|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wypłaty
Witajcie dziewczyny!
Jako, że za chwilę wprowadzi się do mnie TŻ tak już na stałe i oficjalnie (do tej pory był "dochodzący" ![]() ![]() A poza tym plotkujmy o szarej codzienności i cieszmy się najmniejszymi radościami! Wspólnie! ![]() Po południu napiszę więcej o mojej (niedługo naszej) sytuacji.
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Ooo, ooo, to ja, to ja!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
przyłączam sie
![]()
#4 |
Raczkowanie
|
O wątek dla mnie
![]() Co prawda mieszkamy razem już kilka lat, ale rady jak najbardziej się przydadzą ![]() Jeśli chodzi np o gotowanie i wydatki na jedzenie - długo do tego dochodziliśmy, metodą prób i błędów. I może nie odkryłam ameryki i nie napiszę nic nadzwyczajnego bo pewnie wiele osób tak robi... ale do rzeczy. Na początku miesiąca odkładamy sobie pewną określoną sumę na żywność i jakoś nam się udaje nie wydać wiele więcej, bo nie ukrywam mój mąż uwielbia jeść :P I czasem siedzi i w pewnym momencie wyskakuje z tekstem "zjadłbym coś" pomimo, że przed chwilką dosłownie wciągnął spory obiad :P po czym wędruje do lodówki i zjada co popadnie ( ale walczę z tym ![]() Wiadomo że zdarzają się jakieś nieplanowane zakupy typu np wczorajszy grill, ale to, że mam odłożoną określoną sumę na jedzenie powoduje, że nie przejadamy wszystkiego co zarobimy. Ponadto w każdą sobotę robię sobie menu obiadowe na cały nadchodzący tydzień i do tego listę zakupów. Do tego wiadomo wędliny i inne "chlebowe dodatki" ![]() I jeszcze - chleb mam zawsze poporcjowany i zamrożony - w ten sposób zawsze mamy "świeży" chlebek na śniadanie i nie marnujemy pieczywa bo np leżało kilka dni i już jest czerstwe.
![]() Edytowane przez tszszecia Czas edycji: 2010-06-07 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Zapisuję się.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() macie wspólne konto bankowe?
![]() |
#7 |
Copyraptor
|
Tszszecia - zajrzałam na Twojego bloga, i robiłam lukier plastyczny na konkurs wizażowy - glukozę dostaniesz w dużych supermarketach, np. w auchan, u mnie jest na dziale z wypiekami - tam gdzie mąka, żelatyna, cukier puder.
Kupowałam też w aptece, zanim zajechałam do auchan, ale w aptece bardzo drogo - za 75g 4zł, a w auchan za 100g 1.20zł ![]() I też mam problem z moim podjadaczem - strasznie mnie wkurza to, że obiad się już gotuje (albo właśnie się do tego zabieramy), a on idzie sobie robić pięć kanapek ![]() ![]() Na szczęście nasza sytuacja finansowa powolutku, pomalutku się poprawia - bo na początku było naprawdę dramatycznie..tydzień do przeżycia, a my mamy w portfelach 30zł.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Nie - ale każde z nas ma dostęp do konta drugiej osoby. Zrobiliśmy sobie tak, ze na każdym koncie mamy jeszcze subkonta i odkładamy sobie np na jednym na remont, na drugim na jakieś pierdoły, na innym na rachunki w przód itd.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Dołączam się..
![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym sie pogubiła w tych subkontach ![]()
![]() |
#12 |
Copyraptor
|
My jesteśmy trochę mniej "poważni"..
![]() W każdym razie rachunkami dzielimy się po połowie, a reszty wydatków jakoś nie kontrolujemy za bardzo - w sklepie czasami (najczęściej) płacę ja, a czasami on ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Witajcie. Chętnie się przyłączę, jeśli można
![]() ![]() ![]() ![]()
#14 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Podobnie z jedzonkiem - niektóre dania można zamrozić, a później - jak przyjdzie znów ochota - tylko podgrzać. Ale taki ze mnie "spec", a i u nas się często jedzenie wyrzuca..ale to trochę moja wina, bo zawsze zrobię za dużo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja doszłam do wniosku, ze u mnie byloby to nie fair, bo on zarabia 2x wiecej niz ja
![]() Jednak dziwnie mi nadal, jak on kupuje cos typowo dla mnie ze "swojej" puli. Tez tak macie? czy tylko ja jestem taka dziwna ![]() my musimy i tak uporządkowac jakos te sprawy z kasą, ale nie mam pomysłu na razie jak ![]()
#16 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez tszszecia Czas edycji: 2010-06-07 o 14:29 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#17 | ||
Copyraptor
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
![]() A my tu kociary widzę ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mieszkam z moim chłopakiem od 4 lat i do tej pory nie znaleźliśmy sposobu na to jak rozplanować kasę żeby wystarczyło :P Składamy się na początku miesiąca na jedzonko, ale nigdy nie starcza :| Trzymam tą kasę później z całą resztą i chcąc nie chcąc czasem wydam na coś innego i nie mogę się połapać ile powinnam "zwrócić" do tej puli... Takie subkonto na pewno ułatwiłoby sprawę ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#21 |
Copyraptor
|
Jak już macie konto w mBanku, to żeby założyć subkonto trzeba tylko zadzwonić na infolinię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
to i ja sie przylacze
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
so what if i break down so what if this world just throws me off the edge my feet run out of ground i gotta find my place i wanna hear my sound don't care about other pain infront of me cause im just tryin be happy Edytowane przez ssnowdrop Czas edycji: 2010-06-07 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Ja już mieszkam z mężem chyba z 6lat. Na początku "wow,ile kasy" potem "wow,nie ma kasy", "co chcesz na obiad,nie wiem". Powiem wam,że po tylu latach kończą się pomysły na gotowanie. Więc siadamy w niedziele wieczorem przy stole i robimy listę "co chcemy zjeść w tym tygodniu".
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Fajny watek ![]() U mnie równiez problem z marnowaniem jedzenia. Zamrażamy co się da, a i tak wyrzucamy... Jesli chodzi o finanse, obecnie raczej nie mamy z tym problemów, ale ja na prawde nie znoszę marowania zywności... ahhhh
#26 |
Zakorzenienie
|
My mamy konta osobne, ale wydatki wspólne {bo jak inaczej
![]() Ostatnio zaczęliśmy oszczędzać, bo krucho się porobiło z pieniędzmi. Założyłam sobie konto oszczędnościowe w mBanku i tam wrzucam kasę, która zostaje mi z miesiąca. [zbieram na rolki] ![]() Generalnie to stwierdzam, że życie jest nieprzyzwoicie drogie ![]() Tysiąc idzie na opłacenie pokoiku, do tego bilet miesięczny, podstawowe zakupy typu chemia, żywność, ksero czy książki a gdzie tu reszta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
i ja i ja ! Ostatnio na miesiąc maj na jedzenie wyszło nam ok 600 zł. Nie wiem czy się cieszyc czy nie ?
Najgorsze jest to że człowiek żyje od wypłaty do wypłaty ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
A to i ja sie dopisze
![]() mieszkam z tżetem juz 3 lata. W sumie jestesmy na utrzymaniu jego rodzicow (stac ich na to) i czesciowo (ale to 1/4 tego co od rodzicow tzta) moich. Od poczatku gospodarowalismy kasa razem, bo wiadomo, ze ja za swoje bym nie przezyla ![]() ![]() Ja robie podobnie jak jedna z dziewczyn. Na poczstku miesiaca dziele pieniadze na: rachunki, jedzenie, odlozenie (zawsze moje pieniadze ida na odlozenie) no i na benzyne (koszmarnie duzo!). Musze przyznac, ze odkladamy zawsze realne kwoty, dlatego tez spokojnie wystarcza nam na przezycie, i jeszcze czesto odlozymy na konto cos z jego kasy ![]() Jesli chodzi o gotowanie, to ło matko, kucharka ze mnie marna ![]() Raz na 2 tyg jezdzimy na wieksze zakupy do marketu, wieksze oznacza 200zl, czasem ciut wiecej. Dzieki temu kupuje to, co planowalam (zawsze z lista) i zawsze wszystko na raz, bo wiecie jak to jest w zwyklych sklepach: tu kupisz chleb, tam pomidorka i tracisz rachube ile wydales, a tak placisz na raz i wiesz, co kupiles ![]() Hmm ale bardzo podoba mi sie pomysl w zabawe: 'co bedziemy jesc przez ten tydzien' ![]() Czekam na wiecej porad, bo na pewno sie przydadza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Mieszkam sama od prawie dwóch lat i doskonale znam ten problem. Jak miałam gotować tylko sobie, to normalnie scyzoryk otwierał mi się w kieszeni. Kończyło się to zawsze śmietnikiem pełnym jedzenia ![]() Moja Hera wita Twoja Tosię ![]() Cytat:
![]() A pierogi też mrożę, tylko niestety robię je raz w roku, na Święta, i na początku stycznia już po nich śladu nie ma ![]() Kolejna kicia na Wizażu ![]() ![]() Cytat:
![]() To co tam u nas... Otóż - jak już wspomniałam - na "swoim" mieszkam od niespełna dwóch lat. Może nie jest to dosłownie swoje, bo jest to mieszkanie mojej mamy, ale dzięki temu płacę tylko czynsz ![]() ![]() ![]() Za parę tygodni (domyślam się kiedy, ale ciii ![]() ![]() Na płace nie możemy narzekać, niestety jest dość sporo wydatków... Podliczyliśmy ostatnio wszystko (za TŻ'em ciągnie się jeszcze stary kredyt, który skończy spłacać w lutym 2011) i wyszło, że po opłaceniu wszystkiego zostanie ok. 1400zł... Pomyślicie "MNÓÓÓSTWOOO"... No tak, tylko problem polega na tym, że w lipcu 2011 bierzemy ślub i do tego czasu musimy uzbierać ok. 12 tys... Jeśli z tego mielibyśmy odłożyć potrzebną nam sumę, to miesięcznie zostawałoby nam ok. 400zł na przeżycie - co jest kompletnie nierealne ![]() Oczywiście nie wspominam, że do wydatków nie zostały wliczone kosmetyki, środki czystości i wszelkie nagłe wydatki - urodziny kogoś z rodziny, jakieś ciuchy... A same wiecie, ile choćby sama chemia kosztuje... Wierzę, że razem damy radę i wspólnie będziemy się wspierać i podsuwać pomysły na tanie, aczkolwiek przyjemne życie ![]() Oficjalnie WITAM ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.