|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: opolszczyzna
Wiadomości: 4 992
|
![]() Szukam przepisu :)
Czy znacie produkty oferowane przez " Flerynka " ? To takie sklepy w ktorych mozna zakupic pyszniaste buleczki na slodko i cieple buleczki z roznymi dodatkami np. ze szpinakiem.
Szukam przepisu na takie ciasto i na farsze ![]() ![]()
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: opolszczyzna
Wiadomości: 4 992
|
Dot.: Szukam przepisu :)
podciagam watek
![]()
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szukam przepisu :)
Agaw'a.... to ciasto to nic innego jak ciasto francuskie- w to zawinięty jakiś farsz...
Ja tęz kiedyś to uwielbiałam, do momentu kiedy się nie dowiedziałama (a raczej na własne oczy przekonałam) skad to sie właściwie bierze... W polsce masz chyba 3firmy, ktore zajmuja sie produkcja tych ciastek: Intereuropol, Hiestand oraz Gourmand Dossche... Powiem tylko w skrócie, iż te ciasteczka są mrożóne i maja date przydatności 6m-cy... a nawet wtedy nie masz pewnosci, iż jesz cos co jest w terminie, bowiem ciastka od producenta trafiaja do hurtowni, ktore np. ne moga zamowic nastepnej partii do momentu az nie wyprzedaja jakiejs czesci..tak wiec powstaje przebijanie dat...porabianie i przedluzanie ich trwalosci... Podoebnie masz w niektorymi piekarniami, czy ciastem hotelowym- to tez mrozonki odpiekane w piecach konfekcyjnych...hmm nie zrozum mnie źle, ja też je lubie, ale czy nie lepiej kupic sobie ciasto francuskie i zrobic samemu farsz? ALbo pieczarkowy, albo szpinakowo-serowy...dodajesz po tego troszke jajka i potem nie rozwala Ci się ![]() A na slodko? jakas konfitura z brzoskwinia w srodku..czy wisnią...podobnie z jabłkiem.. Czy podobnie zawinąć parówke i juz masz kielbaski w koszulkach ![]() Potem wierzch smarujesz troszeczkę jajkiem i pieczesz ![]() Nie wiem czy taniej, ale zdrowiej!- w kazdym piekarniku wypieczesz ciasto francuskie Czyli najlepiej tak jak piszesz-samemu w domciu ![]() Pozdrawiam ![]() Ps.Te sklepiki powstawaja i padaja, bowiem zysk jest na tym maly, a potem problem z nierowno schodzacym towarem...terminy waznosci... Te firmy sprzedaja paletami..wiec trudno o np..uzupelnianie na biezaco i swiezy towar... A, jesli bys chciala sobie zakupic takie mrozonki, to na terenie Polski jest duzo hurtowni gastronomicznych, ktore moze np sprzedadza Tobie 10sztuk zamrozonych...ale hmmm tez bym sie bala o terminy.. Coś na ten temat wiem..od podszewki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szukam przepisu :)
popieram pomysl BAOBAB. chocby to bylo smaczne jak nie wiem co to wole kupic gotowe ciasto francuskie lub zrobic je sama. gotowe sa dostepne w kazdym sklepie. a nadzienia mozna kopiowac z flerynki. wiesz co jesz a za niewielkie pienidze masz caly kosz ciasteczek. posiadowka jak trzeba, tylko gdzie to potem spalic?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: Szukam przepisu :)
ja robie dośc często, ale ciasto kupuje gotowe mrożone w supermarkecie.
Jest w płatach, które kroję, nakładam farsz, zamykam, smaruje z wierzchu roztrzepanym jajkiem i do piekarnika z termoobiegiem, szybko, smacznie i mniej więcej wiem, co jest w środku, bo oczywiście ciasto kupne to nie własnej roboty, ale zawsze mam w zamrażarce przynajmniej jedno opakowanie i moge szybko zrobic cos, nawet dla niespodziewanych gości ![]() Farsze robie przeróżne, czasem wkładam to, co mam pod reką w lodówce, więc wychodzą naprawdę cuda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Szukam przepisu :)
Ja też się przyłączam do Baobaba, Tiaary i Madlaine. Może z piekarni wyglądają bardziej efektownie, ale ja już wolę wiedzieć co jem. Sama też kupuję mrożone francuskie i najczęściej robię takie paluszki posypane ziarnem do pochrupania na słono lub ostro. Muszę pomyśleć o jakimś budyniu z owocami, też pewnie będzie dobre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: Szukam przepisu :)
ja wole pikantne ciasteczka z grzybami, mięsem, warzywami, podawane na ciepło dodatkowo z sosem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Szukam przepisu :)
Cytat:
A czy to dziś przypadkiem nie ostatki są? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szukam przepisu :)
iiiiiii tak tak
![]() podkoziołek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szukam przepisu :)
W mojaj mądrej książce kucharskiej znalazłam przepis na ciasto francuskie. Przytaczam (od razu mówię, że nie próbowałam, bo nie mam piekarnika :/)
Składniki: 300 g mąki 300 g masła 150 ml wody 1 łyżka octu, sól Przygotowanie: Wymieszać 270g mąki z 30g miękkiego masła. Dodać wodę wymieszaną z octem i solą. Zagnieść dokładnie ciasto, zawinąć w folię i włożyć dolodówki na 1 godzinę. 270g masła obsypać mąką (30g) i zagnieść tak, aby cała mąka związała się z tłuszczem. Masło z mąką włożyć między dwie warstwy folii i ozwałkować na placek o grubości 2 cm. Włozyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto (czyli to z większą ilością mąki) z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wyjąć masło, odwinąć z folii i ułożyć na jednej połowie ciasta, przykryć drugą połową i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się podczas wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem, złożyć brzegi do środka tak, aby leżały na sobie 3 warstwy. Włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować, następnie ponownie złożyć w sposób wyzej podany i ponownie schłodzić. Powtórzyć czynność rozwałkowywania i schładzania dwa razy. (podobno im więcej razy czynność powtórzymy, tym delikatniejsze jest ciasto.) Rozwałkować ciasto na odpowiednią grubość i u formować w sposób nam potrzebny. Do ciasta można odać jajko mieszając je z wodą i mąką. Przyjemnego pieczenia ![]()
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: opolszczyzna
Wiadomości: 4 992
|
Dot.: Szukam przepisu :)
Dzieki kobietki za cenne informacje
![]() A mozecie mi jeszcze powiedziec / napisac ile kosztuje takie ciasto ? Czy macie sprawdzonego producenta ?
__________________
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Szukam przepisu :)
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 204
|
ciastka fornetti przepis
Czy ktoś ma przepis na ciastka fornetti ???
Albo na podobne- błagam!!! Są pyszne!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
ooo przepis na takie ciacha, to by bylo super miec taki wiec podbijam watek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
a co to za ciacha??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 1 172
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
oryginalnego przepisu nie znam, ale czasem robie podobne ciacha z gotowego francuskiego ciasta. wystarczy wykroic z niego odpowiednie formy, nalozyc nadzienie (chocby gesty budyn, czy domowy dzem z wisni), zlozyc ciacho, posmarowac zoltkiem po wierzchu i do piekarnika, az sie zrumieni.
identyczne nie wyjdzie ale dosc zblizone w smaku ![]() zeby bylo indentyczne mysle, ze trzeba by troche pokombinowac z ciastem, ale wyrabianie francuskiego to cholernie duzo roboty, wiec moze warto pojsc na ustepstwo i kupic gotowe? ![]()
__________________
Nie jestem leniwa. Mam zawyżone wymagania motywacyjne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
![]() Pomyslalam tak jak laik zeby je zrobić z ciasta francuskiego może a nadzienie według gustu.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 204
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
Aaa właśnie, widziałam takie gotowe ciasta francuskie do wypieku w sklepie
![]() Ale np. te ciasteczka francuskie skladaja się z wieeeeelu warstw. Jak je osiagnąć? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 1 172
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
jesli robisz francuskie sama to dla uzyskania warstw nalezy ciasto rozwalkowac, zlozyc na 4 razy, rozwalkowac, zlozyc na 4 razy, rozwalkowac.....(powtorzy c z milion razy) rozwalkowac, pokroic, nadziac i do piekarnika.
jesli kupujesz gotowe, czynnosci ograniczaja sie do rozwalkowac, poporcjowac, nadziac i do piekarnika ![]() ![]()
__________________
Nie jestem leniwa. Mam zawyżone wymagania motywacyjne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 22
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
Cytat:
![]() ![]() Co do ciasteczek fronnetti to są na prawdę dobre. Ale nic nie pobije rogalika z czekoladą 7days!! ![]()
__________________
Jezus Chrystus: Ukażę Moją Miłość i pokażę wszystkim, że miłości większej niż Moja nie spotkacie Prorockie Orędzia Pokoju i Miłości (1986-2003r.)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
Ja robiłam kilka razy ciasto francuskie. I muszę przyznać że takie ciasto 'sklepowe' od tamtej pory mi nie podchodzi za bardzo. Takie domowe ma lepszy smak. Przynajmniej wg mnie i moich bliskich. I jego wykonanie nie jest trudne. Trzeba miec tylko troche czasu. A ciasta mam jakieś 6 razy tyle co sklepowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
Olciu a mozesz podac swoj przepis na ciasto francuskie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 22
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
Cytat:
![]() Pozdrawiam!
__________________
Jezus Chrystus: Ukażę Moją Miłość i pokażę wszystkim, że miłości większej niż Moja nie spotkacie Prorockie Orędzia Pokoju i Miłości (1986-2003r.)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
Powiem tak: smakuje jak dobre francuskie ciasto.
![]() Przepis mam z ksiązki Marka Łebkowskiego "Sekrety mojej kuchni". Ciasto francuskie (ja zazwyczaj robię z podwójnej porcji ![]() Składniki: -300g maki -300g masła -1 łyżka octu -szczypta soli Przygotowanie ciasta: Siekamy 270g maki z 30g masła. Dodajemy 150 ml zimnej wody wymieszanej z octem i solą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1 godz. Przygotowanie tłuszczu: 270g masła obsypujemy 30g maki i zagniatamy. Masę maślaną wkładamy miedzy dwie warstwy folii spozywczej i rozwałkujemy na kształt prostokata o grubości ok 2cm. Wkładamy do lodówki na ok 30 min. Wałkowanie: Wyjmujemy z lodówki ciasto i masę maślaną. Ciasto rozwałkowujemy na grubośc ok 1 cm. Masę maślana wyjmujemy z folii i ukladamy na jednej połowie ciasta, przykrywamy druga i zlepaimy brzegi,tak aby masło nie wyszlo ze środka podczas wałkowania. Ciasto rozwałkowujemy , skladamy na 3 częsci i wkladamy do lodówki na 30 min. Później znowu rozwałkowujemy, skladamy na 3 częsci i na 30 min do lodówki i tak jeszcze 3 razy. Nastepnie ciasto wałkujemy i robimy co chcemy. Ja często używam tego ciasta do napoleonek, albo nadziewam konfiturami i formuje rogaliki. Uważam że do fornetti swietnie sie nadaje. Powodzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
dziekuje
![]() Tylko widze, ze sporo czasu zajmuje zrobienie takiego ciasta, a teraz go niestety nie mam... Ale dla oryginalnego smaku jestem w stanie sie kiedys poswiecic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
Oo, widzę że ktoś połaczyl watki i sulami już wcześniej dala ten sam przepis co ja!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 447
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
Mam ochotę zrobić takie ciastka francuskie z pikantnym nadzieniem na impreze
![]()
__________________
MŻ - WR!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 1 033
|
Dot.: ciastka fornetti przepis
podbijam trochę
![]() moze się ktoś zainteresuje. Szukajcie przepisu na ciasto półfrancuskie bo takie właśnie jest używane do tych ciastek, a nie francuskie ![]()
__________________
Biotin Challenge - 27/60 Kwas Foliowy - 27/120 Active Woman (Multivitamina) - 27/? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.