Pamiętnik - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-08, 11:18   #1
Izza4989
Raczkowanie

Pamiętnik

Chciałam poruszyć temat odnośnie pisanie pamiętnika. Pamiętnik to dla niektórych jedyny przyjaciel któremu można się zwierzyć. Czytając kiedyś mój stary pamiętnik, pisałam go w wieku 14 lat, uśmiałam sie, ale były też takie momenty że wcale nie było mi do śmiechu i aż sie dziwiłam że miałam taki a nie inny pogląd na świat. Aktualnie kończe zapisywać drugi pamiętnik który zatytuowałam "Pamietnik życia dorosłego", który ma 320 strony. Ja zapisałam w nim do tej pory 306 stron. I tu moje pytanie, czy wy też piszecie pamiętniki i ile zapisaliście stron? Uważacie że pamiętnik jest dobry w 'wylewaniu' swoich żali? Zapraszam do rozmowy

Edytowane przez Izza4989
Czas edycji: 2011-06-08 o 11:26
Izza4989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 11:33   #2
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: Pamiętnik

Cytat:
Napisane przez Izza4989 Pokaż wiadomość
Chciałam poruszyć temat odnośnie pisanie pamiętnika. Pamiętnik to dla niektórych jedyny przyjaciel któremu można się zwierzyć. Czytając kiedyś mój stary pamiętnik, pisałam go w wieku 14 lat, uśmiałam sie, ale były też takie momenty że wcale nie było mi do śmiechu i aż sie dziwiłam że miałam taki a nie inny pogląd na świat. Aktualnie kończe zapisywać drugi pamiętnik który zatytuowałam "Pamietnik życia dorosłego", który ma 320 strony. Ja zapisałam w nim do tej pory 306 stron. I tu moje pytanie, czy wy też piszecie pamiętniki i ile zapisaliście stron? Uważacie że pamiętnik jest dobry w 'wylewaniu' swoich żali? Zapraszam do rozmowy
ja nie piszę, bo spaliłabym się ze wstydu jakby ktokolwiek go znalazł....
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 11:47   #3
Visez
Zakorzenienie

Ja mam 3 pamiętniki w formie kalendarzy z jakiejś tam gazety, teraz już nie piszę pisałam jak miałam 16-18 lat teraz od czasu do czasu czytam sobie z uśmiechem na twarzy, fajnie powspominać pierwsze randki itp... Mam je schowane i związane wstążką
Stary 2011-06-08, 11:52   #4
Maryjamie
Zakorzenienie

GG do Maryjamie

pisałam w podstawówce całe gimnazjum i pół liceum, będzie tego kilka notesów...teraz już tego nie potrzebuję, a jak chcę coś napisać, to piszę, mam komputerowy w laptopie na hasło, więc nikt go nie znajdzie :P
Maryjamie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 12:13   #5
Cindy28
Lux Mundi

Przez całe LO za pamiętniki robiły mi kalendarze z Twista
Teraz również mam kalendarz, który jest raczej organizerem, aczkolwiek zapisuję w nim również - skrótowo rzecz jasna - daty imprez, co się na nich działo, kto był, co dostałam na ur, kiedy widziałam się z Przyjaciółką, ile czasu zajęło mi dojechanie stopem na morze, etc
A jeśli jest mi źle - wyrywam kartkę z zeszytu i piszę... tak długo, aż nie ma jush we mnie złości, żalu, aż kartka jest mokra od łez...
Później przy lampce wina palę te kartki w kominku
To taki mój opatentowany sposób na pamiętnik, bez pamiętnika
I mimo tego, że tesh mam hasło na kompie, na tyle nie ufam sprzętom i hakerom [miałam włam na kompa ], że nie chcę się narażać na opublikowanie najskrytszych myśli w sieci, a tym bardziej, by rzeczy które piszę np. w zeszycie, trafiły w niepowołane ręce.
Stary 2011-06-08, 12:23   #6
martusia205
Zakorzenienie

witam pamietnik ? hmm pisałam od kąd skończyłam 10 lat (!) do 17 roku wszystkie mam leżą bezpiecznie w szafce..

czasem oglądam je razem z tz..opisywałam w nich głównie swoje "miłości" a także sprawozdanie z tego co robiłam w danym dniu..

mam chyba z 5 grubych zeszytów
bo według mnie pamiętnik w kalendarzu to nie jest pamiętnik

http://suwaczki.slub-wesele.pl/201007032438.html
martusia205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 12:29   #7
mushroomhunter
Zadomowienie

Ja zawsze chciałam pisać pamiętnik, ale najczęściej mój zapał kończył się po napisaniu jednej albo dwóch notatek.

Dobitnie widać to po moim wizażowym blogu .
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 12:51   #8
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Też kiedyś prowadziłam pamiętniki. Niektóre w zeszytach, inne w kalendarzach ("Superdziewczyna"). Było tego duuużoooo, cały stos. Aż kiedyś uznałam, że po co wracać do tego co było, idę do przodu. I wolę żeby nikt nie znalazł tego kiedyś, nie przeczytał i nie chcę mieć z tego tytułu nieprzyjemności. Dlatego wszystkie pamiętniki przefrunęły przez komin. Bez żalu je spaliłam.
Stary 2011-06-08, 12:56   #9
nesquiki
Raczkowanie

ja pisze nalogowo dziennik. od chyba 10 lat, czasem zaniedbuje, a potem wracam. mi to pomaga sie ogarnac. w sensie, ze zamiast sie wywnetrzac przed ludzmi, gdy cos mnie gryzie, wole to sobie przelac na papier i wychodzi na jedno.
tylko tez wlasnie nie wiem co mam robic z moimi starymi zesztymi. gdy ostatnio je przegladalam, to az mi oczy zaszly mgla ze wstydu, ze bylam az tak glupim dzieckiem. chyba je spale.
nesquiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 12:57   #10
cynamonowe
Zadomowienie

Hah, ja prowadzę nadal, mam już tego całą szufladę, teraz to chyba już 16. zeszyt . Wklejam pamiątki z wyjazdów, jakieś bilety, takie tam. Jakoś nie myślę o tym, czy to wpadnie w niepowołane ręce, może kiedyś to wszystko po prostu spalę, a może nabiorę dystansu i machnę ręką.
cynamonowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 13:02   #11
dzbanek do kawy
Rozeznanie

Ja zawsze chciałam pisać ale kończyło się na kilku kartkach i zazwyczaj wyrzucałam bo bałam się, że trafi w niepowołane ręce (ciekawe co miałam na sumieniu ? ).
Kurczę, aż sobie przypomniałam moją koleżankę z podstawówki, która miała mnóstwo pamiętników (założę się, że dzisiaj też prowadzi). Wszystkie wpisy tak ładnie napisane, obrazki i inne duperele ładnie wklejone - no cudo po prostu! ;D
dzbanek do kawy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-08, 13:05   #12
vespertine_
Zadomowienie

Prowadzę od 4 klasy podstawówki. Wiem, ze kilka razy ktos to czytał... Raz nawet sama przeczytałam koledze wpis z 4 klasy i mielismy mega polew

Teraz pisze troche dojzalej, głównie moje przemyslenia. Nie opisuje szczegolowo imprez i tak dalej zeby pozniej mam nie zeszla na zawal po przeczytaniu dajmy na to :' wciagnelam pol kilo koki, przespalam sie z 20 chłopakami'
(to tylko przykład, żeby nie było ;D nie biore koki)

będzie sam koń
vespertine_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 13:18   #13
aneczka2238
Zakorzenienie

Kiedyś pisałam- całą podstawówkę i gimnazjum. Później nie wiem czemu przerwałam. A kiedy się przeprowadzałam wszystkie podarłam i spaliłam. Zapadłabym się pod ziemię gdyby mój mąż to przeczytał

Oluś

31.12.2014

Wymianka
aneczka2238 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 13:21   #14
wybieramstereo
Rozeznanie

ja na początku pisałam pamiętniki (był to okres jakoś podstawówki), ale później przerzuciłam się na blogi, z których czasem znikam i wracam, gdzie indziej. Zazwyczaj jakieś przełomowe wydarzenie wywołuje u mnie chęć przestania, lub rozpoczęcia, ale do papierowego na pewno nie wrócę.
wybieramstereo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 14:06   #15
ulinkaaa
Zakorzenienie

Pisalam kiedys, miedzy 15 a 18 rokiem zycia,mam caly czas i czasem czytam smiesznie bylo, milo czasem powspominac,
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 15:17   #16
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Ja też pisałam, od 13 do 16rż chyba. jakoś tak.
Teraz dostałam od mamy piękny zeszyt i zaczęłam znów.
Stary 2011-06-08, 15:37   #17
monik.a
Zakorzenienie

Pisałam może 2-3 w szczenięcych latach. Do tego wszystkie zostały przeczytane przez mamę/ siostrę. Najgorsze jest to, że zamiast zachować wyczytane treści dla siebie - nabijały się, albo rzucały jakimiś podtekstami.

Uraz do końca zycia
monik.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 15:44   #18
Ameliie
Raczkowanie

zaczynałam pisać pamiętnik kilka razy. zazwyczaj kończyłam po kilku/kilkunastu dniach. raz udało mi się wytrzymać ponad pół roku. akurat nie był to najlepszy czas w moim życiu i pisanie bardzo mi pomagało. przestałam, bo zaczęłam podejrzewać, że ktoś go czyta. do tej pory mam zeszyt, w którym go pisałam. czasami go czytam. raz chciałam go też spalić, ale jakoś nie potrafiłam. za dużo wspomnień.
Ameliie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 17:44   #19
aszkim
Rozeznanie

Witam. Ja pisalam wiekszosc szkoly podstawowej i sredniej. Jakies 7 lat. Potem wszystkie pamietniki podarlam w drobny mak. Teraz tego troche zaluje, byloby z czego sie posmiac Ale jak sobie przypomne jakie glupoty czasem wypisywalam to az mi wstyd

aszkim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-08, 19:03   #20
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Ja też pisałam namiętnie w czasach , kiedy byłam nastoletnim dziewczątkiem
Teraz raz na jakiś czas ( ostatnio chyba z rok temu ) wyżalam się mojemu internetowemu pamiętniczkowi

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 19:04   #21
Szprycha174
Zakorzenienie

Ja też pisałam długo. W podstawówce i liceum. Potrafiłam lekcji nie zrobić, a coś napisać...I to codziennie innym kolorem Potem długo nic i wróciłam do pisania w studium medycznym. Teraz piszę, gdy mi źle, smutno - nie chcąc nikomu głowy zawracać swoimi humorami A czasem wklejam "pamiątki" - czego tam nie było? Guzik od mundurku kolegi który straaasznie mi się podobał, opakowanie po pierwszej paczce fajek, zdjęcia, a nawet w folijce... paznokcie które zapuszczałam 3 miechy przed studniówką - taaakie długie
I czasem czytam i ryczę ze śmiechu - tylko z 8 zeszytów się uzbierało, więc nie dałabym rady przeczytać wszystkiego naraz Ale nie spalę - bo to kawał mojego życia i byłoby mi strasznie szkoda.
Stary 2011-06-08, 20:00   #22
cynamonowe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szprycha174 Pokaż wiadomość
Ja też pisałam długo. W podstawówce i liceum. Potrafiłam lekcji nie zrobić, a coś napisać...I to codziennie innym kolorem Potem długo nic i wróciłam do pisania w studium medycznym. Teraz piszę, gdy mi źle, smutno - nie chcąc nikomu głowy zawracać swoimi humorami A czasem wklejam "pamiątki" - czego tam nie było? Guzik od mundurku kolegi który straaasznie mi się podobał, opakowanie po pierwszej paczce fajek, zdjęcia, a nawet w folijce... paznokcie które zapuszczałam 3 miechy przed studniówką - taaakie długie
I czasem czytam i ryczę ze śmiechu - tylko z 8 zeszytów się uzbierało, więc nie dałabym rady przeczytać wszystkiego naraz Ale nie spalę - bo to kawał mojego życia i byłoby mi strasznie szkoda.
Ja wklejałam do swojego już różne rzeczy, ale na paznokcie bym nie wpadła !
cynamonowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 20:26   #23
Szprycha174
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cynamonowe Pokaż wiadomość
Ja wklejałam do swojego już różne rzeczy, ale na paznokcie bym nie wpadła !
Byłam z nich mega dumna
Stary 2011-06-08, 20:35   #24
AnQś
Zadomowienie

Od razu mi się Kalendarz Szalonego Małolata przypomniał....Pamięta ktoś? Całe strony w nim zapisywałam
Ogólnie to pisałam pamiętnik o 8 klasy podstawówki do końca studiów.Kawał życia.
Ale wszystkie spaliłam po przeprowadzce.
AnQś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 20:36   #25
Szprycha174
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnQś Pokaż wiadomość
Od razu mi się Kalendarz Szalonego Małolata przypomniał....Pamięta ktoś? Całe strony w nim zapisywałam
Ogólnie to pisałam pamiętnik o 8 klasy podstawówki do końca studiów.Kawał życia.
Ale wszystkie spaliłam po przeprowadzce.
Nie było Ci żal??
Stary 2011-06-08, 20:39   #26
kolorowatecza
Zakorzenienie

Prowadzę od 13 roku życia. Z tym, że zaglądam do niego raz na miesiąc, dwa i wtedy zapisuje co mi na sercu leży.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 20:42   #27
Brodorex
Przyczajenie

Pisałam w podstawówce i przez całe gimnazjum pamiętnik ale przestałam, ponieważ mam zbyt wścibskiego brata Kiedyś przeczytał wszystko co napisałam i od tej pory wolę nie ryzykować...
Brodorex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-08, 20:57   #28
201804271242
Konto usunięte

GG do 201804271242

Ja zaczęłam pisać w podstawówce Najpierw oczywiście codziennie. W gimnazjum już mniej więcej co tydzień, potem liceum- co jakiś miesiąc..
Teraz zdarza mi się wpisać coś raz na pól roku Przez cały czas obiecuję sobie, że znów do tego wrócę, ale wciąż nie mam czasu... a przynajmniej tak sobie wmawiam
201804271242 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 22:23   #29
leemonqa
BAN stały

Ja pamiętnik piszę od 4 klasy szkoły podstawowej ( 10 lat ) do chwili obecnej ( 25 lat ) mam zapisane ok 70 zeszytów - średnio 96 kartkowe ( niektóre są grubsze ) . CZasem ja czytam to co pisałam powiedzmy 8 - 9 lat temu to skręca mnie ze smiechu i muszę dodać że staram pisać codziennie ... i piszę kratka pod kratką
nie wstydzę sie tego co pisałam niektore rzeczy dałam przeczytac mojemu TŻowi.
do rodziców i rodzeńswta miałam i mam nadal zaufanie i wiem że nikt mi tego nie ruszy i nie przeczyta... pisanie pamiętnika jest dla mnie swego rodzaju terapią bo są rzeczy o których z przyczyn osobistych np nie chce nikomu mówić a w pamiętniku napiszę i mi lżej. no i mój pamiętnik ma formę listów do wyimaginowanej osoby (w podstawówce pani zadała nam coś takiego: przez tydzien pisac o wszystkim co sie nam przytrafiło w danym dniu, do jakies wymyslonej osoby - mi to zostało do dziś bo pomysł mi się spodobał ) kiedys myslałam nawet nad napisaniem książki na podstawie moich pamietników ale mnóstwo osób mogło by się obrazić ...
leemonqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 23:14   #30
tylkokasia
Moderator

Ja też pisałam. Przez kilka lat. W liceum w kalendarzu (nie pamiętam jak się nazywał ale taki do pisania dla małolatów) i w notesach. Czasem pisałam po rosyjsku (nie znam dobrze tego języka ale mój brat nie znał wcale i nawet jakby znalazł moje osobiste notatki to i tak by nie zrozumiał - taka była moja logika wtedy). Pisałam głównie o sprawach sercowych bo akurat wtedy przewinęło się przez moje życie uczuciowe sporo facetów. Do kiedy mieszkałam w domu rodzinnym to miałam te pamiętniki i często je czytałam i śmiałam się sama z siebie. Jednak potem wyjechałam za granicę i nie miałam jak zabrać ze sobą tych wspomnień. Wszystkie podarłam i spaliłam - nad czym ubolewam bo kawał mojego życia tam opisałam. Ale że były to bardzo osobiste zapiski nie chciałam aby ktoś je przeczytał.

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości