|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() zakrzepica a masaze i sauna
Witam, co sadzicie o masazach (wyszczuplajacych, limfatycznych itd) oraz o saunie w przypadku, gdy mam zakrzepice. Od roznych lekarzy slysze rozne opinie. Dodam, ze mam juz zylaki, pajaczki a nawet dorobilam sie stentow tetnic biodrowych, wiec sytuacja jest dosc powazna. A moze macie jakies inne sposoby na opuchniete i ociezale kostki? Pozdrawiam wszystkich cieplutko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam, co sadzicie o masazach (wyszczuplajacych, limfatycznych itd) oraz o saunie w przypadku, gdy mam zakrzepice. Od roznych lekarzy slysze rozne opinie. Dodam, ze mam juz zylaki, pajaczki a nawet dorobilam sie stentow tetnic biodrowych, wiec sytuacja jest dosc powazna. A moze macie jakies inne sposoby na opuchniete i ociezale kostki? Pozdrawiam wszystkich cieplutko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: zakrzepica a masaze i sauna
Cześć. Też mam zakrzepicę. Mam zakrzep w lewej ręce (powodem jest wrodzona trombofilia). Sporo czytałam, mam też świetnego chirurga, z którym dużo rozmawiam. Sauna jest wykluczona w zakrzepicy, podobnie jak gorące kąpiele - są czynnikiem, który może spowodować zakrzep. Nie wiem, jak masaże - muszę się dopytać, tym bardziej, że ja też jestem zainteresowana. Mam bóle kolan i przykurcze w mięśniach ud. Masaże bardzo mi pomagały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
U mnie też na początku to podejrzewano. Bierzesz jakieś leki rozrzedzające krew?
Ja też unikam słońca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja też jestem na acenocumarolu - biorę Sintrom.
Zespół fosfolipidowy wykluczono. Diagnoza to trombofilia wrodzona - duży niedobór białka S. Da się z tym żyć ;-), aczkolwiek pewnie już zawsze będę brała leki rozrzedzające krew. Mam zamiar od sierpnia chodzić na aerobić - Fat Burning i funky, może coś relaksującego. W takich schorzeniach ważny jest ruch i prawidłowa waga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zarowno sauna jak i masaze (jakiekolwiek) nie sa wskazane. O saunie napisala juz kid. A jesli tyczy sie masazy, to one moga spowodowac przemieszczenie sie juz powstalego zakrzepu i wraz z pradem krwi splynac do mniejszych tetniczek a tym samym spowodowac wowazny zator i niedotlenienie okolicznych tkanek (m. in. zawal serca lub udar mozgu, ale rownie niebezpieczny jest tez zator tetniczy jelitowej, watrobowej i innych, ktore dostarczaja krew waznym narzadom).
Jak wiec widac zarowno sauna jak i masaze w przypadku zakrzepicy sa wrecz kategorycznie zabronione. ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
No właśnie, Jaga, tak mi się zdawało. Bo na logikę - co prawda zakrzep mocno przyrasta do ściany naczynia, ale jednak nie jest przyspawany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
W tej chwili jestem na sintromie i nie powinny mi się przydażyć zakrzepy. Ale może masz rację - kto wie, co mi tam w środku siedzi. Tym bardziej, że pracę mam, niestety siedzącą. Dlatego własnie koniecznie muszę sie poruszać i stąd pomysł aerobicu (umiarkowanego oczywiście, bez wymachów rak, podskoków itd.).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze pytanie z innej beczki. Przy okazji tego zespolu antyfosfolipidowego mam okropne problemy z cera, choc nie wiem do konca czy to laczyc, ale ponoc tak. Mam sucha skore i robia mi sie takie jakby male owrzodzenia na policzkach, ktore po np. 2 dniach schodza same, ale zostaje czerwona plamka ;(. Czy ktoras z Was ma moze cos podobnego? Jak radzicie sobie z ta cera? Jak zmieniam kremy (np. miesiac Phisiogel a potem przez miesiac nawilzajacy z Erisa, i tak w kolko) to bywa ok przez jakis czas, ale niedlugi. Co robic z tymi plamkami?? Czekam jesieni zeby sobie zrobic kwasy owocowe. Buziaczki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Aniu, zespół antyfosfolipidowy to jest choroba należaca do grupy autoimmunologicznych. Z reguł jest jednym z kilku schorzeń, które nękają organizm. Myslę, że powinnas się poradzić dobrego dermatologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Witaj Slyszalam,ze Dobrze Jest Rozmiazdzyc Cale Opakowanie Rutinoscorbinu I Dodac Do Jakiegos Balsamu ,wymieszac I Trzymac W Lodowce.i Pozniej Po Prostu Smarujesz.pomaga Na Opuchniete Nogi.sprobuj.slyszalam Dobre Opinie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Witam! Odradzam.Gdyby toi byly tylzko zylaki i to niewielkie to lekki masaz by im nie zaszkodzila Natomiast zakrzepica a tym bardzie stenty to bezwzgledne przeciwwskazanie to wykonywania masazy-jakichkolwiek Sauna tez odpada-gwaltowne rozszerzenie naczyn krwionosnych grozi peknieciem zylakow i ostrym krwotokiem.Na obrzeki polecam wysokie unoszenie nog-ale prawidlowe czyli kat miedzy tulowiem a konczynami dolnymi powinien wynosic nie wiecej niz 45stopni.Wyzsze ulozenie powoduje zamkniecei swiatla tetnicy udowej i zatrzymanie krazenia.Do tego polecam cwiczenia przeciwzakrzepowe czyli krazenia stop,zgiecie grzbietowe i podeszwowe stop,wspiecie na palce.Jestem fizjoterapeutka wiec wiem cos o tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
dzieki. jak dotad ciagle mam tylko zakazy i zakazy. a moze ktos mi powie co moge zrobic, zeby poprawic stan moich nog?? Pozdrowienia http://www.wizaz.pl/forum/images/smilies/rolleyes.gif
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
![]()
czesc dziewczyny!
pisalam ostatnio (troche wody w wisle uplynelo, przyznaje), ze czekam jesieni, zeby sobie zrobic kwasy owocowe. ale sie doksztalcilam na naszym WIZAZU i wykopalam wspaniala rzecz. otoz zastosowalam tonik zrobiony z polopiryny S i jest SUUUUPER. Jesli ktos ma cere naczynkowa, delikatna, a nekaja go "glebokie grudki", szczegolnie na policzkach i na zuchwie, pozostawiajace czerwone plamki polecam ten tonik (20 tabletek polopiryny S, 100 ml wody destylowanej). i mozna to potraktowac jako delikatna kuracje zamiast kwasow owocowych. Pozdrawiam, i czekam na Wasze sposoby na walke z niepiekna cera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Rany a ja stosuje masaże ujędrniające ultradźwiękami ale takim urządzeniem do stosowania w domu a mam zakrzepicę w nodze,nie pomyślałam że taki zakrzep może się przenieść pod wpływem ciepła!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Jedynym sposobem na opuchnięcia jest drenaż limfatyczny. Jest wykonywany powoli polega na przesuwaniu zalegającej chłonki nie rozgrzewa skóry nie powoduje zwiększenia przepływu krwi więc to moim zdaniem najlepszy sposób
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.