![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pamiętnik
Chciałam poruszyć temat odnośnie pisanie pamiętnika. Pamiętnik to dla niektórych jedyny przyjaciel któremu można się zwierzyć. Czytając kiedyś mój stary pamiętnik, pisałam go w wieku 14 lat, uśmiałam sie, ale były też takie momenty że wcale nie było mi do śmiechu i aż sie dziwiłam że miałam taki a nie inny pogląd na świat. Aktualnie kończe zapisywać drugi pamiętnik który zatytuowałam "Pamietnik życia dorosłego", który ma 320 strony. Ja zapisałam w nim do tej pory 306 stron. I tu moje pytanie, czy wy też piszecie pamiętniki i ile zapisaliście stron? Uważacie że pamiętnik jest dobry w 'wylewaniu' swoich żali? Zapraszam do rozmowy
![]()
moje postanowienie: było 40 kg ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Izza4989 Czas edycji: 2011-06-08 o 11:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pamiętnik
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja mam 3 pamiętniki w formie kalendarzy z jakiejś tam gazety, teraz już nie piszę pisałam jak miałam 16-18 lat teraz od czasu do czasu czytam sobie z uśmiechem na twarzy, fajnie powspominać pierwsze randki itp... Mam je schowane i związane wstążką
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
pisałam w podstawówce całe gimnazjum i pół liceum, będzie tego kilka notesów...teraz już tego nie potrzebuję, a jak chcę coś napisać, to piszę, mam komputerowy w laptopie na hasło, więc nikt go nie znajdzie :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Lux Mundi
|
Przez całe LO za pamiętniki robiły mi kalendarze z Twista
![]() Teraz również mam kalendarz, który jest raczej organizerem, aczkolwiek zapisuję w nim również - skrótowo rzecz jasna ![]() ![]() A jeśli jest mi źle - wyrywam kartkę z zeszytu i piszę... tak długo, aż nie ma jush we mnie złości, żalu, aż kartka jest mokra od łez... Później przy lampce wina palę te kartki w kominku ![]() To taki mój opatentowany sposób na pamiętnik, bez pamiętnika ![]() I mimo tego, że tesh mam hasło na kompie, na tyle nie ufam sprzętom i hakerom [miałam włam na kompa ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() ![]() ![]() czasem oglądam je razem z tz..opisywałam w nich głównie swoje "miłości" a także sprawozdanie z tego co robiłam w danym dniu.. mam chyba z 5 grubych zeszytów ![]() bo według mnie pamiętnik w kalendarzu to nie jest pamiętnik ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja zawsze chciałam pisać pamiętnik, ale najczęściej mój zapał kończył się po napisaniu jednej albo dwóch notatek.
Dobitnie widać to po moim wizażowym blogu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Też kiedyś prowadziłam pamiętniki. Niektóre w zeszytach, inne w kalendarzach ("Superdziewczyna"
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja pisze nalogowo dziennik. od chyba 10 lat, czasem zaniedbuje, a potem wracam. mi to pomaga sie ogarnac. w sensie, ze zamiast sie wywnetrzac przed ludzmi, gdy cos mnie gryzie, wole to sobie przelac na papier i wychodzi na jedno.
tylko tez wlasnie nie wiem co mam robic z moimi starymi zesztymi. gdy ostatnio je przegladalam, to az mi oczy zaszly mgla ze wstydu, ze bylam az tak glupim dzieckiem. chyba je spale. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Hah, ja prowadzę nadal, mam już tego całą szufladę, teraz to chyba już 16. zeszyt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja zawsze chciałam pisać ale kończyło się na kilku kartkach i zazwyczaj wyrzucałam bo bałam się, że trafi w niepowołane ręce (ciekawe co miałam na sumieniu ?
![]() Kurczę, aż sobie przypomniałam moją koleżankę z podstawówki, która miała mnóstwo pamiętników (założę się, że dzisiaj też prowadzi). Wszystkie wpisy tak ładnie napisane, obrazki i inne duperele ładnie wklejone - no cudo po prostu! ;D ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Prowadzę od 4 klasy podstawówki. Wiem, ze kilka razy ktos to czytał... Raz nawet sama przeczytałam koledze wpis z 4 klasy i mielismy mega polew
![]() Teraz pisze troche dojzalej, głównie moje przemyslenia. Nie opisuje szczegolowo imprez i tak dalej zeby pozniej mam nie zeszla na zawal po przeczytaniu dajmy na to :' wciagnelam pol kilo koki, przespalam sie z 20 chłopakami' ![]() (to tylko przykład, żeby nie było ;D nie biore koki)
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś pisałam- całą podstawówkę i gimnazjum. Później nie wiem czemu przerwałam. A kiedy się przeprowadzałam wszystkie podarłam i spaliłam. Zapadłabym się pod ziemię gdyby mój mąż to przeczytał
![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
ja na początku pisałam pamiętniki (był to okres jakoś podstawówki), ale później przerzuciłam się na blogi, z których czasem znikam i wracam, gdzie indziej. Zazwyczaj jakieś przełomowe wydarzenie wywołuje u mnie chęć przestania, lub rozpoczęcia, ale do papierowego na pewno nie wrócę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Pisalam kiedys, miedzy 15 a 18 rokiem zycia,mam caly czas i czasem czytam
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ja też pisałam, od 13 do 16rż chyba. jakoś tak.
Teraz dostałam od mamy piękny zeszyt i zaczęłam znów.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Pisałam może 2-3 w szczenięcych latach. Do tego wszystkie zostały przeczytane przez mamę/ siostrę. Najgorsze jest to, że zamiast zachować wyczytane treści dla siebie - nabijały się, albo rzucały jakimiś podtekstami.
Uraz do końca zycia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
zaczynałam pisać pamiętnik kilka razy. zazwyczaj kończyłam po kilku/kilkunastu dniach. raz udało mi się wytrzymać ponad pół roku. akurat nie był to najlepszy czas w moim życiu i pisanie bardzo mi pomagało. przestałam, bo zaczęłam podejrzewać, że ktoś go czyta.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Witam. Ja pisalam wiekszosc szkoly podstawowej i sredniej. Jakies 7 lat. Potem wszystkie pamietniki podarlam w drobny mak. Teraz tego troche zaluje, byloby z czego sie posmiac
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja też pisałam namiętnie w czasach , kiedy byłam nastoletnim dziewczątkiem
![]() Teraz raz na jakiś czas ( ostatnio chyba z rok temu ) wyżalam się mojemu internetowemu pamiętniczkowi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja też pisałam długo. W podstawówce i liceum. Potrafiłam lekcji nie zrobić, a coś napisać...I to codziennie innym kolorem
![]() ![]() ![]() I czasem czytam i ryczę ze śmiechu - tylko z 8 zeszytów się uzbierało, więc nie dałabym rady przeczytać wszystkiego naraz ![]()
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Od razu mi się Kalendarz Szalonego Małolata przypomniał....Pamięta ktoś? Całe strony w nim zapisywałam
![]() Ogólnie to pisałam pamiętnik o 8 klasy podstawówki do końca studiów.Kawał życia. Ale wszystkie spaliłam po przeprowadzce.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nie było Ci żal??
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Prowadzę od 13 roku życia. Z tym, że zaglądam do niego raz na miesiąc, dwa i wtedy zapisuje co mi na sercu leży.
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Pisałam w podstawówce i przez całe gimnazjum pamiętnik ale przestałam, ponieważ mam zbyt wścibskiego brata
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Ja zaczęłam pisać w podstawówce
![]() Teraz zdarza mi się wpisać coś raz na pól roku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Ja pamiętnik piszę od 4 klasy szkoły podstawowej ( 10 lat ) do chwili obecnej ( 25 lat ) mam zapisane ok 70 zeszytów - średnio 96 kartkowe ( niektóre są grubsze ) . CZasem ja czytam to co pisałam powiedzmy 8 - 9 lat temu to skręca mnie ze smiechu
![]() ![]() nie wstydzę sie tego co pisałam ![]() do rodziców i rodzeńswta miałam i mam nadal zaufanie i wiem że nikt mi tego nie ruszy i nie przeczyta... pisanie pamiętnika jest dla mnie swego rodzaju terapią bo są rzeczy o których z przyczyn osobistych np nie chce nikomu mówić a w pamiętniku napiszę i mi lżej. no i mój pamiętnik ma formę listów do wyimaginowanej osoby (w podstawówce pani zadała nam coś takiego: przez tydzien pisac o wszystkim co sie nam przytrafiło w danym dniu, do jakies wymyslonej osoby - mi to zostało do dziś bo pomysł mi się spodobał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
Ja też pisałam. Przez kilka lat. W liceum w kalendarzu (nie pamiętam jak się nazywał ale taki do pisania dla małolatów) i w notesach. Czasem pisałam po rosyjsku (nie znam dobrze tego języka ale mój brat nie znał wcale i nawet jakby znalazł moje osobiste notatki to i tak by nie zrozumiał - taka była moja logika wtedy). Pisałam głównie o sprawach sercowych bo akurat wtedy przewinęło się przez moje życie uczuciowe sporo facetów. Do kiedy mieszkałam w domu rodzinnym to miałam te pamiętniki i często je czytałam i śmiałam się sama z siebie. Jednak potem wyjechałam za granicę i nie miałam jak zabrać ze sobą tych wspomnień. Wszystkie podarłam i spaliłam - nad czym ubolewam bo kawał mojego życia tam opisałam. Ale że były to bardzo osobiste zapiski nie chciałam aby ktoś je przeczytał.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.