Dlaczego lekarzami kieruje tylko kasa :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-09, 19:26   #1
morelka1987
Zadomowienie

Dlaczego lekarzami kieruje tylko kasa :(

Już od jakiegos czasu szukam dobrego ginekologa w Poznaniu na NFZ, który pomoże dobrać antykoncepcję ale nie stac mnie żeby iść prywatnie, płacić za wizytę i jeszcze wszystkie badania. Czytałam zarówno opinie Wizażanek o ginekologach których polecają, ale często są to dziewczyny które byly u danego lekarza prywatnie i są bardzo zadowolone i wiedzą że przyjmuje równiez na NFZ i polecają. Ale jak się czyta opinie w Internecie to panie chodzące prywatnie wychwalają lekarza a za chwilę pojawia sie opinia kobiety która była na NFZ i była potraktowana bardzo niekulturalnie, lekarz się spieszył, nie robił badań. Czy naprawdę nie ma szansy żeby znalezc lekarza który pomoże, wysłucha i to za darmo? Czy w innych miastach tez macie taki problem? czy po prostu mam odkładac kasę i wybrac się prywatnie i będę pewna że potrakują mnie jak człowieka. Kiedys myslałam że ludzie ida na medycynę bo czuja powołanie, chcą pomagac ludziom, ale już coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu że idą tylko po to żeby robic kase.
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 20:12   #2
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego lekarzami kieruje tylko kasa :(

Ja po receptę poszłam na nfz, ale badania potrzebne robiłam sama i nawet ich nikomu nie pokazywałam - tylko sprawdzałam czy są ok. i zamierzam robić je regularnie co pół roku - glukoza, próby wątrobowe i krzepliwość - 30 parę zł. I radzę to samo ; ) Jeszcze można poziom hormonów zbadać.
Ginekolog, bardzo miła kobieta, zrobiła mi cytologię, zapytała o cenę i "czy bolą mnie piersi przed okresem" Ale widząc kolejkę do niej na korytarzu, naprawdę po prostu nawet gdyby chciała to nie miałaby więcej czasu...

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 20:34   #3
Niezmienna
Wtajemniczenie

Wydaje mi się, że nie ma reguły na kogo się trafi. Ja zmieniałam dosc często lekarzy , własnie ze względu na to, że nie mogłam trafic na rzadnego porządnego.
I byli to zarówno lekarze z nfz jak i prywatnie. Teraz pozostałam przy kobiecie <nfz> , która nie grzeszy byciem miłą, ale jest dokładna i robi wszystkie badania, prócz tego dba o mnie jak o pacjentkę. I to mi wystarczy.
Niezmienna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 22:59   #4
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Napisane przez morelka1987 Pokaż wiadomość
Już od jakiegos czasu szukam dobrego ginekologa w Poznaniu na NFZ, który pomoże dobrać antykoncepcję ale nie stac mnie żeby iść prywatnie, płacić za wizytę i jeszcze wszystkie badania. Czytałam zarówno opinie Wizażanek o ginekologach których polecają, ale często są to dziewczyny które byly u danego lekarza prywatnie i są bardzo zadowolone i wiedzą że przyjmuje równiez na NFZ i polecają. Ale jak się czyta opinie w Internecie to panie chodzące prywatnie wychwalają lekarza a za chwilę pojawia sie opinia kobiety która była na NFZ i była potraktowana bardzo niekulturalnie, lekarz się spieszył, nie robił badań. Czy naprawdę nie ma szansy żeby znalezc lekarza który pomoże, wysłucha i to za darmo? Czy w innych miastach tez macie taki problem? czy po prostu mam odkładac kasę i wybrac się prywatnie i będę pewna że potrakują mnie jak człowieka. Kiedys myslałam że ludzie ida na medycynę bo czuja powołanie, chcą pomagac ludziom, ale już coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu że idą tylko po to żeby robic kase.
Nieładnie jest wsadzać wszystkich do jednego worka. Chodzę prywatnie do ginekologa i powiem Ci, że spotkałam się z lekarzami niekulturalnymi i niedelikatnymi, ale także z takimi, którzy byli oddani swojej pracy i szanowali mnie jako pacjentkę. Na pewno w publicznej służbie zdrowia znajdzie się lekarz, który potraktuje Cię z szacunkiem.

Ponieważ mam kontakt ze środowiskiem lekarskim pozwolę sobie skomentować. Wg mnie większość osób, które idą na medycynę robią to z powołania i chęci pomocy. Jednakże lata pracy w zawodzie potrafią zmienić człowieka, np. są rozczarowani, ich wizja była zupełnie inna. Pacjenci bywają nieuprzejmi. Nagminne są też przypadki, kiedy do lekarza, np. okulisty przychodzi osoba która nie uważa, że należy przed wizytą się umyć. A taki specjalista musi bardzo zbliżyć się do swojego pacjenta. Takie i inne sytuacje rodzą niechęć do pacjenta.

Nie twierdzę, że w tym środowisku nie roi się od leni i zwykłych chamów, pewnie wielu z nich spotkam dopiero w przyszłości

Swoją drogą, ciekawa jestem ilu znajomych, którzy poszli na medycynę będą z pełną werwą pracować w tym zawodzie przez całe życie.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 23:05   #5
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Napisane przez angelp Pokaż wiadomość
Z ginekologiem z młodym stażem, radziłabym uważać, nie wiadomo co takiemu jeszcze w głowie siedzi ... ;p

Swoją drogą najlepszy ginekolog to kobieta, tak samo jak mechanik to mężczyzna, mężczyzna ginekolog budził zawsze u mnie jakiś nieokreślony strach...
A u mnie jest właśnie na odwrót Jak poszłam do kobiety, była niedelikatna i traktowała mnie z góry, a u pana ginekologa nie było takich problemów
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 23:07   #6
Asienka187
Zakorzenienie

Ja chodzę do dr Wrzesińskiej-Szymaniak na ul. Ziębickiej. Jest bardzo sympatyczna, nie ma problemu z wypisywaniem skierowań na badania czy recept. Cytologie i USG robi mi co roku.
Dodatkowo lubi sobie pogadać i zawsze ma jakieś rady dla pacjentek.

W tej samej przychodni przyjmuje jeszcze pan dr (nie pamietam nazwiska), który też jest bardzo sympatyczny i rzeczowy.

Aktualnie nawet kolejek nie ma. Byłam się zapisać w piątek i zapisali mnie na środę.
Stary 2010-08-09, 23:13   #7
carolinascotties
Zakorzenienie

wybierz sie do endokrynologa - na pewno Ci pomoze

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 10:23   #8
patbar
Zadomowienie

Zależy na kogo się trafi. Od kilku lat chodzę prywatnie do tego samego lekarza. A płacę tylko raz w roku 70zl za cytologię. Za wszelkie recepty, porady nie bierze pieniedzy.
patbar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 11:38   #9
morelka1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Ja chodzę do dr Wrzesińskiej-Szymaniak na ul. Ziębickiej. Jest bardzo sympatyczna, nie ma problemu z wypisywaniem skierowań na badania czy recept. Cytologie i USG robi mi co roku.
Dodatkowo lubi sobie pogadać i zawsze ma jakieś rady dla pacjentek.

W tej samej przychodni przyjmuje jeszcze pan dr (nie pamietam nazwiska), który też jest bardzo sympatyczny i rzeczowy.

Aktualnie nawet kolejek nie ma. Byłam się zapisać w piątek i zapisali mnie na środę.

Czy ta pani dr przyjmuje na NFZ? Czy mogę prosić o dokładny adres? Ponieważ jak szukam w Internecie to są na tej ulicy dwie przychodnie i nie wiem o którą chodzi. dziękuję za namiary

Edytowane przez morelka1987
Czas edycji: 2010-08-10 o 11:46
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 11:49   #10
żurawinka
Zakorzenienie

Ja chodze do gina do którego kolejki ustawiają się masowo :-/ i chodzę państwowo, wiem że przyjmuje też prywatnie, dodatkowo jest dyrkiem przychodni i przyjmuje petentów itp. Lekarz jest dobry, ale zalatany, czasem ma zły humor czasem dobry, nie trafisz. Siedzę cicho bo a nuż nie da recepty czy zwolnienia, tak mogłabym szukać innego lekarza ( ryzyk fizyk lepszego, chodzić, szukać na necie, czytać opinie na dobrylekarz.pl ) ale... ten lekarz ma opinie dobre i b.dobre mimo "poczucia humoru" i tego że jest facetem a wychodzę z założenia że facet ginekolog z powołaniem i podejściem to nieuchwytny ideał.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 14:48   #11
barbra_b
Raczkowanie

do mojej chorej siostry przychodzi lekarz 2 razy w tygodniu od 2 lat. i zawsze inkasuje 100 zł. :/

20.06 - 74 kg
06.08 - 69
15.09 - 66 ... do 60
idzie mi to jak krew z nosa.

Baśka schudnij !
+ zapuszczam włosy.

barbra_b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-10, 18:39   #12
Kica.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelp Pokaż wiadomość
Z ginekologiem z młodym stażem, radziłabym uważać, nie wiadomo co takiemu jeszcze w głowie siedzi ... ;p

Swoją drogą najlepszy ginekolog to kobieta, tak samo jak mechanik to mężczyzna, mężczyzna ginekolog budził zawsze u mnie jakiś nieokreślony strach...
a ilu znasz mężczyzn ginekologów i kobiet, że masz taką opinie?

ja generalnie 100 razy bardziej wolę lekarzy mężczyzn (oczywiście są wyjątki), są dużo milsi, pomagają mi się zrelaksować (jestem osobą która z reguły nie odwiedza lekarzy, idę gdy muszę i wiąże się to z dużymi nerwami ), zawsze w miły sposób poprowadzą rozmowę.
natomiast kobiety traktują mnie tylko jako pacjentkę bez żadnych pozytywnych emocji, żeby rozluźnić atmosferę itp.

i co to za stwierdzenie, że młodym ginekologom siedzi coś w głowie

mam wrażenie że masz bardzo stereotypowe podejście do kwestii płci i wieku ginekologa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości