ciastka fornetti przepis - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-24, 14:03   #1
Agaw'a
Zakorzenienie

Talking

Szukam przepisu :)

Czy znacie produkty oferowane przez " Flerynka " ? To takie sklepy w ktorych mozna zakupic pyszniaste buleczki na slodko i cieple buleczki z roznymi dodatkami np. ze szpinakiem.
Szukam przepisu na takie ciasto i na farsze To zapewne ciasta polfrancuskie albo francuskie. Wierze ze macie je gdzies zapisane w swoich zeszycikach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif mini pizza.gif (49,7 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: gif pasztecik grzybowy.gif (39,1 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: gif ze szpinakiem.gif (42,8 KB, 29 załadowań)

-1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15
Agaw'a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-21, 14:16   #2
Agaw'a
Zakorzenienie

Dot.: Szukam przepisu :)

podciagam watek hoooppp

Stary 2006-02-27, 16:16   #3
baobab
Zadomowienie

GG do baobab Wyślij wiadomość przez Yahoo do baobab

Agaw'a.... to ciasto to nic innego jak ciasto francuskie- w to zawinięty jakiś farsz...
Ja tęz kiedyś to uwielbiałam, do momentu kiedy się nie dowiedziałama (a raczej na własne oczy przekonałam) skad to sie właściwie bierze...
W polsce masz chyba 3firmy, ktore zajmuja sie produkcja tych ciastek: Intereuropol, Hiestand oraz Gourmand Dossche...
Powiem tylko w skrócie, iż te ciasteczka są mrożóne i maja date przydatności 6m-cy... a nawet wtedy nie masz pewnosci, iż jesz cos co jest w terminie, bowiem ciastka od producenta trafiaja do hurtowni, ktore np. ne moga zamowic nastepnej partii do momentu az nie wyprzedaja jakiejs czesci..tak wiec powstaje przebijanie dat...porabianie i przedluzanie ich trwalosci...
Podoebnie masz w niektorymi piekarniami, czy ciastem hotelowym- to tez mrozonki odpiekane w piecach konfekcyjnych...hmm nie zrozum mnie źle, ja też je lubie, ale czy nie lepiej kupic sobie ciasto francuskie i zrobic samemu farsz? ALbo pieczarkowy, albo szpinakowo-serowy...dodajesz po tego troszke jajka i potem nie rozwala Ci się
A na slodko? jakas konfitura z brzoskwinia w srodku..czy wisnią...podobnie z jabłkiem..
Czy podobnie zawinąć parówke i juz masz kielbaski w koszulkach
Potem wierzch smarujesz troszeczkę jajkiem i pieczesz
Nie wiem czy taniej, ale zdrowiej!- w kazdym piekarniku wypieczesz ciasto francuskie
Czyli najlepiej tak jak piszesz-samemu w domciu
Pozdrawiam

Ps.Te sklepiki powstawaja i padaja, bowiem zysk jest na tym maly, a potem problem z nierowno schodzacym towarem...terminy waznosci...
Te firmy sprzedaja paletami..wiec trudno o np..uzupelnianie na biezaco i swiezy towar...

A, jesli bys chciala sobie zakupic takie mrozonki, to na terenie Polski jest duzo hurtowni gastronomicznych, ktore moze np sprzedadza Tobie 10sztuk zamrozonych...ale hmmm tez bym sie bala o terminy..
Coś na ten temat wiem..od podszewki
baobab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 20:39   #4
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

popieram pomysl BAOBAB. chocby to bylo smaczne jak nie wiem co to wole kupic gotowe ciasto francuskie lub zrobic je sama. gotowe sa dostepne w kazdym sklepie. a nadzienia mozna kopiowac z flerynki. wiesz co jesz a za niewielkie pienidze masz caly kosz ciasteczek. posiadowka jak trzeba, tylko gdzie to potem spalic?
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 22:18   #5
Madlaine
Zakorzenienie

ja robie dośc często, ale ciasto kupuje gotowe mrożone w supermarkecie.
Jest w płatach, które kroję, nakładam farsz, zamykam, smaruje z wierzchu roztrzepanym jajkiem i do piekarnika z termoobiegiem, szybko, smacznie i mniej więcej wiem, co jest w środku, bo oczywiście ciasto kupne to nie własnej roboty, ale zawsze mam w zamrażarce przynajmniej jedno opakowanie i moge szybko zrobic cos, nawet dla niespodziewanych gości

Farsze robie przeróżne, czasem wkładam to, co mam pod reką w lodówce, więc wychodzą naprawdę cuda
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-28, 08:41   #6
IlonaP
Zakorzenienie

Ja też się przyłączam do Baobaba, Tiaary i Madlaine. Może z piekarni wyglądają bardziej efektownie, ale ja już wolę wiedzieć co jem. Sama też kupuję mrożone francuskie i najczęściej robię takie paluszki posypane ziarnem do pochrupania na słono lub ostro. Muszę pomyśleć o jakimś budyniu z owocami, też pewnie będzie dobre.
Stary 2006-02-28, 08:48   #7
Madlaine
Zakorzenienie

ja wole pikantne ciasteczka z grzybami, mięsem, warzywami, podawane na ciepło dodatkowo z sosem chyba dzisiaj zrobię na wieczór, bo wpadną znajomi.
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-28, 09:10   #8
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlaine
ja wole pikantne ciasteczka z grzybami, mięsem, warzywami, podawane na ciepło dodatkowo z sosem chyba dzisiaj zrobię na wieczór, bo wpadną znajomi.
Wiesz, ja też wolę, ale mój mąż żyć bez słodyczy nie może, więc dla każdego coś dobrego!
A czy to dziś przypadkiem nie ostatki są?
Stary 2006-02-28, 10:27   #9
baobab
Zadomowienie

GG do baobab Wyślij wiadomość przez Yahoo do baobab

iiiiiii tak tak
podkoziołek
baobab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-04, 18:54   #10
Sulami
Raczkowanie

GG do Sulami

W mojaj mądrej książce kucharskiej znalazłam przepis na ciasto francuskie. Przytaczam (od razu mówię, że nie próbowałam, bo nie mam piekarnika :/)

Składniki:
300 g mąki
300 g masła
150 ml wody
1 łyżka octu, sól

Przygotowanie:
Wymieszać 270g mąki z 30g miękkiego masła. Dodać wodę wymieszaną z octem i solą. Zagnieść dokładnie ciasto, zawinąć w folię i włożyć dolodówki na 1 godzinę. 270g masła obsypać mąką (30g) i zagnieść tak, aby cała mąka związała się z tłuszczem. Masło z mąką włożyć między dwie warstwy folii i ozwałkować na placek o grubości 2 cm. Włozyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto (czyli to z większą ilością mąki) z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wyjąć masło, odwinąć z folii i ułożyć na jednej połowie ciasta, przykryć drugą połową i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się podczas wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem, złożyć brzegi do środka tak, aby leżały na sobie 3 warstwy. Włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować, następnie ponownie złożyć w sposób wyzej podany i ponownie schłodzić. Powtórzyć czynność rozwałkowywania i schładzania dwa razy. (podobno im więcej razy czynność powtórzymy, tym delikatniejsze jest ciasto.) Rozwałkować ciasto na odpowiednią grubość i u formować w sposób nam potrzebny.
Do ciasta można odać jajko mieszając je z wodą i mąką.

Przyjemnego pieczenia
Stary 2006-03-07, 12:28   #11
Agaw'a
Zakorzenienie

Dzieki kobietki za cenne informacje
A mozecie mi jeszcze powiedziec / napisac ile kosztuje takie ciasto ? Czy macie sprawdzonego producenta ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-07, 17:38   #12
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agaw'a
Dzieki kobietki za cenne informacje
A mozecie mi jeszcze powiedziec / napisac ile kosztuje takie ciasto ? Czy macie sprawdzonego producenta ?
Wiesz co, najlepsze to chyba Bikle, ale drogie aż strach [ponad 10 zł chyba]. Ja kupuję w Auchan takie w żółtym opakowaniu, nie znam producenta, ale kosztuje połowę i nigdy mnie nie zawiodło.
Stary 2006-12-17, 21:57   #13
lucy4u
Raczkowanie

ciastka fornetti przepis

Czy ktoś ma przepis na ciastka fornetti ???
Albo na podobne- błagam!!! Są pyszne!!!
lucy4u jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 18:45   #14
gaga87
Zakorzenienie

Dot.: ciastka fornetti przepis

ooo przepis na takie ciacha, to by bylo super miec taki wiec podbijam watek

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 19:58   #15
Nutka
Nutka nie gryzie!

a co to za ciacha??
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 20:19   #16
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
a co to za ciacha??
http://www.fornettiwroclaw.pl/pol/index.html
Stary 2007-01-09, 20:56   #17
Lalik
Zadomowienie

oryginalnego przepisu nie znam, ale czasem robie podobne ciacha z gotowego francuskiego ciasta. wystarczy wykroic z niego odpowiednie formy, nalozyc nadzienie (chocby gesty budyn, czy domowy dzem z wisni), zlozyc ciacho, posmarowac zoltkiem po wierzchu i do piekarnika, az sie zrumieni.
identyczne nie wyjdzie ale dosc zblizone w smaku
zeby bylo indentyczne mysle, ze trzeba by troche pokombinowac z ciastem, ale wyrabianie francuskiego to cholernie duzo roboty, wiec moze warto pojsc na ustepstwo i kupic gotowe?

Lalik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 06:46   #18
Nutka
Nutka nie gryzie!

Aaaa to te ciasteczka
Pomyslalam tak jak laik zeby je zrobić z ciasta francuskiego może a nadzienie według gustu..
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 21:04   #19
lucy4u
Raczkowanie

Aaa właśnie, widziałam takie gotowe ciasta francuskie do wypieku w sklepie
Ale np. te ciasteczka francuskie skladaja się z wieeeeelu warstw. Jak je osiagnąć?
lucy4u jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 22:34   #20
Lalik
Zadomowienie

jesli robisz francuskie sama to dla uzyskania warstw nalezy ciasto rozwalkowac, zlozyc na 4 razy, rozwalkowac, zlozyc na 4 razy, rozwalkowac.....(powtorzy c z milion razy) rozwalkowac, pokroic, nadziac i do piekarnika.
jesli kupujesz gotowe, czynnosci ograniczaja sie do rozwalkowac, poporcjowac, nadziac i do piekarnika jak trafisz na dobre gotowe ciasto to pieeeeknie wyrosnie i bedzie mialo mase tych cieniutkich jak pergamin warstewek

Lalik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 23:26   #21
**AMOR**
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lalik Pokaż wiadomość
jesli kupujesz gotowe, czynnosci ograniczaja sie do rozwalkowac, poporcjowac, nadziac i do piekarnika
Tak, to spore ułatwienie kupić gotowe a w dodatku jest na prawde smaczne Aż sama byłam zdziwiona jak ładnie wyrosło, i w smaku takie same jak ze sklepu. Sama nie robiłam francuskiego bo troche to czasochłone i jakoś mnie to zniechecało.. ale jak kupne surowe ciasto fraancuskie jest tak dobre ( i tylko 2 zł z czymś!) to już chyba nie bede go robić sama

Co do ciasteczek fronnetti to są na prawdę dobre. Ale nic nie pobije rogalika z czekoladą 7days!! Mniam..

Prorockie Orędzia Pokoju i Miłości
(1986-2003r.)
**AMOR** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-12, 12:52   #22
Olcia_rom
Rozeznanie

Ja robiłam kilka razy ciasto francuskie. I muszę przyznać że takie ciasto 'sklepowe' od tamtej pory mi nie podchodzi za bardzo. Takie domowe ma lepszy smak. Przynajmniej wg mnie i moich bliskich. I jego wykonanie nie jest trudne. Trzeba miec tylko troche czasu. A ciasta mam jakieś 6 razy tyle co sklepowego.
Olcia_rom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-12, 14:26   #23
gaga87
Zakorzenienie

Olciu a mozesz podac swoj przepis na ciasto francuskie?

etorebkowy kod się zmył

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-12, 21:49   #24
**AMOR**
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Olcia_rom Pokaż wiadomość
Ja robiłam kilka razy ciasto francuskie. I muszę przyznać że takie ciasto 'sklepowe' od tamtej pory mi nie podchodzi za bardzo. Takie domowe ma lepszy smak. Przynajmniej wg mnie i moich bliskich. I jego wykonanie nie jest trudne. Trzeba miec tylko troche czasu. A ciasta mam jakieś 6 razy tyle co sklepowego.
A to domowe ciasto podobnie smakuje jak te bułeczki francuskie z piekarni? Jak wychodzi lepsze, to może spróbuje zrobic sama Ale napierw czekam na przepis.

Pozdrawiam!

Prorockie Orędzia Pokoju i Miłości
(1986-2003r.)
**AMOR** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-13, 10:05   #25
Olcia_rom
Rozeznanie

Powiem tak: smakuje jak dobre francuskie ciasto.

Przepis mam z ksiązki Marka Łebkowskiego "Sekrety mojej kuchni".

Ciasto francuskie (ja zazwyczaj robię z podwójnej porcji )

Składniki:
-300g maki
-300g masła
-1 łyżka octu
-szczypta soli

Przygotowanie ciasta: Siekamy 270g maki z 30g masła. Dodajemy 150 ml zimnej wody wymieszanej z octem i solą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Przygotowanie tłuszczu: 270g masła obsypujemy 30g maki i zagniatamy. Masę maślaną wkładamy miedzy dwie warstwy folii spozywczej i rozwałkujemy na kształt prostokata o grubości ok 2cm. Wkładamy do lodówki na ok 30 min.

Wałkowanie: Wyjmujemy z lodówki ciasto i masę maślaną. Ciasto rozwałkowujemy na grubośc ok 1 cm. Masę maślana wyjmujemy z folii i ukladamy na jednej połowie ciasta, przykrywamy druga i zlepaimy brzegi,tak aby masło nie wyszlo ze środka podczas wałkowania. Ciasto rozwałkowujemy , skladamy na 3 częsci i wkladamy do lodówki na 30 min. Później znowu rozwałkowujemy, skladamy na 3 częsci i na 30 min do lodówki i tak jeszcze 3 razy. Nastepnie ciasto wałkujemy i robimy co chcemy.

Ja często używam tego ciasta do napoleonek, albo nadziewam konfiturami i formuje rogaliki. Uważam że do fornetti swietnie sie nadaje. Powodzenia.
Stary 2007-01-13, 11:17   #26
gaga87
Zakorzenienie

dziekuje
Tylko widze, ze sporo czasu zajmuje zrobienie takiego ciasta, a teraz go niestety nie mam...
Ale dla oryginalnego smaku jestem w stanie sie kiedys poswiecic

etorebkowy kod się zmył
Stary 2007-01-13, 12:34   #27
Olcia_rom
Rozeznanie

Oo, widzę że ktoś połaczyl watki i sulami już wcześniej dala ten sam przepis co ja!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-27, 11:24   #28
rowan berry
Raczkowanie

Mam ochotę zrobić takie ciastka francuskie z pikantnym nadzieniem na impreze Tylko powiedzcie mi czy to nadawałoby się do podania na zimno? Czy tylko na ciepło się sprawdza?
Stary 2010-09-23, 22:22   #29
LifUnia
Zadomowienie

podbijam trochę

moze się ktoś zainteresuje. Szukajcie przepisu na ciasto półfrancuskie bo takie właśnie jest używane do tych ciastek, a nie francuskie
LifUnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości