studia-pomocy! nie wiem na czym stoję!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-11, 14:15   #1
lizawietta
Zadomowienie

studia-pomocy! nie wiem na czym stoję!!!

Witam wizażanki Liczę, na to że którejś z was uda mi się pomóc.
Otóz sytuacja wygląda tak:

wraz z koleżanką złożyłyśmy papiery na studia zaoczne na UŁ ;sytuacja dosc specyficzna ponieważ sa to studia oplacane z funduszu europejskiego (3 lata bezpłatne) Jak latwo sie domysleć mnóstwo chętnych Nie miałyśmy nadziei zbyt wielkich... Moja koleżanka która pierwsza natrafiła na wyniki zakomunikowała, że sie nie dostała. Ja byłam pewna, że też nie (miałam nieco słabsze wyniki=mniej pkt w rekrutacji). Jakież ogromne zdziwienie przeżyłam gdy na stronie przeczytałam: kandadat zakwalifikowany, przyjęty na studia.
a podkreśle moja pozycja na liscie 206, jje 169! Obie zaniosłysmy dokumenty razem, wszystko bylo ok pod tym względem. kolejny punkt jest taki że zadzwoniłam i okazalo sie ze przyjęto 90 osob, a ja bylam 206... I teraz mam watpliwosci czy w ogole zostalam przyjeta, ze nie wiem komputer sie pomylił... W poniedzialek bede na meijscu niestety przez telefon cieżko uzyskac informacje. Powiedzcie jak mozna logicznie wyjaśnic ta sytuacje Martwie się, ze obejde sie smakiem, a bardzo m izależy na tych studiach Czy jeśli dostalam informacje że sie dostałam moga mnie teraz wyrzucic z powodu jakiejs ich pomylki czy cos w tym rodzaju?

shred level1 level2 level3
Mel B :
posladki
ramiona
lizawietta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:36   #2
maja090
Rozeznanie

Dot.: studia-pomocy! nie wiem na czym stoję!!!

wydaje mi się, że to tylko błąd w systemie i tak naprawdę Cię nie przyjęli. no bo skoro dostało się tylko 90 osób, a Ty byłaś 206... no chyba, że sporo osób się wycofało, i wtedy kolejka padła na Ciebie. a nawet jeśli to przecież większe szanse miała koleżanka (169)
sama nie wiem, strasznie to pokręcone

maja090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:41   #3
NiKaa19
Zadomowienie

Moim zdaniem zaszła pomyłka, skoro jest tak jak mówisz. Widzisz sama, że dość dziwne byłoby przyjęcie Ciebie, skoro Twoja koleżanka z lepszymi wynikami się nie dostała. I nie dostali się nawet inni, lepsi od Twojej koleżanki, skoro ona była na 169 miejscu a przyjęli tylko 90 najlepszych..

Nie sądzę, żeby można było to nazwać wyrzuceniem, skoro jeszcze tych studiów nie zaczęłaś, ale bardzo prawdopodobne jest to, że spotkasz się z ich wyjaśnieniami i przeprosinami co niestety nie spowoduje, że przez ich pomyłkę przyjmą Cię na tą uczelnię.
Radziłabym jednak, abyś poczekała do poniedziałku, i na spokojnie porozmawiała z osobą która Ci to wszystko wyjaśni.. może jednak nie wszystko stracone
NiKaa19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 15:00   #4
izunia1982
Raczkowanie

a czy ta numeracja na liscie na pewno odpowiadała ilosci punktów itd?? moze była to kolejnosci np po d względem nazwisk?? Oczywiscie musisz to jak najbardziej sprawdzic w miejscu gdzie o tym decydowali..bo tak to bedziesz zyc w nieswiadomosci..a strona tez nie sugerowałabym sie na 100 % , systemy komputerowe czesto robia psikusy
izunia1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 15:37   #5
Narrhien
Zakorzenienie

Chwila, ale jeśli masz informację, że się dostałaś, to chyba musiałaś złożyć już papiery na te studia? Donieść oryginał świadectwa itd? Nie wyjaśniłaś tego wtedy?

Chyba że ta rejestracja odbywała się dopiero teraz, we wrześniu, aczkolwiek to dość dziwne.

Jak najszybciej jedź tam i dowiedz się wszystkiego. może faktycznie lista nie była wg. punktów tylko wg nazwisk czy czegoś jeszcze innego.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 15:52   #6
lizawietta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Chwila, ale jeśli masz informację, że się dostałaś, to chyba musiałaś złożyć już papiery na te studia? Donieść oryginał świadectwa itd? Nie wyjaśniłaś tego wtedy?

Chyba że ta rejestracja odbywała się dopiero teraz, we wrześniu, aczkolwiek to dość dziwne.

Jak najszybciej jedź tam i dowiedz się wszystkiego. może faktycznie lista nie była wg. punktów tylko wg nazwisk czy czegoś jeszcze innego.
najpierw zanosiło się wszystkie dokumenty, po dostaniu się czeka tylko na list. a jesli chodzi o ta liste to na pewno nie była ona układana wg nazwisk- chocby dlatego ze bylabym wtedy na pewno na początku.

Mel B :
posladki
ramiona
Stary 2010-09-11, 15:55   #7
Narrhien
Zakorzenienie

to może są jakieś inne kryteria...?

No cóż, musisz to jak najszybciej wyjaśnić, nikt z nas ci raczej nie pomoże. Aczkolwiek ja uważam, że jeśli nawet był to błąd uczelni, to nie mają prawa w tej chwili zostawić cię na lodzie - muszą cię na dany kierunek przyjąć. Poczytaj jeszcze Regulamin, tam powinny być informacje na temat.

Jeśli tak po prostu powiedzieliby - Sorry, pomyłka, znajdź sobie inne studia - to ja bym grzecznie powiedziała, że na tym się nie skonczy i że masz zamiar dochodzić swoich praw.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-11, 16:06   #8
krooolewna
Zadomowienie

Ja bym wydrukowała to gdzie jest wskazane,że się dostałaś.

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 16:22   #9
izunia1982
Raczkowanie

kiedy ukazały sie te wyniki?? wydaje mi sie ze powinnas dostac list polecony?
Stary 2010-09-11, 16:28   #10
lizawietta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izunia1982 Pokaż wiadomość
kiedy ukazały sie te wyniki?? wydaje mi sie ze powinnas dostac list polecony?
no wyniki były wczoraj dopiero, także wiadomo...

jak juz doradziła wizażanka wydrukuje te strone i z tym pojadę wyjaśnic ta sprawę.

Mel B :
posladki
ramiona
Stary 2010-09-11, 17:29   #11
rilla900
Raczkowanie

hmm ale rekrutacja na ogół jest czerwiec/lipiec więc jakim cudem wyniki były dopiero wczoraj? czy to chodzi o powtórny nabór, z listy rezerwowej?
rilla900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-11, 17:44   #12
lizawietta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rilla900 Pokaż wiadomość
hmm ale rekrutacja na ogół jest czerwiec/lipiec więc jakim cudem wyniki były dopiero wczoraj? czy to chodzi o powtórny nabór, z listy rezerwowej?

bo to są studia zaoczne, a nie dzienne

Mel B :
posladki
ramiona
Stary 2010-09-11, 17:56   #13
skazana_na_bluesa
.

moze czesc osob zrezygnowalo z tych studiow, dlatego zostalyscie przyjete? a jak nie i wkradl sie blad - musza was przyjac. na jakiejs uczelni (chyba umedzie) bylo tak, ze dostaly sie osoby ze zbyt niska liczba pktow (z powodu bledu systemu) i nie wywalili ich.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 18:01   #14
lizawietta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
moze czesc osob zrezygnowalo z tych studiow, dlatego zostalyscie przyjete? a jak nie i wkradl sie blad - musza was przyjac. na jakiejs uczelni (chyba umedzie) bylo tak, ze dostaly sie osoby ze zbyt niska liczba pktow (z powodu bledu systemu) i nie wywalili ich.
w poście napisalam wyrażnie ze dostałam sie tylko ja, kolezanka nie
aha i na pewno to nie jest na zasadzie ze ktoś zrezygnował, poniewaz to było tak że najpierw sie czlowiek logował i zanosil dokumenty, a póżniej wyniki(wczoraj ogloszone) Kolejna kwestia jest taka ze generalnie miejsc na studiach o ktorych mowa jest 60, ale ogolnie przyjeto 90- juz na zasadzie ze na pewno ktoś tam zrezygnuje teraz albo w trakcie pierwszego semestru.

Mel B :
posladki
ramiona
Stary 2010-09-11, 18:05   #15
izunia1982
Raczkowanie

w takim razie spokojnie to załatw w poniedziałek z ta wydrukowana strona zycze zebys sie dostała oczywiscie
Stary 2010-09-11, 18:29   #16
lizawietta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izunia1982 Pokaż wiadomość
w takim razie spokojnie to załatw w poniedziałek z ta wydrukowana strona zycze zebys sie dostała oczywiscie
dzieki kurcze no bardzo bym chciała w tym momencie jestem na dnie rozpaczy, tak sie cieszylam...
jedyne co mi pozostaje to własnie dowiedzieć sie juz tam, bo wiadomo każda sytuacja jest inna i wiem ze nikt mi tu na 100 proc. nie udzieli info. Dam znać co wyjdzie.

Mel B :
posladki
ramiona
Stary 2010-09-11, 21:14   #17
skazana_na_bluesa
.

mimo wszystko uwazam, ze skoro zostalas przyjeta to tego nie zmienia
Stary 2010-09-12, 10:19   #18
panierrka
Zadomowienie

Cytat:
U mnie też kiedyś przyjęli więcej osób i je zostawili, ale to tylko dobra wola uczelni. Chyba.

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-13, 18:42   #19
skazana_na_bluesa
.

nie, to ich blad - policzyli, ze wiecej osob zrezygnuje, a chcieli zrobic tylko jedna rekrutacje gdyby nagle powiedzieli "e, nie, sorry, pomylilismy sie" to byloby kiepsko z nimi. ludzie przeciez mogliby zmarnowac szanse pojscia gdzies indziej i wtedy by na lodzie zostali...odbiloby sie to tez na opinii o uczelni.. no i nie zpominajmy, ze zawsze mozna delikatnie nagiac limty przyjec

autorko, jak tam? wyjasnila sie sprawa?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-14, 18:22   #20
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lizawietta Pokaż wiadomość
Czy jeśli dostalam informacje że sie dostałam moga mnie teraz wyrzucic z powodu jakiejs ich pomylki czy cos w tym rodzaju?
niestety mogą.
sama miałam w tym roku taką sytuacje, ze dostałam się na psychologie z pierwszej listy, a potem się okazało że jednak źle przeliczyli punkty rekrutacyjne (czyli, że brali pod uwagę też matury ustne, a nie powinni) i dali nową listę, na której mnie już nie było. a potem ostatecznie i tak mnie chcieli z listy rezerwowej. cyrk na kółkach.

dla mnie to nie był żaden dramat, bo się zdecydowałam na inny kierunek, ale koleżanka która się dostała z tej pierwszej listy i zawiozła od razu dokumenty w dziekanacie się dowiedziała, że jednak jej nie ma na liście studentów.

jeśli to jest błąd ze strony uczelni może warto jakieś odwołanie złożyć czy coś? z tą psychologią właśnie dużo osób chciało się odwoływać, ale nie wiem jak się to skończyło, bo już nie śledziłam sprawy.

Edytowane przez 201801191006
Czas edycji: 2010-09-14 o 18:24
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-15, 18:39   #21
lizawietta
Zadomowienie

Cytat:
nie, to ich blad - policzyli, ze wiecej osob zrezygnuje, a chcieli zrobic tylko jedna rekrutacje gdyby nagle powiedzieli "e, nie, sorry, pomylilismy sie" to byloby kiepsko z nimi. ludzie przeciez mogliby zmarnowac szanse pojscia gdzies indziej i wtedy by na lodzie zostali...odbiloby sie to tez na opinii o uczelni.. no i nie zpominajmy, ze zawsze mozna delikatnie nagiac limty przyjec

autorko, jak tam? wyjasnila sie sprawa?
tak, wybaczcie ze dopiero dzis piszę. Wszystko skonczyło sie pomyslnie
a okazało się, że jednak pomylono sie w kwestii koleżanki jednak juz została wciągnięta na liste. Jesli chodzi o ta pozycje na liscie do tej pory nie wiem dokładnie o co w tym chodzilo, ale juz postanowilam nie wnikać:P Najważniejsze, że mozemy studiować tam

Mel B :
posladki
ramiona

Edytowane przez lizawietta
Czas edycji: 2010-09-15 o 18:40 Powód: bląd
Stary 2010-09-15, 22:22   #22
izunia1982
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lizawietta Pokaż wiadomość
tak, wybaczcie ze dopiero dzis piszę. Wszystko skonczyło sie pomyslnie
a okazało się, że jednak pomylono sie w kwestii koleżanki jednak juz została wciągnięta na liste. Jesli chodzi o ta pozycje na liscie do tej pory nie wiem dokładnie o co w tym chodzilo, ale juz postanowilam nie wnikać:P Najważniejsze, że mozemy studiować tam

no to super miłego studiowania
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości