![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kobiety a dziękowanie za przepuszczanie na drodze
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie zachowania kobiet na drodze. Czy Waszym zdaniem kobiety za kierownicą inaczej (od mężczyzn) dziękują drugiemu kierowcy, który przepuścił je na drodze: czy ma tutaj znaczenie płeć tego kierowcy, który daną kobietę przepuścił? Czy spotkaliście się kiedyś z kobietą, która pokazując innemu kierowcy, że go przepuszcza/wpuszcza - wystawia rękę niczym do całowania, po czym przemieszcza ją w kierunku, w którym udaje się drugi kierowca (ten, którego przepuszcza?). Czy widząc taki gest u kobiety postrzegalibyście go jako coś normalnego, dziwnego, itd? Dziękuję za Wasze opinie i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kobiety a dziękowanie za przepuszczanie na drodze
E, nie dziękuję i tego nie oczekuję, jak trzeba jechać na suwak, to jadę na suwak, nie oczekuję że ktoś mi pomacha cmoknie i sama tego nie robię
![]() Nie wiem nie mam na takie rzeczy czasu ![]() Nie z takim gestem jak opisany się nie spotkałam i wydaje mi się on co najmniej dziwny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Znów temat do jakiegoś artykułu/programu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie zwracam na to w ogóle uwagi
![]() Żadnej rączki do całowania nigdy nie widziałam. Nie bardzo rozumiem, o co chodzi?
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2010-08-19 o 00:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Też mi się tak skojarzyło
![]() A co do samego tematu, to moja uczelnia jest akurat w takim miejscu, że zawsze jak wracam to stoję w korku i z moich obserwacji wynika, że raczej faceci się szczerzą jak ich baba przepuści ![]()
![]() |
#6 | |||
Wtajemniczenie
|
hmm..aż się zastanowiłam
![]() ogólnie to jak "dłużej" postoję to od razu kierowca wie że go przepuszczam, jak się nie kapnie to pokazuję mu to ręką gestem podobnym do "proszę przodem". zazwyczaj faceci dziękują mi gestem "ok, dzięki" czyli podniesienie ręki (gest dłonią), taki standard na drodze. kobiety czasami dziękują, czasami nie. kiedy mnie ktoś puszcza dziękuję mu również podniesieniem ręki ( charakterystyczny gest dłonią) Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
jak chcę żeby ktoś kto mi siedzi na bagażniku mnie minął lub widzę, że ma taki zamiar i warunki są sprzyjające takiemu manewrowi ale on nie widzi drogi przede mną, a ja widzę że pusta i można śmiało wyprzedzać, mrygam mu kierunkowskazami. jeśli dziękuję, to albo dłonią (jeśli widzi) albo awaryjnymi, jeśli jadę przed nim. jeśli przepuszczam kogoś przede mną to też macham, bo jak inaczej mam mu pokazać żeby jechał. takie same zachowania zauważyłam u kierowców płci męskiej, machanie dłonią też normalne. dla mnie. zależy kto się z jaką kulturą na drodze spotkał i do czego jest przyzwyczajony i nauczony, ale dla mnie i mojego męża to normalne. miliony razy wyprzedzaliśmy tiry, które sygnalizowały nam kierunkowskazami wolną drogę i możliwość wyprzedzenia, podziękowaliśmy awaryjnymi a oni odświetlili długimi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
hmm, nie za bardzo zrozumialam o co właściwie chodzi
![]() ze swojej strony - zauważyłam, że kobiety są często tak skupione na jeździe, że nie przepuszczają/wpuszczają w ogóle (jakby nie interesowały się tym, co się dzieje obok ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Nie za bardzo zrozumiałam o co z tą ręką do całowania chodzi
![]() Jeśli ktoś mi na chama wyjeżdża z podporządkowanej, to niestety, ale będzie obtrąbiony i pomrugam mu światłami. Jeśli chcę kogoś wpuścić, to albo mrugnę światłami albo machnę mu ręką, pokazując, że ma jechać... Jeśli mnie ktoś wpuści, to pomrugam mu awaryjkami jak już będę przed nim lub kiwnę ręką. Tak jak koleżanka wyżej - jeśli chcę, żeby mnie ktoś wyprzedził, włączam na chwilkę prawy kierunek. Jeśli ktoś na chama próbuje mnie wyprzedzać, a coś jedzie z naprzeciwka, to włączam lewy kierunek. Niestety, nie mam CB radia, więc pozostaje komunikowanie się za pomocą gestów lub odpowiednich znaków. Nie mówię, że zawsze używam powyższych. Nie lubię utrudniać życia innym kierowcom i tego samego oczekuję od nich. Niestety, coraz więcej wariatów na drogach, ale to już temat na inny wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Rebelious Czas edycji: 2014-07-02 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Rebelious Czas edycji: 2014-07-02 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
![]() Jeśli dziękuję to zwyczajnie podnoszę rękę (dłoń) w charakterystycznym geście, nic więcej nie robię, żadnych rąk nie całuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zachowuję sie dokladnie tak samo ![]() ostatnio musialam obtrąbić rowerzyste co z podporzadkowanej jechał ;/ edit: tez nie wiem o co chodzi z tym "rączki całuje" ![]() ![]()
Edytowane przez kamila2006 Czas edycji: 2010-08-19 o 10:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo zwracam uwagę na kulturę za kierownicą, bo moim zdaniem atmosfera na drodze byłaby całkiem inna, gdyby wszyscy myśleli również o innych, a nie tylko o sobie.
Mówię tu o takich sytuacjach, jak przepuszczanie samochodów, nawet jeśli ma się pierwszeństwo (i nie stwarza się przy okazji zagrożenia ze swojej strony oczywiście) np. stoimy w powoli przemieszczającym się korku, samochód z naprzeciwka chce skręcić przecinając nam drogę i czeka, a za nim ustawia się już sznur aut... Wystarczy popatrzeć w tylne lusterko, jeśli można zwolnić/zatrzymać się, sprawnie pokazać gest pierwszeństwa i sytuacja na drodze rozładowana... Denerwuje mnie też nie wrzucanie kierunkowskazu na rondzie ![]() Odrobina dobrej woli, kultury i już na drogach robi się przyjemniej, a i ruch jest płynniejszy... Zawsze przepuszczam też autobusy, wyjeżdżające z zatoczki (wiem, zmieniły się przepisy i już nie ma takiego obowiązku), chociaż ostatnio nie odpłaciła mi się ta uprzejmość z ich strony ![]() ![]() Sytuacja z ręką do całowania... ![]()
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2010-08-19 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
w moim miescie autobusy notorycznie nie włączają kierunkowskazu gdy odjezdzaja z przystanku co nie raz juz moglo skonczyc sie na moich oczach stłuczką podczas gdy wyprzedzal je jakis samochod
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
też zauważam że kobiety rzadko kogoś przepuszczają, czy nawet dziękują
![]() co do autobusów: też coraz częściej się spotykam z tym, że nie włączają kierunkowskazów. A ja? migam światłami lub kiwam ręką, to drugie częściej spotykane ![]()
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o wpuszczanie, czy gesty z tym zwiazane, to nie zauwazylam roznicy wynikajacej z kategorii plci
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Kobiety rzadziej dziękują, najczęściej, jak ktoś tu już napisał, są bardzo zaaferowane jazdą.
![]() A takie majtanie rączką mnie denerwuje w każdej sytuacji. :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
No jak, tiry powinny mrugać światełkami że zezwalają na wyprzedzanie, taka jest teoria - tir widzi coś czego my nie widzimy, mryga lewym, tir zezwala na wyprzedzanie, mruga prawym. Można odnieść do samochodów osobowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze słyszę, naprawdę. Jeszcze żaden mi nie zamrugał ani nie zamrugał nikomu, z kim jechałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Jak są jakieś duże korki (np. autostrady, drogi ekspresowe, obwodnice miast) i jedzie jakiś samochód dość rozpędzony to ten, który jest przed nim włącza światła awaryjne, żeby go ostrzec, że to nie chwilowe spowolnienie ruchu, tylko jakaś większa korkownica
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() tylko na 'naszą' korzyść
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() btw, nie wiem czy to zalezy od plci czy nie, tutaj spotkalam sie z roznymi gestami dziekujacymi za przepuszczenie czy wpuszczenie. Poczawszy od podniesienia reki, taki zwykly gest, po machanie reka przez okno/szyberdach jakbysmy byli dobrymi znajomymi ![]() jak ja przepuszczam, normalnie pokazuje reke ze kogos przepuszczam, ew. dlugimi swiatlami, zadnej reki do calowania nie daje ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
A to dziwne,bo mnie jak ktoś puszcza na pasy to zawsze dziękuję machnięciem ręki.Światła awaryjne nie włączam,bo kiedyś włączyłam i było zwarcie i jechałam 15 minut przez miasto bo nie dały się wyłączyć i musiałam jechać do mechanika hehehe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dlatego teraz wolę ręką ![]() ![]() Ja za to zauważyłam,że jak jedzie mój brat czy kumpel to 1 na 10 ich ktoś puści np.na pas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ogolnie nie cierpię uogolniania ![]()
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak komuś nie wystarcza że przyhamuję/przystanę i do kompletu komunikuję że ma jechać a ja poczekam to na ogół wystarczy ze kiwnę głową, tak bardziej brodą w przód. Do niezdecydowanych czasem mignę długimi. W drugą stronę to samo, szukam kontaktu wzrokowego z kierowcą na którego liczę że mnie wpuści przed siebie i to na ogół wystarcza do zrozumienia swoich intencji nawzajem.
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Ja zazwyczaj machnę ręką, mignę awaryjnymi, a gdy kogoś przepuszczam to tez mu pokazuje ręką.
Ale zdecydowanie zauważyłam, że częściej przepuszczają faceci, kobiety sa chyba na maxa skupione na prowadzeniu ![]() Co więcej faceci częściej dziękują ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.