![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nazwał mnie szmatą...
Mój ojciec. Po raz pierwszy powiedział do mnie takie słowa. Tylko dlatego, że pyskowałam i guzdrałam się w ubieraniu do wyjścia z psem.
![]() Jestem jedynaczką. Ale zupełnie nie rozpieszczoną. Jak czegoś nie chcę dla nich zrobić, to się obrażają. Czuję się trochę wykorzystywana, w sprzątaniu, ciągłym wychodzeniu z psem, z wszystkimi obowiązkami, kiedy mama wyjeżdża za granicę do pracy (co 2 miesiące na 2 miesiące). Nie mam swojego życia wtedy, bo ojciec jest zmęczony pracą i nic nie zrobi... I wcale nie widzą tego, że się staram. Tego już się nie da wytrzymać... Kiedyś w końcu w człowieku wszystko pęka i ma dość... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nazwał mnie szmatą...
To znajdź pracę nie dzieląc się z nimi pomysłami, działaj na własną rękę. A potem w miarę możliwości się wyprowadź...
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to się wyprowadź. Nie studiujesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Studiuję. Zaocznie. W zasadzie to już skończyłam. Teraz bronię licencjat. Tu nie chodzi o to, żeby się szybko wyprowadzić, bo to wiem... tylko o relacje z rodzicami...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Jak się nie wyprowadzisz to dalej będziesz gnojona. I kółko się zamyka. Twoi rodzice się nie zmienią, chyba, że wlaśnie twoja wyprowadzka dałaby im do myślenia.
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
A magisterka? Może w innym mieście? No chyba, że nie chcesz się wyprowadzać z domu.
I co zrobiłaś jak tak Cię nazwał? Dalej wszystko robisz w domu?Przeprosił chociaż? Ja Ci zbytnio nie pomogę, bo ja pewnie uniosłabym się jak zwykle dumą i nic mu nie pomogła ooo nie. Najpierw niech nabierze szacunku .. EDIT> Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Co to poradzić.
Tylko znalezienie pracy i wyprowadzka Cie może uratować. No chyba, że zagrozisz ojcu sądem, bo na takie wyzwiska też jest paragraf ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
nie słuchać, olewać
znaleźć pracę i się wynieść tacy ludzie się nie zmienia czegokolwiek byś nie powiedziała - bo w tym układzie to oni są ich zdaniem dorośli i mądrzejsi a ty zawsze bedzie dla nich smarkulą wyniesiesz się, wpadniesz raz na jakiś czas na ogół stosunki ludzi którzy się rzadko widują poprawiają się -bo sobie nie działają non stop na nerwy
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ile ja razy słyszałam, że jestem pierd*****ta, po*****a itp? Nawet nie wiem, nie pamiętam. Nie rozmawiamy ze sobą - ani słowem - przez ponad dwa miesiące i choć czasem mi przykro, bo to jednak mój tato, to w gruncie rzeczy w końcu mam spokój. Tobie radzę nie reagować na takie słowa, uzbierać pieniążki i się wyprowadzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Znajdź pracę - to bardzo Cię uniezależni.
Na zdanie "jesteś szmatą" odpowiedziałabym " a wiesz jak nazywa się ojciec szmaty? " Nie możesz sobie dac jeździć po głowie. Nie daj się wykorzystywać. Rozumiem że to tylko (aż)agresja słowna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
póki się mu nie przeciwstawisz to nic się nie zmieni. i jak wyżej-wyprowadzka.
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Wyprowadzić się
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
.
|
wyprowadz sie, przestan przedstawiac swoje pomysly rodzicom. zawsze mozesz sie podzielic tym ze znajomymi. jak sie wyprowadzisz, powinny sie wasze relacje poprawic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
W czasie moich studiów pracowałam, lecz tylko na stażu. Obecnie sobie dorabiam jako niania, nie codziennie, więc takie pieniądze starczają na drobne potrzeby.
Muszę znaleźć pracę. Dziękuję dziewczyny za rady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Buc
|
jeśli zależy Ci na własnym zdrowiu psychicznym i ewentualnie poprawnych stosunkach z rodzicami - wyprowadź się, innej rady nie ma.
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
skądże ja to znam ... ![]() u mnie najgorzej z ojcem bywa, również jestem jedynaczką, a mój staruszek no cóż... nie przebiera w słowach. Bywają momenty, kiedy wpada w furie. ![]() Z czasem zaczęłam się stawiać, ale nadal jaki jest taki jest ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Przestań usługiwać swoim rodzicom, nie mów im jakie masz plany, przestań się tłumaczyć. Jesteś dorosła.
I wyprowadz się jak najszybciej, bo oni chyba swoje niepowodzenia wyładowują na Tobie, i tak będzie już zawsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
skoro masz 23 lata to ja radziłabym Ci się wyprowadzić i spróbować żyć na własną rękę, jeśli znajdziesz tę pracę.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
o matko, ja to bym się pewnie spakowała i z domu uciekła...
znajdź sobie jakąś pracę, nie dziel się wrażeniami i pomysłami ze swoimi rodzicami, bo jak widzisz im taka wiedza nie jest potrzebna, zajmij się sobą, w miarę możliwości się wyprowadź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ja tu czegoś nie rozumiem. To co, Wy wszystkie swojego psa nie wyprowadzacie i nic w domu nie pomagacie? Ona ma 23 lata i trzeba ją prosić o takie rzeczy? To jej święty obowiązek. Ze szmatą to przegiecie, ale może już nie wytrzymał?
Moi rodzice prawie nic w domu nie robią bo nie po to mają dorosłe, zdrowe dzieci żeby po pracy jeszcze zasuwać ze ścierką. Skoro ona nie pracuje to znaczy, że jest na ich utrzymaniu, to chyba mogą wymagać wyprowadzenia psa i sprzątania w domu? Pracę trzeba znaleźć samemu, rodzicom zwykle się nie podoba jaka by nie byla. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Candycotton, nic nie usprawiedliwia nazywania swojego dziecka "szmatą". Nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym rozumiala ten watek gdyby ona miala swietne oceny, studiowala dziennie, chodzila po zajeciach do pracy a w domu wykonywala obowiazki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Mam inne zdanie. Rodzice utrzymuja Cie od Twojego urodzenia.Nie możesz przekreslic tego z powodu jednego słowa za duzo. Na pewno Cię kochaja i tata pewnie tego żałuje, ale jest Twoim ojcem i nie uważam, że dziewczyna w Twoim wieku miałaby przez tą kłótnię obrażać się jak 5-letnie dziecko i wyprowadzać. Pewnie i tak tego nie zrobisz bo nawet nie masz stałych zarobków, dlatego warto by było nie zaogniać sytuacji i po prostu wykonywać codzienne obowiązki mieszkańca domu. W końcu też tam mieszkasz. Spacery z psem to nie jest zbyt duży obowiązek dla dorosłej dziewczyny. Zbyt pochopnych decyzji będziesz mogła kiedyś pożałować, a to nikomu nie wyjdzie na dobre. Powiedz tacie że jest Ci przykro i uważasz,że należą Ci się przeprosiny-pewnie Cię przeprosi.
Na odzywki, ze do niczego się nie nadajesz nie reaguj, bo to nieprawda.Sama najlepiej powinnaś o tym wiedzieć. Pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja tam osobiście nie planuję płodzić niczego tylko po to żeby mnie później po robocie ze sprzątania wyręczało ja osobiscie uważam, że szkoła i uczenie sie to również praca a obowiązkami w rodzinie dzielić się należy a nie zwalać na jedna osobę - czy to dziecko w tym wypadku czy w innych np. matkę rodzina to rodzina a nie układ - ja zarabiam a ty sprzątaj, dom jest wspólny każdy ma swoje życie i nie wyobrażam sobie, że ja przyjdę z pracy a moje dziecko będzie wszystko robić, praca nie czyni z ludzi kalekich a jak ktoś jest zmęczony czy chory to w każdej zdrowej rodzinie sie dochodzi do kompromisu i się sobie nawzajem pomaga. Pomaga a nie wymaga. poza tym nazwanie dziecka szmatą to nie przegięcie -to jest totalne dno moim zdaniem
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się niestety zgodzę. Powiem tak. Ojciec nie powinien Cię tak wyzywac. Bo nie powinien. Bo to takie wyzwiska poniżej pasa. Natomiast nie powinien się też upominac o wyprowadzenie psa, pomycie naczyn, czy ugotowanie od 23 letniej dorosłej panny, która skonczyła studia i siedzi dupcią w domu, w momencie jak on i mama pracują. Wina za złe stosunki między wami, tak uczciwie oceniając sytuację leży po środu. Twój ojciec to najpewniej choleryk najgorszej wody, a od Ciebie śmierdzi troszkę leniem, a takie zestawienie we własnym domu, może z choleryka robic kawał skur..... . Warto się zastanowic, czy nie ma w tym także Twojego udziału. Moim zdaniem jest. Bo do impulsywnego i porywczego charakteru, dolewasz oliwy w postaci swojego lenistwa. To bardzo wybuchowa mieszanka. ---------- Dopisano o 00:51 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ---------- Cytat:
Już widzę taki altruizm, tudzież głupotę prowadzącą do wychowania ludzi, któzy będą koszmarnymi partnerami przez swoje patentowe lenistwo i nieróbstwo. Cytat:
Mój tata 25 lat był górnikiem. Uwierz, że wracał z pracy milion razy bardziej zmęczony niż ja ze szkoły. W dodatku często wokół domu też coś było do roboty. Szkoła to szkoła. Dopóki jak ktoś zacznie pracowac dowie się co tzn. byc zmęczonym. Na studiach jest nieco ciężej, w czasie sesji szczególnie. Natomiast nie sądzę by męczyło tak jak praca fizyczna, tudzież 10/12h etat jak się czasami zdarza. A w tym konkretnym wypadku dziewczyna już się nie uczy, pracy szuka. W wolnym przełożeniu siedzi w domu na dupci i nic nie robi poza sporadycznym opiekowaniem się dziecmi. Też by mnie szlag trafiał jak nawet na wyjście z psem kręciłaby nosem. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Ja z postu autorki wywnioskowałam, że ona czuje się wykorzystywana przez swoich rodziców.
Candycotton, nie wiem, czy Tobie któreś z rodziców kiedyś ubliżyło... Z tego co piszesz, wnioskuję, że nie. Widzę też, że myślisz tak jak niektórzy rodzice, że tylko dziecko idealne we wszystkim jest cacy, a to, które robi inaczej niz sobie to rodzice zaplanuja jest be. Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2010-08-16 o 00:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.