![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Lipiec czas na metamorfozę
Zapraszam do wspólnego dbania o siebie
![]() Na lipcową metamorfozę: 1. Zdrową dietę (pięć zdrowych posiłków), bez objadania się fast foodami, słoczami. Na naszych talerzach królować będą warzywa, owoce, ryby i wszystko co zdrowe. 2. Pielęgnację skóry, paznokci i włosów: pijemy pokrzywę, zieloną herbatę, regularnie wcieramy balsamy i odżywki. 3. Nie zapominamy o codziennym ruchu np: spacer, bieganie, jazda na rowerze czy ćwiczenia - wedle upodobań. Cel piękne zdrowe i zadbane ciało ![]() Edytowane przez Nastazja_A Czas edycji: 2013-07-01 o 06:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Lipiec czas na metamorfozę
Cytat:
![]() Może podasz przykłady kilku zestawów 5 zdrowych posiłków? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Lipiec czas na zmiany
Grubella dopiero raczkuję w tworzeniu takich zdrowych jadłospisów, ale
chętnie spróbuję (jak coś to mnie poprawicie ![]() Dzień Pierwszy: Śniadanie: Płatki owsiane z bananem naturalnym jogurtem startym jabłkiem i wyciśniętym sokiem z cytryny, można to dosłodzić łyżeczka miodu. II Śniadanie: Kromka pełnoziarnistego pieczywa z masełkiem i plasterkiem szynki i rzodkiewką. Obiad: Płat z kurczaka pieczony w piekarniku bez tłuszczu na foli z sosem sojowym i keczupem do tego garstka ryżu i sałata. Podwieczorek: Miseczka czereśni. Kolacja: Jajko na miękko z kromką chleba posmarowaną cienko masełkiem. Dzień drugi: Śniadanie: Owsianka z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem sokiem z cytryny i pestkami z dyni. II Śniadanie: Kromka chleba pełnoziarnistego z masełkiem i ogórkiem. Obiad: Spaghetti z pełnoziarnistego makaronu z duszonymi pomidorami na odrobinie oliwie z oliwek z bazylia natką pietruszki, a do tego dodaną pokrojoną mozzarellą. Podwieczorek: Miseczka truskawek. Kolacja: Serek wiejski z wkrojonym pomidorem i rzodkiewką. I co o tym myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Jak dal mnie to masz trochę za mało warzyw w tych zestawach.
Do każdego posiłku powinno być warzywo a nie masz pierwszego dnia do kolacji na przykład. I więcej rodzajów tych warzyw bo masz tylko kilka ale może na inne dni masz większe urozmaicenie. Zaraz pewnie Ci ktoś napisze ,że owoców nie powinno być na podwieczorek i kolację. Ale ja tego nie stosuję ostatnio. Czereśnie i truskawki jem prawie do wszystkich posiłków. Jeszcze zapytam czy Ty się odchudzasz czy tylko trzymasz wagę? I jak mniej więcej kalorycznie dziennie Ci wychodzi? Bo trudno mnie obliczyć nie wiedząc jakie ilości np. spaghetti zjesz. ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Z warzyw to masz tylko ogórek , pomidor i rzodkiewkę i sałatę.Za mało urozmaicone jak na 2 dni. Nie lubisz innych warzyw, nie możesz ich jeść czy coś innego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Grubella mam zamiar schudnąć, ale nie głodując.
Właśnie się dowiedziałam w innym wątku że na kolacje nie powinno się jeść owoców. Spaghetti takiego zjadam 1 mały talerz czyli makronu najmniej do tego dwa pomidory przysmażone, a mozzarelli 1/3 kulki. Jem warzywa wczoraj miałam zupkę z botwinki z włoszczyzną ![]() Na kolację bób. Ile kalorii - nie liczyłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Chętnie bym sie do was dołączyła dziewczynki
![]() Ostatnio tez jadam chrom organiczny który pomaga mi ograniczyć łaknienie i chęc na słodycze oraz poprawił mi przemianę materii. O paznokietki i włoski tez dabm. zapuszczam paznokcie i je wzmacniam jedząc szkrzypowitę i malując je odzywkami ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A nie możesz np: zabrać do pracy pojemnika z przygotowaną w domu wcześniej sałatką ? Ja mam tak że jak ograniczam jedzenie przez pół dnia - to na wieczór dopada mnie straszliwy apatyt dlatego wolę już te 5 posiłków ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Nie zawsze mam taka mozliwośc bo u nas w pracy na jadalni co prawda jest lodówka,ale pary razy juz sie tak zdarzyłko ze jedzenie z tamtad znikało. a na Hali taka sałatka może sie zaparzyć z podwodu duzej temp. a i tak w nocy nie jestem w stanie nic zjeśc i najczęsciej jem jakis lekki owoc. Na szczęście mam tak że jak przez pół dnia nic nie jem to nie dopada mnie taki głów. Czasami jak mam zajęcia na uczelni to nie jem nic dopiero wieczorem lekki opad i tyle.bo nie mam czasu
![]() Oczywiście do pracy zabieram jakies jedzenie ale to i tak nie jest wtedy 5 posiłków. bo z samego rana o 4 mój żołądek nie przyjmie żadnego śniadania, bo od razu jest mi nie dobrze wiec sniadanie jem wtedy o 9 rano. Wiec zazwyczaj zjadam 3-4 posiłki dziennie. zalezy jak pracuje ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
czesc
![]() moglabym sie dolaczyc? i czy nie przeszkadzaloby wam jezeli moja dieta opieralaby sie na trzech posilkach dziennie ewentualnie czterech? wiem ze powinno sie jesc piec ale mi trzy wystarcza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Hej, też chętnie dołączę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Isla lasesorze czym nas więcej tym lepiej
![]() Dziewczyny jeśli uważacie 3, 4 posiłki dziennie Wam wystarczą i będą dla zdrowe, to ja przecież nie mam wpływu na to ile posiłków będziecie jadły w ciągu dnia. Z tymi pięcioma posiłkami to chyba chodzi o to żeby nie głodować w ciągu dnia i żeby te pięć posiłków dostarczało nam odpowiednie składniki odżywcze. Znalazłam jeszcze takie wyjaśnienie - dlaczego warto jeść pięć posiłków. http://diety.wieszjak.pl/zdrowe-zywi...-dziennie.html No to zaczynam kolejny dzień ![]() Na śniadanie zjadłam serek wiejski z wkrojonym pomidorem, do tego czarną kawę. Zaraz zrobię sobie herbatkę z pokrzywy i zabieram się za balsamowanie. Życzę Wam miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Chetnie dołącze do Was kobitki, tylko u mnie może być problem z posiłkami regularnymi ,czasami wstaje o 6 a czasami (tak jak dzisiaj
![]() Edytowane przez wiki2501 Czas edycji: 2013-07-02 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie też jest ciężko z piciem wody, bo raz że zapominam o piciu, a dwa że chętnie pije wodę w tedy jak chce mi się bardzo pić np: w upały, czy na wycieczkach. Normalnie niestety pijam kawę, zielona herbatę, traz doszła jeszcze herbatka z pokrzywy, ale muszę z Ciebie wziąć przykład ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeżeli ktoś nie jest w stanie wypić te nakazywane 1,5 litra czystej wody to nie ma co się katować i pić wody mniejszą ilość a resztę uzupełniać właśnie herbatkami. Kawa niestety nie jest dobra. Rano na rozruszanie dla niskociśnieniowców jeszcze dopuszczalna. Ale pita w nadmiarze nie ma dobrego działania na organizm, niszczy magnez. Polecam do picia niegazowaną" Cisowiankę". Nie jest aż tak bardzo droga w supermarketach a łagodna w smaku. Też miałam problemy z piciem wody ale zwiększając dawkę co jakiś czas doszłam do tego 1,5 litra a nawet w lecie przekraczam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ja tylko wtrącę, że tego jedzenia masz chyba w tych menu za mało. Spróbuj sobie może przez jakiś czas sprawdzać swoje menu z pomocą jakiegoś kalkulatora kalorii. Np. tutaj masz : http://www.tabele-kalorii.pl/ To ważne, bo nawet jedząc najzdrowsze produkty odchudzanie nie będzie zdrowe gdy dostarczasz organizmowi za mało niezbędnych składników odżywczych. Według Światowej Organizacji Zdrowia średnio kobiecie potrzeba dziennie 2000kcal na dobę. W przypadku redukcji powinno się odjąć ok 15% zapotrzebowania, czyli ok. 300kcal, co daje 1700kcal i taka wartość powinna wystarczyć do zdrowego odchudzania. Oczywiście kalorie to nie wszystko. Niezbędne są zdrowe tłuszcze, białko, pełnowartościowe węglowodany, warzywa. A i samo zapotrzebowanie i BMR to też kwestia indywidualna, ale myślę, że warto by było się zapoznać z tym wszystkim ![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
to fajnie ze nie bedzie to przeszkadzac ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
U mnie z piciem wody na szczeście nie ma problemu. Uwielbiam pic wode ogólnie duzo piję. Oczywiście w moim życiu nie może zabraknąć kawy (uwielbiam)
Dzisiaj juz mój 2 dzien 26dniowego wyzwania na lipiec; http://weselnybox.pl/6508,26_dniowe_wyzwanie_na_LIPIEC
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
I ja się chętnie dołączę, bo od 2 tygodni mówię sobie "jutro"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Cześc Dziewczyny bardzo chciałabym dołączyć do klanu pozbywających się na dobre nadprogramowych kilogramów;-)
Zaczęłam od wczoraj 1 lipca 2013 i uroczyście oświadczam że zamierzam się rzozprawić ze swoimi boczkami raz na zawsze...niestety jutro już napisze Wam w jaki sposób bo dziś mi się już oczka kleją;-) Pozdrawiam Was serdecznie i życze wytrwałości i meeega wielkiej motywacji;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Naprawde da się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
czesc
![]() ja tez mam problem z picem, wode lubie ale najczesciej zapominam ja pic. jak wam idzie? ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co jadasz?
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Powiedzieć Ci jak sobie radzić? Sprawdź sobie teraz ile faktycznie jesz. Policz kalorie, Białka, Tłuszcze, Węglowodany. Zobaczysz że raczej jest tego za mało kaloryczne, lub produkty są mało odżywcze, niskiej jakości. Żeby ładnie chudnąć i nie mieć problemów z napadami musisz po pierwsze wiedzieć jak/ile faktycznie jesz w danej chwili. Musisz policzyć swoją podstawową przemianę materii (BMR) i zapotrzebowanie kaloryczne. Od zapotrzebowania odcinamy ok 15% kcal i tej wartości się trzymamy. Dzieląc najlepiej jeśli miewasz napady głodu na ok 5 posiłków dziennie. Ostatni posiłek nie później niż 3h przed snem....
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2013-07-03 o 22:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
czy można się dołączyć? Zaczęłam dwa tygodnie temu, ćwiczę regularnie, ale staram się krok po kroku wdrażać zdrową dietę. Moja podstawowa przemiana materii według aparatu Tanita to 1326kcal, więc staram się trzymać tych +/- 1300 kcal, rozłożone na 4 posiłki. Na przygotowanie i zjedzenie pięciu porcjii nie mam niestety czasu. Pilnuję też, żeby wypić dziennie mminimum 2 litry wody mineralnej, wyeliminowałam czarną herbatę, kawę, alkohole, cukier dodany i wszystko, co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy. Do tego dołączam przynajmniej godzinę aktywności fizycznej dziennie, rożną, w zależności od pogody, nastroju i ochoty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
Moim zdaniem powinnaś dołożyć trochę kalorii. Ze 100 chociaż. I zwiększyć aktywność fizyczną.Godzina to za mało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() Kilka dni temu postanowiłam, że lipiec będzie idealnym miesiącem na odzyskanie fajnej figury ![]() ![]() Ćwiczę różne filmiki codziennie tak do godziny, zależy ile dam radę ![]()
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Podstawowa przemiana materi to ilośc kalorii spalanych przez nasz organizm podczas całodobowego spoczynku. To energia potrzebna min. to utrzymania prawidłowych funkcji życiowych, krążenia, oddychania, trawienia, utrzymania stałej temp. ciała, itd, itp. Ty piszesz, że ćwiczysz po godzinę dziennie. Powinnaś sobie policzyć ZAPOTRZEBOWANIE kaloryczne i od tego odcinać kalorie, a nie od podstawowej przemiany materii. .... Więc dlaczego? ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.