proszę, pomóżcie :-( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-10, 17:17   #1
twinkerbell
Przyczajenie

Unhappy

proszę, pomóżcie :-(

hej, wiem ze byc moze jestem nienormalna, glupia(...)<-i co tam jeszcze chcecie.
mam cholernie ogromną fobię przed ciążą, gdyż jestem w młodym wieku. jednak przed rozpoczęciem współżycia, zadbałam o odpowiednie zabezpieczenie. a mianowicie ponad pół roku tabsy, C*****+gumka. Zawsze po, chłopak sprawdza gumkę czy nie pękła, tabletki biorę o stałej porze, nigdy nie pominęłam tabletki, max opóźnienie w przyjęciu to +/- 2h ale to jakieś 2-3 miesiące temu. czy mimo tych wszystkich środków 'bezpieczeństwa' powinnam się czegoś obawiać? ilekroć dopadają mnie takie myśli, tłumaczę sobię,że biorę tabsy, gumka nam nie pękła, a jednak gdy zrobi mi się niedobrze, zaboli mnie brzuch od razu się schizuje (. to mnie wykańcza powoli... więc pytam jeszcze Was, czy jest jakieś prawdopodobieństwo?
twinkerbell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 17:22   #2
krooolewna
Zadomowienie

Dot.: proszę, pomóżcie :-(

Prawdopodobienstwo jest bardzo duże,że po prostu nie jesteś gotowa na współżycie.

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 17:37   #3
annini
Zadomowienie

tabletki i gumka? kup jeszcze globulki, plaster, zrób zastrzyk i poproś o sterylizacje, może wtedy przestaniesz się denerwować. z czym mamy ci pomóc?
coraz ciekawsze te wątki na ginekologii.
annini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 17:44   #4
patis142
Przyczajenie

Moim zdaniem jak najszybciej z tym skoncz. Wykonczysz sie psychicznie.
Stary 2010-07-10, 18:23   #5
muszynianka
Zakorzenienie

O NIE, NIE MASZ DODATKOWO ZAŁOŻONEJ MIEDZIANEJ SPIRALI?
Ja tam bym się bała :p
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 18:50   #6
annini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
O NIE, NIE MASZ DODATKOWO ZAŁOŻONEJ MIEDZIANEJ SPIRALI?
Ja tam bym się bała :p
no właśnie, ja nie wiem co bym poczęła [albo właśnie wiem ] bez mojej mosiężnej spirali na kłódkę
annini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 19:12   #7
gringolada
Zadomowienie

takie obawy nie biora sie bez przyczyny. zastanow sie skad wzial sie ten paniczny lek. dla wielu dziewczyn tutaj jest nieuzasadniony i niewiele mozna Ci poradzic. moze wlasnie mlody wiek i niedojrzalosc do seksu sa tym problemem. niewazne jak bardzo sie zabezp. to shcizy i tak beda i tak. moze poczekaj jeszcze z seksem, dojrzej do tego bardziej moze z czasem minie.
gringolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 22:43   #8
agusiamyszka
BAN stały

te obawy sie biora z braku myslenia i z braku czytania.

seks i antykoncepcja jest za zgoda obojga partnerow. jesli sa jakies przeciwskazania do danej metody to sie uzywa innej i pozwala na przyjemnosci przy niej.

jesli ktos ma obawy co do danej metody to powinien ja przerwac i znalezc inna, wystarczajaca dla komfortu.

jesli gumka i pigulki nie sa dobrym rozwiazaniem. to nalezy pomyslec o 3 dodatkowej metodzie, i dodac tyle metod az sie poczujesz komfortowo. niestety tych metod bedzie coraz mniej az bedziesz musiala pomyslec o rezygnacji z seksu

jak autorka powie ze nie pozwala konczyc chlopakowi to juz mnie kompletnie rozlozy na lopatki
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 23:10   #9
aga696
BAN stały

W twoim przypadku najlepszym zabezpieczaniem będzie brak seksu. Dostajesz jakiejś schizy.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-11, 00:06   #10
iz0lek
Rozeznanie

Prawdopodobieństwo zawsze jest, bo tabletka może się nie wchłonąć, a gumka może pęknąć i dzidzia gotowa Proponuję zaprzestać współżycia.
iz0lek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 09:55   #11
Seeensi
Raczkowanie

a rozmawiałaś w ogóle ze swoim ginekologiem?....
wiesz,jak masz jakieś wątpliwości,a orłem z biologii nie jesteś,to od tego masz lekarzy.Każdy poważny ginekolog wyśmiał by Twoje podwójne zabezpieczenie.Na wizażu dziewczyny podczas brania tabletek wyliczają sobie nawet dni płodne ....
ulotka + rozmowa z lekarzem.i ogarnięty partner też by się przydał ;-)
Stary 2010-07-12, 10:41   #12
neserere
Raczkowanie

jak na moje, to jeszcze nie jesteś gotowa na współżycie. prawdopodobieństwo, że zajdziesz w ciąże jest ... no raczej baaaardzo minimalne i każda gotowa na seks kobieta o tym wie. poza tym ... najlepszym środkiem antykoncepcyjnym jest brak seksu, bo jeżeli ktoś współżyje musi się liczyć z tym, że mimo niewiadomo jakich zabiezpieczeń może zajść w ciąże, bo wiadomo, że 100% antykoncepcji nie uzyskamy nigdy. także - celibat dobrze Ci zrobi
neserere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 11:18   #13
EdziaO
Zakorzenienie

Jeśli tak Cię to paraliżuje to daj sobie spokój. Bo nie ma metody, któa zabezpieczy Cie w 100% zawsze jest jakieś tam ale...A stosowanie wszystkiego co się da a następnie stresowanie jest bez sensu. Za jakiś czas przestaniesz o tym tak obsesyjnie myśleć i zaczniesz się cieszyć seksem. Przyłącze sie do dziewczyn-może odłóż to wszystko troche w czasie.

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 19:28   #14
kwiatek_1
Przyczajenie

Dziewczyno Ty się shizujesz przy tabsach + gumka, bez sensu
ale moge pow że wiem co czujesz, tylko że ja zabezpieczałam sie tylko gumką i `nie kończył` we mnie, dziś mi sie 3 dzień okres spóźnia :/ ale ostatnio złapałam infekcje pochwy i brałam leki wiec myślę że to może być tym spowodowane .. Może ktoś miał podobne doświadczenia przy infekcji ?
kwiatek_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 20:11   #15
agusiamyszka
BAN stały

kwiatek dostalas odpowiedz w innym watku , poza tym jakim cudem ty chcesz zajsc w ciaze ? plemniki to nie terminatory szkoda mi tylko wszystkich partnerow ze sa zmuszani do konczenia poza cialem kobiety ( z przyczyn antykoncepcyjnych).
wystarczylo przeczytac madra i fachowa literature medyczna i antykoncepcji, zapoznac sie ze wskaznikiem perala

napisze to po raz 100
ja przez rok uzywalam gumek, facet konczyl we mnie - jesli chcial (nie z powodu ryzka przed ciaza) i mimo ze okresu moglam sie spodziewac czy nie spodziewac o czasie(bylam po hormonach) to nie zaszlam w ciaze i nie swirowalam - mozna ? mozna

a wierzcie mi ciaza nie jest mi na reke z kilku powodow.

Edytowane przez agusiamyszka
Czas edycji: 2010-07-12 o 20:12
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-12, 20:37   #16
kwiatek_1
Przyczajenie

można.. ale widocznie mam słabe nerwy czasem mnie tak nachodzi, tym bardziej że niedawno znajoma `wpadła` no i takie myśli wokół mnie krążą
też nie lubię gdy kończy poza mną.. ale tym razem tak było, nie do końca z przyczyn antykoncepcji i siedzą we mnie takie wątpliwości, a głupio żalić mi sie przyjaciółce bo wiem że panikuje :/ ale nie umiem tego opanować .
Stary 2010-07-13, 00:04   #17
bluebluesky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwiatek_1 Pokaż wiadomość
można.. ale widocznie mam słabe nerwy czasem mnie tak nachodzi, tym bardziej że niedawno znajoma `wpadła` no i takie myśli wokół mnie krążą
też nie lubię gdy kończy poza mną.. ale tym razem tak było, nie do końca z przyczyn antykoncepcji i siedzą we mnie takie wątpliwości, a głupio żalić mi sie przyjaciółce bo wiem że panikuje :/ ale nie umiem tego opanować .
To po co uprawiasz seks, skoro żadnej przyjemności z tego nie ma? Tylko stres i panika.
bluebluesky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-13, 07:57   #18
kwiatek_1
Przyczajenie

jest przyjemność nie zawsze panikuje, tym razem tak, bo zazwyczaj nie spóźnia mi się miesiączka..
Stary 2010-07-13, 08:09   #19
neserere
Raczkowanie

spokojnie ... nie schizuj się, a może miesiączka Ci się spóźnia właśnie z tych nerwów ? to jest chyba bardziej prawdopodobne niż ciąża
Stary 2010-07-13, 08:14   #20
kwiatek_1
Przyczajenie

możliwe tak sb cały czas wmawiam że to stres i infekcja która przeszłam..
Stary 2010-07-14, 08:15   #21
neserere
Raczkowanie

stres, leki jakie pewnie przyjmujesz na infekcje ... to wszystko ma wpływ na nasze ciało, a tym samym na okres, także głowa do góry
Stary 2010-07-14, 08:48   #22
kwiatek_1
Przyczajenie

dziękuję

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości