|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Co wybrać: kuroniówkę czy pół etatu?
Cześć Wizażanki
W ubiegłym tygodniu, po ponad roku zakończyłam moją pracę (umowa na zastępstwo). Pracownik miał nie wracać ale w ostatniej chwili zdecydował się na powrót i zostałam na lodzie. Od znajomego usłyszałam, że szukają kogoś na 0.5 etatu, za 1500 brutto, na już. Nie byłaby to być może praca moich marzeń, ale niby zawsze coś, a na chwilę obecną alternatywą jest kuroniówka. Finansowo wyjdzie mi to podobnie, bo musiałabym do tej pracy dojeżdżać, a bilety okresowe w moim mieście ostatnio mocno podrożały. Dodatkowo umowa jest od razu na rok, więc jeśli chciałabym zrezygnować zasiłek dostanę dopiero po 3 miesiącach. Z drugiej strony rynek pracy w moim zawodzie wygląda nieciekawie... Co radzicie? Zostać na zasiłku i szukać dalej czy jednak podjąć tą robotę? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co wybrać: kuroniówkę czy pół etatu?
Pracując na pół etatu za 1500 brutto będziesz mieć ok. 1145 na rękę. Do tego będziesz miała większą praktykę, doswiadczenie i kto wie może w przeciągu roku dostaniesz zatrudnienie na pełny etat. Będąc na zasiłku otrzymasz przez 90 pierwszych dni 1200 zł brutto czyli w zaokr.870 zł plus za pozostały czas w zaokr.693zl. W tym kupa wolnego czasu i zero praktyki. Fakt będziesz miała czas szukać pracy, ale pracując na pół etatu też będziesz miała czas. Skoro u Ciebie w miejscowości z pracą dosyć nieciekawie ja bym chyba wolala pracowac chociaż na te pół etatu i zdobywać doświadczenie.
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Praca to zawsze doświadczenie + lepiej wygląda na cv
Często dobrych pracowników pracujących na pół etatu zatrudniają na pełny kiedy zwolni się miejsce.W międzyczasie możesz szukać nowej pracy. Zasiłek to już ostatnie na co ja bym się osobiście zdecydowała, no bo po 1) co ja bym ze sobą zrobiła?, I po 2) dla mnie to coś kiedy naprawdę nie masz innego wyjścia. Ty je masz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
wolalabym pracowac na pol etatu i rozgladac sie za czyms lepszym niz siedziec na zasilku
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli to praca w zawodzie, a branża jest ciężka, to brałabym pół etatu. Zawsze łatwiej znaleźć coś będąc jedną nogą w zawodzie.
Jeśli zaś branża Cię nie interesuje i myślisz o zmianie, to szukałabym czegoś lepszego, bo pieniądze masz marne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Wybralabym pol etatu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Chyba lepiej to pół etatu, szczególnie jeśli możesz się umówić, że będziesz przychodzić trzy dni w tygodniu zamiast 5*4h dziennie. Lepiej będzie to wyglądać w twoim życiorysie, a w międzyczasie możesz poszukać czegoś nowego
![]() Nigdy nie rozumiałam ludzi, którzy wolą być bezrobotni niż np. pójść na płatny staż i szukać czegoś nowego. |
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zapomniałam dodać, że chodziłabym właśnie 5x 3 godziny (etat w szkole). |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Wolałabym pół etatu niż zasiłek. Pieniądze bardzo słabe ale z zasiłku jeszcze słabsze to raz a dwa możesz szukać czegoś lepszego w trakcie, co z tego że umowa jest na rok, możesz ją sama wcześniej wypowiedziec.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Wybralabym pół etatu. Tak jak ktoś powyżej pisał zawsze to doświadczenie i bogatsze cv. Na zasilek jeszcze przyjdzie czas. Korzystaj z możliwości pracy
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:29.

Często dobrych pracowników pracujących na pół etatu zatrudniają na pełny kiedy zwolni się miejsce.