|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Pomoc w wyborze prezentu
Kobiety witajcie
![]() Moze wam uda sie rozwiazac moj maly dylemat. Zostalismy z mezem zaproszeni na brytyjski slub ![]() Para mloda jest ze soba juz od 19 lat, wiec nie maja zadnej listy prezentow (wszystko juz maja co potrzebne do urzadzenia domu) tylko ladnie poprosili o pomoc finansowa ze sie tak wyraze w zwiazku z podroza poslubna. Ja nie mam nic przeciwko i napewno w kopercie wyladuja pieniadze ![]() Jednakze chcialabym sprawic im jeszcze cos ekstra, jako ze sa nam bardzo bliscy i traktujemy ich jak rodzine. W sierpniu jedziemy do Polski z mezem, wiec pomyslalam ze moze przywiesc im jakis prezent z ojczyzny. Oni sa bardzo zafascynowani Polska i zawsze zadaja nam mnostwo pytan, probowali polskiego jedzenia i alkoholu. Nawet chcemy sie z nimi wybrac do Krakowa za rok. Wiec pomyslalam ze by sie napewno ucieszyli ![]() I tu wlasnie jest moj dylemat: co im kupic? Jak juz wspomnialam sprzety AGD, garnki i inne takie odpadaja ![]() Pomozcie ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomoc w wyborze prezentu
Może nieduży obraz z jakimś ładnym zakątkiem Polski? Taki, żeby łatwo można było znaleźć dla niego kawałek ściany
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
może jakiś polski trunek?
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A ja myślałam nad słodyczami typowo naszymi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Książka kucharska z polskimi przepisami (jesli znajdziesz wydanie w języku angielskim ![]() Może jakiś kosz/ skrzynia z polskimi produktami ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Bog zaplac za sugestie
![]() Obraz odpada, oni nie sa z gatunku milosnikow sztuki hehe ![]() Tez wlasnie sie zastanawialam nas slodyczami i alkoholem (Uwielbiaja wisniowke, ale nie dziwie im sie). Chyba mozna dostac takie kosze ze slodyczami w supermarketach? 100 lat nic nie kupowalam w Polsce i kurde nawet nie wiem gdzie takich rzeczy szukac. Ksiazka kurcharska - tez brzmi ciekawie, ale oni owszem gotuja, ale ida na tak zwana latwizne czy gotowe posilki albo potrawy ktore wymagaja jak najmniejszego wysilku. Wiec nie chce zeby ksiazka stala i tylko ladnie wygladala ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Możesz im dać Krupnik- to taka 17-wieczna polska nalewka na miodzie.
Z domieszką ziół. Faktycznie stara polska receptura. Piwo żubr też jest ciekawe, inne niż wszystkie inne zagraniczne piwa . Poza tym swego czasu w taniej książce www.dedalus.pl był fajny anglojęzyczny przewodnik po Polsce "Why Poland". Nawet mam gdzieś egzemplarz, kupiony na prezent, który niestety nie trafił do adresata więc gdzieś nawet mam tą książkę. Mogłabym ci wydać w dobre ręce. Może prezent byłby fajny? Poleciłam ją jednemu Holendrowi i jemu się podobała. W taniej książce znajdziesz też albumy o Polsce, także po angielsku. Gdy byłam w Szwecji furorę zrobił budyń czekoladowy i makowiec, a konkretnie makowa masa do ciasta bo tam uprawa maku jest zakazana. Wszyscy pytali czy to cake with drugs ;-) Możesz im np. przywieźć gotową masę makową i przepis na makowiec. Albo zabrać ze sobą domowej roboty makowiec. Kiszone ogórki też są dla obcokrajowców ciekawe ale nie wszyscy je lubią. Podejrzewam, że Anglikom coś o najpiękniejszych polskich dworkach, pałacach itd. może się spodobać. ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Może np. coś takiego? http://dedalus.pl/p/4/4940/polish-hi...zewodniki.html ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- w marketach alma są wyrobu z serii krakowski kredens, w tym tradycyjne słodycze. W necie też je dostaniesz na alma24.pl Poza tym są w necie wyroby wawel, wedel. I innych firm. Polskie kosmetyki też są fajne, np. firmy Farmona. Zależy jaki Państwo mają gust, co lubią. Możesz toruńskie pierniki katarzynki kupić. Też byłyby dla nich czymś ciekawym. Śliwki w czekoladzie to też chyba polski specjał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale nie kupuj gotowych koszy ze słodyczami (o ile uda Ci się znaleźć). Normalnie w sklepie na stoisku ze słodyczami na wagę kup na przykład krówki, śliwki w czekoladzie (te takie nałęczowskie), michałki, mieszankę krakowską, coś z Wedla, Wawela, czy Solidarności (robią chyba najlepsze słodycze), albo ptasie mleczko lub chałwę lub coś z Krakowskiego Kredensu... W alkoholach jeszcze większy wybór, ale stawiałabym na coś mocniejszego właśnie - likiery, nalewki albo wódki. Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Najlepiej wymieszaj
![]() Kup jakiś łądny koszyczek i włóż jakiś alkohol, piwko, cukierki, prinz polo itp. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A może śliwowica Łęczycka (?). Ja bym poszła w jakiś własnoręczny prezent skoro traktujecie ich jak rodzina. Przyszło mi do głowy, żeby zrobic taką mini mapę Polski z najważniejszymi miejscami i ich małymi opisami ( chodzi mi o takie polskie perełki) + jakiś produkt spożywczy związany z tą okolicą. Toruń -> pierniczki, Zakopane -> oscypki. Może wydaje się to śmieszne, ale napewno taki prezent osobom zakochanych w Polsce się spodoboa. Ew. jeśli was stac, to zamiast pieniędzy możecie ich zabrac w mini podróż po Polsce i im to pokazac. Do koperty dac jakiś "bilet na podróż" i dac mapkę, też fajna sprawa tylko wymaga nakładów finansowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
No wlasnie tez myslalam ze ten kosz samemu skonstruowac
![]() ![]() A co do strony artystycznej to moja szwagierka mi pomoze przystroic ![]() ![]() PS. az mi sie Michalkow zachcialo od tego wszystkiego ![]() ![]() ![]() Madiha-do Polski wybieramy sie w przyszym roku wszyscy razem. My, oni i ich corka z chlopakiem ![]() Ale ta mapa Polski to tez nie glupie ![]()
Chciałby nad poziomy człek, a tu ciągle niż nie pociągnie pusty łeb ciężkiej dupy wzwyż Edytowane przez lucaa_rules Czas edycji: 2012-07-30 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba ze lubia jakis inny sport/gre - to jakies akcesoria do tej gry. Np zestaw do golfa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Ja bym przygotowała taki kosz jak mówią dziewczyny. Ale prócz słodyczy, słoiki z polskimi potrawami - bigos, nasza kiełbasa, smalec, pierogi i inne. Nie masz pewności oczywiście, że jedzenie im posmakuje, ale ile śmiechu będzie przy degustacji. Jak nie masz czasu na gotowanie, możesz kupić gotowe w supermarketach (chociaż lepiej by było samemu...), ale w jakiś droższych - typu Alma, Piotr i Paweł (trochę lepsze jakościowo są tam "gotowce"). Do tego wyżej wymienione słodycze oraz nasze tradycyjne ciasto i alkohol. Skoro to ślub to alkohol, a szczególnie wiśniówkę, polecam przelać w takie dwie zakochane karafki - idealne tematycznie. Kosz powinnaś znaleźć na allegro, ale i w supermarketach na działach domowo - ogrodowych mogą być (jakieś Obi, Ikea).
Albo dla żartu kup im ludowe polskie stroje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem zbyt drastyczne dla obcokrajowców
![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Sliwowice juz z nami pili hehe
![]() ![]() Ten kosz to naprawde fajny pomysl ![]()
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.