Nietypowy problem - proszę o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-26, 11:02   #1
agnes_90
Przyczajenie

Nietypowy problem - proszę o pomoc

Wątek nietypowy, ale porusza istotną dla mnie kwestię. Proszę o wyrozumiałość. Piszę tutaj, bo mogę zachować anonimowość. Wstydzę się strasznie swojej przypadłości
Chciałam podzielić się z Wami moim problemem, proszę doradźcie mi coś.
Otóż moim dużym problemem jest nieświeży oddech Bardzo ogranicza mnie to, szczególnie w kontaktach międzyludzkich, już nie wspominając damsko-męskich. Myję zęby codziennie, rano, wieczorem, przed każdym wyjściem, szczotkuję język, używam płynu do płukania jamy ustnej. Ale to wszystko jest tylko na chwilę. Żuję dużo gumy do żucia (zwykła orbit) no ale zawsze nie można. Nie wiem od czego to się bierze... Mam ciągły niesmak w ustach, często uczucie goryczy. Zauważyłam że dobre wyszczotkowanie języka pomaga, używam też szpatułki czy łyżeczki do ściągnięcia powstającego nalotu. Mam wrażenie że to jest od żołądka nie wiem... zła dieta czy coś...?
Zauważyłam też że nasila się to w stresujących sytuacjach
Ja już naprawdę nie wiem co z tym robić... Poradźcie mi? Może powinnam iść z tym do lekarza? Do takiego pierwszego kontaktu czy jakiegoś specjalisty? Jaka jest przyczyna? Jak z tym walczyć. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc
agnes_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 11:32   #2
Niezmienna
Wtajemniczenie

Dot.: Nietypowy problem - proszę o pomoc

Idz do lekarza Jeśli masz zdrowe zęby,i dbasz o higienę, to może to byc od żołądka tak jak pisałas.
Niezmienna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 11:35   #3
guska
Zadomowienie

Moim zdaniem powinnaś udać się do lekarza internisty i powiedzieć o tym problemie.. Lub jakoś inaczej to ująć. Stawiam, ze to problemy żołądkowe, nie sądze by taka pielegnacja jamy ustaej nie przynosiła rezultatów.

guska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 11:38   #4
english_blackberry
Rozeznanie

Być może masz za duży poziom kwasu żołądkowego i podchodzi on tak wysoko, że powoduje nieświeży oddech. Spróbuj wziąść Ranigast max, może poskutuje ale najlepiej byłoby iść do lekarza bo ewidentnie jest to jakaś przypadłość niezależna od higieny.
english_blackberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 11:52   #5
Kaolit
Raczkowanie

Gdy jedna wizyta u lekarza nic nie da, najlepiej jest odwiedzić paru specjalistów. Przyczyny mogą być różne. Stomatolog powinien sprawdzić kondycję zębów i dziąseł. Laryngolog też się przyda (często na migdałkach odkładają się tzw. kamienie migdałkowe, które powodują mega nieprzyjemny oddech), u gastrologa też warto zawitać, jeśli podejrzewasz że to żoładek... Przyczyny mogą być różne; ważne żeby je znaleźć i zlikwidować Powodzenia
Kaolit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 12:36   #6
201610041047
Konto usunięte

Zdecydowanie nie ma to związku z higieną, dbasz o jamę ustną tak jak trzeba i tak jak zauwazyłaś, problem leży "głębiej" może to być jakaś bakteria albo problemy z żołądkiem.
201610041047 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 13:03   #7
BJean
Wtajemniczenie

refluks, zapalenie migdałków, wydzielina z nosa spływająca gardłem, krwawienie z dziąseł(śmierdzi krew), próchnica, grzybica układu pokarmowego, zaburzenia wydzielania śliny (za mało, a ślina wypłukuje resztki jedzenia), zatoki.

proponuję kolejność:
stomatolog(wyleczenie ubytków i chorob dziąseł)
następnie laryngolog (zatoki i migdałki)
wymaz z gardła -> laboratorium do określenia jakie bakterie zasiedlają jamę ustną szczegolnie język.

zmiana diety, wyrzucenie z niej fast foodów, kolorowych napojow.

następnie wykluczenie refluksu i innych chorob przewodu pokarmowego i żołądka.

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-27, 02:12   #8
Durex
Przyczajenie

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post20575388
Durex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 06:28   #9
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BJean Pokaż wiadomość
refluks, zapalenie migdałków, wydzielina z nosa spływająca gardłem, krwawienie z dziąseł(śmierdzi krew), próchnica, grzybica układu pokarmowego, zaburzenia wydzielania śliny (za mało, a ślina wypłukuje resztki jedzenia), zatoki.

proponuję kolejność:
stomatolog(wyleczenie ubytków i chorob dziąseł)
następnie laryngolog (zatoki i migdałki)
wymaz z gardła -> laboratorium do określenia jakie bakterie zasiedlają jamę ustną szczegolnie język.

zmiana diety, wyrzucenie z niej fast foodów, kolorowych napojow.

następnie wykluczenie refluksu i innych chorob przewodu pokarmowego i żołądka.
Dobra kolejność , bo doświadczony stomatolog potrafi doradzić do jakiego lekarza się udać jeżeli jest dany problem - objaw choroby.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 15:34   #10
Bananalama
jestę wieszczę

Najpierw proponuję iść do dentysty i sprawdzić ząbki dokładnie. Jeżeli wszystko z nimi w porządku i z dziąsłami też, wybierz się do internisty. On skieruje Ciebie na dodatkowe badania. Twoje problemy mogą się brać od żołądka. Nadkwasoty.
Jeżeli z żołądkiem wszystko w porządku, to są domowe sposoby na nieświeży oddech. Oprócz częstego mycia zębów, używania płynów i nici dentystycznych, polecam zakup w aptece tabletek z cynkiem, takich do ssania. Neutralizują nieprzyjemny zapach.
Wspomniałaś, że ma to coś wspólnego ze stresem, ale lepiej zrobić szereg badań dla bezpieczeństwa . Pozdrawiam

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości