|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
filmy na dłuuugo-nocne pogawędki
znudziły mnie masowe imprezy, i planuję zorganizować spotkanie w trzy przyjaciółki. chińszczyzna, piwko, papieros, relaks. chętnie obejrzałybyśmy jakiś dziwaczny film - coś, co pasuje do klimatu rozmów o wszystkim i niczym, co smakuje z dziesiątym papierosem z rzędu, co można na chwilę opuścić żeby wyjść na balkon, ale nadaje specyficzny nocny klimat i skłania do refleksji między kurczakiem a warzywami
![]() szukam wśród francuskich produkcji, coś w stylu Ozona, albo najlepiej mniej nostalgiczne - bardziej chodzi o dziwaczność obrazu i szaleństwo w metodzie. macie jakieś typy? ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: filmy na dłuuugo-nocne pogawędki
Ty , ja i wszyscy , których znamy. Tylkko nie wiem,czy uda się wyjść na balkon.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Smażone zielone pomidory
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Po przeczytaniu Twojego posta od razu przyszła mi na myśl "Amelia"
![]()
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Basen
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Dziwaczny jest Lynch.
![]() A może "Efekt motyla"? Albo "Memento". Ciężko mi znaleźć filmy, podczas których można wyjść spokojnie na balkon, bez szkody dla akcji. No, chyba że komedie romantyczne. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Marzyciele
![]()
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Lynch powoduje mocny mindfuck, to prawda
![]() zaopatrzyliśmy się w: "The Fisher King" "Fear and Loathing in Las Vegas" "Basen" (dzięki Masahiko za podpowiedź, tego akurat nie oglądałam) "Czysta formalność" "Possession" Żuławskiego a na koniec spokojniejszy "Zagubieni w miłości" dwa pierwsze filmy są Gilliama, i jeśli ktoś gustuje w psychodelicznych klimatach na imprezie, to polecam jeszcze Krainę traw. chociaż nie wiem, jak wyjdą moje plany spokojnego filmowego wieczorka ![]() ![]() dzięki za sugestie, i warto w sumie dalej dopisywać filmy, które tak nam się kojarzą. ku potomności ![]()
wymiana - naukowo, powieściowo, lingwistycznie: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=34225617 #post34225617 ![]() Edytowane przez intelektualistka Czas edycji: 2012-06-07 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Intelektualistka, daj znać co się sprawdziło. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Spoko, ja jestem na nocach filmowych zawodnikiem wagi średniej. Przed 4 filmem nie odpadnę ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
No tak zapomniałam o Gilliamie! Fisher King świetny. Dr Parbnassus też sięnadaje na filmową nasiadówkę, choć jest nieco dołujący. Za to z Brasil bym uważała...ja po obejrzeniu wyłam jak syrena.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
,,Moje noce są piękniejsze niż wasze dni'' i ,,Szamanka'" Żuławskiego, do tego jeszcze może ,,Kawa i papierosy" Jarmuscha.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
impreza dokonana, jeńcy wzięci, piwo rozlane, mogę zrecenzować
![]() "The Fisher King" - bardzo udana zabawa w tasowanie konwencji. Gilliam sięga po motywy legendarne (zawsze, tak jak w Krainie traw, nawiązuje do baśni) i reinterpretuje je, wtłaczając w nowoczesną, nieadekwatną dekorację. dialogi rozbrajają ( > "jesteś gejem?! nie, ale wierzę w rusałki" <) . historia niezła, choć wydaje mi się, że Kraina Traw bardziej oryginalna, albo po prostu bardziej w moim stylu i subiektywnie oceniam ją wyżej. jeśli ktoś lubi delektować się kadrowaniem itp., to znajoma operator i reżyser wydawała co chwilę głośne cmoknięcia zachwytu nad "świadomym przecieraniem obrazu", sztucznym światłem i innymi technicznymi sztuczkami. 7/10 "Fear and Loathing in Las Vegas" - hicior imprezy ![]() ![]() "Basen" - trudno mi powiedzieć, bo przyrządzałam kurczaka w curry ![]() "Czysta formalność" - bardzo polecam na wspólne oglądanie. nie dość, że pięknie wyreżyserowane, to jeszcze mocno zaskakująca historia - niepokojąca i niebanalna. my wszyscy lubimy gatunki "kryminalnych" historii, więc to był strzał w dziesiątkę. autentyczna gra aktorska i klimat...znajoma stwierdziła, że film zasysa widza do tego stopnia, że można mieć reakcje fizyczne takie, jak bohaterowie. oglądaliśmy pochłonięci, bez dygresji. w sumie - sztuka koncepcji, a jednak podziałała jak dobry horror 10/10 ![]() "Possession" Żuławskiego - żałuję trochę, że oglądałam już po kilku głębszych, bo z przyczyn praktycznych, wzięliśmy francuską wersję. z języków obcych ten jest moim najsłabszym i jak zawsze spokojnie mogę oglądać seriale czy filmy bez lektora, tak z Żuławskim po alkoholu nie poradziłam sobie w pełni. dla niego dialogi są jednym z kluczowych narzędzi kreowania akcji, są nacechowane nadekspresją i momentami nie nadążałam za sensem. bardzo lubię swoisty brud taśmy w filmach Żuławskiego, idealnie skomponowana była muzyka. Za historię Złota Palma zasłużona, Adjani - jak dla mnie zachwycająca, czysty atawizm. ciągle prześladował mnie Nietzsche ze swoim: "gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas". warto obejrzeć ze znajomymi, ale warto też samemu, by przemyśleć igraszki własnej duszy. TŻ podsumował: ryje psychikę. "Zagubieni w miłości" - niestety znajoma nie zdążyła zgrać. przepraszam za kiepskawy styl, ale jestem lekko sponiewierana, a pracuję w soboty, więc musiałam wstać wcześnie ![]()
wymiana - naukowo, powieściowo, lingwistycznie: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=34225617 #post34225617 ![]() Edytowane przez intelektualistka Czas edycji: 2012-06-09 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja byłam wtedy całkiem trzeźwa i przy całej mojej miłości do tego aktora jakoś średnio się wciągnęłam. Ale faktycznie - film idealny na imprezę i wierzę, że w trakcie oglądania wszystkie bariery zniknęły. ![]() "Czystą formalność" już mam od dawna na liście do obejrzenia. Teraz będę jej szukać nieco intensywnej. No i ciekawa jestem tego Żuławskiego. Dopisuję do listy. Ale zaraz, zaraz. Filmy filmami, a meczyk?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tornatore ma szczególną zdolność do ogniskowania uwagi widza na rzeczach najważniejszych, to jest mocno skondensowane kino. Ja tak lubię. Żuławskiego warto, dopisz sobie jeszcze do listy "Kobietę publiczną". Jeden z moich ulubionych obrazów ever. Nigdzie indziej nie widziałam tak mistrzowsko wykorzystanej kompozycji szkatułkowej w filmie i reinterpretacji dzieła literackiego (Biesy Dostojewskiego, przełożone na rewolucyjnie podbitą i ogarniętą inwigilacją Francję. dla interpretatora to jest orgia). Nie mówiąc już jakim cudem wszechświata jest ciało Valerie Kaprisky <mniam!!!!!> ![]() ![]() Meczyk też był, jasna sprawa ![]() ![]() ![]() a tak btw, kaariokaa, to ja mieszkam w Czewie, za niedługo w Łodzi, ale z korzeni to jestem Wielkopolanka (Kalisz) ![]() ![]()
wymiana - naukowo, powieściowo, lingwistycznie: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=34225617 #post34225617 ![]() Edytowane przez intelektualistka Czas edycji: 2012-06-10 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Kobietę publiczną" dopisałam. Szkoda, że nie mogę sobie dopisać kilku dni życia, żeby to wszystko obejrzeć. Tylko najpierw "Biesy" przeczytam. Nie lubię jak mi umykają wszelkie aluzje i interpretacje. Sugestia oglądania filmu w samotności ma jakieś dobre uzasadnienie? ![]() Co do piłki - fanką też się nie nazwę, ale jak nasi wybiegli na murawę, to adrenalina skoczyła, że hej! W bloku była pełna synchronizacja wrzasków, jęków, przekleństw i wuwuzeli. Poza tym - wszędzie cisza. Dopiero po meczu wrócił zwykły szum. I nagle wszystkie psy zostały wyprowadzone na spacer. ![]() Tia, ze swoim. Moje korzenie do Poznania ciągną się z Bieszczad. Ale pyry lubię, miasto kocham i wsadzam "tej" w co drugie zdanie, więc nie odrzucaj tej znajomości. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.