|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Pytanie teoretyczne-prawko
Kurczę.. mogłam założyć ten wątek na Automanii,ale tu jest nas/was więcej i w sumie to pytanie też nadaje się na plotkowe..
A więc czy może mi ktoś wreszcie to wszystko wytłumaczyć? ![]() ![]() Dlaczego w sytuacji pierwszej (załącznik nr 1) jest dozwolony TYLKO skręt w lewo a nie zawracanie? Dlaczego w syt. drugiej (zał. nr 2) można i skręcić w lewo i zawrócić? A dlaczego w syt. trzeciej (zał. nr 3) może zawrócić? No nie pojmuję.... Proszę o wytłumaczenie mi tego.. bo jak się pytałam instruktora to mi zaczął gadać z 20 min. o "zielonych ślimaczkach" itp..syt.1 - http://yfrog.com/5n82167633p syt.2- http://yfrog.com/mj55078401p syt.3- http://yfrog.com/m943827891p
Filologia germańska-Wir beginnen ... Edytowane przez wyszukiwarka Czas edycji: 2010-09-13 o 16:54 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie teoretyczne-prawko
hm...nie mogę albo nie umiem wejść na te załączniki
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
07.09.2010-oficjalnie kierowca ![]() |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
U mnie tez nie ma zalacznikow
Zazwyczaj jak nie mozna zawracac to jest znak taka strzalka zawinieta przekreslona.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
jak znam życie to chodzi o sygnallizator świetlny zwykly i sygnalizator kierunkowy
![]() Kodeks drogowy mówi, że w przypadku sygnalizatora świetlnego s3, czyli kierunkowego, jeśli nie ma znaku wskakującego zawracanie, to można tylko wykonać manewr wskakany na sygnalizatorze - w sensie skręcić. Sygnalizatory s3 są oznaczeniem skrzyżowan bezkolizyjnych. W przypadku sygnalizator zwyklego, o ile dobrze pamiętam, to na drodze dwujezdniowej, każdej po 2 pasy, jeśli jesteś na skrajnie lewym pasie, to możesz zawrócic, ale tylko w przypadku, gdy jezdnie oddzielone są od siebie pasem rozdzielczym. http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...0&tx=149&ty=57 przy takim sygnalizatorze s3 nie można zawracać.
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-09-13 o 16:33 |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Nie widać załączników. Ale po pytaniu domyślam się że może tu chodzić o przypadki ze światłami.
Jeżeli występuje sygnalizacja świetlna cała (czyli że kolorowe kółka) to są światła tak zwane kolizyjne i wtedy jeżeli nie masz żadnego znaku o zakazie zawracania to na takich światłach możesz zawrócić. Następny typ świateł to światła BEZkolizyjne które wystepują w postaci strzałek i na tych światłach NIGDY nie wolno zawracać, możesz skręcić w lewo ale nie możesz zawracać. Jest jeszcze jeden typ świateł gdzie ptzy światłach kolizyjnych (czyli tych całych) wystepuje z boku mała strzałka tzw. warunkowa. Wówczas też możesz zawracać. No i ostatnie żeby nie było wątpliwości, jeżeli masz zakaz skręcania w lewo to oczywiście nie możesz zawrócić. Natomiast jeżeli masz zakaz zawracania, to nie mozesz zawrócić ale skręcić w lewo możesz. ![]() Napisz czy trafiłam w Twoje wątpliwości, albo dodaj zdjęcia.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
dodaj zdjęcia!
bo tak to można sobie gdybać o co ci chodzi - mogą to być zarówno znaki poziome, pionowe jak i sygnalizatory... btw. na bezkolizyjnych wcale nie jest tak, że "nigdy" nie można zawracać - jak jest tylko strzałka w lewo to nie można ale jest przecież strzałka od zwracania i wtedy można zawracać
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-09-13 o 16:51 |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma załączników, ale też podejrzewam, że chodzi o światła. Po prostu musisz się nauczyć jakie światła co pozwalają i tyle.
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na skrzyżowaniach bezkolizyjnych mozna robić TYLKO to co pokazuje strzała i NIE WIĘCEJ, więc jak jest skręt - skręczasz, jak jest skręt i zawracania, to co chcesz
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...82054.html?i=0
Jeszcze takie światła pokazują, że możesz skręcić i zawrócić.
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja w końcu dotarłam (tak, sprawdzałam na stronie ministerstwa infrastruktury), że jeśli jest skryżowanie bezklizyjne, strzałka jest prosto i w lewo (bo takie bezkolizyjne są) to można zawrócić jeśli to będzie bezpieczne w danym momencie.
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Przepraszam wam
nie mogłam dodać załączników,ale już są dodane (mam nadzieję,że są )
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo coś mi się nie chce wierzyć na bezkolizyjnych można wykonać wyłącznie manewr który wskazuje strzałka (bądź komplet strzałek) i tyle, nic a nic wiecej
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Policja u mnie w miescie niedanwo kolege za to zatrzymała i jakiś mandat wlepiła, mimo, że to było w niedziele, wieczorem, nikogo innego na drodze... więc teooretycznie było bezpiecznie i mandatu nie powinien w ogóle dostać zgodnie z tym co piszesz ![]() Wyszukiwarko, wszystko juz wiesz?
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
1. Ponieważ światła wskazują, że można skręcić tylko w lewo.
2. Ponieważ to jest tylko warunkowa strzałka w lewo, a ona pozwala na skręcanie i zawracanie. 3. Ponieważ jest zwykła strzałka w lewo a nie ma ani świateł bezkolizyjnych ani znaku zakazu zawracania. ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Eyo, zaraz poszukam.
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
1) sygnalizator S3 - bezkolizyjne, możesz na takim wykonać tylko manewr widoczny na strzałce, nic więcej
2) strzałka warunkowa - możesz zarówno skręcić jak i zawrócić 3) nie ma zakazu, można wykonać pierwszy skręt w lewo - można zawrócic To czekam jestem teraz na kursie więc jestem na bieżąco i stąd mnie to ciekawi bo raczej info ma mocno aktualne (a mój instruktor jest bardzooo dokłady stąd wątpliwości)
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-09-13 o 17:01 |
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję wam za odpowiedzi !
już wszystko rozumiem,czyli podsumowując:strzałka bezkolizyjna tyczy się tylko tego,co jest w niej wyświetlane czyli w przypadku pierwszym- skrętu w lewo strzałka warunkowa-mogę to i to (skręt i zawracanie) pas do skrętu-mogę skręcić jak i zawrócić Dziękuję (kurczę, męczyłam się z tymi światłami chyba z 2 tygodnie...)
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
No podchwytliwe są. A tym bardziej, że teraz jeszcze zrobili te światła ze strzałką w dół i np mój ojciec nie chce uwierzyć w nie, "bo w rozporządzeniu nie ma". Pokazałam mu stronę z nowymi znakami i światłami ale też nie wierzy, bo to nie jest strona ministerstwa infrastruktury
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak czytam co piszesz i jak chyba wiem o co ci chodzi... w sensie jest strzałka prosta czyli o taka <--- i od niej, w stosunku do niej odchodzi strzałka w lewo ? no takie to oczywiste, że można zawrócić bo właśnie tak wygląda strzałka do skrętu w lewo łączona z zawracaniamchyba, że chodziło ci o taką strzałkę pionową z odchodzącą od niej strzłką w lewo - to wtedy nie można i jeżeli o tą ci chodziło to czekam na link z potwierdzeniem ;D
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co, albo jestem ślepa albo rozporzędzenie usunęli ze strony ministerstwa
Chodzi mi o to, że S-3 to są ogólnie sygnalizatory kierunkowe. Ale dzielą się na kilka. I jak na przykład jest sama strzałka w lewo - zawracać nie można. Ale jeśli jest już strzałka prosto połączona ze strzałką w lewo - zawracać można. ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- http://www.mi.gov.pl/files/0/1786520...nestrzalki.pdf ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- http://www.znaki-drogowe.pl/index.ph...id=5&Itemid=53 a ta strona jako ciekawostka, pokazane znaki wprowadzone w 2010 na drogi, ale nie wiem gdzie je znaleźć, bo w nowym kodeksie nie ma.
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Neciak, można zawracac jak jest taka strzalka jak ta pierwsza. W przypadku takiej jak ta druga nie mozna.
jeszcze są "slimaczki", ale żadnego na necie nie mogę znaleźć... edit: źle mi załączyło Na pierwszych nie, na drugich tak
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-09-13 o 17:25 |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
hihi - no właśnie według roporządzenia do którego link podałam można zawracać i na pierwszych i na drugich.
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam po łebkach to rozporządzenie, do którego dałaś link, ale ja tam nie znalazłam informacji, że jak jest strzałka w lewo i prosto to można zawracać, może coś źle interpretuję, ale nie widzę. Widzę natomiast, że jesli jest to bezpieczne, to się do strzałki w lewo dodaje strzalkę w doł pozwalającą na skręcanie.
No tutaj cytat: "Jeżeli przy zastosowaniu sygnału kierunkowego dla skrecajacych w lewo moliwe jest bezkolizyjne zawracanie z lewego skrajnego pasa ruchu, na sygnalizatorze kierunkowym wskazuje sie kierunek w lewo i do zawracania zgodnie z opisem do rys. 4.2.5" i przeczytaj opisy pod rysunkamii strzałek.
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-09-13 o 17:36 |
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
hihi - nie czytaj całego tekstu. Zjedź do rysunków sygnałów świetlnych - strona trzecia, konkretnie rysunek 4.2.5. i podpis pod nim.
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Neciak, dla mnie i treść i podpis pod rysunkiem jest jednoznaczny
"Rys. 4.2.5. Sygnalizator kierunkowy S-3 z sygnałami kierunkowymi na wprost i w lewo. Symbole strzałek obrócone o 90° w lewo oznaczaja sygnały kierunkowe w lewo i do zawracania" Jak masz strzalkę w lewo i wprost to lecisz w lewo w prost, a jak odwrócisz ten znaczek o 90st, czyli będziesz miała w lewo i w dół, to lecisz w lewo i zawracasz. Przy oryginalnym ułożeniu znaku nie zawracasz... Nie wiem o czym piszesz, ale ewidentnie nie łapię
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-09-13 o 17:42 |
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
O ja. O tym nie pomyślałam
Jakby nie mogli podać jak wół rysunku ![]() A byłam pewna, że tych do zawracania i skręcania nie ma. Dzięki za oświecenie ![]() ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- A i rzeczywiście przy żadnym bezkolizyjnym nie można zawracać poza tym gdzie właśnie strzałka jest w dół (nie wiem gdzie przeczytałam, że można). A ostatnio egzamin właśnie tak zawrócił, mimo że nie mógł (pomijam to, że się bezpodstawnie zatrzymał na skrzyżowaniu)
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby nie to, że teraz mam auto w warsztacie, to przejechałabym się i cyknęła fotkę sygnalizacji właśnie z 2 różnymi sygnalizacjami zezwalającymi na zawracanie i skręcanie jednocześnie, bo u mnie jest taka wersje strzałka w lewo i w doł oraz wersja strzałka w lewo i ślimaczek
![]() Egzaminy tak robią - egzaminator mówi do zestresowanego człowiekowi za kołkiem - proszę zawrócić w najbliższym mozliwym miejscu z wykorzystaniem infrastruktury. I ten biedny zestresowany egzaminowany nie patrzy na strzałki tylko szuka strzyżowania, żeby zawrócić A wtedy egzaminator mówi - proszę się zatrzymać, dziękujemy Znajomy tak oblał
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-09-13 o 17:50 |
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Wiem. Ale u mnie jest tak: 4 pasy, jeden w lewo (tylko w lewo) dwa prosto, jeden w prawo. Gdy skręca się w lewo można spokojnie jechać bo na przeciwko mają czerwone (chyba, że się samobójca trafi
) no a ten zatrzymał się na środku skrzyżowania i nie zdążyłam na zielone światło :/ no i zawrócił (na czerwonym) zamiast skręcić, ale na przystanku się nie zatrzymali więc nie wiem czy zdał. A ja musiałam się cofnąć, bo światła mają czujnik (jeśli samochodu nie ma to w lewo się nie zapala) a za mną nikogo nie było A mogłabyś w necie znaleźć tego ślimaczka? Bo takie w lewo i dół to u mnie też już zrobili. ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Aaa, że ślimaczek czyli samo zawracanie?
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
poszukam specjalnie dla Ciebie
![]() edit: Są 2 rodzaje ![]() Sam slimaczek w sensie, że pas tylko do zawracania i ślimaczek z wystawionym różkiem (
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-09-13 o 18:08 |
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak mi się wydawało że to to. Dzięki
i tak, to po prawej wygląda komicznie :p
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

Zazwyczaj jak nie mozna zawracac to jest znak taka strzalka zawinieta przekreslona.

nie mogłam dodać załączników,ale już są dodane (mam nadzieję,że są