Lipiec czas na zmiany - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-01, 06:26   #1
Nastazja_A
Raczkowanie

Thumbs up

Lipiec czas na metamorfozę

Zapraszam do wspólnego dbania o siebie
Na lipcową metamorfozę:
1. Zdrową dietę (pięć zdrowych posiłków), bez objadania się fast foodami, słoczami. Na naszych talerzach królować będą warzywa, owoce, ryby i wszystko co zdrowe.
2. Pielęgnację skóry, paznokci i włosów: pijemy pokrzywę, zieloną herbatę, regularnie wcieramy balsamy i odżywki.
3. Nie zapominamy o codziennym ruchu np: spacer, bieganie, jazda na rowerze czy ćwiczenia - wedle upodobań.
Cel piękne zdrowe i zadbane ciało

Edytowane przez Nastazja_A
Czas edycji: 2013-07-01 o 06:38
Nastazja_A jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 10:04   #2
grubella
BAN stały

Dot.: Lipiec czas na metamorfozę

Cytat:
Napisane przez Nastazja_A Pokaż wiadomość
Zapraszam do wspólnego dbania o siebie
Na lipcową metamorfozę:
1. Zdrową dietę (pięć zdrowych posiłków), bez objadania się fast foodami, słoczami. Na naszych talerzach królować będą warzywa, owoce, ryby i wszystko co zdrowe.
2. Pielęgnację skóry, paznokci i włosów: pijemy pokrzywę, zieloną herbatę, regularnie wcieramy balsamy i odżywki.
3. Nie zapominamy o codziennym ruchu np: spacer, bieganie, jazda na rowerze czy ćwiczenia - wedle upodobań.
Cel piękne zdrowe i zadbane ciało
Świetna sprawa.

Może podasz przykłady kilku zestawów 5 zdrowych posiłków?
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 10:55   #3
Nastazja_A
Raczkowanie

Dot.: Lipiec czas na zmiany

Grubella dopiero raczkuję w tworzeniu takich zdrowych jadłospisów, ale
chętnie spróbuję (jak coś to mnie poprawicie ).
Dzień Pierwszy:
Śniadanie:
Płatki owsiane z bananem naturalnym jogurtem startym jabłkiem i wyciśniętym sokiem z cytryny, można to dosłodzić łyżeczka miodu.
II Śniadanie:
Kromka pełnoziarnistego pieczywa z masełkiem i plasterkiem szynki i rzodkiewką.
Obiad:
Płat z kurczaka pieczony w piekarniku bez tłuszczu na foli z sosem sojowym i keczupem do tego garstka ryżu i sałata.
Podwieczorek:
Miseczka czereśni.
Kolacja:
Jajko na miękko z kromką chleba posmarowaną cienko masełkiem.

Dzień drugi:
Śniadanie:
Owsianka z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem sokiem z cytryny i pestkami z dyni.
II Śniadanie:
Kromka chleba pełnoziarnistego z masełkiem i ogórkiem.
Obiad:
Spaghetti z pełnoziarnistego makaronu z duszonymi pomidorami na odrobinie oliwie z oliwek z bazylia natką pietruszki, a do tego dodaną pokrojoną mozzarellą.
Podwieczorek:
Miseczka truskawek.
Kolacja:
Serek wiejski z wkrojonym pomidorem i rzodkiewką.

I co o tym myślicie?
Stary 2013-07-01, 12:12   #4
grubella
BAN stały

Jak dal mnie to masz trochę za mało warzyw w tych zestawach.
Do każdego posiłku powinno być warzywo a nie masz pierwszego dnia do kolacji na przykład.
I więcej rodzajów tych warzyw bo masz tylko kilka ale może na inne dni masz większe urozmaicenie.

Zaraz pewnie Ci ktoś napisze ,że owoców nie powinno być na podwieczorek i kolację.
Ale ja tego nie stosuję ostatnio. Czereśnie i truskawki jem prawie do wszystkich posiłków.

Jeszcze zapytam czy Ty się odchudzasz czy tylko trzymasz wagę?
I jak mniej więcej kalorycznie dziennie Ci wychodzi? Bo trudno mnie obliczyć nie wiedząc jakie ilości np. spaghetti zjesz.

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Z warzyw to masz tylko ogórek , pomidor i rzodkiewkę i sałatę.Za mało urozmaicone jak na 2 dni.

Nie lubisz innych warzyw, nie możesz ich jeść czy coś innego?
Stary 2013-07-01, 12:23   #5
Nastazja_A
Raczkowanie

Grubella mam zamiar schudnąć, ale nie głodując.
Właśnie się dowiedziałam w innym wątku że na kolacje nie powinno się jeść owoców.
Spaghetti takiego zjadam 1 mały talerz czyli makronu najmniej do tego dwa pomidory przysmażone, a mozzarelli 1/3 kulki.
Jem warzywa wczoraj miałam zupkę z botwinki z włoszczyzną
Na kolację bób.
Ile kalorii - nie liczyłam.
Stary 2013-07-01, 12:26   #6
ErnestyLda
Zadomowienie

Chętnie bym sie do was dołączyła dziewczynki Tylko zaznaczam, że u mnie z 5 zdrowymi poisłakmi jest ciężko, ponieważ pracuje w systemie 3 zmian i nie da sie tego pogodzic. Staram sie jadać zdrowo ale nie są to te 5 posiłków.
Ostatnio tez jadam chrom organiczny który pomaga mi ograniczyć łaknienie i chęc na słodycze oraz poprawił mi przemianę materii. O paznokietki i włoski tez dabm. zapuszczam paznokcie i je wzmacniam jedząc szkrzypowitę i malując je odzywkami

Pozdrawiam
ErnestyLda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 12:34   #7
Nastazja_A
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ErnestyLda Pokaż wiadomość
Chętnie bym sie do was dołączyła dziewczynki Tylko zaznaczam, że u mnie z 5 zdrowymi poisłakmi jest ciężko, ponieważ pracuje w systemie 3 zmian i nie da sie tego pogodzic. Staram sie jadać zdrowo ale nie są to te 5 posiłków.
Ostatnio tez jadam chrom organiczny który pomaga mi ograniczyć łaknienie i chęc na słodycze oraz poprawił mi przemianę materii. O paznokietki i włoski tez dabm. zapuszczam paznokcie i je wzmacniam jedząc szkrzypowitę i malując je odzywkami

Pozdrawiam
ErnestyLda razem będzie raźniej
A nie możesz np: zabrać do pracy pojemnika z przygotowaną w domu wcześniej sałatką ?
Ja mam tak że jak ograniczam jedzenie przez pół dnia - to na wieczór dopada mnie straszliwy apatyt dlatego wolę już te 5 posiłków
Stary 2013-07-01, 13:00   #8
ErnestyLda
Zadomowienie

Nie zawsze mam taka mozliwośc bo u nas w pracy na jadalni co prawda jest lodówka,ale pary razy juz sie tak zdarzyłko ze jedzenie z tamtad znikało. a na Hali taka sałatka może sie zaparzyć z podwodu duzej temp. a i tak w nocy nie jestem w stanie nic zjeśc i najczęsciej jem jakis lekki owoc. Na szczęście mam tak że jak przez pół dnia nic nie jem to nie dopada mnie taki głów. Czasami jak mam zajęcia na uczelni to nie jem nic dopiero wieczorem lekki opad i tyle.bo nie mam czasu
Oczywiście do pracy zabieram jakies jedzenie ale to i tak nie jest wtedy 5 posiłków. bo z samego rana o 4 mój żołądek nie przyjmie żadnego śniadania, bo od razu jest mi nie dobrze wiec sniadanie jem wtedy o 9 rano. Wiec zazwyczaj zjadam 3-4 posiłki dziennie. zalezy jak pracuje
Stary 2013-07-01, 15:51   #9
isla423
Przyczajenie

czesc
moglabym sie dolaczyc? i czy nie przeszkadzaloby wam jezeli moja dieta opieralaby sie na trzech posilkach dziennie ewentualnie czterech? wiem ze powinno sie jesc piec ale mi trzy wystarcza
isla423 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 17:02   #10
lasesorze
Zadomowienie

Hej, też chętnie dołączę
lasesorze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 07:59   #11
Nastazja_A
Raczkowanie

Isla lasesorze czym nas więcej tym lepiej

Dziewczyny jeśli uważacie 3, 4 posiłki dziennie Wam wystarczą i będą dla zdrowe, to ja przecież nie mam wpływu na to ile posiłków będziecie jadły w ciągu dnia.
Z tymi pięcioma posiłkami to chyba chodzi o to żeby nie głodować w ciągu dnia i żeby te pięć posiłków dostarczało nam odpowiednie składniki odżywcze.
Znalazłam jeszcze takie wyjaśnienie - dlaczego warto jeść pięć posiłków.
http://diety.wieszjak.pl/zdrowe-zywi...-dziennie.html

No to zaczynam kolejny dzień
Na śniadanie zjadłam serek wiejski z wkrojonym pomidorem, do tego czarną kawę.
Zaraz zrobię sobie herbatkę z pokrzywy i zabieram się za balsamowanie.
Życzę Wam miłego dnia
Stary 2013-07-02, 08:34   #12
grubella
BAN stały

Cytat:

Dziewczyny jeśli uważacie 3, 4 posiłki dziennie Wam wystarczą i będą dla zdrowe, to ja przecież nie mam wpływu na to ile posiłków będziecie jadły w ciągu dnia.
Z tymi pięcioma posiłkami to chyba chodzi o to żeby nie głodować w ciągu dnia i żeby te pięć posiłków dostarczało nam odpowiednie składniki odżywcze.

Życzę Wam miłego dnia
Sam serek i pomidor to za mało. Jakieś węgle powinnaś dodać ,pieczywo,kasze,naturalne płatki. Bo to pierwszy posilek po dość długiej przerwie nocnej.
Stary 2013-07-02, 08:38   #13
Nastazja_A
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Sam serek i pomidor to za mało. Jakieś węgle powinnaś dodać ,pieczywo,kasze,naturalne płatki. Bo to pierwszy posilek po dość długiej przerwie nocnej.
Grubella dziękuje
Mam wrażenie że jesteś takim dobrym duszkiem na tym forum
Stary 2013-07-02, 12:36   #14
wiki2501
Rozeznanie

Chetnie dołącze do Was kobitki, tylko u mnie może być problem z posiłkami regularnymi ,czasami wstaje o 6 a czasami (tak jak dzisiaj) o 12,od 5 dni staram się wypijać 1.5 l wody dziennie i udaje mi się . Dla mnie to ogromny sukces bo po prostu nienawidzę wody

Edytowane przez wiki2501
Czas edycji: 2013-07-02 o 12:38
wiki2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 12:52   #15
Nastazja_A
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiki2501 Pokaż wiadomość
Chetnie dołącze do Was kobitki, tylko u mnie może być problem z posiłkami regularnymi ,czasami wstaje o 6 a czasami (tak jak dzisiaj) o 12,od 5 dni staram się wypijać 1.5 l wody dziennie i udaje mi się . Dla mnie to ogromny sukces bo po prostu nienawidzę wody
Wiki witaj
U mnie też jest ciężko z piciem wody, bo raz że zapominam o piciu, a dwa że chętnie pije wodę w tedy jak chce mi się bardzo pić np: w upały, czy na wycieczkach.
Normalnie niestety pijam kawę, zielona herbatę, traz doszła jeszcze herbatka z pokrzywy, ale muszę z Ciebie wziąć przykład

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-02, 13:09   #16
grubella
BAN stały

Cytat:
Wiki witaj
U mnie też jest ciężko z piciem wody, bo raz że zapominam o piciu, a dwa że chętnie pije wodę w tedy jak chce mi się bardzo pić np: w upały, czy na wycieczkach.
Normalnie niestety pijam kawę, zielona herbatę, traz doszła jeszcze herbatka z pokrzywy, ale muszę z Ciebie wziąć przykład
Zielona herbata, herbatka z pokrzywy jest tak samo dobra jak woda.Inne ziołowe herbaty też. Ważne aby nie było to słodzone ,nie gazowane.
Jeżeli ktoś nie jest w stanie wypić te nakazywane 1,5 litra czystej wody to nie ma co się katować i pić wody mniejszą ilość a resztę uzupełniać właśnie herbatkami.
Kawa niestety nie jest dobra. Rano na rozruszanie dla niskociśnieniowców jeszcze dopuszczalna. Ale pita w nadmiarze nie ma dobrego działania na organizm, niszczy magnez.
Polecam do picia niegazowaną" Cisowiankę". Nie jest aż tak bardzo droga w supermarketach a łagodna w smaku.
Też miałam problemy z piciem wody ale zwiększając dawkę co jakiś czas doszłam do tego 1,5 litra a nawet w lecie przekraczam.
Stary 2013-07-02, 14:54   #17
fatass
Zadomowienie

Witam
Ja tylko wtrącę, że tego jedzenia masz chyba w tych menu za mało.
Spróbuj sobie może przez jakiś czas sprawdzać swoje menu z pomocą jakiegoś kalkulatora kalorii. Np. tutaj masz : http://www.tabele-kalorii.pl/
To ważne, bo nawet jedząc najzdrowsze produkty odchudzanie nie będzie zdrowe gdy dostarczasz organizmowi za mało niezbędnych składników odżywczych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia średnio kobiecie potrzeba dziennie 2000kcal na dobę. W przypadku redukcji powinno się odjąć ok 15% zapotrzebowania, czyli ok. 300kcal, co daje 1700kcal i taka wartość powinna wystarczyć do zdrowego odchudzania. Oczywiście kalorie to nie wszystko. Niezbędne są zdrowe tłuszcze, białko, pełnowartościowe węglowodany, warzywa. A i samo zapotrzebowanie i BMR to też kwestia indywidualna, ale myślę, że warto by było się zapoznać z tym wszystkim Przyda się, bo widzę, że chcesz się do tego zabrać z głową
Stary 2013-07-02, 16:30   #18
isla423
Przyczajenie

Cytat:

Życzę Wam miłego dnia

to fajnie ze nie bedzie to przeszkadzac pytam bo juz spotkalam sie z krytyka na ten temat i od tego czasu nie mialam ochoty udzielac sie na forach ale stwierdzilam ze nie bede sie tym przejmowac bo wiadomo ze w grupie razniej a ja ciagle polegam jezeli chodzi o diete
Stary 2013-07-02, 18:36   #19
ErnestyLda
Zadomowienie

U mnie z piciem wody na szczeście nie ma problemu. Uwielbiam pic wode ogólnie duzo piję. Oczywiście w moim życiu nie może zabraknąć kawy (uwielbiam)
Dzisiaj juz mój 2 dzien 26dniowego wyzwania na lipiec; http://weselnybox.pl/6508,26_dniowe_wyzwanie_na_LIPIEC
Stary 2013-07-02, 20:37   #20
lenemiel
Przyczajenie

I ja się chętnie dołączę, bo od 2 tygodni mówię sobie "jutro" A tak może przy Was w końcu uda mi się zmobilizować
lenemiel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 21:10   #21
viioolaa
Przyczajenie

Cześc Dziewczyny bardzo chciałabym dołączyć do klanu pozbywających się na dobre nadprogramowych kilogramów;-)
Zaczęłam od wczoraj 1 lipca 2013 i uroczyście oświadczam że zamierzam się rzozprawić ze swoimi boczkami raz na zawsze...niestety jutro już napisze Wam w jaki sposób bo dziś mi się już oczka kleją;-)
Pozdrawiam Was serdecznie i życze wytrwałości i meeega wielkiej motywacji;-)
viioolaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 11:22   #22
wiki2501
Rozeznanie

Naprawde da się Powinnismy wypijać najwięcej wody rano,ok.1/3 z naszego dziennego zapotrzebowania na ten napój,ale mi się to nigdy nie udaje i najczęściej pije dużo wieczorem.
wiki2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 13:29   #23
isla423
Przyczajenie

czesc
ja tez mam problem z picem, wode lubie ale najczesciej zapominam ja pic.
jak wam idzie? mnie ciezko mam problem z podjadaniem wieczorami ale nie poddaje sie, dzisiaj musze sie postarac powodzenia wszystkim zycze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-03, 15:00   #24
fatass
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez isla423 Pokaż wiadomość
czesc
ja tez mam problem z picem, wode lubie ale najczesciej zapominam ja pic.
jak wam idzie? mnie ciezko mam problem z podjadaniem wieczorami ale nie poddaje sie, dzisiaj musze sie postarac powodzenia wszystkim zycze
Może za mało jesz w ciągu dnia i wieczorem organizm się domaga?
Co jadasz?
Stary 2013-07-03, 21:40   #25
isla423
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fatass Pokaż wiadomość
Może za mało jesz w ciągu dnia i wieczorem organizm się domaga?
Co jadasz?
na sniadanie jem bulke pelnoziarnista z jakas wedlina i np pomidorem na obiad to co mama ugotuje tylko ze polowe na kolacje np serek wiejski z warzywami, ja nie jestem glodna, to co jem przez caly dzien mi wystarczy, wieczorem zawsze mam taki apetyt ale to raczej z lakomstwa, i wlasnie to mnie gubi bo nawet moglabym zjessc na sniadenie cala czeolade i bym chudla, dzisiaj znowu poleglam mam juz tego dosyc, nie umiem sobie z tym poradzic poradzcie co mam z tym zrobic prosze
Stary 2013-07-03, 22:50   #26
fatass
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez isla423 Pokaż wiadomość
na sniadanie jem bulke pelnoziarnista z jakas wedlina i np pomidorem na obiad to co mama ugotuje tylko ze polowe na kolacje np serek wiejski z warzywami, ja nie jestem glodna, to co jem przez caly dzien mi wystarczy, wieczorem zawsze mam taki apetyt ale to raczej z lakomstwa, i wlasnie to mnie gubi bo nawet moglabym zjessc na sniadenie cala czeolade i bym chudla, dzisiaj znowu poleglam mam juz tego dosyc, nie umiem sobie z tym poradzic poradzcie co mam z tym zrobic prosze
Nie, to nie łakomstwo. Tego jedzenia jest za mało, dlatego wieczorem organizm się dopomina. Możesz nie być głodna po takiej ilości, ale to nie znaczy że taka ilość jest wystarczająca. Uczucie sytości jest bardzo względne, a żołądek można obkurczyć/rozciągnąć. Wieczorne napady są pewnie sygnałem że brakuje substancji odżywczych, witamin, minerałów, albo ostrzegają przed spadkami cukru?

Powiedzieć Ci jak sobie radzić? Sprawdź sobie teraz ile faktycznie jesz. Policz kalorie, Białka, Tłuszcze, Węglowodany. Zobaczysz że raczej jest tego za mało kaloryczne, lub produkty są mało odżywcze, niskiej jakości. Żeby ładnie chudnąć i nie mieć problemów z napadami musisz po pierwsze wiedzieć jak/ile faktycznie jesz w danej chwili. Musisz policzyć swoją podstawową przemianę materii (BMR) i zapotrzebowanie kaloryczne. Od zapotrzebowania odcinamy ok 15% kcal i tej wartości się trzymamy. Dzieląc najlepiej jeśli miewasz napady głodu na ok 5 posiłków dziennie. Ostatni posiłek nie później niż 3h przed snem....

Edytowane przez fatass
Czas edycji: 2013-07-03 o 22:57
fatass jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-04, 15:42   #27
agno
Raczkowanie

czy można się dołączyć? Zaczęłam dwa tygodnie temu, ćwiczę regularnie, ale staram się krok po kroku wdrażać zdrową dietę. Moja podstawowa przemiana materii według aparatu Tanita to 1326kcal, więc staram się trzymać tych +/- 1300 kcal, rozłożone na 4 posiłki. Na przygotowanie i zjedzenie pięciu porcjii nie mam niestety czasu. Pilnuję też, żeby wypić dziennie mminimum 2 litry wody mineralnej, wyeliminowałam czarną herbatę, kawę, alkohole, cukier dodany i wszystko, co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy. Do tego dołączam przynajmniej godzinę aktywności fizycznej dziennie, rożną, w zależności od pogody, nastroju i ochoty
agno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-04, 22:08   #28
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez agno Pokaż wiadomość
czy można się dołączyć? Zaczęłam dwa tygodnie temu, ćwiczę regularnie, ale staram się krok po kroku wdrażać zdrową dietę. Moja podstawowa przemiana materii według aparatu Tanita to 1326kcal, więc staram się trzymać tych +/- 1300 kcal, rozłożone na 4 posiłki. Na przygotowanie i zjedzenie pięciu porcjii nie mam niestety czasu. Pilnuję też, żeby wypić dziennie mminimum 2 litry wody mineralnej, wyeliminowałam czarną herbatę, kawę, alkohole, cukier dodany i wszystko, co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy. Do tego dołączam przynajmniej godzinę aktywności fizycznej dziennie, rożną, w zależności od pogody, nastroju i ochoty
To jest właśnie sprawca otyłości.
Moim zdaniem powinnaś dołożyć trochę kalorii. Ze 100 chociaż.
I zwiększyć aktywność fizyczną.Godzina to za mało.
Stary 2013-07-05, 06:45   #29
Monii07
Wtajemniczenie

GG do Monii07

hej ja też bym chętnie dołączyła.
Kilka dni temu postanowiłam, że lipiec będzie idealnym miesiącem na odzyskanie fajnej figury już jestem na diecie. Staram się jeść dużo białka, piję 2 litry wody dziennie, zero słodyczy i gazowanych syfów
Ćwiczę różne filmiki codziennie tak do godziny, zależy ile dam radę

if that is tragic… then give me tragedy.
Monii07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 08:29   #30
fatass
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agno Pokaż wiadomość
Tak z czystej ciekawości. Skoro wyliczyłaś że Twoja PODSTAWOWA przemiana materii wynosi 1326kcal na dobę, to dlaczego jesz ok 1300kcal?
Podstawowa przemiana materi to ilośc kalorii spalanych przez nasz organizm podczas całodobowego spoczynku. To energia potrzebna min. to utrzymania prawidłowych funkcji życiowych, krążenia, oddychania, trawienia, utrzymania stałej temp. ciała, itd, itp. Ty piszesz, że ćwiczysz po godzinę dziennie. Powinnaś sobie policzyć ZAPOTRZEBOWANIE kaloryczne i od tego odcinać kalorie, a nie od podstawowej przemiany materii. ....
Więc dlaczego?

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości