary 2010-07-03, 19:42   #7
Scully
Raczkowanie

GG do Scully

Przy tak skąpych informacjach mogę przypuszczać tylko roztwór kwasu solnego albo formalinę. Obie rzeczy w małym stężeniu nie parzą, ale strasznie śmierdzą... Sokiem z cytryny nie wyeliminujesz zapachu, bo kwaśny odczyn paskudztwa jest raczej oczywisty (nic się nie stało z włosami, bo one dużo bardziej nie lubią zasad). Spróbuj tej sody oczyszczonej i popatrz, czy nie masz dziurek w ubraniach (pojawiają się dopiero po pewnym czasie).
Stary 2010-07-03, 19:51   #8
awdotia06
Przyczajenie

Cytat:
Przy tak skąpych informacjach mogę przypuszczać tylko roztwór kwasu solnego albo formalinę. Obie rzeczy w małym stężeniu nie parzą, ale strasznie śmierdzą... Sokiem z cytryny nie wyeliminujesz zapachu, bo kwaśny odczyn paskudztwa jest raczej oczywisty (nic się nie stało z włosami, bo one dużo bardziej nie lubią zasad). Spróbuj tej sody oczyszczonej i popatrz, czy nie masz dziurek w ubraniach (pojawiają się dopiero po pewnym czasie).
dziękuję ślicznie ! jestem Ci bardzo wdzięczna. nie znasz może innego sposobu? boję się, że soda zniszczy mi włosy.
Stary 2010-07-03, 19:56   #9
Scully
Raczkowanie

GG do Scully

Nie dziękuj, bo pewna nie jestem... Dla włosów byłby łagodniejszy chyba siarczan sodu, ale tego nie masz raczej w domu... Nic innego mi nie przychodzi do głowy oprócz sody oczyszczonej i proszku do prania (!) Jak nie pomoże, pisz. Dokładne opisanie zapachu by pomogło (nigdy nie widziałam niemowlęcych wymiotów )
Stary 2010-07-03, 20:05   #10
Chatul
ma zielone pojęcie

Awdotia, soda oczyszczona przecież nie wyżera od razu całych włosów (; Jak raz umyjesz włosy sodą i szamponem, to raczej nic wielkiego się im nie stanie (chociaż oczywiście odpowiedzialności za efekt nie biorę).
Stary 2010-07-03, 20:12   #11
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Może to kwas masłowy albo coś podobnego. Takie rzeczy strasznie cuchną.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-03, 20:17   #12
awdotia06
Przyczajenie

Cytat:
Nie dziękuj, bo pewna nie jestem... Dla włosów byłby łagodniejszy chyba siarczan sodu, ale tego nie masz raczej w domu... Nic innego mi nie przychodzi do głowy oprócz sody oczyszczonej i proszku do prania (!) Jak nie pomoże, pisz. Dokładne opisanie zapachu by pomogło (nigdy nie widziałam niemowlęcych wymiotów )
sodę mam wymieszać z szamponem (wypowiedź Chatul) czy rozpuścić ją w ciepłej wodzie? chemia zawsze pozostanie dla mnie czarną magią więc Twoja poprzednia wiadomość na pewno mi pomoże. naprawdę nie wiem jak opisać Ci ten zapach. może zsiadłe mleko. przypomina mi też zapach z jakiś gospodarstw, może ta substancja jest używana w rolnictwie.

z tą sodą spróbuję dopiero jutro. moje włosy wydają się bardzo matowe i suche. to chyba przez częste mycie.

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Cytat:
Awdotia, soda oczyszczona przecież nie wyżera od razu całych włosów (; Jak raz umyjesz włosy sodą i szamponem, to raczej nic wielkiego się im nie stanie (chociaż oczywiście odpowiedzialności za efekt nie biorę).

ja jestem zielona w tych tematach próbuję znaleźć coś w internecie, ale strasznie się wystraszyłam, a stres mnie nie mobilizuje.

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;20443623]Może to kwas masłowy albo coś podobnego. Takie rzeczy strasznie cuchną.[/QUOTE]

nie mam pojęcia...
Stary 2010-07-03, 20:25   #13
Scully
Raczkowanie

GG do Scully

Wypłucz raczej w wodzie z sodą. Z tego, co piszesz, to kwas na pewno, tylko bardziej się skłaniam ku temu, że jakiś organiczny. Im mniej kwasowy odczyn (mlekowy, masłowy, kapronowy) tym będzie trudniej z neutralizacją zapachu.

Edit: Prawie pewna jestem, że to masłowy.

Edytowane przez Scully
Czas edycji: 2010-07-03 o 20:30
Scully jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 20:42   #14
awdotia06
Przyczajenie

Unhappy Dot.: niemiły zapach - potrzebna pomoc!

Cytat:
Wypłucz raczej w wodzie z sodą. Z tego, co piszesz, to kwas na pewno, tylko bardziej się skłaniam ku temu, że jakiś organiczny. Im mniej kwasowy odczyn (mlekowy, masłowy, kapronowy) tym będzie trudniej z neutralizacją zapachu.

Edit: Prawie pewna jestem, że to masłowy.
i po jednym takim płukaniu powinno pomóc? jeszcze raz dziękuję.
Stary 2010-07-03, 20:47   #15
Scully
Raczkowanie

GG do Scully

Nie mam pojęcia, czy jedno płukanie pomoże... To nie jest mocny kwas niestety i słaba zasada tak o może nie pomóc. Wszystkie pomysły, które mam, są bardzo inwazyjne dla włosów, więc nie będę Ci ich na wszelki wypadek podsuwać. Nawet w labie jest problem z usuwaniem tych smrodów, więc bardzo współczuję, ale trzymam kciuki. Zostaje chyba tylko mechaniczne ściągnięcie z włosa, czyli szampony oczyszczające, soda i pranie, pranie...
Stary 2010-07-03, 20:55   #16
awdotia06
Przyczajenie

Cytat:
Nie mam pojęcia, czy jedno płukanie pomoże... To nie jest mocny kwas niestety i słaba zasada tak o może nie pomóc. Wszystkie pomysły, które mam, są bardzo inwazyjne dla włosów, więc nie będę Ci ich na wszelki wypadek podsuwać. Nawet w labie jest problem z usuwaniem tych smrodów, więc bardzo współczuję, ale trzymam kciuki. Zostaje chyba tylko mechaniczne ściągnięcie z włosa, czyli szampony oczyszczające, soda i pranie, pranie...
jestem załamana. dziś spróbuję tego płukania. trudno. i tak już ktoś zniszczył moją trzyletnią pracę nad pięknymi włosami. bywa...
Stary 2010-07-04, 00:17   #17
Chatul
ma zielone pojęcie

Nie przejmuj się, naprawdę. Spróbuj z tą sodą, albo tak jak radzę ja, albo zgodnie z radą Scully. Ja używam szamponu zmieszanego z sodą (normalnie leję trochę szamponu na dłoń, dosypuję sody, mieszam palcem i kładę na skalp) aby szybciej wymyć z włosów szamponetkę itd.
Dramatu nie ma. Chociaż fakt, że moje włosy są zadziwiająco wytrzymałe.
Powodzenia

Nie na temat- Scully, też jestem miłośniczką "Star Treka". Spock jest moim idolem ponad wszystko. Nawet na drzwiach szafki w LO miałam jego zdjęcie i codziennie rano robiłam powitalny gest Wolkanów oraz mówiłam "Żyj długo i szczęśliwie"

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2010-07-04 o 00:19
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-04, 00:57   #18
Scully
Raczkowanie

GG do Scully

Chatul, ja jestem aktualnie na etapie nieposkromionej namiętności do Daty Wybierasz się na Avangardę 6 może? Napisz w razie czego

Nigdy tak nie eksperymentowałam z wymywaniem smrodków, więc ciężko przewidzieć efekt, ale fakt, w labie trzymam włosy we francuzie żeby mi się przypadkiem nic na nie nie wylało...
Stary 2010-07-04, 00:59   #19
awdotia06
Przyczajenie

Cytat:
Nie przejmuj się, naprawdę. Spróbuj z tą sodą, albo tak jak radzę ja, albo zgodnie z radą Scully. Ja używam szamponu zmieszanego z sodą (normalnie leję trochę szamponu na dłoń, dosypuję sody, mieszam palcem i kładę na skalp) aby szybciej wymyć z włosów szamponetkę itd.
Dramatu nie ma. Chociaż fakt, że moje włosy są zadziwiająco wytrzymałe.
Powodzenia

Nie na temat- Scully, też jestem miłośniczką "Star Treka". Spock jest moim idolem ponad wszystko. Nawet na drzwiach szafki w LO miałam jego zdjęcie i codziennie rano robiłam powitalny gest Wolkanów oraz mówiłam "Żyj długo i szczęśliwie"
dziękuję, dziewczyny zrobiłam samą sodą. brzydki zapach pozostał, ale trzeba być bardzo blisko włosów by go wyczuć. zastanawiam się czy zrobić te płukanie jeszcze raz, co myślicie? może wykorzystać pomysł Chatul albo po prostu umyć je kilka razy?
Stary 2010-07-04, 10:46   #20
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez awdotia06 Pokaż wiadomość
dziękuję, dziewczyny zrobiłam samą sodą. brzydki zapach pozostał, ale trzeba być bardzo blisko włosów by go wyczuć. zastanawiam się czy zrobić te płukanie jeszcze raz, co myślicie? może wykorzystać pomysł Chatul albo po prostu umyć je kilka razy?
Ja bym ci radziła to przeczekać, w końcu się 'wywietrzy'. Po prostu myj normalnie szamponem aż zapach zniknie. Lepiej nie ryzykuj zniszczenia włosów.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-04, 11:32   #21
Eweninka
Raczkowanie

Świeża kawa również pochłania zapachy, więc może wypłukanie włosów w kawie, albo maseczka z fusów by pomogła?
Eweninka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-04, 15:08   #22
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chatul, ja jestem aktualnie na etapie nieposkromionej namiętności do Daty Wybierasz się na Avangardę 6 może? Napisz w razie czego
Nie wybieram się. Powiem szczerze, że nawet nie wiem co końca co to :P Aż sobie w necie informacji poszukam.

Cytat:
Napisane przez awdotia06 Pokaż wiadomość
Teraz to daj włosom spokój. Już lepiej pryskaj je czymś z ładnym zapachem Powinno się samo trochę wywietrzyć.
Stary 2010-07-04, 18:07   #23
awdotia06
Przyczajenie

Cytat:
Nie wybieram się. Powiem szczerze, że nawet nie wiem co końca co to :P Aż sobie w necie informacji poszukam.

Teraz to daj włosom spokój. Już lepiej pryskaj je czymś z ładnym zapachem Powinno się samo trochę wywietrzyć.

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;20450739]Ja bym ci radziła to przeczekać, w końcu się 'wywietrzy'. Po prostu myj normalnie szamponem aż zapach zniknie. Lepiej nie ryzykuj zniszczenia włosów.[/QUOTE]

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Eweninka Pokaż wiadomość
Świeża kawa również pochłania zapachy, więc może wypłukanie włosów w kawie, albo maseczka z fusów by pomogła?
myślę, że pozostanę przy myciu włosów samym szamponem

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;20450739]Ja bym ci radziła to przeczekać, w końcu się 'wywietrzy'. Po prostu myj normalnie szamponem aż zapach zniknie. Lepiej nie ryzykuj zniszczenia włosów.[/QUOTE]

i właśnie tak zrobię
Stary 2010-07-04, 19:19   #24
mrugacz_iskier
Raczkowanie

Jeśli masz siłę możesz spróbować z ta kawą - na pewno włosów nie zniszczy a wiem, że rzeczywiście pochłania zapachy, np zapach tytoniu znika po kawie. Może pomóc. Wolałabym żeby włosy pachniały kawą niż nie wiadomo czym
Stary 2010-07-04, 21:25   #25
majreg
Wtajemniczenie

Ja mam taki pomysł żeby naftę na nie położyć na jakąś godzinkę, a potem jakąś odżywkę o intensywnym zapachu.
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 17:17   #26
lubiecukierki
Rozeznanie

To jest kwas maslowy ,mają gowniarze zabawe!!!Umyjesz jeszcze dwa razy i przejdzie.Ja raczej jestem pewna ze to jest to bo mój młodszy braciszek mi powiedzial ze starsi koledzy tak robią.Radzę poszukać wlaśnie na ten temat.
lubiecukierki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 19:10   #27
anetka_35
Raczkowanie

Może powinnaś zakupić mocno aromatyzowane odżywki/szampony? Możesz także spróbować domowego sposobu który pomaga pozbyć się farby z włosów (może pomoże na zapach). Weź sodę (proszek do pieczenia) i umyj nim dokładnie włosy. Może pomoże. Mam nadzieje że pomogłam
anetka_35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-08, 12:43   #28
awdotia06
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mrugacz_iskier Pokaż wiadomość
Jeśli masz siłę możesz spróbować z ta kawą - na pewno włosów nie zniszczy a wiem, że rzeczywiście pochłania zapachy, np zapach tytoniu znika po kawie. Może pomóc. Wolałabym żeby włosy pachniały kawą niż nie wiadomo czym
ehe... racja

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Ja mam taki pomysł żeby naftę na nie położyć na jakąś godzinkę, a potem jakąś odżywkę o intensywnym zapachu.
właśnie szukam takiej odżywki

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Cytat:
Napisane przez lubiecukierki Pokaż wiadomość
To jest kwas maslowy ,mają gowniarze zabawe!!!Umyjesz jeszcze dwa razy i przejdzie.Ja raczej jestem pewna ze to jest to bo mój młodszy braciszek mi powiedzial ze starsi koledzy tak robią.Radzę poszukać wlaśnie na ten temat.
dzięki za potwierdzenie wcześniejszych wypowiedzi

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Napisane przez anetka_35 Pokaż wiadomość
Może powinnaś zakupić mocno aromatyzowane odżywki/szampony? Możesz także spróbować domowego sposobu który pomaga pozbyć się farby z włosów (może pomoże na zapach). Weź sodę (proszek do pieczenia) i umyj nim dokładnie włosy. Może pomoże. Mam nadzieje że pomogłam
właśnie szukam odżywki, stosowałam już płukankę z sody. trochę zniszczyłam i rozjaśniłam włosy (efekt tej sody i soku z cytryny) tak, dziękuję
Stary 2010-07-14, 17:19   #29
mallinafog
Przyczajenie

"moja mama uważa, że to jakiś kwas. zapach - niemowlęce wymioty?"

to kwas masłowy-"W nieco większych stężeniach jego zapach kojarzy się wielu ludziom z wymiocinami, ze względu na to, że to właśnie ten związek nadaje charakterystyczny zapach wymiocinom małych dzieci, które są nadmiernie karmione mlekiem." {z wikipedii}
mallinafog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości