|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Psychoterapia
Czy którejs z Was pomogła?
Moglybyscie napisać mi jak to wygląda? Juz dwa razy probowalam..i dwa razy uciekałam po pierwszym spotkaniu. Wedle zasady "do trzech razy sztuka" chcę spróbować jeszcze raz. Ale najpierw chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób to pomaga.. bo jakoś nie wyobrazam sobie jak można wyleczyc problemy rozmową.. No, ale niestety to chyba moja jedyna szansa... ![]() Boze, jak ja się tego boję... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Psychoterapia
naprawde żadna z was nic na ten temat nie moze mi napisac?
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a chodzisz do psychiatry czy do psychoterapeuty? Nie powiem ci czy pomaga bo nie chodziłam (no, może raz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Psychoterapii jest od groma i trochę, więc pewnie dziewczynom trudno się wypowiedzieć bo nie wiemy jaką psychoterapię ty masz na mysli.
Znam dwie osoby, którym psychoterapia bardzo pomogła. Pierwszą z nich jest moja siostra a brała ona udział kilka lat temu w psychoterapii grupowej i baaaaardzo jej to pomogło.Też się bardzo bała, ale można powiedzieć, że teraz jest inną osobą i dużo lepiej się czuje. Obie nie spodziewałyśmy się aż tak pozytywnego efektu. Natomiast w psychoterapii indywidualnej brała udział moja koleżanka i też bardzo jej to pomogło. Wiem, że otworzyć się przed obcą osobą czy całą grupą nie jest łatwo, ale biorąc pod uwagę jak bardzo może to pomóc, myslę że warto się przemóc. Trzymam kciuki, że wszystko będzie dobrze!
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Chodzi mi o psychoterapie indwywidualna, u psychologa. U psychiatry tez bylam, ale jego pomoc polegala na tym, ze przepisał mi psychotropy i kazal pokazac sie za jakis czas, zeby sprawdzic czy dzialają.
A ja nie chce brac leków, bo mam z tym bardzo złe doświadczenia, więc doszłam do wniosku, ze tylko psycholog jest dla mnie rozwiązaniem. No...tylko gdybym tak bardzo sie tego nie bała... ![]() Lumi, to co piszesz dodaje mi wiary ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a ja bym sie chciala dowiedziec jak wyglada taka wizyta u psychiatry.Szczegolnie kiedy czlowiek nie ma ochoty na zwierzenia,chce jakies leki i do domu
![]() apropos psychoterapii ind.Moja kolezanka chodzila ale za wiele mi nie chciala mowic bo jej pani zabronila ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
hop
Moze ktos sie podzieli doswiadczeniami. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja bym chyba nie poszla.A moze to zalezy czy bym go lubiła :/
sorka ze wskoczylam przed Toba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Czy poszłybyśmy do psychologa, który razem z Wami pracuje, ale nie jest to bliski kolega?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Wielu ludzi uważa, że pomoc psychologa polega na tym, że psycholog powie nam coś odkrywczego o nas samych. A psychoterapia tak na prawdę polega na czymś kompletnie innym. Przecież psycholodzy nie są cudotwórcami, którzy mają wgląd w nasz umysł. Psycholog podczas terapii powinien być osobą bierną, jest tylko kimś komu możemy się zwierzyć. On własciwie tylko słucha naszych "głośnych myśli" o nas samych. Poprzez swoje doświadczenie jest w stanie np przez odpowiednie pytania prowadzić nas, ale to my sami musimy przemyśleć swoje życie i sami musimy chcieć sie zmienić i te zmiany wprowadzić w życie. Bez zaangażowania nas samych i chęci zmiany sam psycholog nic nam nie pomoże.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja chodziłam do psychoterapeuty przez pół roku. Sama terapia wydała mi się na początku dość dziwna: siadałam, facet zadawał mi pytania, a ja odpowiadałam (często pytania były dość zaskakujące
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja mam za soba kilkumiesieczna terapie indywidualna i jedno spotaknie w grupie.
terapie grupowa [tak, to jedna spotkanie ![]() za to terapia indywidualna chyba uratowala mnie. jeszcze chwila i wpadlabym w takie bagno,z ktorego nie dalalbym rady wyjsc, z ktorego raczej nie mozna byloby mnie wyciagnac. ale trzeba trafic na dobrego psychologa. bo w koncu trzeba temu czlowiekowi zaufac. tak w stu procentach.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
czapeczkaelfa witaj
![]() moim zdaniem jeśli lekarz zalecił leki to powinnaś je brać, albo skonsultować się z innym lekarzem.Psychiatra decyduje czy leki czy terapia , czy leki i terapia to sprawa bardzo indywidualna.Jeśli chodzi o psychologów to nie należy zrażać się i szukać terapeuty dopóki ktoś nam nie przypasuje,terapeuta to tylko człowiek , na dodatek omylny, i jeśli nie masz ochoty nan nsatępną wizytę tzn że źle trafiłaś, oczywiście pychologowie i terapeuci zaraz powiedzą że jeśli unikasz spotań z danym terapeutą to uciekasz od problemów , moim osobistym zdaniem to bzdura i przerzucenie własnej niekompetencji na klijenta, bo jeśli , ktoś idzie na terapię to wiadomo że ma problemy ze sobą , jest mu ciężko, i zdobywa się na to aby szukać gdzieś pomocy....i jeśli po pierwszym spotkaniu klient nie czuje ,że chciałby pracować z danym terapeutą to raczej wina terapeuty...choć nie zawsze to trochę skomplikowane.Zadaj sobie może pytanie dlaczego po tych dwóch razach nie miałaś ochoty na dalszą terapię |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Bo w sumie czemu takie zwierzenia maja sluzyc,ani mi to nie pomoze ani nikt mi nie powie niczego nowego.No i wlasnie jestem w takim impasie,taka jestem mądra wszystko wiem ![]() ![]() to tez pewnie edytuje za jakis czas ,bo juz mi zaczyna ciazyc ze ktos to widzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
próbuj i nie zniechęcaj się na różnych ludzi można trafić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z jednej strony bardzo kusiła mnie mozliwość takiego łatwego rozwiązania, a z drugiej zapalała się w mojej głowie czerwona lampka "na świecie nie ma łatwych, cudownych rozwiązań". Takie leki nie lecza, one sa rodzajem protezy- przestajesz je brać- choroba wraca. A ja nie chcę brać ich całe życie.. Dlatego postanowiłam, ze poradzę sobie bez nich i poszłam do psychologa. Na pytanie "dlaczego nie mialam ochoty na dalszą terapię" moge odpowiedziec -poczułam się niezrozumiania. otworzylam się przed obca osoba, tak jak nigdy wczesniej przed nikim najbliższym, a ona zupełnie mnie nie zrozumiala. Zabolało mnie to strasznie. Druga pani psycholog, u ktorej bylam, na pierwszym spotkaniu zrobiła ze mna dokladny wywiad, wlasciwie jeszcze nie zaczela terapii. Ale wtedy ja po prostu stchorzylam, nie poszlam na kolejne spotkanie, bo balam sie ze bedzie tak jak poprzednim razem. Upłynal juz jakis czas i teraz poczulam, ze chce sprobowac raz jeszcze ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
po przeczytaniu Twojej odpowiedzi, nadal uważam że powinnaś brać leki skoro lekarz je zalecił , jeśli uznałby że skuteczna w Twoim przypadku będzie terapia napewno takową by zalecił,może spróbuj skonsultować się z innym psychiatrom i zapytać o terapię, być może lekaż zaleci Ci kogoś właściwego.Jeśli chodzi o branie leków , to ja mam inne zdanie, uwżam ,że nie zawsze sama terapia może pomóc, obecnie coraz częściej stosuje się i leki i terapię.Twierdzenie że leki są drogą na skróty, nie przekonuje mnie , niektórych problemów po prostu nie można "przerobić" samą terapią,na szczęście każdy może sam zdecydować, życie jest za krótkie by cierpieć, każdy powinien kożystać z tego co uważa za pomocne dla siebie...Dla Ciebie to będzie psychoterapia a dla innego leki...
Jeśli interesuje Cię problematyka leków stosowanych w psychiatrii polecam książkę "Wsłuchując się w prozac" Petera Kramera ![]() pozdrawiam serdecznie ![]() Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2007-02-09 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
mi psychoterapia pomaga aczkolwiek wizyty mam tylko raz w miesiącu a powinny byc raz w tygodniu! tylko kogo na to stac skoro 1 wizyta to koszt 150zł
![]() któras z was pisala o tym '''jak rozmowa moze pomóc?''' może ! terapeuta próbuje przekazac nam pozytywny sposób myslenia ,że nie wszystko jest takie straszne jak nam sie wydaje . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
witam, czy mógłby tu wypowiedzieć się ktoś, kto wyleczył się z nerwicy/depresji poprzez psychoterapię?z góry dziękuję
ja chodzę 3 msc i czasem tracę nadzieję, ostatnio nawet dość często |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.