|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Nadlewany ząb i pare moich pytań
Otóż odkąd pamiętam miałam lekko ukruszonego zęba. Postanowiłam go wczoraj zrobić i chyba zaczęłam tego żałować
to był kawałeczek,w sumie róg. Dentysta powiedział ,że trzeba odrobinke wyborować go po powierzchni żeby był chropowaty. No i stało się ząb zrobiony-niby to kawałek a ja czuje wszędzie to szyuczne tworzywo jak dotykam językiem strony wewnętrznej i zewnętrznej zresztą jak dobrze się zębowi przyjże to widze jak przez połowe zęba idzie tak jakby lakier podobnego koloru ale to nie ząb tylko coś sztucznego. I teraz moje pytanie czemu przez mały kawalek zęba widać coś na całym zębie?Druga rzecz-Pan wsadzał mi między zęby coś jakby papier ścierny żeby tam miejsce zrobić,rozszerzyć zęby ,bo nie miał się jak zabrać i tam też jest to nadlane. No i moje pytania ;czy jest mozliwosc u dentysty zdjęcia tego? Czy wtedy będe miala szpare między jedynkami ? A przede wszystki czy ząb będzie wyglądał jak przed nadlaniem czy to borowanie tak zaszkodziło,że mam tam jakąś dziure? mam ochote się zabić przez to
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nadlewany ząb i pare moich pytań
No już nie przeszadzaj z tym zabijaniem się, ludzie mają milion razy większe problemy niz nadbudowany ząb i się nie chcą zabić
![]() Po pierwsze: co do samego zęba to po pierwsze normalne że czujesz językiem inną powierzchnię, na początku zawsze tak jest przy każdej plombie, kwestia paru dni i przyzwyczajenia się. Po drugie: ten papier ścierny między zębami był nie po to żeby zęby rozszerzyć (niby jak papier miały rozszerzać zęby ) tylko aby je rozdzielić tak by pomiędzy nimi został odstep, taki jakie są naturalnie między zębami.Po trzecie: dentysta musiał wyborować kawałek zęba żeby mieć na czy go nadbudować, to nie jest tak że był ukruszony mały kawałek to dobuduje tylko ten kawałek i będzie ok. Gdyby tak zrobił pewnie w krótkim czasie ten kawałek by odpadł i wróciłabyś do punktu wyjścia. Dlatego musiał mięć większą powierzchnię aby solidnie nadbudować kawałek. Po czwarte: nie ma możliwości zdjęcia tego z zęba bo to nie jest żadna nadlewka tylko zwykła plomba. Pewnie przyzwyczaiłaś się do widoku nadkruszonego zęba i teraz wydaje ci się ze nadbudowany tak dziwnie wygląda,. Po piate wreszcie: uwazam że nie potrzebnie siejesz panikę, powinnaś zdać się na fachowca bo wie co robi a nie na swoje widzimisię co do pracy dentysty i efektu ostatecznego |
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
O..dzięki
ale jak to,nidgy nie będzie się dało tego wyjąc,zdjac?przeciez plomby też się wymienia![]() no tak,ale jakby jednak dalo sie to zdjąc to ten kawalek wyborowanego zęba da się podszlifować i będzie normalny czy będzie tam jakaś dziura? a te zęby rozdzielone powrócą do swojego kszałtu? |
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Proponuję na ten temat porozmawiać z lekarzem dentystą, który odbudował, uzupełnił brakującą część korony zęba. Aby takie minimalne ("ukruszenie") zęba uzupełnić, lekarz zmatowił powierzchnię, aby materiał, którym wykonał uzupełnienie miał możliwość dobrego przylegania - zespolenia z tkankami zęba. Tak uzupełniony ząb powinien być bardzo starannie wygładzony, aby stanowił jednorodną, gładką powierzchnię. Dlatego też proszę udać się na wizytę kontrolną do lekarza, który po zbadaniu rozwiąże Pani problem.
|
|
Nowe wątki na forum Stomatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.

to był kawałeczek,w sumie róg. Dentysta powiedział ,że trzeba odrobinke wyborować go po powierzchni żeby był chropowaty. No i stało się ząb zrobiony-niby to kawałek a ja czuje wszędzie to szyuczne tworzywo jak dotykam językiem strony wewnętrznej i zewnętrznej zresztą jak dobrze się zębowi przyjże to widze jak przez połowe zęba idzie tak jakby lakier podobnego koloru ale to nie ząb tylko coś sztucznego. I teraz moje pytanie czemu przez mały kawalek zęba widać coś na całym zębie?

ale jak to,nidgy nie będzie się dało tego wyjąc,zdjac?przeciez plomby też się wymienia