|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() liceum profilowane ?
Mam zamiar iść do liceum profilowanego o profilu zarządzanie informacją.
Co o takiej szkole sądzicie? Gdzie można po niej pracować? Proszę o szybkie odpowiedzi, to ważne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: liceum profilowane ?
Liceum profilowana jest gorsze niz zawodowka. w zawodowce masz chociaz jakis zawod wyuczony a liceum profilowane ukierunkowuje Cie tylko na jakis zawod zeby znalesc prace po takim liceum przewaznie trzeba zrobic jeszcze 2 letnie studium.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem na nic Ci się to nie przyda. Ani nie będziesz mieć zawodu, ani nie przygotują Cię dobrze do matury. Ostatnio coraz więcej tego typu szkół likwidują, bo jest to po prostu niewypał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja ukończyłam taki profil. Wybrałam go ze względu na dużą ilość godzin informatyki, którą uwielbiałam. Nauczyłam się tego i owego, najbardziej pakietu Office i tego jak wyszukiwać i przetwarzać dane tekstowe, graficzne i dźwiękowe. Musisz jednak dobrze zapoznać się z programem nauczania gdyż w moim mieście były dwie szkoły co oferowały taki profil i z niewiedzy trafiłam do tego okrojonego, ale i tak sobie chwaliłam bardzo gdyż byłam najlepsza z profilowanych przedmiotów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Jednak idę na technika informatyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jasne, że technik informatyk jest dużo lepszy. Na pewno będziesz mieć po więcej godzin niż w liceum, ale nauczą Cię zawodu. A i maturkę możesz mieć. W końcu to 4 lata a nie 3
![]() Trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Po takim liceum nie masz wyuczonego zawodu a tym bardziej dyplomu. Ale jeżeli rzeczywiście nauczą cię wielu przydatnych rzeczy i obsługi programów, warto te umiejętności wpisać w CV wtedy na pewno ktoś to zuważy i chętnie sprawdzi, czy rzeczywiście coś umiesz po tej szkole
![]() Takie szkoły nie są złe, są źli uczniowie, którzy niestety je wybierają. Sama po takiej jestem i moja klasa jeszcze była spoko, kto nie chciał się uczyć ten się wykruszył po pierwszym roku. Ale inne klasy bywały masakryczne, im młodszy rok tym większa tępota. Żal było mi nauczycieli bo na prawdę zależało im byśmy byli dobrze przygotowani do matury, a tu taka hołota im się trafiała :O Więc zła opinia o tej szkole nie bierze się z tego, że to Liceum Profilowane, tylko dlatego , bo często dostają się tam ...no debile i nieuki. Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2010-08-10 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Jednak obiegowa opinia jest taka, że jak ktoś się nie dostał do liceum ogólnokształcącego albo do technikum, to idzie do profilaka bo progi niższe, ma się to złudne wrażenie że ma się już jakiś zawód, a zazwyczaj przez przedmioty kierunkowe mniejszy nacisk jest kładzony na te ogólne, więc i matury wypadają gorzej... u mnie w mieście już dwa lata temu zamknęli większość tych szkół lub zmieniono na licea ogólnokształcące, uważam że jak ktoś naprawdę chce mieć zawód po szkole średniej to powinien iść do technikum
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
W mojej okolicy tylko moje LP przetrwało, ale ciekawe na jak długo, bo co roku coraz gorsze lenie przychodziły ;/ No ale póki co szkoła trzyma poziom i stara się uczyć tych co chcą, a tych co nie chcą nakłonić a jak nie da rady to wywalić ze szkoły lub zostawić na drugi rok ![]() Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2010-08-10 o 15:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
na przekór do celu
|
ja tez się pod tym podpisze że 100 razy lepiej iść do technikum niż do liceum profilowanego. nie wiem w ogóle kto wymyslił i po co taki typ szkoły...
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
U mnie w szkole jest takowe, ale ludzie do niej chodzący to w większości osoby które słabo zdały egzaminy gimnazjalne , ogólnie debilówa ,a o ich zachowaniu to się nie będę wypowiadać.A z praca to też raczej super nie będzie .Lepiej idź do technikum , naprawdę LP to bezsensowna szkoła jak dla mnie .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja chodziłam do profilowanego, co prawda, część osób naprawdę była dosyć nie rozgarnięta, ale część to byli naprawdę inteligentni ludzie (i wcale nie mieli mało punktów na teście gimnazjalnym) u nas do technikum wymagana była mniejsza ilość pkt. niż do Lp. Pozatym liceum profilowane tak samo jak ogólniak NIC ci nie dają, zawód da ci tylko zawodówka i technikum (chociaż znam babkę, która skończyła technikum, i złożyła CV do pracy-technik farmaceuta-wkońcu skończyła technikum
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.