|
|||||||
| Notka |
|
| Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Stemple gumowe czy silikonowe?
Jak w tytule, czyli powiedzcie mi, które stempelki są lepsze do pieczątek i embossingu na gorąco?
Silikonowe mają tę zaletę, że są przeźroczyste. A gumowe? Jak się sprawdzają przy tworzeniu zdobień? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Stemple gumowe czy silikonowe?
Embrosingu jeszcze nie próbowałam, ale uważam że i gumowe i silikonowe rewelacyjnie odbijają drobne elementy (dużo zależy od tuszu). Ja wole slikonowe, bo lubie widziec gdzie stempluje
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
A jakich tuszy używasz?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
z tego co wypróbowałam to pigmentowe są dobre, nie leje się jak atramentowe czy alkoholowe jest gęstszy
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ja używam pigmentowych są tłuste i dobrze odbijają się nie tylko na papierze ale i na tkaninie
w empiku są takie malutkie po 1,49 i przez przypadek odkryłam,że nie spierają się z bawełny Jestem z nich zadowolona dobrze odbijają nawet małe elementy i mają ładne kolory, używam ich też do postarzania papieru. Niestety szybko się zużywają a niektóre są już nowe wyschnięte
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Niestety do Empiku wyposażonego w takie rzeczy mam daleko. W Rzeszowie chyba nie mają tego działu (przynajmniej jakiś czas temu go nie widziałam). Może przy okazji jakiejś wizyty w Krakowie się zaopatrzę. Tylko trochę mnie martwi to, co napisałaś o nowych, już wyschniętych tuszach. Często się tak zdarza?
|
||
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Na 12sztuk jakie zakupiłam jeden był taki pół wyschnięty. Nadal daje się nim stemplować, ale z trzeba się napracować by obmazać stempel tuszem
Jak kupowałam to chciałam tylko spróbować jak to się będzie odbijało a w końcu uzbierałam całą kolekcję kolorów Uważam, że jak ktoś zaczyna (jak ja) i potrzebuje wielu kolorów a ma dużo zakupów do zrobienia (jak to początkujący) to te małe tusze są wprost idealne! |
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale muszę jakoś wytrzymać do października
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Też mam pełno tuszy z Empiku i polecam, za taką cenę warto! Ale prawda, że niektóre szybko wysychają np. złoty, za to z czerwonego aż kapie.
Wole silikonowe stemple niż gumowe
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
A nie da się ich czymś podratować?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
da się, jest jakiś specyfik do tego, zaraz napiszę co to... przed chwilą widziałam takie coś w "craft4you"
----- znalazłam: nazywa się "Perfect Ink R e f r e s h e r" firmy Ranger 18 zł
Edytowane przez agnessja Czas edycji: 2010-09-24 o 10:14 |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
za 1,50 lepiej pójść i kupić nowy
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Za leniwa jestem. Nie chce mi się iść 200 km do Krakowa.
(Czemu ja mieszkam tak daleko od cywilizacji, no czemu)?A taki specyfik może nadawałby się do ratowania różnych stempli. |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
do Zakopanego nie masz bliżej?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem, ale tam jest górzysty teren, więc bardziej się zmęczę.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Heh na podkarpaciu ciężko z Empikowskimi tuszami
A nie lepiej byłoby Ci kupić super tusze w Scrap.comie? Polecam i tania wysyłka![]() P.S. Skąd jesteś?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
no racja scrap com też ma świetne tusze, choć brudzą jak cholera
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jestem z Leska. Tzn. mam nadzieję, że na razie, chwilowo, na krótko jestem z Leska. ![]() No to nie wiem czy one są dla mnie. Jakbyś zobaczyła moje stanowisko pracy, wiedziałabyś dlaczego. :P |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Jak dla mnie to silikonowe stemple są lepsze od gumowych, mam parę takich i takich i te gumowe zawsze po jakimś czasie troszkę zmieniają formę, tzn niektórych części wzoru już nie da się docisnąć, co sprawia, że cały motyw jest odciśnięty a kawałek nie. Z silikonowymi tak mi się nie dzieje. Równiez zauważyłam, że te silikonowe mają ładniejsze wzory od gumowych. Ale może to kwestia gustu.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Papierowy zawrót głowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Jestem z nich zadowolona dobrze odbijają nawet małe elementy i mają ładne kolory, używam ich też do postarzania papieru. Niestety szybko się zużywają a niektóre są już nowe wyschnięte

Niestety do Empiku wyposażonego w takie rzeczy mam daleko. W Rzeszowie chyba nie mają tego działu (przynajmniej jakiś czas temu go nie widziałam). Może przy okazji jakiejś wizyty w Krakowie się zaopatrzę. Tylko trochę mnie martwi to, co napisałaś o nowych, już wyschniętych tuszach. Często się tak zdarza?