Co warto zwiedzić nad morzem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-20, 13:59   #1
dziewczyna7
Raczkowanie

Co warto zwiedzić nad morzem

Nie znalazłam takiego wątku. Jeśli istnieję to proszę o link i zamknięcie tego.

Co warto zobaczyć nad Bałtykiem?
Poszukuję miejsc godnych polecenia, które można zobaczyć przy nawet nie za pięknej pogodzie. Najbardziej interesują mnie okolice Gdańska.
dziewczyna7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 15:21   #2
KrzysiekTrojmiasto
Raczkowanie

Dot.: Co warto zwiedzić nad morzem

a to dalsze czy blizsze okolice Gdanska i czy jestes zdana na komunikacje autobusową/kolejową czy bedzie na Pomorzu samochodem??
ja z uporem maniaka polecam Żuławy, ale to raczej dla zmotoryzowanych, do tego Sztutowo (obóż koncentracyjny) i podróż kolejką wąskotorową Sztutowo-Brzeg Wisły. Z drugiej stroyn Trójmiasta, jednak już spory kawałek do Zarnowca, obejrzec co zostalo z wielkich planow pierwszej polskiej elektrowni jądrowej.
W samym Gdańsku Twierdza Wisłoujście... jest tego cala masa, tylko zalezy co kto lubi i co fascynuje. pozdrawiam, jak cos pytaj, postaram sie pomoc
KrzysiekTrojmiasto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 15:53   #3
dziewczyna7
Raczkowanie

Mieszkać planujemy w Mikoszewie. Będziemy autem. Podróż kolejką jest już pewna.
Stary 2010-07-20, 18:47   #4
ellish
Zakorzenienie

My wybieramy się właśnie do Trójmiasta - głownie nastawiam się na zwiedzanie. Na pewno Malbork - Zamek Krzyżacki.
Własnie zaraz idziemy kupić jakiś przewodnik, aby wiedzieć co gdzie i jak.

Ale ten obóz mnie zaciekawił...

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2010-07-20 o 18:49
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 07:19   #5
dziewczyna7
Raczkowanie

Trójmiasto i Malbork również mamy zamiar zwiedzić.

http://www.mierzeja.pl/atrakcje.html
Podaję stronkę, na której są niektóre atrakcje.
Stary 2010-07-21, 10:33   #6
KrzysiekTrojmiasto
Raczkowanie

skoro Mikoszewo to wiadomo ... blisko mierzeja wiślana, od razu za Wisłą Gdańsk. Jak pisała Ellish Malbork... dodatkowo podróż poza Trójmiasto to: domek w Szymbarku (odwrócony do góry nogami)
Jak nie ma pogody to wycieczka do Trójmiasta... w Gdynia oceanarium, muzeum miasta Gdyni, w Gdańsku jest tego więcej...

http://www.wrotapomorza.pl/pl/turystyka/atrakcje tutaj link strony Urzędu Marszałkowskiego woj pomorskiego wszystko czarno na białym. pozdrawiam z Trójmiasta
KrzysiekTrojmiasto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 11:04   #7
lasiczkaa
Raczkowanie

proponuje Sopot. blisko np. Gdynia i akwarium morskie, Gdansk ze swoim Dlugim Targiem i Westerplatte. Poza tym sam Sopot w sezonie to moc atrakcji
lasiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 10:17   #8
ellish
Zakorzenienie

Westerplatte - zamiast tam jechac popłynąc statkiem pirackim z Gdańska, Malbork, Muzeum morskie w Gdańsku, Żuraw w Gdańsku, popłynąc sobie tramwajem wodnym na Hel, latarnia morska. W gdańsku równiez mozna zwiedzic katownie.
Jest w czym wybierac.
Bylam w Sopocie - plaza, plaza, molo, knajpy - jedyne chba atrakcje. Nic poza tym ciekawego. No chyba, ze ktos lubi lezec i sie prazyc a przy tym wypic piwo.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2010-08-16 o 10:18
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 15:36   #9
kasiulla0
Przyczajenie

W okolicach Gdańska sama niedawno byłam i w planach miałam plażowanie w Rewie - tam jest taki cypelek i uprawia się windsurfing, ale nie byłam tam bo padał deszcz. Chciałam też zobaczyć kaktusiarnię w Rumii, ale nie zobaczyłam, bo przyszłam za późno (czynne do 17). Ale pochodziłyśmy po Gdyni, Sopocie, Gdańsku. W Gdańsku Główne Miasto, Gdańsk Oliwa z katedrą i parkiem oliwskim, Gdańsk Wrzeszcz na deszczowe dni - galeria handlowa. Jak padal deszcz byłyśmy tez w Akwarium Morskim. Na Helu jest fokarium, latarnia morska, ładna plaza. A ja plażowałam też w Kuźnicy, Dębkach.

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

Aaa no i mysle że fajnie byłoby pojechać np. do Łeby - Słowiński Park Narodowy, albo na wyspe Sobieszowską. Nie byłam tam, bo plan nie wypalił.
kasiulla0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 20:00   #10
Fraoch
Rozeznanie

Dla tych co jeszcze kiedyś tu być może zajrzą polecam Rewę z cyplem między zatoką pucką i gdańską - fajny efekt jak fale nachodzą na siebie z dwóch stron - poza sezon także fantastycznie się tam spędza czas

PS. z Gdyni dobry dojazd miejską komunikacją.
Is ar ár n-anam féin...

Edytowane przez Fraoch
Czas edycji: 2010-09-17 o 20:01 Powód: dopisek
Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości