|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() nie wiem co mam zrobić :|
Może wątek bardziej by pasował na plotkowe, gdyż nie jest to wątek na temat nieszczęśliwej miłości i problemów z facetami, ale wolałam go jakoś tutaj zamieścić.
Mój "problem" polega na tym, że nie mogę się zdecydować czy iść na studia w tym roku czy w następnym ![]() ![]() ![]() Ale ja po prostu jakoś nie chce iść na studia. Interesują mnie studia w których za semestr się płaci 2300zł a ja nawet pracy nie mam ![]() ![]() ![]() Jak ktoś to przeczyta to mu gratuluję i dziękuję zarazem. Musiałam się wyżalić po prostu. Wiem że dla większości z Was mój problem będzie błahy, ale ja go za taki nie uważam ![]()
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Edsonka Czas edycji: 2010-06-22 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nie wiem co mam zrobić :|
Staż jak normalna praca, wcale nie jest tak, że nie masz na nic czasu. Totalna bzdura! To jest praca jak każda inna, tylko wiadomo, za niższe wynagrodzenie.
Ja Ci nie będę tu wiele pisac, bo jeszcze coś Ci niechcący zasugeruję. Sama musisz siąść i powaznie się zastanowic. Jezeli trapi Cię, że wystawisz kolege, to po prostu pogadaj z nim co by było gdybys jednak ze studiow zrezygnowala.
PODPISZ SIĘ I POMÓŻ!!!! ![]() http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/ W mieleckim schronisku mieszka ok. 150 bezdomnych zwierzaków ![]() Proszę zastanów się nad adopcją. http://www.mielec.bezdomne.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Tak, wiem że staż to normalna praca, ale boje się że w połączeniu ze studiami (nauka) nie będę miała czasu na wiele rzeczy, a trochę mi się nazbierało tego co powinnam robić (ahh te marzenia
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A Ty myslisz za rok pojsc do pracy i studia zarazem tak?
czy na same studia?
PODPISZ SIĘ I POMÓŻ!!!! ![]() http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/ W mieleckim schronisku mieszka ok. 150 bezdomnych zwierzaków ![]() Proszę zastanów się nad adopcją. http://www.mielec.bezdomne.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcesz- nie idź. W domu to i 100zł nie wysiedzisz. Narzekasz, że pracy nie masz, ale na staż nie chcesz iść. Nie pójdziesz na studia więc na co nie będziesz miała czasu skoro w następnym poście piszesz, ze nie masz żadnych pasji?? I panikarą troszeczkę też jesteś. Zastanów się czego Ty w życiu chcesz.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja bym nie szła i szukała pracy, nie stażu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Sama również miałam w zeszłym roku podobny dylemat. Chciałam rok poczekać ze studiami, ale jednak poszłam i w sumie nie żałuje. Już jeden rok do przodu.
Przez ten rok byłam na stażu i powiem ci ze trochę trudno mi było opłacić studia, bo miesięcznie płacę ok 440 zł (10 rat) a za staż dostawałam przez pierwsze pół roku ok 680zł (netto) o przez kolejne miesiące 740zł (netto). Teraz wiem, ze za staż jest więcej ok 800zł. Same dojazdy na studia trochę mnie kosztowały, ale dałam radę z pomocą rodziców. Decyzja i tak należy do ciebie. Powodzenia w wyborze.
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- do pracy od razu, żeby zarobić na studia na które poszłabym za rok
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem i ja mam Ci doradzać co zrobić?To chyba Twoja decyzja.Ja bym szła na studia,bo uważam,że takie gadanie za rok to jest co roku gadane...Wiadomo nie u każdej osoby,ale u mnie by to było takim gadaniem..
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jak odwleczesz studia, to już na nie po prostu nie pójdziesz.
Jak nie czujesz, że są one ci potrzebne w życiu, to nie idź i poszukaj pracy. To jest tylko twoja decyzja, żadna z nas nie pomoże ci jej podjąć. Wiem tylko, że rzeczywiście decyzje podjęte pochopnie i w emocjach, nei zawsze są trafione.
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To matka ma ci pasję na siłę znajdować? pasja to coś co się lubi robić a nie "matka na karate zapisała i kazała chodzić to pasję mam" ![]() BTW- ja pracuję, do tego drugie pracuję na umowę zlecenie w 2gim zawodzie, do tego mam 2 wczesnoszkolnych dzieci, prowadze dom i jakoś mam czas i na pasję i na 2ga pasję i na 3cia pasję i na koleżanki i na internet i jeszcze na to żeby posiedzieć i nic ponierobić. Ogarnij się dziewczyno, bo mnie to po prostu zwykłym leniem zalatuje a nie brakiem czasu. ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idź na ten staż, zajmij się tym co chcesz w sobie rozwijać. A bezrobotnych to rejestruje raczej urząd pracy ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Szukaj albo pracy albo stażu, skoro tak bardzo nie chcesz iść na studia.
Poza tym ludzie dają rade pogodzic prace ze studiami i siwetnie im to idzie. Wiadomo nie beda mieli czasu na wielkie byczenie sie, ale da sie wszysto pogodzic gdy ma się chęci. Ale zastanow się, bo zmarnujesz rok, mozesz zalowac potem, albo kompletnie nie bedzie Ci sie juz chcialo isc na studia. Musisz sie sama nad tym wszystkim powaznie zastanowic, A JUZ W SZCZEGOLNOSCI POWIADOMIC O MOZLIWOSCI ZMIANY PLANOW KOLEGE, A NIE POWIADAMIAC GO NA SAMYM KONCU!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Skoro nie jestes pewna to daj sobie spokój na razie ze studiami. znajdz pracę, odlóż przez rok trochę kasy na czesne. a w ciągu roku zobaczysz czy ten kierunek nadal Cię interesuje. a może uda Ci sie dostac na dzienne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
nie chcesz iść na studia teraz to nie idź.
co do tego stażu to ja mam wrażenie, że troszkę za dużo wymagasz, nie sądzisz? jesteś po maturze, nie masz doświadczenia w pracy, ale 700zł na stażu to dla ciebie mało. ![]() ![]() chciałabyś zarabiać kokosy ale tak się na początku nie da. większość ludzi zaczyna od malo płatnej pracy.
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2010-06-22 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Hmm wątpie, że za rok byś poszła na studia... Wydaje mi się, że odechciałoby Ci się.
Jeśli ten kierunek Cię interesuje to ja bym na Twoim miejscu poszła. Znalazła jakąś pracę Myślę, że na początku rodzice by Ci trochę pomogli. Kurcze wiem, że studia kosztują sama płacę 520 zł miesięcznie ale jakoś dałam radę. Chciałam iść na dzienne ale rodzice nie byliby mnie w stanie utrzymać. Jak tylko skończyłam LO, zdałam maturę chodziłam do pracy w polu. Nie było lekko tam. U gospodarzy pracowałam do listopada. Później załapałam się na czarno w magazynie ale zarabiałam grosze 500 zł. Jednak doszło stypendium i jakoś dawałam radę przez pierwszy rok. Teraz już prawie 2 lata pracuje na umowe mam 930 zł, stypendium naukowe i odłożone prawie 2 tysiące na koncie. fakt musiałam zakasać rękawy Ale jakoś ciągnę. Na 1 roku było ciężko, ateraz już żyje prawie samodzielnie. Więc nie poddawaj się tak łatwo. Już teraz zacznij czegoś szukać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Haha. Skoro tak twierdzisz, to jesteś leniem patentowanym
![]() ![]() Przecież kurde, jeśli by każdy miał takie podejście jak Ty, to nikt by do niczego nie doszedł w życiu, a "bo może kiedyś mi sie odechce" i co wtedy.. ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A decyzję o własnej przyszłości powinnaś podjąć pod kątem Twojego dobra, a nie dobrego samopoczucia i komfortu znajomych. Cytat:
"Jakoś nie chcesz" -nie chcesz, ale boisz się, co powie mama, sąsiedzi, kolega...? Czy nie chcesz, bo wiesz, czujesz że nie powinnaś iść na studia? Cytat:
A jeśli zdecydujesz się studiować tam, to rodzice pokryją koszty studiów? (Możesz nie dać rady zarobić na nie.) Nie ma tego kierunku dziennego? Możesz się nie dostać? To Ci się odechce i rzucisz to w diabły i nie będziesz się zastanawiać "kontynuować czy nie?..". Poza tym, im więcej się wkłada pracy, energii w coś, tym bardziej się do tego przywiązuje i trudniej ot tak to rzucić... . Po prostu możesz się wkręcić w to wszystko. ![]() Cytat:
Na stażu możesz nie dać rady robić tych innych rzeczy. Może tak. ![]() Masz strasznie ambiwalentny stosunek do tego wszystkiego. 1. ustal priorytety: -pasja?-studia?-praca..? Spróbuj zrobić optymalny grafik. 2. zacznij szukać pracy, stażu -łatwiej podejmiesz decyzję, wiedząc jaki masz wybór (łatwo się mówi: "pójdę do pracy" "pójdę na staż" gorzej się to wykonuje ![]() 3. złóż papiery na studia -możesz się nie dostać i "problem z głowy", (może się rozmyślisz i będziesz chciała jednak pójść na studia a będzie za późno.. ) ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- A kto nie chce? ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Nie chcesz iść na studia, to nie idź. Patrz na swój tyłek, a nie innych. Na studiach przeważnie każdy walczy o swoje, więc bez chęci i zaangażowania dużo tam nie osiągniesz. Zamiast ubolewać nad niską kasą ze stażu, poszukaj pracy. Skoro nie będziesz studiować - łatwiej będzie Ci coś znaleźć.
Jeśli nie, to, lepsze 650-700zł za staż, niż 0 za siedzenie w domu i narzekanie na brak pasji etc., no nie? ![]() P.S. Znam masę osób, którym się "odechciało" i są przekonane, że te studia, na których są, to nie to. Aczkolwiek, nie zrezygnowały z nich, bo wierz mi, kiedy wkłada się w coś wiele pracy, wysiłku, ciężko jest podjąć taką decyzję.
![]() Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2010-06-22 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
jak nie pójdziesz na te studia teraz, to mogę sią założyć, że nie pójdziesz na nie wcale
![]() jak ci się odechce to przynajmniej papier będziesz miała. a do tego - siedząc w domu i narzekając nie znajdziesz żadnych pasji. prędzej znajdziesz je pracując, studiując, poznając nowych ludzi, będąc w nowym miejscu niż szukając na siłę a nic w swoim życiu nie zmieniając. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam wiele znajomych, którzy nie poszli na studia od razu po maturze i zaczynają dopiero teraz, od października. Nie jest powiedziane, że jeśli teraz popracuje, w przyszłym roku nie będzie chciała spróbować. To, czy pójdzie na te studia, czy nie, będzie zależeć tylko od niej.
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
praca
![]()
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ogarnij się. Mnóstwo ludzi studiuje i pracuje i jakoś dają radę. A jak nie chcesz iść na studia, to idź do pracy. Siedzeniem i marudzeniem niczego nie zmienisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Pracować Ci się nie chce, studiować Ci się nie chce i nie wiesz co z tym zrobić.
Ano proste: informuję, że dzieciństwo i beztroska się skończyły. Czas przyjąć to do wiadomości i zacząć coś w życiu robić.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
nie wiem co to za pasja, która pozwala na studiowanie a na pracę już nie i do tego chcesz mieć swoją kasę, to niestety nie do pogodzenia...A powiem Ci,że jak odłożysz studiowanie to już raczej na uczelnie nigdy nie wrócisz...
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ja od października też planuję studia. I choć mogłabym mieć pracę w swojej miejscowości za niezłą kasę, ze studiów nie zrezygnuje. Jeśli nie teraz, to kiedy?Na prace mamy całe życie, a na starość już sie za studia brać nie bęzie chciało.Idź na studia, zdobądź wykształceniea tym samym lepszą pracę
![]()
And though there are times when I hate you Cause I can’t erase The times that you hurt me And put tears on my face And even now while I hate you It pains me to say I know I’ll be there at the end of the day... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Uważam, że problem autorki wątku tkwi w tym, że nie wie, co chce studiować i dlatego jej specjalnie nie ciągnie. Wg mnie to rozsądne podejście, bo spotkałam się z wieloma jednostakami, które dla 'papierka' studiują byle co, byle gdzie, posiadają sporo bezużytecznej teoretycznej wiedzy, tytuł magistra i myślą, ż e to ich uprawnia do pracy za kilka tysięcy zaraz po studiach
![]() Co to pytania postawionego przez autorkę wątku - odkryj najpierw co Cię interesuje, spróbuj popracować przez wakacje, zrobić coś nowego i odkryć co chciałabyś robić a co kompletnie Ci nie odpowiada. BZDURĄ jest paplanie, że jak nie pójdziesz na studia w tym roku to nigdy nie pójdziesz. Osoby, które gadają takie głupoty są najwidoczniej na tyle słabe, że uległy naciskowi otoczenia i nawet przez chwilę nie zastanowiły się nad inną opcją. To czy po roku zdecydujesz się na studia zależy tylko i wyłącznie od Twojej determinacji. Zagranicą niezwykle popularny jest tzw gap year podczas którego przyszli studenci podróżują/pracują/rozwijają swoje pasje etc. Natomist w Polsce ktoś kto ośmieli się odłożyć o rok studia automatycznie zostaje okrzyknięty głupkiem, który zawalił maturę i którego nigdzie nie chcieli przyjąć albo leniem/nieukiem, kimś mało ambitnym, bo papierek to podstawa. Niektórym by się przydał kubeł zimnej wody, nie przesadźcie z dyplomami, bo który szef przyjmie pracownika lepiej wykształconego od niego? Niewielu (przynajmniej naszym pięknym kraju). Więc niech autorka nie ulega presji tylko przemyśli za i przeciw i sama podejm decyzję. Fajnie, że w ogóle rozważasz inne opcje niż natychmiastowe studia, bo niewielu ma odwagę. Lepiej przecież iść nawet na beznadzieją prywatną uczelnię i studiować coś co nas nie interesje, bo bez papierka (nawet takiego o wątpliwej wartości) jesteś zerem. ![]() Edytowane przez Shadowboxer Czas edycji: 2010-06-22 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Nawet nie wiesz jak bardzo Cię rozumiem bo sama jestem w podobnej sytuacji... choć wydaje mi się że w jeszcze gorszej... problem polega na tym że ja złożyłam już podania na uczelnie ale w tym momencie doszłam do wniosku że wybrane przeze mnie kierunki nie interesują mnie do końca i nie mają przyszłości, ciągle dołuję się tym że jeżeli ukończę np ekonomię to nie znajde pracy dziś każdy poleca tylko studia techniczne i ja na jedne z nich się dostałam ( choć sama nie wiem dlaczego na nie złożyłam) ale perspektywa tego że jestem po liceum językowym i nie miałam zbyt dużo przedmiotów związanych z fizyką czy matematyką, która nie oszukujmy się była na poziomie gimnazjum przeraża mnie do tego stopnia, że nie zdecyduje sie na nie w obawie że nie dam rady...oczywiscie wszyscy wokol twierdza ze poradze sobie bo jestem inteligentna ale ja ciągle mysle ze nie dam rady i z tego powodu nie mogę sie na nie zdecydować...nie spodziewalam sie ze wybor studiow bedzie dla mnie taki cięzki, po liceum językowym nie wyniosłam prawie nic nawet matura rozszerzona z angielskiego nie poszła mi na tyle zeby dostac sie na filologię, wiem ze błąd tkwi w źle wybranym kierunku w liceum...teraz poprostu nie wiem co chce robic, co studiowac i nie chce nawet zeby ktokolwiek naskakiwal z gadką typu- przeciez nikt za ciebie nie zdecyduje chyba ogłupiałaś ! W moim przypadku bardzo chcialabym studiowac, nie jestem taka ze idąc na studia myślę o imprezach, jestem w stanie się poświęcić dla nauki ale wszystko co mowia ludzie wokol mnie za bardzo przytlacza- nie studjuj tego bo to na nic, wszyscy dzis to studjują etc... czytając rozne fora widze ze wg ludzi najlepiej studiowac na prestizowych uczelniach w Warszaiwe, Krakowie etc...nie kazdy jednak jest w stanie dostac sie na takie studia czy tez nie pozwalają mu na to kwestie finansowe...najgorsze jest to ze nie potrafie wysłuchać własnego wnętrza, zupełnie nie wiem juz w czym czułabym się dobrze...boje sie ze decyzja ktorą podejme bedzie zła i nie wstydziłabym się nie pójścia na studia tylko dlatego że ludzie będą gadać, poprostu wiem że robiąc sobie wolny rok nie zdzaialm nic i nadal nie bede wiedziala co studiowac... możecie się nabijać ale taka jest prawda w wieku 19 lat trudno zdecydować sie na cos co ma decydowac o naszej przyszlosci, dodam jeszcze ze przez to wszystko zaczełam się tak stresować, że chwilami mam depresję, mało jem nie mam na nic ochoty...zwyczajnie boję się i jestem tchórzem wiem ale nic nie mogę na to poradzić...wiem że to głupie ale sama nie rozumiem siebie choć bardzo sie staram zdecydowac... i nie myslcie ze nie mam kompletnie zadnych zainteresowan poprostu nie umiem poszukac kierunku ktory łączyłby je w sobie... nie oczekuję żadnych rad bo i tak wiem że nikt w tej kwestii mi nie pomoże chcialam tylko podzielic sie tym co mnie martwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze.
Ja w podobnej sytuacji byłam rok temu i moja poprzedniczka ma całkowitą rację pisząc, że w dzisiejszych czasach jest więcej 19latek, które nie do końca są przekonane co chcą robić, niż takich, które mają konkretne plany na przyszłość. Osobiście zrobiłam sobie rok przerwy po liceum i zupełnie tego nie żałuję. Wcale nie odechciało mi się studiowania, wręcz przeciwnie! Nie mogę się doczekać października. Nie dość, że przez ten rok dowiedziałam się co chcę studiować to naprawdę stęskniłam się za nauką( jakkolwiek to brzmi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:58.