|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Renowacja wiekowych drzwi - mile widziana fachowa pomoc !!!
Witam serdecznie,
zwracam się do Was z prośbą o poradę ! Jestem w trakcie odnawiania bardzo starych drzwi sosnowych. Po udręce związanej z wielodniowym drapaniem, szpachlowaniem i polerowaniem drewno zostało pomalowane bejcą rustykalną, na bazie wody. Chciałabym zatuszować miejsca, w których widać niedoskonałości, typu: szpachlówka, niewielkie dziurki, nierówności, prześwity, itp. Na chwilę obecną ogólny efekt jest zadowalający, ale bliższe spotkanie z drzwiami wypada na niekorzyść ![]() Podpowiedzcie proszę, jak można to zrobić szybko i efektownie? Zależy mi na zachowaniu charakteru starego drewna. Czy w tym wypadku zastosować przecierkę, z użyciem farby akrylowej? A może polakierować całość? Jeśli tak, to czym, aby na drzwiach pozostał mat? Każda sugestia i ciekawy link będą mile widziane ![]() Dziś rano przyjrzałam się efektom mojej pracy w słońcu i jestem w desperacji ![]() Dziękuję i pozdrawiam cocobijou |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: Renowacja wiekowych drzwi - mile widziana fachowa pomoc !!!
Jeśli chcesz zachować kolor bejcy, jaką potraktowałaś drzwi to pozostaje Ci tylko matowy lakier. Najładniej wygląda lakier satynowy, jest matowy ale taki aksamitny.
Jeśli chcesz zatuszować ślady po szpachli to niestety nie da się tego zrobić punktowo, to nierealne. Przecierki jakbyś robiła to musisz zrobić po całości drzwi i wtedy już nie będzie zachowany charakter starego drewna. Farba akrylowa wszystko pokryje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() Przypuszczam, że będę zmuszona użyć fantazji i pomalować drzwi nieco abstrakcyjnie. Obawiam się, że lakier nie ukryje szpachli ![]() Drzwi były bardzo zniszczone, wypełniacza jest więc sporo. Miękkie, zaniedbane drewno, prowizorycznie pomalowane farbą olejną, masa zakamarków + kilka dziesięcioleci... A ja wkręciłam sobie wizję pięknego palisandru... ![]() Na razie szlifuję kanty i zobaczę, co da się zrobić. Pozdrawiam cocobijou |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie ma szans przy takiej ilości szpachli na pozostawienie ich w surowym stanie.Bezbarwny tego nie pokryje.Musisz użyć kolorowego lakieru a wcześniej dokładnie wyszlifować nierówności.Fantazji to trzeba użyć ale..do zmiany wizji
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A ja bym zrobiła pewnie coś takiego: wykorzystała te miejsca prostokątne jako ramki i zrobiła decou jak na zdjęciu 1 (niekoniecznie słoneczniki rzecz jasna
![]() ![]() Pozostałe widoczne szpachlowania poprzecierałabym farbą brązową i/lub patyną na rantach i nie tylko (patrz 3 fotografia- tu akurat zegar) Może by się tak nie odcinała reszta wtedy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Zauważyłam ten wątek i może coś powiem ze swojego doświadczenia. Bardzo pomaga specjalny wosk do wcierania w drewno. Odnawiałam strasznie zniszczone drzwi. Były wielokrotnie malowane farbą, miały pełno ubytków, trudnych do zamaskowania uzupełnień (kiedyś wykonanych). Po odczyszczeniu drzwi myślałam, że będę każdą plamkę zamalowywać pędzelkiem. Okazało się że wosk cudnie wszystko scalił zostawiając charakter starego drewna.
oto moje drzwi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Niesamowity efekt.I ta szafa i te stareńkie drzwi.Brawa!!!
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Gorąco Wam dziękuję
![]() Już mi raźniej, kiedy pooglądałam cudeńka, jakie podesłałyście i poczytałam, co radzicie. Decoupage fascynuje mnie od dłuższego czasu, ale nie jest to styl, który pasowałby do mojego mieszkanka. Mam dużo nowoczesnych elementów wystroju - jedynie drzwi oraz drewniane łóżko będą " łącznikiem " pomiędzy dawnym, a współczesnym światem ![]() Prace decoupage zawsze wzbudzają mój zachwyt - szafa i zegar są cudowne ![]() Podziwiam cierpliwość, fantazję i wyczucie dobrego smaku... Kiedyś próbowałam uzyskać efekt spękań ( oraz " decoupage "... ) na starym meblu, pod wpływem inspiracji zaczerpniętej z internetu. Aczkolwiek wynik prac był mizerny ![]() Dlatego najbardziej przypadł mi do gustu pomysł woskowania drzwi. Praca autorki postu przypomina moją... Z zaciekawieniem oglądałam kolejne etapy oraz końcowy wynik. Drzwi prezentują się wspaniale !!! Popracuję jeszcze trochę nad moimi, a jeśli efekt będzie zadowalający, bardzo chętnie się z Wami podzielę ![]() Nie nastąpi to prędko, bo nadal sporo mam do zrobienia. Ale już się doczekać nie mogę... Pozdrawiam cocobijou |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Osiołek z zakątka :)
|
Musisz tylko dobrze doczyścić miejsca, gdzie szpachlowałaś. Drzwi faktycznie wyglądają rewelacyjnie, nie dało się ukryć miejsc naprawy ale pięknie podkreślone przez wosk są dodatkową ozdobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki za dobry efekt.
Czekamy na zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() walczę z nadmiarem szpachli i listeweczkami wewnątrz wnęk... Szczęśliwie drzwi " do piekła " prezentują się coraz lepiej ![]() Gdyby nie motywacja od Was, to już bym chyba padła z wyczerpania ![]() Dziękuję ![]() cocobijou |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.