![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Obozy - Kto w tym roku wybiera się do Hiszpanii ?
Hej! Właśnie dziś kupiłam wycieczkę do Hiszpanii, ostatni raz byłam tam 5 lat temu i zastanawiam się jak tam jest teraz? Czy któraś z Was także wybiera sie do tego pięknego kraju? A może już któraś była? Czekam na opinie i zdjęcia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kto w tym roku wybiera się do Hiszpanii?
Hej
![]() Byłam w Hiszpanii w zeszłym roku i w tym tez się wybieram, bo zakochałam się w tym kraju, jego krajobrazach i atmosferze. Jadę na Costa Brava, czyli najbardziej popularny wśród Polaków zakątek Hiszpanii. Nie wiem jak było pięć lat temu i która część Hiszpanii cię interesuje, bo nie czuję się kompetentna jeśli chodzi o Costa Blanca czy Costa del Sol, bo tam nie byłam. W zeszłym roku byłam w Lloret de Mar, najbardziej popularnym kurortem wśród Anglików i Włochów, stolicą rozrywkowej Costy Bravy. Bardzo duzo dyskotek, mili mieszkańcy, piękna promenada. Miejsce w sam raz dla młodych ludzi ![]() Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to pytaj ![]() Ja też nie mogę się doczekać, a wyjeżdżam dopiero 31 sierpnia...
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Witaj
![]() No dokładnie wybieram się na Costa Brava ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A jsa także lecę do Hiszpanii
![]() za 1.5 tyhgodnia. Tylko, że ja lecę na Costa Blanca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Illegal - życzę super pobytu ![]() To może się spotkamy Aniu ![]() Hmmm... jeśli tyle atrakcji planujesz to faktycznie troszkę pieniążków będzie trzeba mieć. Do Barcelony nie polecam wyprawy z biurem za 35 euro, bo Calella ma super połączenie z Barceloną za pomocą szybkiej kolei RENFE. Bilet kosztuje 6 euro w dwie strony. Gdy wysiądziesz już na stacji w Barcelonie kieruj się po prostu za ludźmi, wszyscy idą na główną ulicę Ramblas. Wykup najlepiej całodzienny bilet na metro ![]() Co do Blanes i Tossy de Mar oczywiście polecam ![]() ![]() No fakt jest trochę drogo w Hiszpanii... ceny wina są bardzo symboliczne. Sangria kosztuje 3 euro 1,5litra, rioja 5 euro. najlepiej kup wina z dala od głównej ulicy. Choć może się już wydawać tanio w takim sklepie, w oddalonym od promenady ceny są jeszcze niższe. Dokładnie nie pamiętam reszty cen, bo wina kupiłam w Andorze - sferze bezcłowej - i byłam na siebie zła, bo w Hiszpanii było taniej ![]() Dobrze, że masz hotel z wyżywieniem (ja też wzięłam taką opcję), bo najdroższe w Hiszpanii są produkty żywnościowe. Sporo zaoszczędzisz. (np. jedna gałka lodów - 4 euro) ATRAKCJE - wstęp do dyskotek i barów jest z reguły dla kobiet bezpłatny. Nie radzę Ci korzystać z zaproszeń "naganiaczy d klubów", których na pewno spotkasz wieczorami. Takie zaproszenie upoważnia do jednego bezpłatnego drinka albo darmowego wstępu, jeśli jest płatny. Z reguły Ci naganiacze zapraszają do najgorszych klubów... szkoda czasu ![]() Bardzo zachęcam do odwiedzenia w Lloret de Mar Water World - wstęp 21 euro, ale możesz korzystać ze wszystkiego cały dzień. (to jest aquapark, świetny, naprawdę) choć przyznaję nie byłam tam osobiście, ale widziałam film nakręcony kamerą i słyszałam relację moich przyjaciół. Mogę Ci też polecić kilka klubów w Calelli: (wyczytałam je z angielskiego forum) -Carpes de begur - dla ludzi w wieku 18-30 lat, trzy sceny - house, salsa/latino, komercyjny pop i hity wakacyjne. Jest on na wolnym powietrzu,. wstęp gratis -La sala - muzyka Latino -Maui - raczej bar, gdyż mały parkiet, ale przyjemna atmosfera, wnętrze to jakby dżungla -Turisme 35 - rozdają darmowe rzeczy jak T-shirty, kubki, smycze itd. sa tu dwie sceny. Pierwsza-muzyka klubowa, trance, house. Druga-komercyjny pop, muzyka lat 60.,70.,80. Najbardziej popularny klub w calelli. Wiem, że zalałam Cię morzem informacji ![]() ![]() Do jakiego hotelu jedziesz? Pozdrowionka ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Zoya normalnie duży buziak dla Ciebie
![]() ![]() ![]() Szkoda, że wyjeżdżasz dopiero 31 sierpnia.... ale za to jak wrócę to podzielę się z Tobą najświeższymi doniesieniami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hmmm... co do ubrań w Barcelonie - ceny są takie same jak u nas (Zara, H&M, Newyorker) albo troszkę tańsze. Wszyscy mi mówią, że ceny butów są o wiele niższe (także firmowych)
A jeśli chodzi o Calellę to przyznaję, że nie wiem... Podejrzewam, że jest tak jak w Lloret - mnóstwo straganów prowadzonych przez Arabów. Maja bardzo ładne sukienki za około 20 euro, a są bardzo dobrej jakości, we wszystkich kolorach tęczy, ze świetnych materiałów. Jak jesteś blondynką to oczywiście dostaniesz u nich rabat, ja niestety jestem czarnulą ![]() Moja kumpela wraca dziś z Calelli, więc czegoś tam jeszcze się dowiem ![]() najbardziej zasmakowała mi taka czekolada okrągła biała z całymi migdałami. Nie była zbyt słodka, a bardzo smaczna. Można ją kupić w supermarkecie. I na pewno podadzą ci na śniadanie w hotelu takie pozakręcane pączki - koniecznie spróbuj. (Hiszpanie jedzą bardzo słodkie śniadania) Nie wiem jak to się nazywa, chyba churros. (ciurros) Zjadłam też stek z rekina (!) dopiero potem odczytałam w rozmówkach co za potrawę zjadłam. Super smaczny. Troszkę dużo kosztują owoce morza- homary, langusty(ok. 40-100 euro) więc nie próbowałam, a bardzo bym chciała. I oczywiście polecam ci paellę - sama bym nie kupiła, bo to tak dziwnie wygląda, ale była na obiadokolacji. Jedliśmy jakąś pikantną wersję i była przepyszna. Paella nie jest droga kosztuje 5-10 euro.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
No to koniecznie musisz podpytać koleżankę ;p obawiam się że rodowitych Hiszpanów w takich kurortach raczej ze świecą szukać
![]() ![]() pozdrawiam i dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Nie jest źle z ilością Hiszpanów
![]() ![]() No to mamy coś wspólnego, bo ja też bardzo lubię zbierać muszle. Ale też nie przywiozłam żadnej, więc nic się niestety nie zmieniło. O kradzieżach również słyszałam wielokrotnie. W hotelach nie jest to tak częste (słyszałam o kilku hotelach, w których turyści są regularnie okradani, ale ty nie jesteś w żadnym nich) Nie jest to bardziej częste niż u nas w Polsce. Na pewno nie radzę Ci zabierać całej gotówki do Barcelony. Możesz pokłaść gotówkę po różnych portfelach i nie bierz ze sobą dokumentów. Lepiej zachować ostrożność... Już chyba z dwadzieścia razy słyszałam o kradzieżach przy śpiewających fontannach w Barcelonie. Moi znajomi z wycieczki zostali w ten sposób okradzeni, że usiedli na ławce i torby mieli na kolanach. Wykorzystując to, ze jeden pokaz się skończył i było trochę tłoczno, złodzieje zaszli ich od tyłu i tak szybko wyrwali im torby z rąk, że nim sie obejrzeli, sprawców już nie było. Oczywiście, że możesz pytać ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
no ja jade 13 (autobusem niestety) taskże jak mi sie cos jeszcze przypomni to napewno napisze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez słodka-chwila Czas edycji: 2009-11-12 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ja też jadę autokarem... 30 godzin... ale przeżyję, w zeszłym roku jakoś dałam radę
![]() Nie niestety ja jadę wtedy, gdy już wszyscy wrócą z wakacji ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez słodka-chwila Czas edycji: 2009-11-12 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[
Edytowane przez Dzindzej Czas edycji: 2007-08-04 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]()
Jeszcze tylko 11 dni
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
A u mnie 8 dni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Zoya rozmawiałaś już może z koleżanką? Ciekawa jestem ile powinnam wziąść kasy, bo w środę jadę wymieniać na euro... Oczywiście zaliczę większość wycieczek fakultatywnych i chciałam się obłowić w nowe ciuszki... Może koleżanka coś doradzi...
pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłam w Hiszpanii dwa lata temu. Pobytowo w Lloret de Mar a na wycieczce w Barcelonie. Jest tam pięknie i chętnie bym wróciła znów do tego kraju
![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Oczywiście nie zapomniałam o Tobie, ale z Magdą spotkam się dopiero w sobotę, bo obie teraz pracujemy. Wiem, że to już nieco późno, ale wszystko Ci wtedy napiszę, co się dowiedziałam. Co do pieniążków... Jeśli chcesz kupić dużo ciuszków i ozdób to ok. 150-200 euro na ciuchy, wycieczka do Barcelony 30 euro, Port Aventura 40 euro, Water World 20 euro, Montserrat 25 euro, Wieczór Hiszpański z degustacją win ok. 25 euro... A za pobyt... nie wiem na ile jedziesz, ale jeśli na 10 dni to myślę, że 100 euro powinno wystarczyć(nie liczę produktów spożywczych, bo masz hotel z wyżywieniem) Ja wydałam w zeszłym roku tylko 100 euro, ale nie jeździłam na wycieczki fakultatywne i kupiłam tylko jedną sukienkę, a wstępy na imprezy miałam za darmo. Jeśli lubisz chodzić na imprezy to warto wykupić karnet na dyskoteki, wtedy masz wstęp do iluś tam super dyskotek, a karnet kosztuje 9 euro na 10 dni czy dwa tygodnie (cena zeszłoroczna) Napiszę Ci wszystko w sobotę lub niedzielę, jeśli wrócę bardzo późno ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
![]()
Karnet? hm.. fajmy pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Aniu_P to co napisałam wcześniej jest częściowo nieaktualne - umówiłam się z Madzią na jutro, więc zrelacjonuję ci wszystko wieczorem
![]()
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
No to czekam z niecierpliwością
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja jeszcze żadnych wrażeń nie mam
![]() Będę mieć po 27 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja już jutro będę w słonecznej Hiszpanii, w Alicante
![]() Mmmm już się nie mogę doczekać ![]() Jedynie lotu się boję ;/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Witam hiszapnio maniaczki
![]() Myślicie, że ślub w Barcelonie i potem wypad np. na Majorkę to dobry pomysł? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
![]()
OoO ! Ale masz fajnie
![]() Nie bój się, będzie dobrze ![]() Miłego lotu i pobytu życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
No ja jadę w poniedziałek, ale autokarem niestety... jak widzę 2 tragiczny wyoadek we Francji to aż się boję, bo chcąc niechcąc tez przez Francję będę przejeżdżać... A jak z przygotowaniami do wyjazdu? Czy może coś ciekawego słyszałyście/ czytałyście na temat Hiszpanii?
_Kasia23_ bierzesz ślub w Hiszpanii? ![]() Illegal nie bój się- lot jest napewno bezpieczniejszy niż jazda autokarem... Good luck kiedy wyjeżdżasz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja 15 i też jade autokarem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Aniu chciałabym, ale narazie to cienko widzę. Dopiero zaczynam poszukiwania na dobrą sprawę. Zobaczymy co z tego wyniknie?
[quote=Ania_P;4958102] _Kasia23_ bierzesz ślub w Hiszpanii? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
_Kasiu23_ Trzymam kciuki za poszukiwania
![]() Ja już odliczam dni do wyjazdu, a jeszcze trzy tygodnie ![]() ![]() ![]() Mnie tez powoli przerażają te wypadki autokarowe, ale jestem z natury panikara, więc muszę sobie w kółko powtarzać, że wszystko będzie dobrze ![]() Moja kumpela była w Calelli i zakochała się w tym mieście. Była zaskoczona tym, że tam językiem, którym się posługują jest angielski. I na nic zdało się powtarzanie hiszpańskich słówek. Jeśli nie posługują się hiszpańskim, to wolą raczej słyszeć kataloński, a tego języka raczej wiele osób nie umie ![]() Jeśli chodzi o pamiątki, to wszędzie jest raczej to samo-wachlarze, kartki, kubki, chusty z motywami hiszpańskimi. Madzia kupiła sobie bardzo dekoracyjną biżuterię namagnesowaną i można ułożyć sobie ją według własnych upodobań(tylko 2 euro) Miała 130 euro, ale żyła bardzo skromnie, więc na pewno radzę wziąć więcej pieniążków. Madzia była na dwóch wycieczkach fakultatywnych - w Water World i w Barcelonie. Do Water World w Lloret de Mar można dotrzeć specjalną ciuchcią. Z Calelli wyjeżdża o 9.00 i 11.00 i powrót jest odpowiednio o godz. 18.00 i 20.00 Kosztuje 21 euro z dojazdem. Trzeba jednak pochować wszystkie rzeczy do szafek (jest taka mała ściema, bo pisze że przechowanie kosztuje 2 euro, ale tak naprawdę liczą Ci każdą rzecz-torbę, buty, ubranie - więc lepiej schować wszystko do torby) Madzia bardzo się tym zachwycała, dla mnie jest to trochę mniejsza rozrywka, bo za jednym zjazdem trzeba czekać pół godziny do godziny...więc raczej tam nie pojadę, chociaż zjeżdżalnie były super Aniu_P jakbyś miała jakieś pytania jeszcze (bo ty będziesz odwiedzać to piękne miasto-Calellę) to pytaj, bo nie wiem co cię konkretnie interesuje ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.