|
|||||||
| Notka |
|
| Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
najstarsze perfumy
Witajcie moje drogie Wizażanki,
Ostatnio zakochałam się w zapachu Shalimar Guerlain. Gdy podobają mi się jakieś perfumy lubię wiedzieć o nich wszystko. Jakie więc było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że stworzono je w 1925 roku. Teraz w mej głowie pojawiły się dwa pytania, ciekawa jestem czy któraś z Was się orientuje w temacie: Jakie są najstarsze perfumy? Chodzi mi o konkretną kompozycję, która jest do tej pory sprzedawana w niezmienionym składzie. Czy istnieją jakieś perfumy z okresu końca XIX wieku? Uwielbiam klimaty cyganerii artystycznej, ich zamiłowanie do Orientu etc., więc jestem bardzo ciekawa, czy któraś z używanych wtedy bądź inspirowanych cyganerią kompozycji przetrwała do dziś. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: najstarsze perfumy
W podobnym wieku jest Habanita Molinarda, Tabac Blonde Carona ( o te to musiały być cyganeryjne- te palace papierosy wyzwalajace sie kobitki.....
), Narcise Noir też Carona. W ogóle jest taki wątek kiedyś widziałam wielbicielki "staroci" założyły napewno znajdziesz tam o wiele więceja na stronie perfumerii Quality jak się poczyta to niektóre marki i zapachy to są o wiele wiele starsze
Edytowane przez pola49 Czas edycji: 2011-07-04 o 13:42 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Marescialla Santa Maria Novella z 1828 roku.
Starszych chyba nie znam.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Santa Maria Novella Marescialla - ponoć receptura z 1828
(i są mrrr... Creed Royal English Water - 1781 L.T. Piver Cuir - pierwowzór z 1939 L.T. Piver Epices - 1931 Penhaligon's Hamman Bouquet - 1872 i blenheim 1902 Rance 1807/2002 http://www.missala.pl/index.php?id=3...ance-edt-100ml Eau empire 1798/2002 http://www.missala.pl/index.php?id=3...1798-edt-100ml to tak wyłapane na szybko przejrzałam ![]() oo, Habanita jest bardzo mroczna, niczym zadymiony klub Bohemy i Bandit - 1944 http://www.missala.pl/index.php?id=3...ndit-edp-100ml ma moc ![]() A najstarsza kompozycja, to chyba Woda Królowej Węgier ![]() http://www.missala.pl/index.php?id=3...er-perfumy-6ml
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-07-04 o 15:18 |
|
|
|
|
#5 |
|
never say no to panda
|
Woda Królowej Węgier ok. 1370 r.
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Najstarsze zachowane perfumy mają 4 tysiące lat, ale obawiam się, że raczej nikt ich nie sprzeda.
![]() Acqua di Colonia (aka Acqua della Regina), Santa Maria Novella- ponoć wyprodukowane w 1533 dla Katarzyny Medycejskiej. Ale żadna z nich rewelacja. Prastara (obecnie chyba produkuje ją Florina) - pierwowzór stworzył w 1682 roku Jean Paul Feminis, nadworny chemik Ludwika XIV. Jean Marie Farina Extra Vieille, Roger & Gallet - istnieje w niezmienionej formie od 1806 roku. Niby woda kolońska, ale żeby wszystkie obecne wody toaletowe miały taką trwałość, to by było rewelacyjnie. Dla mnie jest ciut zbyt ostra, dlatego powtórki nie będzie. Wolę Bouquet Imperial - niestety jest dużo, dużo młodsza i to się czuje.
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
|
|
|
#7 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Na początku jest zdecydowanie cytrusowa z nutą rozmarynu. Takiego prawdziwego, prosto z gałązki a nie chemicznej "niby żywicy z jałowca". Podobno jest w niej i róża, ale ja jej tam nie czułam. Mnie w nich przeszkadzały goździki mocno wyczuwalne w końcowej fazie. Na mnie utrzymywała się 5-6 godzin, co jak na wodę kolońską jest nie lada wyczynem.
Nie wiem co Ci jeszcze o niej napisać, bo na mnie rozwijała się inaczej niż na moim N. Na nim pachniała zdecydowanie bardziej męsko niż na mnie.
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
|
|
|
#10 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Poczytałem sobie na fragrantica, i faktycznie dobre recenzje ma ten zapach (podobno lepszy od KW 4711), trwałość też niczego sobie, a na allegro flaszki tanie jak barszcz
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Organza też jest stara jesli dobrze kojarze
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A bo to taki kfiatuszek o którym mało kto wie. U nas tego nie reklamują, to i ceny są niskie.
|
|
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Nie spodziewałam się takich odpowiedzi
Chyba muszę się znowu wybrać do jakiejś perfumerii, by dobrze te zapachy obwąchać
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
To przebiłeś moje 20$, z których byłam bardzo dumna.
Ale nie dam się skusić. ![]() Jak znalazłam Bouquet Imperial za 70 zł na e-glamour to skakałam z radości jak głupol, bo wcześniej kupowałam je po 30-40 euro. ![]() Ale koniec tego dobrego. Odwyk.
|
|
|
|
#16 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie, pierwszy post.
![]() Sporo jest dość "starych" zapachów Creed w niezmiennej formule: - Bois de Cedrat (1875) - Fantasia de Fleurs (1862) - Imperatrice Eugenie (1870) - Royal English Leather (1781) - Royal Scottish Lavender (1856) - Royal Water (1760) - Imperial Santal (1800) Jest co testować.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Hmm, nie miałam jeszcze kiedy obwąchać tych zapachów, ale biorąc pod uwagę recenzje jakie w sieci znalazłam szczerze mnie zaintrygowały Robert Piquet Bandit, Molinard Habanit oraz Novella Santa Maria.
Czy któraś z Was potrafi coś o nich powiedzieć? Szczególnie mnie intryguje ten skandal, który ponoć wokół Bandit się pojawił oraz historia tych ostatnich perfum, ponoć stworzonych przez kobietę, która została spalona za czary... |
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale ja nie mam konta na All. I całe szczęście, bo już bym dawno zbankrutowała.
![]() Cytat:
![]() [1=e881da125a136a9bffb8cbe bcfb21e9747a0f67f_606e397 21a1d5;27974554] historia tych ostatnich perfum, ponoć stworzonych przez kobietę, która została spalona za czary...[/QUOTE] Pytasz o Maresciallę? Ja akurat Ci nie pomogę, bo mnie się one nie podobają. Dla mnie pachną kurzem (ale nie takim klimatycznym, muzealnym kurzem jaki jest w Bal a Versailles, tylko takim jakimś strychowym kurzem), pleśnią, drewnianą trumną i źle przechowywanymi ziołami. Ale ja mało niszowa jestem, generalnie się nie znam i mam mocno spaczony gust.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
[1=e881da125a136a9bffb8cbe bcfb21e9747a0f67f_606e397 21a1d5;27974554]Hmm, nie miałam jeszcze kiedy obwąchać tych zapachów, ale biorąc pod uwagę recenzje jakie w sieci znalazłam szczerze mnie zaintrygowały Robert Piquet Bandit, Molinard Habanit oraz Novella Santa Maria.
Czy któraś z Was potrafi coś o nich powiedzieć? Szczególnie mnie intryguje ten skandal, który ponoć wokół Bandit się pojawił oraz historia tych ostatnich perfum, ponoć stworzonych przez kobietę, która została spalona za czary...[/QUOTE] O skandalu wokół Bandita nic nie wiem (może chodziło o nazwę?) a sam zapach to gorzki, zielony szypr, jak na obecne gusta to i dla mężczyzny pewnie zbyt wytrawny. Muszę mieć na niego dzień, ale się zdarza Marescialla jak dla mnie jest zapachem suchych ziół i suchej, "kurzowej" paczuli, nietypowy. Jakby co to służę próbką lub odlewką
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e881da125a136a9bffb8cbe bcfb21e9747a0f67f_606e397 21a1d5;27974554]Hmm, nie miałam jeszcze kiedy obwąchać tych zapachów, ale biorąc pod uwagę recenzje jakie w sieci znalazłam szczerze mnie zaintrygowały Robert Piquet Bandit, Molinard Habanit oraz Novella Santa Maria.
Czy któraś z Was potrafi coś o nich powiedzieć? Szczególnie mnie intryguje ten skandal, który ponoć wokół Bandit się pojawił oraz historia tych ostatnich perfum, ponoć stworzonych przez kobietę, która została spalona za czary...[/QUOTE] co nieco o historii Marescialli (zwanej na forum pieszczotliwie Maszkarellą )na blogu Sabbath http://sabbathofsenses.blogspot. com/2010/12/piekno-szalonych-wizji.html
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-07-06 o 21:32 |
|
|
|
|
#22 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#23 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co do skandalu, to znalazłam gdzieś w sieci informacje, że po prostu odbył się bardzo kontrowersyjny pokaz mody, na którym kobiety wyglądały jak wyzwolone 'bandytki' i reklamowały ten zapach. Ale nie wiem czy tylko o to chodzi - jakoś tak mało skandalizujące mi się to wydaje, nawet jak na tamte czasy.... Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e881da125a136a9bffb8cbe bcfb21e9747a0f67f_606e397 21a1d5;27992237]
Z chęcią bym skorzystała, jeśli nie uda mi się w Sephorze dostać próbki. [/QUOTE] w sephorze się na pewno nie uda markę Santa Maria Novella ma tylko perfumeria Galilu http://www.galilu.pl/zapachy/marki/s...alla-edc-100ml mają też w swojej ofercie Roberta Pigueta (Bandit), który jest dostępny również w perfumerii Quality Missala (powyżej w poście wklejałam linka do ich staroci, można zamawiać u nich próbki)
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
[1=e881da125a136a9bffb8cbe bcfb21e9747a0f67f_606e397 21a1d5;27992237]A co do skandalu, to znalazłam gdzieś w sieci informacje, że po prostu odbył się bardzo kontrowersyjny pokaz mody, na którym kobiety wyglądały jak wyzwolone 'bandytki' i reklamowały ten zapach. Ale nie wiem czy tylko o to chodzi - jakoś tak mało skandalizujące mi się to wydaje, nawet jak na tamte czasy....
[/QUOTE] Zgadza się-był to pokaz Roberta Piguet w 1944 roku.Istnieje legenda związana z powstaniem Bandit i myślę,że to własnie ten domniemany skandal.Ponoć Germaine Cellier-twórczyni Bandit po skończonym pokazie wzięła noszone przez modelki majtki i obwąchała je z lubością w przekonaniu,że ich zapach to kwintesencja kobiecości I to była inspiracja do powstania Bandit.Nie wiem na ile w tym prawdy Informacja za Perfume Guide Susan Irvine.
|
|
#26 |
|
Panaroja
|
Jicky Guerlain 1887 chyba albo coś koło tego , Mitsouko 1919 .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:47.

), Narcise Noir też Carona. W ogóle jest taki wątek kiedyś widziałam wielbicielki "staroci" założyły napewno znajdziesz tam o wiele więcej