Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za mało? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-16, 21:28   #1
lovecranberries
Raczkowanie

Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za mało?

J.w.
Czy po zakończeniu związku, w którym nie ma szansy na powrót, weszłybyście w nowy związek na miesiąc po rozstaniu?
Do takiego pytania skłoniła mnie opinia otoczenia.
Niedługo po definitywnym zakończeniu związku, zaczęłam spotykać się z innym facetem. Wszystko toczy się powoli, w swoim tempie. Jednak najbliższe otoczenie zareagowało negatywnie:
"Już nie opłakujesz X?" (Nie, nie opłakiwałam, on też nie opłakiwał...), "Powinnaś dać sobie czas na "żałobę"", "Szybko zmienia partnerów" itp.

Dodam, że nowego partnera nie szukałam, poznaliśmy się całkowicie przypadkowo. Sama zastanawiałam się nad tym, czy dobrze robię, wchodząc w ten związek, po dłuższych przemyśleniach, nie widziałam przeszkód.

A Wy? Macie jakiś okres "obowiązkowej żałoby", w której nawet gdyby się waliło, paliło, nie spojrzycie na żadnego faceta?
lovecranberries jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:38   #2
Narrhien
Zakorzenienie

Dot.: Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za mało

Nie ma czegoś takiego jak okres "obowiązkowej żałoby". Każdy przeżywa rozstanie na swój sposób.

To wszystko zależy od tego, kto zerwał: osoba, która od dawna nic nie czuła i była obojętna pewnie szybciej zacznie się umawiać niż ktoś, komu złamano serce i porzucono. Staż związku też ma znaczenie - zapewne osoba po kilku miesiącach związku szybciej się otrząśnie niż ktoś po związku kilkuletnim. Ważne też, w jakich nastrojach przebiegło rozstanie i z jakiego powodu (co innego obustronne "wypalenie", co innego zdrada z jednej strony czy jakieś inne bolesne zdarzenie).

Czynników jest mnóstwo, a i tak najważniejszy to my sami, jak odbieramy daną sytuację, jak się czujemy itd.

Nie zwracaj uwagi na opinie znajomych. Jeśli czujesz się gotowa na nowy związek to czemu nie miałabyś go rozpocząć? To nic złego. Bylebyś nie robiła nic na siłę albo żeby zagłuszyć uczucia.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:42   #3
ilouvromance
Raczkowanie

Odp: Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za mało?

Dlaczego przejmujesz sie opinia otoczenia? Najglupsza w życiu rzeczą jest przejmowanie sie co pomyślą inni, ja po zakończeniu rocznego zwiazku po miesiacu rozpoczelam drugi-minelo juz 6 lat my ciagle razem, w przyszlym roku ślub

wyslano z aplikacji mobilnej
Stary 2013-09-16, 21:44   #4
wrzesien 2013
Raczkowanie

Dot.: Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za mało

Cytat:
Napisane przez lovecranberries Pokaż wiadomość
J.w.
Czy po zakończeniu związku, w którym nie ma szansy na powrót, weszłybyście w nowy związek na miesiąc po rozstaniu?
Do takiego pytania skłoniła mnie opinia otoczenia.
Niedługo po definitywnym zakończeniu związku, zaczęłam spotykać się z innym facetem. Wszystko toczy się powoli, w swoim tempie. Jednak najbliższe otoczenie zareagowało negatywnie:
"Już nie opłakujesz X?" (Nie, nie opłakiwałam, on też nie opłakiwał...), "Powinnaś dać sobie czas na "żałobę"", "Szybko zmienia partnerów" itp.

Dodam, że nowego partnera nie szukałam, poznaliśmy się całkowicie przypadkowo. Sama zastanawiałam się nad tym, czy dobrze robię, wchodząc w ten związek, po dłuższych przemyśleniach, nie widziałam przeszkód.

A Wy? Macie jakiś okres "obowiązkowej żałoby", w której nawet gdyby się waliło, paliło, nie spojrzycie na żadnego faceta?

Każdy rozstanie przechodzi inaczej, wszystko zalezy od osoby, jej uczuć i powodu zakończenia związku.
Wg mnie nie ma żadnego określonego czasu na bycie samemu, ale z perspektywy czasu uważam, że warto dać sobie chwilę "odetchnąć". Skupić się tylko na sobie, porobić rzeczy tylko dla siebie, przemyślcć dlaczego ten związek się nie udał, aby w następnym nie popełniać podobnych błędów itp.
wrzesien 2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:44   #5
maacieek
Zakorzenienie

Według BRAVO okres "żałoby" musi wynosić mniej więcej ok 2-3 tygodni w tym minimum tydzień wypłakiwania się, pół tygodnia żalów na fejsie i ok 5 dni na lajkowanie każdego tekstu związanego z miłością obowiązkowo ze złamanym sercem.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:45   #6
201803300917
Konto usunięte

dla mnie to by było dużo, dużo za wcześnie. ale to twoje rozstanie i twój nowy związek więc to co myślą inni nie ma żadnego znaczenia
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:52   #7
Weronka9292
Raczkowanie

Wszystko zależy od Ciebie. Nie masz obowiązku płakania za eksem, przeżywania żałoby itp. Słuchaj przede wszystkim swojego serca. Jeżeli Ty tego chcesz, czujesz się na to gotowa - ok.
Przestrzegałabym Cię tylko w wypadku, gdy chciałabyś się odegrać na byłym lub zagłuszyć uczucia - z doświadczenia wiem, ze to nie kończy się dobrze.
Weronka9292 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-16, 21:54   #8
lovecranberries
Raczkowanie

Dot.: Odp: Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za

Cytat:
Napisane przez ilouvromance Pokaż wiadomość
Dlaczego przejmujesz sie opinia otoczenia? Najglupsza w życiu rzeczą jest przejmowanie sie co pomyślą inni, ja po zakończeniu rocznego zwiazku po miesiacu rozpoczelam drugi-minelo juz 6 lat my ciagle razem, w przyszlym roku ślub

wyslano z aplikacji mobilnej

Nie przejmuję się opinią innych, nie ma to wpływu na moje decyzje.
Chciałam po prostu rozpocząć dyskusję na ten temat, poznać Wasze zdanie/opinie na temat takiego szybkiego wkraczania w nowy związek
lovecranberries jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 22:11   #9
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Odp: Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za mało?

Ja zerwalam z bylym na koniec kwietnia, pod koniec maja bylam juz z obecnym TZ. Co zabawne - z bylym zerwalam bo zauroczylam sie w kims innym i to dalo mi mocno do myslenia na temat mojego zwiazku. Z zauroczenia nic nie wyszlo, ale.TZ byl gdzies blisko - i jest juz ponad 2 lata

Za to miedzy zerwaniem z ex ex a wejsciem w zwiazek z ex.minely 2 miesiace i to bylo zdecydowanie za krotko, m.in. przez to ten zwiazek nie wypalil.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 22:16   #10
_Mia
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za

Jeśli byłby to plasterek na ranę, to tego nie popieram- rani drugiego człowieka. Ale jeśli obydwoje z eksem nie płaczecie po sobie, to nie widzę przeciwwskazań.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 22:16   #11
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Mia - a gdyby ex plakal to co?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 22:21   #12
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Niektórzy wchodzą w drugi związek dzień po zerwaniu, więc wiesz
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 22:28   #13
cholernarejestracja
Copyraptor

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;42842002]Niektórzy wchodzą w drugi związek dzień po zerwaniu, więc wiesz [/QUOTE]
Znam takich, co w kolejny wchodzą na parę dni przez zerwaniem, więc w sumie wszystkie opcje są możliwe
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 22:37   #14
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Znam takich, co w kolejny wchodzą na parę dni przez zerwaniem, więc w sumie wszystkie opcje są możliwe
Tylko jak oni to ustawiają na fejsie? Oto jest pytanie.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 22:43   #15
czilala4
Raczkowanie

Byłam z chłopakiem 1,5 roku, każdy twierdził, że jesteśmy trochę jak stare dobre małżeństwo, był to strasznie burzliwy związek, kłóciliśmy się, ale nie potrafiliśmy bez siebie żyć. W końcu miałam już dość tych ciągłych przepychanek, on zresztą też, rozstaliśmy się w niezbyt przyjaznej atmosferze, jedyne czego chciałam to pobyć trochę sama. I dosłownie kilka dni później pojawił się w moim życiu ktoś inny, miesiąc po zerwaniu zaczęłam nowy związek. I też z każdej strony słyszałam opinie, że szybko się pocieszyłam, że pewnie i tak wrócę do byłego, a ten jest tylko "chwilowo", że jestem kochliwa itd. Było mi przykro, bo nie jestem osobą, która zmienia facetów jak rękawiczki (ex był moim pierwszym chłopakiem), ale starałam się tym nie przejmować i od 3 miesięcy jestem w nowym, szczęśliwym związku Powodzenia!

24.06.2017
czilala4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 23:12   #16
Pantegram
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;42842211]Tylko jak oni to ustawiają na fejsie? Oto jest pytanie.[/QUOTE]
Epic text!
Ja obstawiam "To skomplikowane"
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 23:45   #17
kali765
Zakorzenienie

Bylam 6 lat w zwiazku,rozeszlismy sie na poczatku tego roku, pod koniec stycznia rowniez tego roku poznalam faceta i od kwietnia mieszkamy razem.. jest to burzliwy zwiazek, szybko sie potoczylo ale starego nie ma co oplakiwac. Cos sie wypalilo, cos nowego sie narodzilo i tyle
Stary 2013-09-16, 23:50   #18
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Mia - a gdyby ex plakal to co?
Nic. Gorzej, gdyby ona po nim płakała i znalazła sobie jelenia do leczenia.
Podkreślałam tylko fakt, że między nimi już dawno coś się skończyło, skoro obydwoje gładko to przeszli, więc taka sytuacja raczej nie zaistniała w tym przypadku.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 00:04   #19
white_bear
Pani żona :)

Odp: Dot.: Czy miesiąc pomiędzy zakończeniem jednego związku i wejściem w drugi to za

Cytat:
Napisane przez czilala4 Pokaż wiadomość
Byłam z chłopakiem 1,5 roku, każdy twierdził, że jesteśmy trochę jak stare dobre małżeństwo, był to strasznie burzliwy związek, kłóciliśmy się, ale nie potrafiliśmy bez siebie żyć. W końcu miałam już dość tych ciągłych przepychanek, on zresztą też, rozstaliśmy się w niezbyt przyjaznej atmosferze, jedyne czego chciałam to pobyć trochę sama. I dosłownie kilka dni później pojawił się w moim życiu ktoś inny, miesiąc po zerwaniu zaczęłam nowy związek. I też z każdej strony słyszałam opinie, że szybko się pocieszyłam, że pewnie i tak wrócę do byłego, a ten jest tylko "chwilowo", że jestem kochliwa itd. Było mi przykro, bo nie jestem osobą, która zmienia facetów jak rękawiczki (ex był moim pierwszym chłopakiem), ale starałam się tym nie przejmować i od 3 miesięcy jestem w nowym, szczęśliwym związku Powodzenia!
Miałam podobnie tyle że mój.ex związek skoczył się po 4 latach również w niezbyt przyjaznych stosunkach. Po 2 miesiącach weszłam w nowy związek i tak już jesteśmy szczęśliwi od prawie 2 lat chociaż wspólni znajomi moi i ex do tej pory nie akceptują mojego obecnego Tzta bo im ex wmowil że go z nim zdradzilam i też były teksty o pocieszaniu się itp. Ale jak widać nie był to plaster teraz jestem szczesliwsza niż kiedykolwiek w życiu

Na zawsze MY

Edytowane przez white_bear
Czas edycji: 2013-09-17 o 00:06
white_bear jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-17, 00:21   #20
blue_dress
Rozeznanie

Co to do cholery "obowiązkowa żałoba"?

Dużo,nie dużo. Wszystko zależy od tego jak zakończył się poprzedni związek; jeżeli dana osoba sama zerwała i była świadoma swojej decyzji to może być gotowa wejść w nową relację,ale jeśli została porzucona to nie sądzę, aby była w stanie tak szybko pozbierać się.

Twój przypadek to ten nr 1 (powyżej), dlatego uważam,że nie powinnaś zwracać uwagę na to co mówią luzie. Oni zawsze będą mówić,olej to. Jeżeli wiesz,że nic nie czujesz do ex i że nie skrzywdzisz obecnego lubego to jak najbardziej dbaj o nową znajomość i nie widzę przeszkód byś nie mogła się z nim związać.
znów przetańczymy razem całą noc!

odchudzam się! z 63 kg do 55 kg! TRZYMAĆ KCIUKI BO CHOLERA ZNÓW SKOŃCZY SIĘ FIASKIEM!

blue_dress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 00:27   #21
coffee_candy
Raczkowanie

Żałoba? No żarty jakieś!
Weszłabym, ale pod warunkiem, że do exa nie czułabym już NIC, bo przecież nie ma sensu ranić drugiej osoby udawaniem, że jest jedyna.
Liczy się to, co czujesz, żyj z tym w zgodzie i już.

coffee_candy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 00:33   #22
patrzacwniebo
Rozeznanie

"Żałoby obowiązkowej" nie ma ale jednak myślę, że powinno się dać sobie czas na przemyślenie pewnych spraw, dojście do pewnych wniosków, całkowite zamknięcie poprzednich rozdziałów zanim zacznie się coś nowego. Takie rzeczy to nie kwestia paru dni ale prędzej tygodni. Aczkolwiek zależy też od danej sytuacji.

I prawda, ja też znam ludzi, którzy nowy związek zaczęli dzień po poprzednim, albo i jeszcze w trakcie i to grubo przed zakończeniem W sumie właśnie mój ex to taki typ
Stary 2013-09-17, 00:46   #23
blue_dress
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrzacwniebo Pokaż wiadomość
"Żałoby obowiązkowej" nie ma ale jednak myślę, że powinno się dać sobie czas na przemyślenie pewnych spraw, dojście do pewnych wniosków, całkowite zamknięcie poprzednich rozdziałów zanim zacznie się coś nowego. Takie rzeczy to nie kwestia paru dni ale prędzej tygodni. Aczkolwiek zależy też od danej sytuacji.
No wiesz, co niektórzy mają czas przemyśleć pewne sprawy będąc w związku, bo długo zanoszą się do jego zakończenia.

odchudzam się! z 63 kg do 55 kg! TRZYMAĆ KCIUKI BO CHOLERA ZNÓW SKOŃCZY SIĘ FIASKIEM!

Stary 2013-09-17, 01:06   #24
patrzacwniebo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blue_dress Pokaż wiadomość
No wiesz, co niektórzy mają czas przemyśleć pewne sprawy będąc w związku, bo długo zanoszą się do jego zakończenia.
Niby tak Dlatego napisałam, że różne są sytuacje Chociaż gdybym ja poukładała sobie wszystko dość szybko, ale wiedziałabym, że np były partner cierpi, a zakładamy, że był dobrym człowiekiem tylko po prostu nie dla mnie, to nie miałabym serca, żeby zacząć się od razu obnosić z nowym facetem, olewając jego uczucia.
Ja akurat takiego eksa nie posiadam, ale tak sobie gdybam ...

Za to ten mój realny eks to dopiero cwana bestia. Przemyślał wszystko kilka miesięcy wcześniej
Stary 2013-09-17, 01:08   #25
blue_dress
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrzacwniebo Pokaż wiadomość
Niby tak Dlatego napisałam, że różne są sytuacje Chociaż gdybym ja poukładała sobie wszystko dość szybko, ale wiedziałabym, że np były partner cierpi, a zakładamy, że był dobrym człowiekiem tylko po prostu nie dla mnie, to nie miałabym serca, żeby zacząć się od razu obnosić z nowym facetem, olewając jego uczucia.
Ja akurat takiego eksa nie posiadam, ale tak sobie gdybam ...
Ja uważam,że można związać się z kimś innym, gdy ex cierpi ale po prostu nie trzeba się obnosić z nowym związkiem.

A Twój ex rzeczywiście cwana bestia, cóż - i tacy muszą być.

Edytowane przez blue_dress
Czas edycji: 2013-09-17 o 01:09
Stary 2013-09-17, 01:33   #26
patrzacwniebo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blue_dress Pokaż wiadomość
Ja uważam,że można związać się z kimś innym, gdy ex cierpi ale po prostu nie trzeba się obnosić z nowym związkiem.

A Twój ex rzeczywiście cwana bestia, cóż - i tacy muszą być.
No właśnie, o to mi chodziło Żeby się nie obnosić, bo w sumie związać się można, w końcu oficjalnie jest się już singlem i ma się do tego prawo

Co do mojego exa to nie dość, że zapewnił sobie drugą gałąź o wiele wcześniej to jeszcze i się obnosił z tym wszystkim. I tak jak wcześniej raczej był mało widoczny na facebooku, tak wtedy zaczął ciągle wrzucać jakieś komentarze, posty niemal na siłę (bo wszystko to mógł powysyłać w prywatnych wiadomościach, tak jak to robił wcześniej), aż wyglądało to śmiesznie

No ale racja, różni są ludzie... Co zrobić

A co do tematu, to miesiąc to nie jest aż tak mało. Po miesiącu można już całkowicie odżyć nawet po toksycznym związku Teksty o szybkim zmienianiu partnerów by jeszcze przeszły gdyby np chodziło o 1-3 tygodnie. No bo jeśli jest się w związku w 2 tygodnie po rozstaniu to znaczy, że coś musiało się zacząć jeszcze w trakcie W 2 tygodnie poznać faceta, pójść na kilka randek i jeszcze podjąć decyzję o związku to tempo ekspresowe
Stary 2013-09-17, 08:08   #27
niut80
Zadomowienie

.

Edytowane przez niut80
Czas edycji: 2018-09-02 o 21:03
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 08:52   #28
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
J.w.
Ja weszłam własnie po miesiącu. Minęło 5 lat, nadal jesteśmy razem, ale ja i tak żałuję, że nie dałam sobie czasu, żeby "wyleczyć się" do końca z byłego.
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 09:17   #29
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
J.w.

nawet bez ani chwili zawahania, jesli ten "nowy" byłby tego wart. Ja przynajmniej tak postąpiłam (u mnie było to nawet trochę krócej niż miesiąc), nie żałuję, dziś jesteśmy szczęśliwym małżeństwem
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 09:18   #30
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak okres "obowiązkowej żałoby". Każdy przeżywa rozstanie na swój sposób.

To wszystko zależy od tego, kto zerwał: osoba, która od dawna nic nie czuła i była obojętna pewnie szybciej zacznie się umawiać niż ktoś, komu złamano serce i porzucono. Staż związku też ma znaczenie - zapewne osoba po kilku miesiącach związku szybciej się otrząśnie niż ktoś po związku kilkuletnim. Ważne też, w jakich nastrojach przebiegło rozstanie i z jakiego powodu (co innego obustronne "wypalenie", co innego zdrada z jednej strony czy jakieś inne bolesne zdarzenie).

Czynników jest mnóstwo, a i tak najważniejszy to my sami, jak odbieramy daną sytuację, jak się czujemy itd.

Nie zwracaj uwagi na opinie znajomych. Jeśli czujesz się gotowa na nowy związek to czemu nie miałabyś go rozpocząć? To nic złego. Bylebyś nie robiła nic na siłę albo żeby zagłuszyć uczucia.
O właśnie to! Już pierwsza odpowiedź uchwyciła sedno. Nie ma czegoś takiego jak "żałoba po-związkowa"... wszystko zależy od gotowości rozpoczęcia nowego związku, która jest sprawą bardzo prywatną. Głupie komentarze innych mogą wynikać z zazdrości, z troski, a nawet z nudów i nie warto się nimi przejmować. Człowiek wolny (singiel) nie musi już myśleć o ex - jest wolny i ma prawo randkować, tworzyć nowe związki, flirtować i nikomu nie musi się z tego tłumaczyć.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości