|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Prezent-książka
hej
![]() może wy dziewczynki wpadniecie na jakiś fajny pomysł. Otóż idę we wrześniu na wesele do koleżanki, która zamiast kwiatów zażyczyła sobie książkę, macie może jakąś ciekawą propozycję? pozdrawiam
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Prezent-książka
Z doświadczenia wiem że większość w takich przypadkach przynosi książki o bobasach albo kulinarne. U mojej znajomej było 90% wszystkich książek. Nie polecam
|
|
|
|
|
#3 |
|
Uzależnienie
|
A co lubi koleżanka? Ja bym była zachwycona książkami kulinarnymi najlepiej od jakichś znanych kucharzy typu Nigella czy Jamie Oliver, ale jeśli koleżanka nie lubi/nie umie gotować to może się poczuć urażona
Najlepiej byłoby podpytać co lubi, jacy autorzy ją interesują. Może podpytaj jej świadkową?
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
mam podobny problem. wesele już 4 a my wciąż z tżem zastanawiamy się nad książką... jest to daleka rodzina i niezbyt znamy zainteresowania narzeczonych ;/
może któraś z wizażanek wpadnie na uniwersalny pomysł?
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
A może jakaś podróżnicza? Pięknie są wydane, ciekawe, np. Cejrowski, Jacek Pałkiewicz, Tony Halik.
Myśmy dostali i kucharskie, i podróżnicze, i klasykę (np. Cortazar), i kryminały Żadnej dzieciowej ani kamasutry |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
książka podróżnicza to dobry pomysł
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=_aliceee;21584089]mam podobny problem. wesele już 4 a my wciąż z tżem zastanawiamy się nad książką... jest to daleka rodzina i niezbyt znamy zainteresowania narzeczonych ;/
u mnie jest identyczna sytuacja.... ja się zastanawiam nad jakimś pięknym wydaniem albumu w którym będą piękne krajobrazy Polski...
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli sami zapropomowali, że chcą ksiązkę, to można sie zapytać, jakiego typu - czy kulinarna, podróżnicza, czy po prostu fabularna i tu też - czy kryminał, romans, dramat?
Chociaż ja z okazji ślubu, kupiłabym znajomym romans, z jakims happy-endem, gdzie wszyscy żyli długo i szczęśliwie. Najlepiej cos nowego, świeżutkiego, żeby sie nie okazało, że młodzi już to mają
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że skoro chcieli książki to chyba bardziej do poczytania a nie te 'praktyczne'. Przynajmniej ja bym tak chciała ;D
Oceniając po sobie wybrałabym jakis zabawny kryminał ( np Chmielewska), albo coś mniej znanego autora, żeby było niemal pewne, że tego nie mają (ja osobiście sprawdziłam thrillery romantyczne Beverly Barton - Zimny pocałunek, Morderczy dotyk, Zabójcza bliskość, ale to niestety bardziej dla Pań, nie wiem czy Panu Młodemu nie będzie przykro ;P aczkolwiek kwiaty zwykle też są bardziej dla Pań ;P) Z uniwersalnych to oczywiscie Brown (ale prawie pewne ze jak nie mają to już czytali). Jeśli lubią troche baśniowych, fantastycznych motywów to polecam Opowieści z Narnii w pięlnym jednotomowym wydaniu. A jak na prawde nie wiesz co lubią to moze klasycznie- jakiś Quo Vadis ładnie wydany, z obrazkami, w dużym formacie ? Z takich bardziej osobistych (ale to chyba odpada, skoro nie jest to bliska rodzina) zamiast kamasutry może encyklopedia w stylu 'magia i czar seksu' .. Więcej pomysłów chwilowo nie mam ;P |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
A może jakaś kilkutomowa, porządnie wydana encyklopedia, np PWN?
Jeśli koleżanka lubi klasyczną literaturę, to może jakieś wieksze wydanie poezji polskiej- są takie perełki, w skórzanej oprawie- sam wygląd zachęca do czytania...
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze możesz dać talon do empiku na określoną kwotę
![]() Ja wolałabym coś praktycznego, coś do czego będę wracać, książki do poczytania przeczytam raz, czasem dwa razy, a potem oddaję do biblioteki. A z ciekawych książek to może: Andre Domine Wino (boskie, bardzo polecam) Trasy Marzeń (ja mam akurat Europę i pomimo, że w większości prezentowanych miejsc już byłam to i tak znajduję przyjemność w oglądaniu/czytaniu tej książki) Jakiś Przewodnik Wiedzy i Życia, naprawdę ciekawie wydane Jak kucharska to może Włoska wyprawa Jamiego Jamiego Olivera - mam i mogę powiedzieć, że świetna A nie znam osób, które kuchni włoskiej nie lubią ![]() Może coś z muzyki - jakaś encyklopedia np Jazzu? |
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wydaje mi się że skoro ksiażka ma być zamiast bukietu to powinno się kupić książkę do około 100 zł, a encyklopedia to już dużo wiekszy wydatek |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Są w sieci takie listy książek które koniecznie należy przeczytać przed śmiercią-wiem brzmi tragicznie i nie na tę okazję ale zapewniam, że jest tam mnóstwo wspaniałych książek z których nie tylko młodzi ale potem ich dzieci i wnuki będą zadowoleni
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Cięzko trafić w literaturę, jeśli nie zna się upodobań. Stąd powszechne obdarowywanie książkami kucharskimi lub o dzieciach (gorzej, jak nie planują, lub są bezpłodni).
Co z tego, że ja ci polecę świetną książkę fantasy, a państwo młodzi nie przepadają za takimi klimatami? Jestem za kuponem do Empiku. Ostatecznie jakiś poradnik w stylu "jak żyć szczęśliwie we dwoje"
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#15 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
O kurczę, że też ja nie wpadłam na taki pomysł przy okazji swojego wesela!
Ja by stawiała na książkę podróżniczą , ale lekką i napisana przez medialnego podróznika. Polecam Martynę Wojciechowską! |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym polecała jakieś albumy ze zwierzętami, roślinami, wodne itp. Ewentualnie zawsze możesz sięgnąć po "Ogniem i Mieczem", "Krzyżaków" itp. książki, które właściwie powinny być w każdym domu.
|
|
|
|
|
#17 |
|
live your passion
|
Najlepiej byłoby poznać upodobania drugiej osoby i wtedy dobrać coś co by ją zainteresowało, ale jak nie to można np:
- o zwierzętach (psach, koniach, papugach itp. o ile ktoś dane zwierzęta lubi) - podróżnicze dla amatorów podróży - historyczne dla miłośników dawnych dziejów - kucharskie dla każdej pani domu, ale pospolite - z poradami np. jak urządzić dom, dla par, perfekcyjny makijaż, jak zaoszczędzić itp. - dla dzieci/o dzieciach (o ile planują) - z humorem - aforyzmy, sentencje, cytaty - poezja - dla romantyczki jakąś powieść - fantasy, bardziej dla mężczyzny - o znanych osobach - z ciekawostkami np. rekordy Guinessa, największe rośliny, najdziwniejsze zwierzęta itp. wymieniłam prawie wszystkie , ja na Twoim miejscu poszłabym do większej księgarnii i popatrzyła co można ciekawego znaleźć
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dostaliśmy Halika, chyba ze 3 książki Pałkiewicza, Wojciechowską właśnie A kilka dni wcześniej miałam urodziny i od małża dostałam 3 podróżnicze Cytat:
![]() Wg mnie akurat one są tak w bibliotece dostępne, że spokojnie można sobie odpuścić - zwłaszcza, jeśli się nie zamierza ich czytać. |
||
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21847846]
![]() Dostaliśmy Halika, chyba ze 3 książki Pałkiewicza, Wojciechowską właśnie A kilka dni wcześniej miałam urodziny i od małża dostałam 3 podróżnicze Wyłącznie dlatego, że nieźle na półce wyglądają ![]() Wg mnie akurat one są tak w bibliotece dostępne, że spokojnie można sobie odpuścić - zwłaszcza, jeśli się nie zamierza ich czytać.[/QUOTE] zwłaszcza, że dzieciakom się juz nie przydadzą - teraz w szkole omawiane są fragmenty, które znajdują się w podręcznikach (więc wyobraźcie sobie, jakie są to fragmenty)..
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
101 trików sexualnych - Sofia Capablanca
![]()
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Czytałam ostatnio "Klub Niewiernych Żon" Carrie Karasyov.
Nie wiem czy to dobry prezent na wesele ale książka jest świetna polecam! |
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
Tyle, że taka książka powinna być prezentem dla dwojga
Co do kwoty - dla mnie istotne było wyłącznie czy książka fajna, a nie czy odpowiadala cenie bukietu i takie podejście miałam zarówno otrzymując, jak i dając w prezencie knigę.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:21.

, ja na Twoim miejscu poszłabym do większej księgarnii i popatrzyła co można ciekawego znaleźć