|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Patelnia a indukcja
Witam kochane Wizażanki
Od jakiegoś czasu mam w kuchni remont, wymiana mebli, całego sprzętu. Oczywiście że kupujemy indukcję. Niestety jakiś rok temu kupiłam dobrą, droga patelnię, ale niestety nie wiem czy będzie mi ona działać na indukcji. Płaciłam za nią dokładnie 150zł, jest na prawdę świetna, nic nie przywiera, nie przypala się. Nie wiecie może czy będzie mi działać? Bo wtedy zastanowię się nad palnikami, żeby nie wywalać kasy w błoto. A może znacie jakiś inny sposób, który pozwala używać stare patelnie i garnki na indukcji? Słyszałam coś o naklejkach ![]() Proszę Was o pomoc ![]() I załączam zdjęcia mojej patelni. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Patelnia a indukcja
1. Poszukaj w necie jaka to firma i model - będzie napisane, jak używać.
2. Można kupić nakładki na płytę indukcyjną: coś takiego: http://allegro.pl/nakladka-na-plyte-...166552863.html |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
A nie używała, któraś z Was tej nakładki? Słyszałam że nie do końca działają, bo strasznie długo się nagrzewają...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Spróbuj do dna patelni przystawić magnes/magnesik (np. jak na lodówkę). Jeśli się nie przyczepia, to patelnia się nie nadaje na indukcję. Stare garnki jeśli są ze stali szlachetnej, emaliowane czy żeliwne to będą się nadawać. Ja też się przeraziłam, że wszystkie garnki będę mieć do wymiany, a okazało się, że właśnie te wszystkie emaliowane pasują.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Nakladki sa bardzo drogie, ale moze jak nowy drogi model to tez przeznaczona do indukcji?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Jak garnek przyciąga się z magnesem to na płycie indukcyjnej się zagrzeje. Jak się nie przyciąga to nie zadziała i od tej zasady nie ma wyjątków
![]() No i jeszcze jedno - kształt. Jak naczynia mają jakieś powycinane/wypukłe dna to też nie będzie to działać zbyt dobrze. Aby było OK to patelnia musi przylegać do płyty, więc na to też zwróć uwagę. |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Ja też słyszałam coś z tymi magnesami , moja znajoma tak robiła, i większość rzeczy mogła używać na kuchence swoejj nowej.
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na pewno sprawdzę wszystkie garnki magnesem ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
najskuteczniejszy jest magnez
lub wiadomosć w internecie.Ja mam indukcję i nie zamieniła bym się na żadna inną kuchenkę już więcej. tylko indukcja!!! wiec nawet jak masz patelnię nie na indukcję to i tak nie zastanawiaj sie nad palnikami. nie opłaca się! a patelnię jak faktycznie dobra , to opchnij na allegro, polecam patelnie z ikei jak będziesz kupowała. naprawdę jak na taką jakość to cena nie jest wysoka. patelnia ikea 365+ kupiłam za 80 zł 32 cm i 26cm za 60 zł.stosunek ceny do jakosci jest rewelacyjny. mam też fisslera za 180 zł i nie dorównuje ikeowym.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Niestety nie mam Ikei nigdzie a do Trójmiasta mi nie po drodze...
|
|
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
[QUO TE=justysiaaa;40714610]Spróbuj do dna patelni przystawić magnes/magnesik (np. jak na lodówkę). Jeśli się nie przyczepia, to patelnia się nie nadaje na indukcję. Stare garnki jeśli są ze stali szlachetnej, emaliowane czy żeliwne to będą się nadawać. Ja też się przeraziłam, że wszystkie garnki będę mieć do wymiany, a okazało się, że właśnie te wszystkie emaliowane pasują.[/QUOTE]
Tez słyszałam o tym sposobie z magnesem choć szczerze przyznam ze sama nie próbowałam - ale z ciekawości spróbuję A z emaliowanymi justysiaaa ma całkowitą rację - ja mam 2 stare garnki emaliowane i cały komplet nowych i się nadają na indukcję. ja tylko w emaliowanych gotuje, stalowe mi nie odpowiadają. Jakos z emalii bardziej mi smakuje Patelnie sprawdź sobie tym magnesem a na przyszłość kupuj w dobrych sklepach gdzie producent zapewnia ze garnki sa na indukcję , ja kupuję w internetowym sklepie Emalii Olkusz, garnki sprawdzone przez lata bo nawet moja babcia w nich gotuje (jeszcze i nawet do piekarnika mogę je włożyć i na indukcji gotują bez zastrzeżeń a jak na wakacje jechałam i była kuchenka gazowa też na nich gotowałam i tez super
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.