|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
anglia tax return
dziewczynki
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: anglia tax return
bardzo proste, udaj sie do najblizszego revenue. tam Ci powiedza co jest im potrzebne
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nie będę zakładała nowego wątku więc wybacz travis ale się podepnę
wysłałąm 4 tygodnie temu formularz P60 i wszystko inne do zwrotu podaatku do tutejszego revenue. Ale nie mam od nich żadnego odzewu. Boję się że moze cos nie doszło ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
olka najlepszy sposób by to sprawdzić: idź do IR powiedz o co chodzi, podadzą ci numer telefonu, zadzwonisz i się wszystkiego dowiesz. Nic w przyrodzie nie ginie, zwłaszcza jeśli mas zkopię P60 (jesli nie trudno, na pewno da się odzyskać, w przypadku zagubienia). Osobiscie jednak uważam,że tak to długo może trwać. Za pierwszym razem zabrało to jakiś miesiąc, a w tym roku nie całe dwa tygodnie. Powodzenia
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
olka na zwrot podatku maja do 3 miesiecy i tyle to moze trwac. takze musisz czekac... ;-))
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Popieram porady dziewczyn, albo idz i sie dowiedz czy dostali, albo czekaj, czasami naprawde im sie nie spieszy.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
znalazlam w internecie formularz,mam w domu p60 i p45 , z uzupelnieniem nie bedzie problemu chyba
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
myślałam może ze przyślą jakieś powiadomienie w stylu że dostali moje dokumenty i rozpatrują sprawę... Dzle dzieki za wiadomości
![]() travis nie wysyła się (chyba) P45
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie wysyłałam ŻADNEGO formularza.
Napisąłam list,że z tego co wiem prawdopodobnie zapłaciłam zbyt duzy podatek docodowy i chciałabym by nadpłata została mi oddana. Dołaczyłam do tego P60. (oryginał) .
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
z tego co wiem to trzeba formularz wlasnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak sie boisz się,że zaginie, to wyślij ubezpieczona przesyłką ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ola ja mam to samo ![]() Ja moj Pit wysłałam pod koniec kwietnia oczywiscie wczesniej byłam w tym calym revenue bo nie wiedzalam co z tym zrobic i tam mi podali adres na ktory mam wyslalc Pit z listem ze chce sie domagac zwrotu i tak zrobiłam. Po iluś tygodniach jakoś pod koniec maja przysłali mi cos ala ankieta z pytaniami od kiedy tu jestem , gdzie pracuje, czy chce tu zostać , adres zamieszkania , co robilam wpl itp . Wypelnilam to i odesłałam na adres podany w kopercie. Teraz czekam i narazie nie ma odp czy dostane zwrot czy tez nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Pozwole sobie skorzystac z juz istniejacego watku, gdyz potrzebuje moje drogie Wizazanki Waszej pomocy odnosnie rozliczenia sie z podatku w UK. Moj problem jest jednak troszke bardziej skomplikowany gdyz nie przebywam juz obecnie w Anglii, pol roku temu zjechalam na stale do kraju. Teraz chcialabym otrzymac nalezny mi zwrot. Z poczatku myslalam ze pojde na latwizne i skorzystam z jakiejs firmy posredniczacej. Jednak po zapoznaniu sie z wysokosciami pobieranych prowizji przez takie firmy oraz opiniami osob, ktore twierdzily, ze samo rozliczenie nie jest wcale takie skomplikowane, jesli tylko zna sie ang. na odpowiednim poziomie, postanowilam rozliczyc sie samodzielnie.
Chcialabym rozliczyc sie z calego okresu zatrudnienia, ktory obejmuje zarowno rok podatkowy 2007/08 jak i 2008/09. Wiem, ze potrzebuje druku P60, 2 i 3 strony P45 jak rowniez P85 i P86(?).Najlepiej takze dolaczyc jakis krotki list z prosba o rozliczenie. Zrobilam takze rozpoznanie do ktorego revenue powinnam to wyslac. Chcialabym wiedziec czy wymienilam wszystkie potrzebne mi dokumenty? czy moze jeszcze jakiegos brakuje? Czy konieczny jest P86 jesli nie przebywam juz obecnie w UK? Czy musze wyslac oryginaly P45, P60, czy moga to byc kopie? Jak poinformowac revenue, ze zwrot chcialabym otrzymac na konto bankowe? I jak myslicie w jakiej formie tj jaka przesylka wysylac najlepiej takie dokumenty do UK? A moze jednak radzicie skorzystac z firmy posredniczacej? Bardzo prosze o pomoc ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Moi znajomi wrocili do Polski jakis czas temu i ja pomagalam im sie roliczyc, wczesniej musieli wypelnic odpowiedni formularz ze wracaja do kraju itp. wszystko musieli podpisac, na tym formularzu trzeba bylo podac konto bankowe, bo skoro ich juz nie bylo w Anglii nie mogli im wyslac czeku, podali angielskie konto, z tego co pamietam byl to tylko ten formularz i P45 jako, ze skonczyli prace (rozliczali sie tylko za jeden rok i tylko z jednego pracodawcy). Kase dostali po niemilosiernie dlugim czasie- po ponad roku, wybralam im z banku (mialam ich karty) i wyslalam. Moze masz kogos kto moglby sie dowiedziec jak to wyglada jak juz Cie nie ma, bo oni sami wypelniali formularze, ja tylko dostarczalam brakujace informacje jak P45.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
W takim razie sprawa juz troszke bardziej rozjasniona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja Wam wiele nie podpowiem co do formularzy itd, bo ja sie rozliczylam "przy okazji". Mialam zly kod podatkowy i po dwukrotnym zadzwonieniu kiedy nikt niczego nadal nie zmienil, poszlam i powiedzialam ze chce sie umowic na spotkanie i nie bede juz nigdzie dzwonic. No i na tym spotkaniu pani sama zapytala czy juz sie rozliczylam, a ze mialam ze soba wszystkie potrzebne papiery (payslipy, p45 i p60) to pani sama na miejscu w 15 minut zalatwila wszystko
![]() ![]() A tak wlasciwie to pisze po to, by powiedziec carri_esce ze tak, mozesz sie rozliczyc z 2 lat wstecz. Ja sie rozliczalam w pazdzierniku z okresu 2006-2008 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Mozesz spokojnie rozliczyc sie za 2 lata, ja sie rozliczalam tylko za pierwszym razem, teraz przychodza mi rozliczenia poczta, nie mam ani nadplat ani zwrotow, moja kolezanka nawet za pierwszym razem sie nie rozliczala, bo nie zdazyla, jakos w polowie kwietnia czy maja przyszedl jej czek do domu.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A ja nie wiem czy musze sie rozliczac czy nie. W zeszlym roku gdy pracowalam w hotelu nic nie musialam robic. Dostalam tylko list z Revenue gdy zwrocili mi emergency tax po wyslaniu im P46, o zmianie mojego tax codu w grudniu a w kwietniu dostalam taki druk rozliczeniowy w ktorym bylo zaznaczone i podatku zaplacilam etc. Teraz pracuje jako kelnerka, dostaje payslipy ( kilku brak bo im sie 'zawieruszyly'
![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
w kwietniu powinna dostac p60, jezeli ciagle bedziesz pracowac dla tego samego pracodawcy, jezeli nie jestes pewna zapytaj w revenue
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
dziewczyny ja chyba już nic nie rozumiem. Pracowałam przez 3,5 miesiąca w anglii, mam p45, koleżanka powiedziałam mi, że mogę odzyskać podatek, który tam zapłacilam bo zarobiłam poniżej pewniej sumy. Mój były menager powiedział mi, że jak chce odzyskać właśnie ten podatek to potem przez 5 lat nie moge pracować w angli. Dziwne to troche;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a mi sami w styczniu przyslali czek na 450funtow, i nie wysylalam nic ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
dziewczyny ja za tydzień wracam do Polski na stałe i też chciałabym sie rozliczyć. pracowałam od lipca do kwietnia u tego samego pracodawcy i mam pytanie jak pójdę do reveneu i wezme te papiery to do złożenia ich później potrzenbe tylko jest P45 czy coś jeszcze? Pytam bo pewnie sama już nie zdąże osobiście tego złożyć tylko ktoś za mnie? aha i czy pracodawca może wydać mi P45 zanim oststnia wypłata dotze na konto?
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Ja też mam problem - jakie muszę mieć papiery żebym mogła im wysłać w celu zwrotu podatku?
Napisałyście trochę, ale dalej konkretnie nie wiem.
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Jakis miesiac temu sama wysylalam dokumenty do UK, wiec postaram sie Wam cos podpowiedziec. Aby starac sie o zwrot podatku konieczne jest Wam P45 lub P60 (od kazdego z pracodawcow). Natalica nie mam pojecia czy pracodawca moze wydac wczesniej P45, moj otrzymalam po ostatniej wyplacie i poprosilam znajomych o dowiezienie do PL. Zawsze jednak mozesz poprosic swojego pracodawce o jego wczesniejsze wystawienie.
Ponadto, jesli opuszczamy, mamy zamiar lub juz opuscilismy UK powinnismy dolaczyc druk P85. Do tego zalaczylam kopie paszportu (moze byc rowniez dowod osobisty) oraz list skierowany do Revenue z krotka prosba o rozliczenie i nalezny mi zwrot podatku. Mozecie w nim rowniez zawrzec informacje o prosbie przelania pieniazkow na konto bankowe (ale tylko angielskie!) I chyba to by bylo na tyle. Teraz pozostaje mi czekac na zwrot. I niestety trzeba wykazac sie cierpliwoscia. Bo slyszalam ze czasem moze trwac to nawet rok czasu... ![]() BTW jesli bedziecie miec jakiekolwiek problemy lub watpliwosci zawsze mozecie zrobic to za posrednictwem firm ktore sie tym zajmuja. Trzeba jednak pamietac ze co niektore zabieraja nawet ok17% prowizji... ![]()
![]() 15.07.2010r. - MGR! ![]() Edytowane przez carri_esce Czas edycji: 2009-04-06 o 23:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
dziękuję ślicznie carri_esce
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy orientujecie sie moze jakiej kwoty nie mozna bylo w tym roku rozliczeniowym przekroczyc aby otrzymac zwrot podatku? Z gory dziekuje za pomoc.
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
- rok 2008/2009 - 5 435 GBP
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Ja rozliczalam sie poprzez firme Fenix tax consulting i bardzo polecam!! Bardzo szybko uzyskalam zwrot!! http://www.fenix-taxconsulting.pl/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.