|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Brevoxyl + Dalacin T, a słońce
Witam, mam pytanko. Dermatolog przepisała mi ten zestaw leków, Brevoxyl na noc, Dalacin T na dzień. Tylko, że teraz maj, czerwiec, wiadomo, miesiące wiosenne, więc od czasu do czasu słońce wyjdzie. I stąd moje pytanie, czy nie będzie ono dla mnie jakoś szkodliwe, podczas okresu, gdy będę tych leków używał.
Z góry dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brevoxyl + Dalacin T, a słońce
Krem z filtrem na dzień - obowiązkowo.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na dzień mam Dalacin, więc jak mam to pogodzić ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Właśnie nie mam pojęcia.
![]() Nie rozumiem jak dermatolog mógł przepisać Ci to na dzień w okresie coraz większego nasłonecznienia. A masz jakiś krem nawilżający czy o tym dermatolog też nie wspomniał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na dzień filtry - to fakt. Ja bym smarowała dalacinem [skoro masz na dzień] odczekała z godzinę i nałożyła filtr. Swoją drogą... duże masz problemy z cerą? Z jakim problemem poszedłeś do dermy?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No, powiedziałbym że raczej duże, trądzik + pozostałe już mnóstwo przebarwień. Dodam też, że już od prawie roku (z drobniuśkimi wyjątkami) nie jem żadnych słodyczy, zero napojów, ketchupu, itp rzeczy, które mogłyby nasilać te problemy. Z dermatologami, to już ze 2 lata jestem związany. Tylko jak teraz przeglądam jakieś tam stare fotki, to dopiero sobie uświadamiam, że wtedy to cerę piękniutką miałem ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A ile masz lat?
Bo wiesz, stosując latem maści fotouczulające zero opalania...
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
17, a w tym roku wakacje w Hiszpanii, więc nie stosując żadnych specyfików przez te 2 miesiące mogę się chociażby trochę opalać ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jeśli nie stosowałbyś ich, to teoretycznie możesz.
Ale musisz wiedzieć, że opalanie przy trądziku nie jest wskazane. Początkowo stan cery może się poprawić, skóra się wysuszy, a po wakacjach zacznie się przetłuszczać ze zdwojoną siłą i wtedy dopiero możesz mieć problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A jakbym na twarz nakładał jakiś filtr do ciała, powiedzmy 25 lub 30, to będzie coś bezpieczniej ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Oczywistą oczywistością jest to, że opalanie się z filtrem jest dużo bezpieczniejsze dla skóry ze względu na przedwczesne zmarszczki czy powstawanie przebarwień.
A słońce tak czy siak może przesuszyć Ci skórę i może dojść do tego o czym wcześniej pisałam. Pomyśl czy naprawdę ważniejsze jest dla Ciebie opalanie czy wyleczenie skóry z trądziku? Poza tym, bałabym się nałożyć na twarz filtr do ciała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
W takim razie zapytam już tutaj ; )
Czy mogłabyś polecić mi jakiś dobry krem do twarzy z filtrem do użytku codziennego oraz taki na wakacje na plażę ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Mogłabym, gdybym tylko taki znała.
![]() Jak na razie sama szukam dobrego filtra, który nie zapycha porów. Musisz popytać w aptece o próbki, ja też zresztą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ok, dzięki, jeszcze tylko jedno pytanie zadam ; D
We wtorek mam wizytę u dermatologa, ale nie zaszkodzi tutaj się podpytać ; ) Co byś mi poleciła teraz, biorąc pod uwagę, że Zineryt, Epiduo, Brevoxyl, Isotrex, Benzacne, Skinoren nie pomogły mi. Dwumiesięczna kuracja Tetralysalem też na nic się nie zdała : ) I jeszcze odnośnie tych filtrów, to jakie to powinny być ? Chodzi mi o te liczby Edytowane przez Non Adson Czas edycji: 2010-05-15 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Niebardzo mogę się wypowiadać co powinieneś stosować, bo po pierwsze nie jestem dermatologiem, a po drugie nie wiem jak wygląda Twoja skóra.
Mnie z trądziku wyleczyło Epiduo. Ale skoro nic w Twoim przypadku nie pomaga, to może powinieneś pomyśleć o kuracji Izotekiem? Poczytaj o tym, bo to bardzo silny lek i może powodować wiele skutków ubocznych. Aczkolwiek moją koleżankę całkowicie wyleczył jak nic innego już nie pomagało. Co do filtrów, najlepiej jak najwyższy. ![]() ![]() Edit: Mam do Ciebie pytanie. Jak długo stosowałeś napisane przez Ciebie leki, że leczenie nie przynosiło rezultatów? Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2010-05-15 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Od siebie moge polecić filtr babydream 50. Mnie nie zapycha, jest na prawdę łagodny, nie bieli.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A mnie zapychał. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej !!! Ja śmiało mogę polecić krem z filtrem! ;] aknicare cleanser spf 30 świetny, nitłusty krem polecony mi przez Panią dermatolog wraz z brevoxylem!!! jedyny jego minus- to że jest drogi- ok. 45zł, ale za to wydajny- opakowanie starcza na długo i doskonale matuje twarz!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:30.